Utvecklingsuppgifter för kommunernas kulturverksamhet
Nationella utvecklingsuppgifter
2020–2023
Syftet med utvecklingsuppdraget Kultur tillsammans är att arbeta för att lagen om kommunernas kulturverksamhet följs i alla kommuner i Finland. Kultur tillsammans skapar nätverk för aktörer inom kommunsektorn, delar information, möjliggör kollegialt lärande och fungerar som kontaktpunkt för utvecklingen av kommunernas kulturverksamhet. Vi söker och delar med oss av goda samarbets- och verksamhetsmodeller som används på olika håll i Finland. Vi samlar in information som främjar utvecklingsarbetet inom kommunernas kulturverksamhet och gör den här informationen tillgänglig för alla.
Projektet genomförs av Esbo stad i samarbete med städerna Rovaniemi och Åbo. Andra nära samarbetspartner är Centret för konstfrämjande (Taike), Kommunförbundet, Kulturpolitiska forskningscentret Cupore och Undervisnings- och kulturministeriet. Kultur tillsammans samordnar ett nätverk som utvecklar kommunernas kulturverksamhet. Det här nätverket omfattar både nationella och regionala utvecklingsuppdrag inom kommunernas kulturverksamhet som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet.
Utöver den här webbplatsen informerar vi om projektet i nyhetsbrevet Kultur tillsammans. Vi ordnar webbseminarier och morgonkaffe på webben. Du hittar mer information om de här evenemangen på den här webbplatsen. En viktig del av verksamheten är kommunbesök som riktar sig till kommunanställda inom kultursektorn. På kommunbesöken sätter deltagarna sig in i intressanta teman och goda verksamhetsmodeller runt om i Finland.
Läs mer om lagen om kommunernas kulturverksamhet (166/2019)(extern länk).
2021–2023
Syftet med projektet Kommuninformation om kultur KULTTI är att stärka informationsproduktionen och kunskapsunderlaget för kommunernas kulturverksamhet, öka kunskapsbaserad ledning och strategisk kompetens både nationellt och i kommunerna samt att främja samarbete mellan kommunerna kring att producera information och utveckla tjänster.
Huvudmålet med projektet KULTTI är att skapa en informationsdatabas för kommunernas kulturverksamhet: ett digitalt verktyg där viktiga ekonomi- och verksamhetsuppgifter om kommunernas kulturverksamhet finns på en och samma plattform. Under projektperioden utvecklas den första versionen av den tekniska plattformen och genomförs ett pilotprojekt för datainsamling. I pilotprojektet testas hur systemet för elektronisk datainsamling och rapportering fungerar på plattformen.
Projektet genomförs i samarbete mellan Finlands Kommunförbund och Kulturpolitiska forskningscentret Cupore. Kommunerna är en viktig intressegrupp i genomförandet av projektet.
Mer information om projektet KULTTI finns på Kommunförbundets(extern länk) och Cupores (extern länk)webbplatser.
Tiina Pohjanen, projektchef
tfn +358 9 7712214, +358 50 5625870
tiina.pohjanen@kuntaliitto.fi(extern länk)
Undervisnings- och kulturministeriet beviljar finansiering för regionala utvecklingsuppgifter som gäller främjande av en jämlik tillgång till och mångsidig användning av kultur och konst i olika befolkningsgrupper samt skapande av förutsättningar för konstnärligt arbete och konstnärlig verksamhet på olika håll i Finland.
Regionala utvecklingsuppgifter
Södra Österbottens förbund
Med projektet stärks kompetensen hos kulturaktörer i kommunerna i Södra Österbotten genom mentorskap och man skapar en regional modell för kulturförmedlingsverksamhet.
Läs mer på projektets finska sida(extern länk).
Hanna Hangasluoma, kulturchef
tfn +358 40 7515610
hanna.hangasluoma@etela-pohjanmaa.fi
Päivi Alaniska, projektkoordinator
tfn +358 44 4181162
paivi.alaniska@seinajoki.fi
Jyväskylä stad
Inom projektet utvecklas konst- och kulturtjänsterna för barn och unga (15–20 år) i Mellersta Finlands landskap genom delaktighet. Ungdomarna deltar i varje projektfas från planering till genomförande och utvärdering.
Läs mer på projektets finska sida(extern länk).
Miia Lyyra, projektkoordinator
tfn +358 46 9225990
miia.lyyra@jyvaskyla.fi
Kuopio stad
Fokusområde för det regionala utvecklingsuppdraget i Norra Savolax där man utvecklar samarbetet mellan kulturaktörerna i området och kunskaperna om kulturbranschen hos kommunanställda i enlighet med de behov som aktörerna lyfter fram.
Läs mer på projektets finska sida(extern länk).
Tiina Taskinen-Viinikainen, projektkoordinator
tfn +358 44 7482374
tiina.taskinen-viinikainen@kuopio.fi
Mellersta Österbottens förbund
Målet med projektet är att i landskapet skapa sektorsövergripande samarbetsnätverk som utvecklar och driver bland annat kulturproduktions- och konstkluster. Behoven och förväntningarna hos olika användare av kultur och de invånare som inte använder tjänsterna identifieras och utbud i enlighet med detta produceras till exempel för kommunernas bildningsväsende och social- och hälsovård.
Ett mål är också att i landskapet skapa verksamhetsmodeller där olika aktörer inom den offentliga sektorn, såsom landskapsförbundet, kommunerna, kulturinrättningarna, producenterna av social- och hälsovård samt företagarna inom kreativa branscher och aktörerna inom tredje sektorn, samarbetar intensivt för att utbudet, kvaliteten, tillgången och finansieringsläget i fråga om kultur- och konsttjänster ska förbättras. Ett mål är också att förbättra verksamhetsförutsättningarna för och höja uppskattningen av det konstnärliga arbetet, den konstnärliga verksamheten och den kreativa ekonomin i landskapet.
Läs mer på projektets finska sida(extern länk).
Kai-Eerik Känsälä, kulturkoordinator, projektchef
tfn +358 40 1389038
kai-eerik.kansala@keski-pohjanmaa.fi
Tammerfors stad
Projektet Kulttuuri ja taide virtaa (Kulturen och konsten strömmar) genomförs i samarbete mellan 14 kommuner i Birkaland. Målet med projektet är att genom samarbete inom landskapet söka ett sätt att skapa förutsättningar för professionellt konstnärligt arbete och professionell konstnärlig verksamhet. Inom projektet utvecklas en förmedlingsmodell på landskapsnivå som främjar konstnärers och kulturaktörers arbete, nätverkande och kompetens samt en webbplattform och servicemeny som stöder modellen.
Läs mer på projektets finska sida(extern länk).
Anna Szalay, projektchef
tfn +358 44 4811774
anna.szalay@tampere.fi
Egentliga Finlands förbund
Utvecklingsuppgiften Varsinaista kulttuuria omfattar alla kommuner i Egentliga Finland och dess verksamhet kan indelas i tre delområden: samarbete, gemensamt lärande samt kompetensdelning och utveckling av verksamhetsmodeller för framtiden. Inom ramen för projektet genomförs försök med regionkonstnärer och nya verksamhetsmodeller kan testas enligt kommunernas behov, till exempel gemensamma anskaffningar eller turnéer. Gemensamt lärande och kompetensdelning genomförs i workshoppar för intressentgrupper och temagrupper som går djupare in på olika teman.
Målgruppen för utvecklingsuppgiften Varsinaista kultuuria är tjänsteinnehavarna och arbetstagarna inom kultursektorn i landskapets kommuner samt kulturnätverk, yrkesmänniskor inom konst och aktörer som producerar kulturtjänster för kommunerna i regionen. Beredningen av utvecklingsuppgiften har gjorts i nära samarbete med kommunerna och i den ingår just de teman där kommunerna har upplevt att de behöver hjälp.
Läs mer på projektets sida(extern länk).
Iina Wahlström, utvecklingskoordinator
iina.wahlstrom@varsinais-suomi.fi
tfn +358 40 5402675
Riina Kotilainen, specialplanerare
riina.kotilainen@varsinais-suomi.fi
tfn +358 40 1589242
Kajanalands förbund
Det huvudsakliga målet för projektet Kulttuuri-Kainuu är att stärka samarbetet mellan kulturaktörerna i landskapet Kajanaland och att få mer energi för utveckling av gemensamma verksamhets- och produktionssätt. Målet är att främja tillgången och tillgängligheten till konst och kultur i Kajanaland, främja invånarnas jämlika delaktighet och aktörskap samt stärka kulturens livskraft i landskapet.
Projektet stöder förnyelse inom kultursektorn, skapar nya möjligheter inom konst och kultur samt strävar efter att hitta nya möjligheter inom evenemangsproduktionen, för kommuninvånarnas deltagande och för kulturens synlighet i Kajanaland. Som stöd för utvecklingsåtgärderna inom projektet Kulttuuri-Kainuu har Kajanalands kulturprogram utarbetats för 2022–2025.
Läs mer på projektets finska sida(extern länk).
Minna Komulainen, regionutvecklingsexpert
minna.komulainen@kainuunliitto.fi
tfn +358 44 4100726
Joni Kinnunen, projektkoordinator
joni.kinnunen@kainuunliitto.fi
tfn +358 44 7974254
Kulturpolitiska forskningscentret Cupore
Kulturpolitiska forskningscentret Cupore utför åren 2022–2023 en regional utvecklingsuppgift som beviljats av Undervisnings- och kulturministeriet. Utvecklingsuppgiften fokuserar på den regionala konstmuseiuppgiften som en del av kommunernas kulturverksamhet och deras växelverkan med professionella konstnärer och amatörkonstnärer. I projektet undersöker man hur genomförandet av den regionala konstmuseiuppgiften stöder kommunernas kulturverksamhet och utvecklar verksamhetsmodeller som främjar genomförandet av kommunernas kulturverksamhet och i synnerhet det konstnärliga arbetet och den konstnärliga verksamheten samt tillgängligheten genom den regionala konstmuseiuppgiften. Dessutom sprider man information och goda verksamhetsmodeller.
Projektet genomförs i samarbete med Kemi konstmuseum, Kuopio konstmuseum, Björneborgs konstmuseum och Finlands bildkonstorganisationers förbund.
Läs mer på projektets finska sida(extern länk).
Maria Hirvi-Ijäs, specialforskare
maria.hirvi-ijas@cupore.fi
tfn +358 50 4635575
Sakarias Sokka, specialforskare
sakarias.sokka@cupore.fi
tfn +358 50 3872728
Vappu Renko, forskare
vappu.renko@cupore.fi
tfn +358 50 5660360
Yrkeshögskolan Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
Huvudmålet för projektet Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen (”Liv och glädje i sydöstra Finland”) är att utveckla samverkan och verksamhetsmodeller för den kreativa branschen, konst och kultur, så att kulturtjänsterna som produceras för kommuninvånarna ska stärka invånarnas välbefinnande, hälsa och delaktighet.
Läs mer på projektets finska sida(extern länk).
Piia Kleimola, projektchef
piia.kleimola@toimintavoima.fi
Föreningen för visuella konstformer Kaakon taide
Under åren 2020–2021 bygger man upp och testar en samarbetsmodell där aktörer från olika servicesektorer och professionella konstutövare bygger upp en gemensam verksamhetskultur och gemensamma verksamhetssätt som används för att göra konst och kultur tillgängliga för invånarna samtidigt som man stödjer delaktigheten.
Läs mer på projektets finska sida(extern länk).
Riikka Hjelt, producent
tfn +358 45 1447755
riikka@kaakontaide.fi
I försöksprojekten deltog 2020 också kommunerna Mörskom och Mäntyharju samt städerna Uleåborg och Vasa.
I försöksprojekten deltog 2021 också kommunerna Juva och Suomussalmi samt städerna Iisalmi och Orimattila.
Norra Karelens landskapsförbund
Projektet främjar tillgången till konst och kultur i Norra Karelen och ökar invånarnas delaktighet, välfärd och hälsa genom konst- och kulturverksamhet. Projektet har beretts i samarbete med kommunerna och social- och hälsovårdssamkommunen Siun sote och målet är att skapa hållbara verksamhetssätt och en gemensam uppfattning om regionens verksamhetsprinciper i anslutning till kulturvälfärd samt om utnyttjande och produktion av konst- och kulturbaserade välfärdstjänster.
Inom projektet Kulttuurista hyvinvointia Pohjois-Karjalaan (Kulturell välfärd i Norra Karelen) kommer man att lyfta fram beprövade verksamhetssätt samt genomföra pilotprojekt. För närvarande utarbetas en plan för kulturell välfärd i Norra Karelen. Projektet bidrar till att planen förankras som ett samarbete mellan olika aktörer.
Läs mer på projektets finska sida(extern länk).
Merja Pennanen, projektchef
Valpuri Ahponen, projektplanerare
Mari Nupponen, välfärds- och utbildningsexpert