- Allmän social- och hälsovård ordnas av Västra Nylands välfärdsområde från 1.1.2023. Verksamhetslokalerna ändras inte. Telefonnumren och e-postadresserna ändras stegvis.
- Under en övergångsperiod hittar du uppgifterna om social- och hälsovården också på stadens webbplats esbo.fi. Uppdaterade uppgifter finns på Västra Nylands välfärdsområdes webbplats www.luvn.fi/sv.(extern länk)
Familjerådgivning
Esbos familjerådgivningar erbjuder samtalsstöd i frågor som rör familjeförhållanden, barnuppfostran och parförhållanden. Vi stöder när - du behöver samtalsstöd i frågor kring föräldraskap och uppfostran eller är orolig över ditt barns beteende och humör - du behöver hjälp med problem i växelverkan i din familj och hantering av konfliktsituationer - du som förälder vill ha hjälp med problem i parförhållandet - ni som föräldrar överväger skilsmässa eller behöver medling i familjeärenden för att komma överens om delat föräldraskap efter skilsmässa
Service i familjerådgivning
Vi stöder när
- du behöver samtalsstöd i frågor kring föräldraskap och uppfostran eller är orolig över ditt barns beteende eller humör
- du behöver hjälp med problem i växelverkan i din familj och hantering av konfliktsituationer
- du som förälder vill ha hjälp med problem i parförhållandet.
Vi kommer alltid överens om arbetets innehåll och arbetssätt individuellt med er familj. Arbetet kan ske i individuella möten samt par- eller familjemöten, som stöd i grupp eller genom att kombinera dessa. De flesta av våra klienter får den hjälp de önskar på 1–5 besök, det är möjligt att ha upp till 15 besök.
Hos oss arbetar psykologer och familjerådgivare som ytterligare utbildats och som har erfarenhet av att stödja familjer i olika situationer. Samtalen med oss är frivilliga och kostnadsfria. Vi behöver båda vårdnadshavarnas samtycke för ett barns klientskap hos familjerådgivningen.
Det bästa sättet att komma i kontakt är via onlinefunktionen Be om hjälp. Du kan också kontakta oss per telefon vardagar kl. 9–14, tfn 09 8162 3600. Vi ringer tillbaka till dig så snart som möjligt, senast på den tredje arbetsdagen efter att du kontaktat oss.
Mer information om arbetssätt
Stöd för föräldraskap
Det allmänna målet är att stödja föräldrarna i deras uppfostran och delat föräldraskap. Föräldraskapet betyder i fostrings- och familjerådgivningen en vuxens förmåga att stå i förhållande till sitt barn och en förälders förmåga att ta hand om och vägleda sitt barn. Utgångspunkten för arbetet är föräldrarnas egna syn på familjens situation och förändringsbehoven. Syftet med arbetet är att hjälpa klienterna att hitta nya perspektiv och verksamhetsformer. Föräldraskapet stöds med vägledning och rådgivning men därtill krävs också ofta terapeutiskt arbete för att övervinna psykologiska och familjemässiga hinder.
Stöd för barnets utveckling
Syftet är att främja barnets psykiska välbefinnande och gynnsamma utveckling i familjen och annan uppväxtmiljö. Det är viktigt att identifiera och stärka de faktorer som skyddar barnets utveckling samt att identifiera och minska riskfaktorer. Att främja en god växelverkan mellan barnet och föräldern är viktigt.
Stöd för familjerelationer och parförhållanden
Målet är att öka den fungerande växelverkan och den ömsesidiga förståelsen mellan familjemedlemmar, förbättra kommunikationen och hitta positiva resurser för familjen. Syftet med hanteringen av krisen i parförhållandet är att lugna situationen för paret och hela familjen, stödja båda makarna att gå igenom krisen och stödja föräldrarna att upprätthålla en säker vardag för barnen. När man arbetar med föräldrar som överväger skilsmässa eller redan har skilt sig, är målet att hitta lösningar som fungerar i konfliktfyllda situationer för att organisera barnens och familjens ärenden. I konfliktsituationer i familjen eftersträvas lösningar som underlättar vardagen mellan barn och vuxna och föräldrasamarbetet samt hjälper föräldrar att hitta nya sätt att hantera barn även i svåra situationer och att stötta varandra som föräldrar.
Vi erbjuder samtalsstöd för föräldraskapsfrågor som uppstått i och med ungdomsåldern, till exempel i samband med ungdomarnas uppfostran, utveckling och självständighet. Dessutom är en av våra tjänster att hjälpa till med konflikter i familjerelationer eller växelverkan i familjen.
Vårt arbete bygger på en resurscentrerad verksamhetsidé, det vill säga att vi tillsammans med våra klienter arbetar för att hitta lösningar, förstå familjens situation och stärka goda och effektiva sätt att vara en trygg och pålitlig förälder för ungdomar.
Vårt team består av familjerådgivaren (socialarbetare) och psykologer. Vi jobbar ensamma och som arbetspar. Våra arbetsformer omfattar individuella möten, familjemöten, gruppmöten och temaevenemang. Vid behov samarbetar vi med klientens nätverk. Du kan sköta dina ärenden med oss på nätet eller ansikte mot ansikte.
Kontakter med fostrings- och familjerådgivningen för ungdomars föräldrar per telefon 040 6368 628.
Våra telefontider
- mon och tis kl. 10.00-12.00
- ons kl. 14.00-16.00
- tor kl. 8.30-10.30
Teamet för arbete med spädbarnsfamiljer vid familjerådgivningen i Esbo erbjuder uppfostrings- och familjerådgivning för gravida och spädbarnsfamiljer i enlighet med socialvårdslagen. Syftet med arbetet är att stärka relationen och växelverkan mellan föräldrarna och babyn och att stödja föräldraskapet redan innan barnet föds. Målet med det terapeutiska arbetet är att hjälpa föräldrar att identifiera och förstå hindren för sitt eget föräldraskap, skapa gott och säkert föräldraskap, förstå barnets behov samt hitta glädjande sätt att vara i kontakt med babyn. Arbetet för att stärka relationen börjar ofta redan under graviditeten och kan vid behov fortsätta tills barnet fyller 12 månader.
Båda föräldrarna är välkomna till besöken med barnet. Barnet är en viktig del av det terapeutiska arbetet med spädbarnsfamiljen och på besöken går man nära barnet i naturliga vård- och interaktionssituationer.
Vid det terapeutiska arbetet kan man vid behov utnyttja förutom samtalen exempelvis intervjuer, videofilmning eller olika övningar. Vi kommer alltid överens om arbetets innehåll och arbetssätt individuellt och tillsammans med familjen. Besöken kan genomföras som mottagningsbesök, distansbesök eller hembesök efter att babyn föds.
I arbetet med spädbarnsfamiljen vårdas växelverkan och föräldraskapet, och därutöver kan föräldern ha utmaningar med det psykiska välbefinnandet och orken. Det är dock viktigt att föräldern har tillräckligt med stöd från mentalvårdstjänsterna utöver arbetet med spädbarnsfamiljen, så att föräldern har resurser att rikta uppmärksamheten på det ofödda barnet och växelverkan med babyn.
Till tjänsten hänvisas via mödra- eller barnrådgivningen genom att en hälsovårdare kontaktar arbetet med spädbarnsfamiljer efter att man kommit överens om kontakten i samband med rådgivningsbesöket.
På begäran ger en familjerådgivare hjälp och stöd när konflikter förekommer i familjen. Medlingen är avsedd för barnfamiljer där föräldrarna överväger möjligheten till skilsmässa. En familj kan också söka till medling om föräldrarna redan har skilt sig och familjen försöker anpassa sig till den nya livssituationen. Genom medling vill man underlätta familjens liv. Under medlingen fäster man särskild uppmärksamhet på barnens ställning och situation i familjen och på att barnen kan upprätthålla goda relationer med båda föräldrarna även efter skilsmässan eller separationen.
Familjerådgivaren
- strävar efter att åstadkomma en konfidentiell och öppen samtalskontakt mellan familjemedlemmar
- strävar efter att nå samförstånd om hur konflikter i familjen ska lösas
- hjälper till parterna för att upprätta avtal och vidta andra nödvändiga åtgärder
- ägnar särskild uppmärksamhet åt skyddet av minderåriga barns ställning i familjen
- kan ge hjälp och stöd även när det uppstår konflikter vid följandet av beslut eller avtal om vårdnaden om barnet och umgängesrätten.
Medlingssamtalen är frivilliga, kostnadsfria och konfidentiella. Rådgivaren får inte röja för en utomstående eller andra myndigheter vad hen under medlingen har fått veta. Familjerådgivaren får inte heller röja för domstolen information som hen under medlingen erhållit, om familjerådgivaren skulle vilja höras som vittne i en rättegång. Om en person som agerar som familjerådgivare vid skötseln av uppdraget får kännedom om ett barn eller en ung person som behöver barnskydd, ska hen göra en barnskyddsanmälan.
Det bästa sättet att komma i kontakt är via onlinefunktionen Be om hjälp. Du kan också kontakta oss per telefon vardagar kl. 9–14, tfn 09 8162 3600. Vi ringer tillbaka till dig så snart som möjligt, senast på den tredje arbetsdagen efter att du kontaktat oss.