Matematiikka- ja luonnontiedelukio - Otaniemen lukio
Matematiikka- ja luonnontiedelukion opiskelijana saat opiskella yhdessä muiden matikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneiden kanssa, pääset haastamaan itseäsi monipuolisilla opintojaksoillamme ja syvennät osaamistasi painotusaineryhmissä. Matematiikka- ja luonnontiedelukion opiskelijat sijoittuvat erinomaisesti jatko-opintoihin tieteellisteknisille aloille – esim. Aalto-yliopistoon!
Tutustu Otaniemen matematiikka- ja luonnontiedelukioon myös Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=rgBA8aAJiB4&t=11s !
Otaniemen lukion Youtube-kanavalta löytyy myös paljon muuta, esimerkiksi oppiainekohtaisia esittelyvideoita myös luonnontiedeaineista. Tervetuloa tutustumaan!
Hakeminen
- Yhteisvalinnassa haku Otaniemen lukion matematiikka- ja luonnontiedelinja (erityinen koulutustehtävä)
- Suosittelemme toiseksi valinnaksi Otaniemen lukion yleislukiota.
- Pääsykokeissa hyvin menestyneet opiskelijat, jotka eivät pääse erityislukioon, voivat mahdollisesti valita yhden painotusaineen.
- Erityislukiopaikan vastaanottaessaan opiskelija valitsee kaksi tai kolme painotusainetta - biologian, fysiikan, kemian ja/tai matematiikan. Lukion 1. ja 2. periodin aikana voi täsmentää valintoja.
- Pääsykokeeseen ei tule erillistä kutsua, vaan kaikki hakijat tulevat pääsykokeeseen 21.4.2022 klo 8.30 Otaniemen lukiolle.
- Mikäli pääsykoetta ei voida perustellusta syystä pitää, opiskelijat valitaan pelkästään painotetun keskiarvon perusteella.
Matematiikka- ja luonnontiedelukioon hakiessa sisäänpääsypisteet muodostuvat peruskoulun painotetusta keskiarvosta ja pääsykokeesta saatavista pisteistä
(yhteensä max 20 pistettä):
1. Peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden painotettu keskiarvo. Äidinkieli ja kirjallisuus lasketaan kertoimella kaksi, biologia, fysiikka ja kemia kertoimella kolme ja matematiikka kertoimella neljä. Muut lukuaineet lasketaan kertoimella 1. Maksimipistemäärä 10.
2. Pääsykoe. Maksimipistemäärä 10. Mikäli pääsykoetta ei voida perustellusta syystä pitää, opiskelijat valitaan painotetun keskiarvon perusteella.
Pääsykoe pidetään ennakkosuunnitelman mukaan lakosta huolimatta to 21.4.
Matematiikka-luonnontiedelukion pääsykoe pidetään 21.04.2022 klo 9-13
- Pääsykoe pidetään Otaniemen lukiolla, Tietotie 6.
- Ilmoittautumiseksi riittää yhteishaussa tehty valinta. Erillistä kutsua ei lähetetä.
- Ota mukaan kirjoitusvälineet, kolmioviivain, funktiolaskin, eväät ja kuvallinen henkilökortti /passi. Huom! Voit pyytää funktiolaskinta lainaan yläkoulustasi, jos sinulla ei sellaista ole itsellä.
- Saavu paikalle ajoissa, viimeistään 8.30! Tapaaminen on pääovella.
- Saat syödä eväitä ja käydä WC:ssä kokeen aikana.
Usein kysyttyjä kysymyksiä pääsykokeesta
Millainen pääsykoe on?
Pääsykoe perustuu peruskoulun oppimäärään ja kokeessa painottuvat soveltavat tehtävät. Pääsykokeessa on kysymyksiä matematiikasta, fysiikasta, kemiasta ja biologiasta. Osa kysymyksistä on pakollisia ja niissä on kaikkien oppiaineiden osuuksia, mutta osa on valinnaisia, jolloin hakijan on mahdollista painottaa esimerkiksi kahta ainetta neljästä tai vastata kaikkien eri oppiaineiden kysymyksiin tasapuolisesti.
Pääsykoe koostuu kolmesta osiosta:
- A-osio on monivalintatehtävä, jossa on neljä kysymystä jokaisesta oppiaineesta. Jokaiseen tehtävään vastataan. 16 p.
- B-osiossa on neljä monivalintatehtävää eli yksi jokaisesta aineesta. Näistä tehdään kaksi tehtävää. Yhdessä tehtävässä on viisi kysymystä ja vaihtoehtoja, joista yksi tai useampi voi olla oikein. On myös mahdollista, ettei yksikään ole oikein. 30 p.
- C-osiossa on neljä sanallista soveltavaa tehtävää eli yksi tehtävä jokaisesta aineesta. Näistä tehdään kaksi tehtävää. 40 p.
Onko koe vaikea?
Koe on tarkoituksella vaikea, eikä siitä yleensä kukaan saa täysiä pisteitä. Ei siis haittaa, vaikka kaikkea ei osaisikaan, silti voi tulla hyväksytyksi.
Miten pitkään koe kestää?
Koeaika on klo 9-13. Kannattaa ottaa pientä evästä mukaan, että sinulla on energiaa kokeen loppuun asti. Koe tehdään luokissa ja jokaisessa luokassa on oma valvoja. Käytävällä on valvoja, joka voi käyttää vessassa kokeen aikana.
Voiko kokeen uusia, jos hakija on koepäivänä sairaana?
Selkeästi sairaana tai koronapositiivisena ei saa tulla kokeeseen. Valitettavasti meillä ei myöskään ole mahdollisuutta kokeen uusimiseen, sillä on mahdotonta laatia kahta täysin toisiaan vastaavaa koetta. Jos pääsykoe jää sairauden takia tekemättä ja oppilas valitaan Otaniemen yleislukioon, hänen on kuitenkin mahdollista päästä johonkin painotusryhmään erillisen arvioinnin perusteella.
Onko kokeeseen mahdollista saada erityisjärjestelyjä, kuten lisäaikaa?
Kokeeseen ei myönnetä lisäaikaa, sillä sen kesto on noin 3 tuntia ja suoritusaikaa on 4 tuntia, joten kaikilla on riittävästi aikaa kokeen tekemiseen. Muita mahdollisia erityisjärjestelyjä myönnetään mahdollisuuksien mukaan lääkärintodistuksen tai - lausunnon perusteella.
Miten mahdollinen opetusalan lakko vaikuttaa pääsykokeeseen?
Pääsykoe pidetään ennakkosuunnitelman mukaan lakosta huolimatta to 21.4.
Saako vanhoja pääsykokeita nähdä?
Vanhoja koetehtäviä ei ole nähtävillä. Koe myös muuttuu vuosittain, joten vanhojen kokeiden kertaamisesta ei ehkä olisi hyötyäkään.
Miten valmistaudun parhaiten kokeeseen?
- Tärkeintä on opiskella koulussa ja oppitunneilla mahdollisimman hyvin ja ahkerasti! Voit pyytää koulustasi lainaan matematiikan, kemian, fysiikan ja biologian kirjoja ja muistutella mieleesi peruskoulun asioita. Ulkoa kirjoja ei kuitenkaan tarvitse osata, tärkeimpien käsitteiden ja asioiden ymmärtäminen ja hallinta on keskeisintä.
- Kannattaa olla kiinnostunut luonnontieteistä ja matematiikasta monipuolisesti myös vapaa-ajalla. Siitä voi olla hyötyä ja apua esimerkiksi soveltavissa tehtävissä.
- Tärkeää on myös, että yrität syödä hyvän aamupalan ja nukkua kunnon yöunet ennen pääsykoetta. Mutta jos se ei onnistu, älä ota siitäkään stressiä - voit silti pärjätä hyvin kokeessa.
Voiko kokeen tehdä englanniksi?
Koe tehdään suomen kielellä ja osaltaan se testaa myös kielellisiä valmiuksia. Kokeessa ei ole mahdollisuutta saada apua suomen kielen kanssa, koska emme voi taata kaikille samanlaista käännösapua.
Mitä sisäänpääsyyn vaaditaan?
- Hakijat pisteytetään pääsykoemenestyksen (max 10 pistettä) ja painotetun keskiarvon (max 10 pistettä) perusteella järjestykseen ja 72 eniten pisteitä saanutta saa erityislukiopaikan.
- Peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo huomioidaan painotettuna siten, että äidinkieli painotetaan kertoimella 2, biologia, fysiikka, kemia kertoimella 3 ja matematiikka kertoimella 4. Muut lukuaineet lasketaan kertoimella 1.
Meille on yleensä todella paljon hakijoita ja karsinta on tiukkaa. Myös tosi hyviä oppilaita karsiutuu, mutta onneksi kaikille löytyy varmasti hyvä opiskelupaikka siitä huolimatta! Kannattaa laittaa toiseksi valinnaksi Otaniemen yleislinja, sillä silloinkin pääset opiskelemaan samojen opettajien johdolla, motivoituneessa seurassa monipuolisesti matematiikkaa ja luonnontieteitä.
Voinko ottaa painotusaineita, vaikka en pääsisi erityislukioon?
Jos erityislukion painotusryhmissä on tilaa, myös muut Otaniemen lukiolaiset voivat valita yhden painotusaineen. Painotusainepaikat jaetaan pääsykoemenestyksen järjestyksessä halukkaille yleislukion opiskelijoille.
Lisäkysymykset
kirsi.vakkilainen@espoo.fi p.+358 40 561 8878
Kirsi Vakkilainen, apulaisrehtori, Otaniemen lukio
Opiskelu matematiikka-luonnontiedelukiossa
- Erityislukion opiskelijan on suoritettava 24 opintopisteen verran (vastaa 12 entistä kurssia) luonnontieteen ja matematiikan valinnaisia opintoja, joista suurin osa tulee olla koulukohtaisia opintoja.
- Ryhmäkoko pyritään pitämään sopivana niin, että se on enintään 24 biologiassa, fysiikassa ja kemiassa sekä enintään 28 matematiikassa.
- Painotusaineet opiskellaan omissa ryhmissä eli ryhmä ja sen opettaja säilyvät pääsääntöisesti samoina koko lukion ajan.
- Muut kuin painotusaineet opiskellaan samoissa ryhmissä muiden Otaniemen lukiolaisten kanssa.
- Erityislukion opiskelija saa huojentaa eli jättää opiskelematta 16 opintopisteen laajuisesti pakollisia opintoja niistä pakollisista aineista, joita hän ei kirjoita ylioppilaskokeessa.
- Erityislukion opiskelijan tulee opiskella lukio-opintoja yhteensä vähintään 150 op (vastaa entistä 75 kurssia) verran eli saman kuin yleislukiolaisenkin.
Erityislukion opiskelija valitsee kaksi painotusainetta (biologia, fysiikka, kemia tai matematiikka), jonka opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti koko lukion ajan samassa ryhmässä.
Painotusryhmän opiskelijat ovat aktiivisia ja luonnontieteistä kiinnostuneita. Kurssit ovat usein kokeellisempia ja menevät syvemmälle oppiaineen opiskelussa. Osallistuessaan painotusaineen opetukseen, opiskelija saa vahvat tiedot ja taidot kyseisissä aineessa. Painotusryhmät osallistuvat monipuolisesti yhteistyöhön yliopistojen ja yritysten kanssa.
Voit tutustua matematiikan ja luonnontieteiden painotettuihin opintojaksoihin Mini-OPS -sivustolla. Painotettuja aineita valitaan kaksi seuraavista: matematiikka, fysiikka, kemia ja biologia. Kunkin aineen painotetut opintojaksot löytyvät Mini-OPS:sta kyseisen aineen alta.