KATSO ESITTELY ALLA OLEVASTA TIEDOSTOSTA!

Surrealistiset silmät mustaliitutekniikallaKuva: Heljä Renfors

Kuvataidelinjalla opiskelu 

Matinkylän lukion kuvataidelinjalle valitaan lukuvuosittain luokallinen opiskelijoita. Kuvataidelinjalla voit kehittää kuvan tekemiseen tarvittavia tietoja ja taitoja, joita tarvitaan kuvien täyttämässä maailmassa sekä visuaalisen alan jatko-opintoihin pyrkiessä. Kuvataidelinjan opintoihin kuuluu vähintään 8 opintojaksoa kuvataiteen opintoja sekä opiskelun loppuvaiheessa tehtävä päättötyö. Opintojen päätteeksi suoritettava päättötyö voi olla joko koulukohtainen kuvataiteen lopputyö tai valtakunnallinen kuvataiteen lukiodiplomi. Päättötyön laajuus on 2 opintopistettä. 

Kuvataidelinjalaiset opiskelevat valtakunnalliset pakolliset kuvataiteen opintojaksot omassa ryhmässään. Kuvataidelinjan opiskelijat suorittavat saman määrän lukion oppimäärään kuuluvia pakollisia opintojaksoja kuin yleislinjan opiskelijatkin. Kuvataidelinjalla opiskelevat valitsevat valinnaisia opintojaksoja kuvataiteesta. Kuvataidelinjan opintoihin kuuluvat valtakunnalliset ja koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot täydentävät lukion oppimäärää. 

Opetukseen sisältyy koulussa tapahtuvan työskentelyn lisäksi museo- ja näyttelykäyntejä sekä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa yhteistyössä toteutettavia projekteja.  

Kuvataidelinjan perusopinnot koostuvat 8 opintojaksosta. Ensimmäisenä opiskeluvuonna opiskellaan opintojaksot KU1, KU2, KU3, KU11. Toisena opiskeluvuonna opiskellaan KU4, KU5 ja vähintään kaksi seuraavista kursseista: KU7, KU8, KU15. Lisäksi voi valita koulukohtaisia opintoja. 

Kuvataidelinjan kaikki opintojaksot

KU1 Omat kuvat, jaetut kulttuurit (2 op) 

Opintojaksossa käytetään monipuolisesti erilaisia kuvailmaisun välineitä, materiaaleja ja teknologioita itsenäisesti sekä ryhmän jäsenenä. Tutkitaan ja tulkitaan eri aikojen, kulttuurien ja yhteisöjen visuaalista kulttuuria sekä taiteen ajankohtaisia ilmiöitä.  Tutustutaan visuaalisen kulttuurin käsitteistöihin sekä näkemyksiin taiteen tehtävistä. Opiskelija tarkastelee tuottamiaan omia kuvia suhteessa taiteen kuviin ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin.  

KU2 Ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt (2 op)

Opintojaksossa tutustutaan arkkitehtuurin, muotoilun sekä median käsitteistöihin ja kuvastoihin havainnoiden digitaalisia, rakennettuja ja luonnonympäristöjä. Työskentelyssä sovelletaan arkkitehtuurin, muotoilun ja tuotteistamisen prosesseja, teknologioita ja toimintatapoja itsenäisessä kuvailmaisussa ja ryhmän jäsenenä. Opiskelija tarkastelee ympäristön kuvien yhteyksiä omiin kuviinsa, taiteeseen ja kulttuuriperintöön. 

KU3 Kuva viestii ja vaikuttaa (2 op)

Syvennetään omakohtaista suhdetta digitaaliseen kuvaan, mediaan, taiteeseen ja teknologiaan. Perehdytään erilaisiin ilmaisu-, tuotanto- ja esitystapoihin.  Opintojaksossa tulkitaan, tuotetaan, muokataan ja esitetään kuvia digitaalisesti sekä muilla keinoilla. Opiskelija perehtyy median, viestinnän ja taiteen käsitteistöihin ja kuvastoihin sekä tutkii itselle merkityksellisiä yhteiskunnallisia ja globaaleja ilmiöitä.

KU4 Taiteen monet maailmat (2 op)

Tarkastellaan eri aikoina, eri kulttuureissa tuotettua taidetta. Kuvia tuotetaan sekä perinteisillä että uusilla kuvan tekemisen, muokkaamisen ja esittämisen keinoilla. Kuvien tarkastelun ja kuvailmaisun lähtökohta on opiskelijoille merkityksellisissä kuvissa sekä taiteen maailmoissa, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Opiskelija tutkii, tulkitsee ja arvottaa taiteen kuvien henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia merkityksiä näyttelykäynneillä ja muita työtapoja käyttäen.

Lukiokohtaiset valinnaiset opinnot

KU5 Nykytaide (2 op)

Tarkastellaan nykytaiteen taustalla olevia taidekäsityksiä ja ajankohtaisia ilmiöitä ja sekä taiteen ja kulttuurin välistä vuorovaikutusta. Etsitään omakohtaisia työtapoja ja harjoitellaan prosessinomaista työskentelyä, työprosessien dokumentointia ja arvioimista. Tehdään nykytaiteeseen liittyviä näyttelykäyntejä ja omia nykytaiteen keinoin toteutettuja työprojekteja. Opiskelija valitsee työprojektiinsa itselle sopivan tekniikan ja toteutustavan. Opintojaksosta annetaan numeroarvosana.

KU6 Painetaan kuvia (2 op)

Opiskellaan perustiedot ja taidot tekniikoista, joilla voi luoda, siirtää, painaa tai vedostaa kuvia erilaisten apuaineiden, kaavioiden ja painolaattojen avulla. Kokeillaan tekniikoita pienimuotoisten töiden muodossa. Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa opintojakson päätyön valitsemallaan tekniikalla. Teos voi olla kankaalle painettu tai siirretty, syvä- tai kohopainotyö tai erilaisilla monotypiatekniikoilla toteutettu. Opintojaksosta annetaan numeroarvosana.

KU7 Valokuvaus (2 op)

Perehdytään kameran toimintaan, valokuvailmaisuun, sommittelun keinoihin ja kuvien tulkintaan. Opitaan digitaalisen valokuvan säätötapoja ja kuvankäsittelyä kuvankäsittelyohjelmalla. Tarkastellaan ja analysoidaan erilaisia valokuvia ja tehdään opiskelijalle läheisiin aiheisiin liittyviä valokuvaustehtäviä. Opintojaksosta annetaan numeroarvosana.

KU8 Keramiikka (2 op)

Opiskellaan saven käsittelyn perustekniikat, materiaaliin liittyvät tekniset ratkaisut ja keramiikan keskeiset koristelumenetelmät. Materiaaleina käytetään matalan polton puna- ja valkosavia, mustasavea, engobevärejä, läpinäkyvää lasitetta ja värillisiä sivellinlasitteita. Tavoitteena on hallita kolmiulotteiset isohkot rakenteet ja työvaiheet. Työt poltetaan keramiikkauunissa. Opintojaksosta annetaan numeroarvosana.

KU9 Kuvataiteen projektityö (2 op)

Perehdytään taiteeseen ympäristössämme ja taiteen ajankohtaisiin ilmiöihin. Opintojakson aikana toteutetaan taideprojekti, jonka teema on vuosittain vaihtuva. Projekti suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä oman työryhmän, kurssin muiden opiskelijoiden ja mahdollisesti koulun ulkopuolisten yhteistyökumppanien kanssa. Työskentelyssä korostuvat tiimityöhön osallistuminen, prosessin dokumentointi, työvaiheiden arviointi sekä palautteen antaminen ja vastaanottaminen. Opintojaksosta annetaan suoritusmerkintä.

KU11 Digitaalinen kuvailmaisu (2 op)

Opiskellaan digitaalisen kuvan peruskäsitteet. Kuvien luonti ja muunteleminen kuvankäsittelyohjelmalla. Sisältönä mm. käyttöliittymän osien hallinta, digitaalisten kuvien värien muuntelu ja korjailu, työkalujen ominaisuudet, tasojen avulla työskentely, erilaiset kuvatilat, tiedosto- ja tallennusmuodot ja niiden käyttö. Opetellaan myös erilaisia kuvien siirto-, tulostus- ja tallennustapoja. Opintojaksosta annetaan numeroarvosana.

KU14 Piirtämisen taito (2 op)

Kehitetään kuvakerronnan ja piirtämisen taitoa. Harjoitellaan muodon, mittasuhteiden ja perspektiivin kuvaamista sekä tutkitaan eri piirtimien ja paperilaatujen ilmaisullisia mahdollisuuksia. Toteutetaan mielikuvituksen käyttöön ja havaintojen tekoon perustuvia tehtäviä sekä harjoitellaan ihmisen piirtämistä käyttämällä erilaisia piirtimiä kuten puukyniä, hiiliä, liituja, tussipiirtimiä, grafiittikyniä ja lyijykynää. Opintojaksosta annetaan numeroarvosana.

KU15 Maalaus (2 op)

Saadaan tietoa öljy- ja akryylivärien sekoittamisesta, maalausmateriaaleista ja -välineistä sekä syvennetään väriopin tietoutta. Opitaan öljyvärimaalauksen perusteet ja kokeillaan sekatekniikoita. Harjoitellaan maalaamisen sisällöllisten ja ilmaisullisten merkitysten luomista ja tarkastellaan maalaustaidetta oman työn ideoinnin ja oman maalausilmaisun kehittämisen näkökulmasta. Opintojaksosta annetaan numeroarvosana.

KU16 3D-mallinnus ja -tulostus (2 op)

Kurssilla opiskellaan 3D-tulostamisessa tarvittavia mallintamisohjelmia. Tutustumme orgaaniseen ja geometriseen suunnitteluun. Kurssilla käytetään mm. Sculptris- ja Tinkercad-ohjelmia. Kokeilemme mallien tulostamista ja monimutkaisempien mallien tulostamiseen käytämme 3D-tulostuspalvelua. Harjoittelemme myös 3D-tiedostojen jatkokäsittelyä Photoshopissa. Opintojaksosta annetaan numeroarvosana.

KU18 Kuvataiteen lopputyö (2 op)

Opiskelija tekee opintojakson aikana opinnäytetyön valitsemaltaan visuaalisen kulttuurin alueelta. Lopputyö koostuu opiskelijan ideoimasta taiteellisesta tuotoksesta ja siihen liittyvästä työprosessia kuvaavasta portfoliosta. Portfolio sisältää tavoitteiden asettelua, luonnoksia, kuvallis-kirjallisen prosessinkuvauksen sekä työkokonaisuuden itsearvioinnin. Opiskelija osoittaa taiteen tuntemustaan portfoliossa. Opiskelijalla on oltava vähintään neljä kuvataiteen opintojaksoa suoritettuna ennen lopputyötä. Opintojakson valinneille pidetään infotilaisuus ensimmäisessä periodissa. Opintojaksosta annetaan numeroarvosana.

LD02 Kuvataiteen lukiodiplomi (2 op)

Opintojakson aikana tehdään valtakunnallisten ohjeiden ja tehtävänantojen mukainen opinnäytetyö. Lukiodiplomi koostuu teoksesta sekä portfoliosta, jossa opiskelija kuvaa ja arvioi työprosessiaan ja osoittaa kuvataiteen tuntemustaan. Työn arvioivat ohjaava opettaja ja ulkopuolinen arvioija. Työn ulkoinen arviointi kohdistuu portfolioon ja teokseen sekä niiden muodostamaan kokonaisuuteen.

Opintojakso arvioidaan arvosanalla 4-10 ja päättötodistuksessa suoritusmerkinnällä. Lukiodiplomin suorittamisesta saa valtakunnallisen lukiodiplomitodistuksen. Opiskelijalla täytyy olla vähintään neljä kuvataiteen opintojaksoa suoritettuna ennen kurssille ilmoittautumista. Opintojakson valinneille pidetään infotilaisuus ensimmäisessä periodissa. Tulevan lukukauden tehtävävaihtoehdot ja ohjeistus ovat nähtävillä edellisen kevätlukukauden lopussa Opetushallituksen sivuilla, tästä linkistä (avautuu uuteen välilehteen) https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/kuvataiteen-lukiodiplomi(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Matinkylä