Huoneistovalvonta
Huoneistovalvonta on erilaisten yleisten tilojen kuten päiväkotien, koulujen, liikuntatilojen, kauneushoitoloiden ja vanhainkotien valvontaa. Valvonnan tärkeimpiä tavoitteita on terveyshaittojen ennaltaehkäisy. Tarkastukset perustuvat terveydensuojelulakiin. Tarkastuksia tekevät Espoon seudun ympäristöterveyden terveystarkastajat. Yhteydenotot ja lisätiedot: huoneistovalvonta@espoo.fi koulut.terveydensuojelu@espoo.fi terveydensuojelu@espoo.fi
Toiminnanharjoittajan on tehtävä 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista toimintaa koskeva ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus perustuu terveydensuojelulain pykälään 13. Ilmoituksen liitteenä tulee toimittaa toimitilan asema- ja pohjapiirros, ilmanvaihdon mittauspöytäkirja sekä tarvittaessa selvitys talousveden laadusta. Ilmoitus on tehtävä myös toiminnan olennaisesta muuttamisesta.
Ilppa-järjestelmässä voit tehdä ilmoituksen sähköisesti. Järjestelmän käyttö vaatii Suomi.fi-valtuutuksen yritykseen, jolle haluat tehdä ilmoituksen. Tarkemmat ohjeet ilmoituksen tekemiseen löytyvät Ilpan kotisivulta alla olevaa linkkiä klikkaamalla.
Sähköinen ilmoitusjärjestelmä Ilppa(ulkoinen linkki)
Ilmoitusvelvollisia kohteita ovat:
- Päiväkoti, ryhmäperhepäiväkoti, lasten kerhotila
- Koulu tai oppilaitos
- Jatkuvaa hoitoa antava sosiaalihuollon toimintayksikkö
- Kauneushoitola, solarium tai tatuointiliike (parturi-kampaamopalveluista ei tarvitse ilmoittaa)
- Kuntosali tai liikuntatila
- Hotelli, leirikeskus tai muu majoitustila
- Yleinen sauna
- Uimahalli tai uima-allastila
- Uimaranta
- Vastaanottokeskus
Paperiversio ilmoituslomakkeesta löytyy tältä sivulta kohdasta ladattavat tiedostot. Täytetty ilmoituslomake lähetetään sähköpostitse osoitteeseen terveydensuojelu@espoo.fi tai vaihtoehtoisesti kirjepostilla lomakkeelta löytyvään postiosoitteeseen.
Ladattavat tiedostot
Kauneushoitolat, solariumtilat, tatuointi- ja lävistysliikkeet sekä muut huoneistot, joissa suoritetaan ihon käsittelyä (esimerkiksi kuppaus tai hirudoterapia eli iilimatohoito) ovat terveydensuojelun säännöllisen valvonnan kohteita.
Suunniteltaessa tiloja toiminnanharjoittajan tai suunnittelijan on hyvä olla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteydessä terveystarkastajaan: huoneistovalvonta@espoo.fi. Terveystarkastaja voi antaa ohjeistusta ja neuvontaa uusien tilojen suunnitelmista tai olemassa olevien tilojen tarvitsemista muutostöistä.
Koulukohteissa tärkeitä huomioitavia asioita ovat muun muassa tilojen riittävä ilmanvaihto ja akustiikka, siivousvälinetilojen asianmukaisuus, pintamateriaalien kunto ja puhdistettavuus sekä WC- tilojen määrän riittävyys.
Koulut ovat säännöllisen valvonnan kohteita. Tarkastukset perustuvat ensisijaisesti terveydensuojelulakiin. Tarvittaessa terveydensuojelulain mukaisen tarkastuksen yhteydessä voidaan tehdä myös tupakkalain ja/tai tartuntatautilain mukainen tarkastus.
Koulukohteissa on käytössä moniammatillisen tarkastuksen malli, joten tarkastuksille voivat tarpeen mukaan osallistua terveystarkastajan ja rehtorin lisäksi myös esimerkiksi työsuojelu, kouluterveydenhoitaja tai kiinteistön kunnossapidosta vastaava.
Liikuntatiloihin kuuluvat esimerkiksi ryhmäliikuntatilat, kuntosalit ja urheiluhallit.
Tilojen on oltava toimintaan soveltuvat. Huomioitavia asioita ovat muun muassa puhdistettavuus, ilmanvaihto, vesipiste asiakkaille, WC- ja pesutilojen riittävyys, siivous- ja vaatehuolto- ja varastotilat sekä henkilökunnan tilat.
Toiminnanharjoittajalla on velvollisuus tunnistaa toimintansa terveysriskit ja järjestää toimintansa siten, että terveyshaitat estetään mahdollisuuksien mukaan. Tätä tarkoitusta varten toiminnanharjoittajan on hyvä laatia kirjallinen omavalvontasuunnitelma.
Ympäristöterveys valvoo liikuntatilojen terveydellisiä oloja valvontasuunnitelman mukaisilla tarkastuksilla. Valvonta on toiminnanharjoittajalle maksullista. Valvonnalla pyritään ennaltaehkäisemään terveyshaittoja ja tunnistamaan niitä varhaisessa vaiheessa.
Ladattavat tiedostot
Majoitustiloihin kuuluvat esimerkiksi hotellit, hostellit, mökit ja leirikeskukset.
Majoitus on oltava toimintaan soveltuva. Huomioitavia asioita ovat muun muassa puhdistettavuus, ilmanvaihto, wc- ja pesutilojen riittävyys, siivous- ja vaatehuolto- ja varastotilat sekä henkilökunnan tilat.
Toiminnanharjoittajalla on velvollisuus tunnistaa toimintansa terveysriskit ja järjestää toimintansa siten, että terveyshaitat estetään mahdollisuuksien mukaan. Tätä tarkoitusta varten toiminnanharjoittajan on hyvä laatia kirjallinen omavalvontasuunnitelma.
Ympäristöterveys valvoo majoitustilojen terveydellisiä oloja valvontasuunnitelman mukaisilla tarkastuksilla. Valvonta on toiminnanharjoittajalle maksullista. Valvonnalla pyritään ennaltaehkäisemään terveyshaittoja ja tunnistamaan niitä varhaisessa vaiheessa.
Ladattavat tiedostot
Omavalvonnalla tarkoitetaan oman toiminnan ja sen riskien tuntemista ja riskien hallintaa. Riskien hallinnalla voidaan ehkäistä terveyshaittojen syntymistä. Terveydensuojelulain omavalvonnassa keskitytään terveyshaittaa aiheuttaviin riskeihin.
Omavalvonnan tarkoituksena on:
- Tunnistaa toimintaan liittyvät riskit
- Seurata niihin vaikuttavia tekijöitä
- Estää terveyshaittojen syntyminen
Terveydensuojelulain perusteella omavalvontaa edellytetään ilmoitusvelvollisilta toiminnoilta. Toiminnanharjoittajalla on velvollisuus tunnistaa toimintansa terveysriskit ja järjestää toimintansa siten, että terveyshaitat estetään mahdollisuuksien mukaan.
Suositeltavaa on laatia kirjallinen omavalvontasuunnitelma, jotta se on kaikkien luettavissa, käytettävissä ja hyödynnettävissä toiminnan ylläpitämisessä sekä kehittämisessä. Kirjallinen omavalvontasuunnitelma on hyvä työkalu esimerkiksi henkilökunnan perehdyttämistä varten.
Omavalvontasuunnitelmassa kuvataan toimintaa, toiminnan riskitekijöitä sekä riskitekijöiden ennaltaehkäisyä. Terveydellisiin olosuhteisiin liittyvien ilmoitusten ja toimenpiteiden kirjaaminen sekä dokumenttien säilyttäminen ovat osa omavalvontaa.
Ladattavat tiedostot
Päiväkodin ja kerhotilan suunnitteluvaiheessa on syytä olla hyvissä ajoin yhteydessä terveystarkastajaan sekä muihin viranomaisiin, kuten sosiaaliviranomaisiin, rakennusvalvontaan (tilan uusi käyttötarkoitus) sekä palo- ja työsuojeluviranomaisiin.
Päivähoito- ja kerhotilan on oltava toimintaan soveltuva. Huomioitavia asioita ovat muun muassa huoneiston sijoittaminen, tilan tarve, ilmanvaihto, WC- ja pesutilojen riittävyys, siivous- ja vaatehuoltotilat sekä henkilökunnan tilat. Toiminnan olennainen muuttaminen tarkoittaa esimerkiksi huomattavaa lisäystä lasten määrässä, tilojen perusparannusta tai aiemmin muussa käytössä olleen tilan ottamista käyttöön.
Toiminnanharjoittajalla on velvollisuus tunnistaa toimintansa terveysriskit ja järjestää toimintansa siten, että terveyshaitat estetään mahdollisuuksien mukaan. Tätä tarkoitusta varten toiminnanharjoittajan on hyvä laatia kirjallinen omavalvontasuunnitelma.
Ympäristöterveys valvoo päivähoito- ja kerhotilojen terveydellisiä oloja valvontasuunnitelman mukaisilla tarkastuksilla. Valvonta on toiminnanharjoittajalle maksullista. Valvonnalla pyritään ennaltaehkäisemään terveyshaittoja ja tunnistamaan niitä varhaisessa vaiheessa.
Ladattavat tiedostot
Jatkuvaa hoitoa antavia sosiaalihuollon toimintayksiköitä ovat muun muassa vanhusten, vammaisten, kehitysvammaisten tai muun erityisryhmän tehostetun palveluasumisen yksiköt, laitospalvelut kuten yksilöllisten tarpeiden mukaista kuntoutusta, hoitoa ja huolenpitoa tarjoavat laitokset (muun muassa kehitysvammalaitokset, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien yksiköt), ensi- ja turvakodit sekä lasten-, nuoriso- ja koulukodit.
Asumispalveluyksiköt, joissa asunnot vastaavat normaaleja asuntoja (esimerkiksi yksiö tai kaksio, jossa on oma peseytymistila ja ruuanlaittotila) ja joissa asukas voi vapaasti valita haluamansa palvelut, eivät ole ilmoitusvelvollisia, eivätkä valvontakohteita (palvelu- ja tukiasuminen).
Kunkin kohteen vaatimuksista tulee kuitenkin aina neuvotella tarkemmin terveystarkastajan kanssa jo suunnitteluvaiheessa: huoneistovalvonta@espoo.fi.