Infoa Espoon kulttuurikeskuksesta
Espoon kulttuurikeskus on monipuolisesta ohjelmistostaan sekä kahdesta upeasta, erittäin tasokkaasti varustellusta salistaan tunnettu esittävän taiteen ja kulttuurielämän päänäyttämö Espoossa. Kulttuurikeskus sijaitsee Tapiolan keskustassa hyvien kulkuyhteyksien varrella kauppakeskus AINOAn välittömässä läheisyydessä. Tänne on helppo tulla sekä julkisilla kulkuvälineillä että omalla autolla. Espoon kulttuurikeskuksessa järjestetään vuosittain noin 600 tapahtumaa. Ohjelmistossa on konsertteja, teatteria, tanssiesityksiä, elokuvia sekä lastenkulttuuria.
Sijainti
Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo
Ajo-ohjeet
- Länsiväylältä Tapiolan liittymästä: Tapiolantie-Itätuulentie-Pohjantie-Kauppamiehentie tai Kaupinkalliontie
- Kehä I:ltä esim: Kalevalantie-Pohjantie-Kaupinkalliontie
- Turunväylältä esim. Mankkaan liittymästä: Mankkaantie-Vanhamankkaantie-Koivuviidantie-Kalevalantie-Pohjantie-Kaupinkalliontie
- Etäisyys Helsingin keskustaan n. 8 km, Helsinki-Vantaan lentoasemalle n. 25 km ja Espoon keskukseen 10 km.
Pysäköinti
- Kaupinkallion pysäköintitalossa (Kaupinkalliontie 7) joka päivä klo 6-24, puh. +358 9 4555531, Kaupinkallion Paikoitustalo Oy (Kulttuurikeskusta vastapäätä, tien toisella puolella)
- Kulttuuriaukiolla (maksullinen)
- Tapiola Park / Ainoa (maksullinen)
- Heikintorilla ja muissa Tapiolan pysäköintitaloissa (maksullisia)
Lataa puhelimeesi Taskuparkki-sovellus. Saat kaksi tuntia maksutonta pysäköintiaikaa Tapiola Parkissa, kun rekisteröidyt AINOA- ja Taskuparkki-sovelluksiin. Maksuttoman ajan jälkeen pysäköinti on kaksi euroa tunnilta. Mikäli asioit yli kolme tuntia, veloitus hoituu automaattisesti käytetyn ajan mukaan. Kuitit saat suoraan sähköpostiisi.
Julkinen liikenne
Metro kulkee kahdella linjalla, joista molemmat pysähtyvät Tapiolassa. Toinen linjoista kulkee reitillä Matinkylä–Vuosaari ja toinen reitillä Tapiola–Mellunmäki.
Metrosta on suora yhteys kauppakeskus AINOAan ja sitä kautta myös kulttuurikeskukseen.
Kaikki Tapiolan kautta kulkevat tai sinne päättyvät bussilinjat käyttävät uutta bussiterminaalia, joka sijaitsee Merituulentiellä kauppakeskus AINOAn ja metroaseman yhteydessä. Terminaalista on hyvä pääsy kauppakeskus AINOAn M-tasolle ja sieltä kulttuurikeskukseen.
Katso paras yhteys HSL:n Reitit ja aikataulut(ulkoinen linkki) -sivulta.
Espoon kulttuurikeskuksen ravintolapalveluista vastaa kahvila-ravintola Café Molli.
Mollista saat maukkaan ja ravitsevan lounaan, runsaan valikoiman erilaisia kahvilatuotteita, ihanat etko- ja väliaikatarjoilut, juomia ja erikoisruokavalioita unohtamatta.
”Makujen sinfoniaa Mollissa!”
Aukioloajat:
Kahvila ma-pe 10.00-17.00.
Lounas ma-pe 11.00-14.00.
Iltaisin ja viikonloppuisin tapahtumien mukaan.
Lämpimästi tervetuloa hyvän palvelun Molliin!
Tiedustelut/ennakkovaraukset:
myynti@cafemolli.fi
puh. +358 41 3172025
- Tapiolan kirjasto(ulkoinen linkki)
- Tapiola Sinfonietta(ulkoinen linkki)
Tapiola Sinfonietta tunnetaan wieniläisklassisen musiikin tyylitietoisista tulkinnoista, mutta myös ennakkoluulottomista, rajoja rikkovista tuotannoistaan. Espoon musiikkiopisto(ulkoinen linkki)
EMO on Espoon suurin ja vanhin taideoppilaitos, joka antaa taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän mukaista monipuolista ja laadukasta opetusta. EMO on yksityinen, kannatusyhdistyksen ylläpitämä taideoppilaitos, joka kuuluu lakisääteisen valtionavun ja Espoon kaupungin toiminta-avustuksen piiriin. EMOn päätoimipiste sijaitsee Espoon kulttuurikeskuksessa. Espoon musiikkiopiston konsertit löytyvät EMOn omasta konserttikalenterista(ulkoinen linkki).
Kulttuurikeskuksen pääsisäänkäynti on esteetön. Yksi pääsisäänkäynnin ovista aukeaa automaattisesti.
Pääsisäänkäynnin edustalla Kulttuuriaukiolla on kaksi invapaikkaa. P-Tapiola Parkissa kulttuurikeskuksen läheisyydessä Tapionaukiolla on myös invapaikkoja pysäköintiä varten: ulkoalue ja halli (maksullisia).
Kulttuurikeskuksen tiloissa on esteettömiä wc-tiloja. Tilavin wc sijaitsee konserttisalin naulakoiden yhteydessä.
Aulassa ja Tapiolasalin läheisyydessä on hissit, joilla pääsee ylempiin kerroksiin.
Apua voi tarvittaessa pyytää aulapalveluista.
Tapiola- ja Louhisalissa on induktiosilmukat, joiden kuuluvuusalue kattaa salin keskiosan. Tarkemmat tiedot aulapalveluiden henkilökunnalta.
Tapiolasalissa on pyörätuolipaikkoja salin yläosassa ja näyttämön laajuudesta riippuen myös etuosassa.
Louhisalissa on pyörätuolipaikkoja salin yläosassa. Esteetön kulkuyhteys Louhisaliin henkilökunnan tilojen kautta aulapalveluhenkilökunnan avustamana.
Kulttuurikeskuksessa on yksi pyörätuoli. Sen voi lainata tilaisuuden ajaksi aulapalveluista kulttuurikeskuksen ala-aulasta. Pyörätuolin saatavuus kannattaa varmistaa ennakkoon aulapalveluista, p. +358 9 81657200.
Avustavat koirat ovat tervetulleita kulttuurikeskukseen.
Henkilökohtaisen avustajan, tulkin tai oppaan pääsy näytökseen maksutta tulee aina tarkastaa lippua ostettaessa. Kukin tilaisuuden järjestäjä määrittää lipunmyyntisopimuksen teon yhteydessä avustajan lipun hinnan.
Lisätietoa kulttuurikeskuksen esteettömyydestä saa aulapalveluista p. +358 9 81657200 tai sähköpostilla osoitteesta: kulttuurikeskus.aulapalvelut@espoo.fi
Espoon kulttuurikeskus on mukana Kaikukortti-verkostossa.
Kulttuurikeskuksen tilat
Tapiolasali on 773/696-paikkainen konserttisali, joka sopii kulttuuritilaisuuksien lisäksi esim. yritysjuhlien, yhtiökokousten, seminaarien, kongressien ja muiden suurten yleisötilaisuuksien pitopaikaksi. Tapiolasalin permantopaikoille kuljetaan kulttuurikeskuksen toisesta kerroksesta ja parvelle kolmannesta kerroksesta. Salin lämpiötiloista avautuvat avarat näkymät Tapiolan keskusaltaalle ja sen kauniiseen ympäristöön.
Katsomo
- riviä kohden 21-28 paikkaa
- iso katsomo 773 paikkaa: permanto 589, parvi 180, pyörätuoleille 2 paikkaa
- pieni katsomo 690 paikkaa (4 ensimmäistä riviä pois käytöstä)
Louhisali on 178/233/296-paikkainen musta teatterisali. Se sopii muunneltavuutensa ansiosta hyvin monenlaisten tilaisuuksien, niin kulttuuri- kuin yritystilaisuuksienkin pitopaikaksi. Louhisali sijaitsee kulttuurikeskuksen sisääntulokerroksessa, joten sisäänkäynti saliin tapahtuu pääsääntöisesti ensimmäisestä kerroksesta.
Louhisali muuntuu klubitunnelmaiseksi tilaksi, jossa voi nauttia musiikista pikkupurtavan ja juoman kera. 233-paikkaisen nousevan katsomon lisäksi kuulijoiden on mahdollista istua omissa pöydissään klubimaiseen tapaan.
Katsomo
- riviä kohden 21 paikkaa
- iso katsomo 296 paikkaa
- pieni katsomo 233 paikkaa (3 ensimmäistä riviä pois käytöstä = 63 paikkaa)
Näyttelytila AHJO on luova galleriatila Espoon kulttuurikeskuksen ensimmäisessä kerroksessa. Kaksikerroksisen näyttelytilan pinta-ala on yhteensä 155 m2 (alakerta n. 110 m2). AHJO toimii ammattimaisen taiteen tilana ja se esittelee lukuisia kiinnostavia näkökulmia taiteen saralta. Pääsisäänkäynnin vieressä sijaitseva tila soveltuu erityisen hyvin kuvataidenäyttelyille, mutta myös muuhun toimintaan, kuten pienimuotoisten esitysten, puhetilaisuuksien, vastaanottojen tai yksityistilaisuuksien järjestämistä varten.
Espoon kulttuurikeskuksen rakentamisesta päätettiin kaupunginvaltuuston juhlaistunnossa 1.1.1972, jolloin Espoosta tuli kaupunki. Ensimmäinen huonetilaohjelma valmistui v.1974, arkkitehtuurikilpailu julistettiin v.1979 ja sen tulokset v.1980. Kilpailuun osallistui n. 60 ehdotusta, joista arkkitehti Arto Sipisen ehdotus Kuunsilta valittiin voittajaksi. Rakennustyöt alkoivat v. 1986; peruskivi muurattiin Sibeliuksen syntymäpäivänä 8. joulukuuta. Talo valmistui tammikuussa 1989. Kulttuurikeskus on rakennettu Asuntosäätiön lahjoittamalle tontille Tapiolan Keskusaltaan äärelle paikkaan, johon professori Aarne Ervi sijoitti Tapiolan keskustasuunnitelmassaan v.1954 teatteritalon.
Kulttuurikeskuksesta tuli ns. monitoimitalo, jossa sijaitsee konserttisalin (Tapiolasali), teatterisalin (Louhisali) ja näyttelytilan lisäksi Tapiolan kirjasto, Espoon musiikkiopisto, Tapiolan yhteispalvelupiste ja Espoon työväenopiston Tapiolan osaston tiloja. Kulttuurikeskus on Espoon kaupungin ensimmäinen suuri kulttuuri-investointi; rakennuskustannukset olivat n.130 milj.mk ja kaluste- ja laitehankinnat n.15 milj.mk.
Arto Sipinen työskenteli Alvar Aallon toimistossa 1950-luvun lopulla ja "Kuunsilta" jatkaakin Aallon monumentaalirakennusten perinnettä. Rakennuksen "selkä" on Kulttuuriaukion puolella ja "syli" avautuu Keskusaltaalle. Valkoinen sävy liittää rakennuksen Tapiolan keskustan muihin rakennuksiin ja rakennus on suhteutettu vieressä sijaitsevan keskustornin suuriin massoihin. Rakennuksen korkeammassa osassa sijaitsevat julkiset tilat - salit, aputilat, näyttelytila ja lämpiöt - matalassa eteläsiivessä ovat kirjasto, musiikkiopisto, työväenopiston tiloja sekä kulttuurikeskuksen hallinnolliset tilat.
Ulkoseinien materiaalit ovat harjattu valkoinen kvartsihiekkaharkko, travertiinilaatat ja lasi. Sisätilojen materiaaleja ovat koivu, travertiini ja mosaiikkibetoni. Lämpiöiden rakennesuunnittelu on ainutlaatuista maailmassa: kantavat pilarit ovat talon ulkopuolella ja kiinnittyvät rakennukseen palkeilla. Lämpiöiden lasit ovat kolmikerroksisia. Kolmannen kerroksen kuunkatselupaviljongin, josta puuttuu neljäs pilari, alapinnasta on maahan 14 m (koko pilarin pituus 21 m). Rakennuksen bruttoala on 12.900 m2 ja tilavuus 68.700 m3.
Arto Sipinen (1936-2017)
Arkkitehti Arto Sipinen on voittanut yli 40 palkintoa tai lunastusta viime vuosikymmenien aikana olleissa arkkitehtuurikilpailuissa, näistä ensimmäisiä palkintoja lähes 20. Voitot ovat tulleet yleensä julkisten rakennusten suunnittelukilpailuissa. Sipisen ehdotus palkittiin myös Helsingin keskustasuunnitelmakilpailussa v.1986. Toteutuneita töitä ovat mm. lisärakennus Jyväskylän yliopiston alueella, Imatran kaupungintalo, Imatran kulttuurikeskus, Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaeli, Lahden aikuiskoulutuskeskus ja pääkirjasto sekä kulttuuri- ja kongressikeskus Kuusamotalo. Arto Sipiselle on myönnetty professorin arvonimi.