Valtuustoaloite päiväkotien ulkoilualueiden varjopaikkojen valmistelemiseksi

13.6.2022 valtuustoaloite Valle päiväkotien ulkoilualueiden varjopaikkojen valmistelemiseksi

Päiväkotien työntekijät ovat kertoneet, että useissa Espoon varhaiskasvatuksen päiväkotien piha-alueilla ei ole ollenkaan varjopaikkoja. Vain joissakin päiväkodin pihoissa on varjoa tuovia puita, harvassa katos. Lapset ja henkilökunta ulkoilevat kaikkina vuodenaikoina ja miltei jokaisena päivänä säästä huolimatta.

Ilmastonmuutoksen vuoksi säiden ääripäät ovat korostuneet enenevissä määrin, kuumuus ja tuulisuus ovat lisääntyneet. On hyvin huolestuttavaa, että pienet lapset joutuvat olemaan tunteja ulkona paahtavassa helteessä ja heillä ei ole mahdollisuutta hakeutua varjoon, eikä myöskään tuulensuojaan. Päähineet eivät estä kokonaan lämpöhalvausta vaan saattavat jopa edesauttaa sitä, kun kuumuus jää lakin alle eikä pääse sieltä pois varsinkin, jos lakki on ihonmyötäinen. Lapset saavat helposti ns. lämpöhalvauksia. Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen ja lievänäkin hyvin kuormittava pienelle lapselle. Myös henkilökunnalle varjojen puuttuminen on raskasta.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että päiväkotien varjotilanteet selvitettäisiin ja ryhdyttäisiin toimenpiteisiin, joilla päiväkotien ympärille ja/tai piha-alueille istutettaisiin puita tai jokin varjoa tuottava, etenkin niiden päiväkotien pihoihin, joissa varjoa ei ole.

Espoossa 13.6.2022

Jaana Valle, valtuutettu, PerusS

Kajava Henna
Karimäki Johanna
Ruoho Veera
Hietanen-Tanskanen Ira
Ampuja Ari
Lindholm Julia
Keronen Jiri
Kling Eero
Thure-Toivanen Tiina
Konttas Hanna
Laiho Mia
Nores Mia
Halkosaari Tommi
Puntila Päivi
Palomäki Ulla
Råman Diana
Räf Marika
Lahtinen Teemu
Laakso Ville
Juuti Sini
Hopsu Inka
Löyttyniemi Meri
Hyrkkö Saara
Kilpijoki
Nieminen Pinja
Juvonen Arja