Storängens skola årskurs 1-6
Storängens skola är en svenskspråkig grundskola med årskurserna 1-9. Här finns information om Storängens skola årskurs 1-6. För årskurserna 7-9 finns egen skolsida.
Vår skola
Storängens skola verkar på två adresser. Skolhuset vid Rektorsgränden 4, åk 1-6, stod färdigt i mars 2012. I fastigheten verkar daghem, förskola, åk 1-6, samt eftermiddagsverksamheten Eftis. Även årskurserna 7-9 har undervisningsutrymmen i huset. Efter åk 6 fortsätter eleverna på åk 7-9 vid Esboviksvägen 10. Skolhuset där stod färdigt 1994. I Storängen talar vi om skolhusen vid Rektorsgränden och Esboviksvägen.
Storängens skola har ca 690 elever. Åk 1-6 har ca 380 elever uppdelade på 19 klasser, åk 7-9 har ca 310 elever uppdelade på 17 klasser. I skolan arbetar närmare 80 anställda.
Vi vill ge alla elever goda baskunskaper och väcka deras intresse för inlärning. Våra elever ska inte bara klara sig i skolan i dag, utan också kunna möta alla krav och förändringar framtiden för med sig. Vi vill utveckla elevernas samarbetsförmåga, eget tänkande, kreativitet och förmåga att uttrycka sig. Vår undervisning och fostran bygger på en positiv människosyn. Vi arbetar för kontinuitet från förskola och nybörjarundervisning till grundskolans sista årskurs.Eleverna har rätt till en trygg miljö där de kan utvecklas till sociala och empatiska individer. Det svenska språket och den finlandssvenska kulturen är viktiga för skolans verksamhet.
En kunnig och ambitiös personal, delaktiga elever och ett gott stöd av vårdnadshavarna utgör grunden för arbetet i Storängens skola. Alla vuxna som omger barnen ska utgöra modeller för hur en god kommunikation och ett gott samarbete går till.
Skolan deltar läsåret 2022-2023 i Grön Flagg. Miljörådet har valt hållbar konsumtion som tema och vi jobbar för att uppnå kriterierna i vår handlingsplan. https://vihrealippu.fi/sv/hem/(extern länk)
Läsåret 2022-2023
Hösttermin: torsdag 11.8 – torsdag 22.12.2022
Höstlov: vecka 42, 17 – 21.10.2022
Vårtermin: måndag 9.1 – lördag 3.6.2023
Sportlov: vecka 8, måndag 20.2 – fredag 24.2.2023
Läroplanen
Utbildningsstyrelsen fastställer grunder för läroplanen för den grundläggande utbildningen som utgör en norm för hur undervisning och verksamhet i skolorna ska anordnas. Kommunerna uppgör kommunala läroplaner i enlighet med de nationella grunderna för läroplanen. De svenskspråkiga skolorna i Esbo följer en gemensam läroplan för den grundläggande utbildningen som är fastställd av nämnden Svenska rum. Läroplanen innefattar skolvisa läroplansdelar. Länk till läroplanen.
Frånvaro
Om en elev inte kommer till skolan p.g.a. sjukdom, skall vårdnadshavaren anmäla om frånvaron så fort som möjligt den första frånvarodagen. Föräldern anmäler på nytt om sjukdomen fortsätter mer än två dagar. Frånvaron anmäls via Wilma till klassläraren/klassföreståndaren. Reserv: per telefon till skolsekreteraren/personalrummet.
Skolan är ansvarig för elever, som är i skolan. Därför skall en elev, som insjuknat under skoldagen alltid meddela någon i personalen om saken. Vårdnadshavaren ska kontaktas så man kan komma överens om ifall eleven behöver avhämtas eller om hen kan ta sig hem själv.
Skolan ansvarar för uppföljningen av elevernas frånvaro och reagerar om den blir omfattande enligt skolans förebyggande plan.
Länk till Wilma: https://espoo.inschool.fi(extern länk)
Privat orsak
Vårdnadshavaren anhåller om ledigt av klassläraren för högst 5 skoldagar och av rektor för ledighet som är längre än så. Anhållan om ledighet görs i god tid via Wilma (fliken Ansökningar och beslut). Vårdnadshavaren är ansvarig för elevens läroplikt under den tid eleven är frånvarande p.g.a. privat orsak.
Endast elevens vårdnadshavare kan anhålla om ledigt från skolan.
Elevvård
Varje skola har en elevhälsogrupp. Gruppens uppgift är att arbeta med skolan som helhet. Arbetet är att betrakta som en övergripande granskning av klimatet i skolan med fokus på trygghet, trivsel, säkerhet och stöd till eleverna.
Elevhälsogruppen består av
- psykolog
- kurator
- hälsovårdare
- speciallärare
- elevhandledare
- elevkårens ordförande
- direktionens ordförande (eller ersättare)
- biträdande rektor
- rektor (sammankallare)
Rektor ansvarar för att alla elever får komma till tals om elevvårdsgruppens ansvarsområden. Rektor kan t.ex. ordna diskussion tillsammans med elevråd/elevkårens styrelse kring olika frågor eller följa upp frågor med enkäter. För att följa upp situationen i skolan samlas elevvårdspersonal regelbundet till genomgång av klimatet i grupper och klasser, arbetet med trestegsstödet, samt säkerhetsfrågor och mobbningsförebyggande arbete.
Målet med den individuella elevvården är att främja och följa upp den enskilda elevens utveckling, hälsa, välbefinnande och lärande som helhet. Med individuell elevvård avses de skolhälsovårdstjänster, psykolog- och kuratorstjänster som ges eleven, samt ev. yrkesövergripande elevvård som gäller en enskild elev. Den individuella elevvården ordnas i enlighet med elevens behov i samarbete med elev och vårdnadshavare.
Skolans psykolog, kurator, hälsovårdare, speciallärare och elevhandledare nås alla via Wilma eller på fornamn.efternamn@luvn.fi.
Stöd för lärande och skolgång
Stöd för lärande och skolgång genomförs i tre nivåer enligt det så kallade trestegsstödet. Stödet för eleven stärks stegvis så att intensifierat stöd och särskilt stöd blir starkare än det kortvariga allmänna stödet.
Det allmänna stödet är riktat till alla elever som behöver stöd för sitt lärande och sin skolgång. Stödet är en del av skolans dagliga undervisning, handledning och fostran av varje elev.
Intensifierat stöd är riktat till elever som i sin inlärning eller skolgång behöver regelbundet stöd eller flera olika stödformer samtidigt. Det intensifierade stödet ges då allmänt stöd inte är tillräckligt. Innan det intensifierade stödet kan inledas ska en pedagogisk bedömning göras. Stödet ges åt eleven i enlighet med en plan för elevens lärande. Planen för elevens lärande bygger på den information som tagits fram i den pedagogiska bedömningen.
Särskilt stöd ges elever som inte når målen för tillväxt, utveckling och lärande trots tidigare stöd. Beslutet om särskilt stöd är ett förvaltningsbeslut som fattas av undervisningschef. Innan beslut om särskilt stöd fattas ska en skriftlig pedagogisk utredning göras. För elever med beslut om särskilt stöd uppgörs en individuell plan för hur undervisningen ska ordnas.
Elevhandledning
Elevhandledningen är indelad i två huvuddelar: handledning som alla i skolan ansvarar för, samt elevhandledning i klass på åk 3 och 7-9, skött av elevernas klasslärare respektive elevhandledare.
Till elevhandledarens uppgifter hör bl.a. att handleda och vägleda elever i olika ämnesval i skolan, i studie-/yrkesval och i praktisk arbetsorientering (PRAO). Därtill undervisar elevhandledaren i bl.a. studieteknik.
Hälsovården
Skolhälsovårdens syfte är att upprätthålla ett gott hälsotillstånd hos eleverna. Hälsovården är till sin karaktär förebyggande och omfattar individuell hälsovård, hälsofostran samt första hjälp. Till skolhälsovårdarens uppgifter hör att ge regelbundet återkommande vacciner, att dirigera vårdbehövande elev till vederbörlig vård och att samarbeta med elevvården.
Hälsovårdaren träffar eleverna varje läsår. Skolläkaren undersöker eleverna i åk 1, 5 och 8. Övrig tidsbeställning till skolläkaren görs via hälsovården.
Ett sjukt barn ska vårdas hemma och vid elevens tillfrisknande rekommenderas en helt feberfri dag innan skolgången inleds på nytt. Ifall barnet insjuknar under skoldagen kontaktar skolan hemmet som ansvarar för att en förälder eller annan nära anhörig hämtar barnet.
Skolhälsovårdare åk 1-9 Teresia Nordell, måndag-torsdag enligt följande:
Rektorsgränden: måndag, torsdag och varannan tisdag
Esboviksvägen: onsdag och varannan tisdag
Tfn +358 46 8771164, fornamn.efternamn@luvn.fi
Skolpsykolog
Skolpsykologen medverkar i skolans elevvårdsgrupp och arbetar med frågor kring barnets utveckling, lärande, behov och mående i skolan och förskolan. Till psykologens uppgifter i grundskolan hör att ge stöd, råd och vägledning till elever och föräldrar. Skolans och förskolans personal får handledning och konsultation.
Skolpsykologen arbetar också med att utreda enskilda elevers svårigheter i skolan för att få bättre kunskap om hur barnet kan få stöd i sitt lärande och i sin utveckling. Psykologen hjälper familjen att, vid behov, ta kontakt med barn- och ungdomspsykiatri, hälsovård eller andra myndigheter. Skolpsykologen har tystnadsplikt.
Skolpsykolog åk 1-9 är Elias Lassila
Tfn +358 40 6393529, fornamn.efternamn@luvn.fi
Kurator
Till skolkuratorns uppgifter hör både arbete med grupper och individuellt elevarbete. Målet med skolkuratorns arbete är att stöda elevernas skolgång med hjälp av socialt arbete samt samarbete mellan skolan, hemmet och andra samarbetsparter. Skolkuratorn hjälper elever och deras familjer, då någon form av svårigheter uppstår. Kuratorn ansvarar även för vänelevsverksamheten, deltar i skolans antimobbningsarbete och i annan verksamhet som främjar trivseln i skolan. Förebyggande arbete är således en viktig del av kuratorns arbetsuppgifter.
Skolkurator åk 1-6 är Lina Wahlberg
Tfn +358 40 6365079, fornamn.efternamn@luvn.fi
Skolkurator åk 1-9 är Elin Liukkunen
Tfn +358 50 5275289, fornamn.efternamn@luvn.fi
Skolgångsbiträden
Skolgångsbiträdet finns för att stöda elever med större utmaningar att studera och gå i skola. Skolgångsbiträdet stöder så, att eleven så småningom ska kunna ta allt mer ansvar för sitt lärande och sin skolgång.
Stödet som skolgångsbiträdet ger riktar sig till en enskild elev, till flera elever samtidigt eller till hela undervisningsgruppen. Stödet för en enskild elev kan ges på deltid eller heltid. Skolgångsbiträdet hjälper och stöder eleven att klara av de dagliga rutinerna i skolan och i olika skeden av läroprocessen, men också att utföra enskilda uppgifter i anslutning till undervisningen eller habiliteringen enligt lärarens eller terapeuternas anvisningar.
I bilagan hittas Storängens plan för förebyggande av våld, trakasserier och mobbning.
Nedladdningsbara bilagor
Wilma
Webbtjänsten Wilma(extern länk) är en central kommunikationskanal mellan hemmet och skolan. I Wilma får du meddelanden och information från ditt barns skola. Du kan skicka meddelanden, följa med ditt barns lärande eller utreda frånvaro.
Föräldraföreningen
Föreningens uppgift är att befrämja och stöda samarbetet mellan hem och skola. Den ordnar morgis, eftermiddagsklubbar, möten med föräldrar och lärare, föredrags- och diskussionsmöten, temakvällar, höst- och vårfester för elever och föräldrar mm. Föreningen samlar medel för olika aktiviteter och för skolmaterial. Länk till föräldraföreningens hemsida: https://storangen.hemochskola.fi/start/(extern länk).
Tidningen Hem och skola kan läsas på nätet på adressen:
http://www.hemochskola.fi/hem/tidningen_hem___skola/(extern länk)
Direktionen för Storängens skola
Varje skola i Esbo har en direktion. I direktionens uppgifter betonas att stöda skolan, att upprätthålla ett gott samarbete och att befrämja en trygg inlärningsmiljö. Direktionen godkänner bl.a. skolans läroplan och läsårsplanen. I direktionen medverkar elevernas föräldrar, representanter för skolans personal och i skolor med årskurs 7-9 också elever. Direktionen väljs för två år. Direktionens uppgifter och beslutanderätt beskrivs närmare i Esbo stads förvaltningsstadga.
Direktionens sammansättning 2021-2023
Ledamot Personlig ersättare
Petri Ånäs Maria Sandström
Marlene Günsberg Ann-Charlotte Ruisma
Fredrika Hämelin Janne Hämelin
Representanter för personalen
Carina Söderlund Yvonne Silvander
Markus Malmén Andreas Kinnula
Nedladdningsbara bilagor
- Ladda ner: Direktionens protokoll 170322 Storängens skola.pdf.Direktionens protokoll 170322 Storängens skola.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
- Ladda ner: Direktionens protokoll 010622 Storängens skola.Direktionens protokoll 010622 Storängens skolaFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
- Ladda ner: Direktionens protokoll 280922 Storängens skola.pdf.Direktionens protokoll 280922 Storängens skola.pdf
Verksamhetsidé för Storängens Eftis
I Storängens Eftis är vårt huvudmål att barnen ska känna sig trygga, säkra och glada. Vi strävar efter att ordna ledd verksamhet men även möjlighet till mycket fri lek under verksamhetstiden. Vi är ute så mycket som möjligt, men har ett stort fint skolhus till vårt förfogande och kan därför erbjuda allt från pyssel till fartfyllda gymnastikpass. Vårt motto är att alla skall trivas, ha det roligt och ha en så fin upplevelse som möjligt med oss ledare varje dag efter att skoldagen är slut. Vi utvärderar vår verksamhet kontinuerligt och tar emot förbättringsförslag av barnen, vårdnadshavarna, lärarna och all personal som finns i skolan. Vi samarbetar med dagis och förskola t.ex. under mellanmålet så att alla ska trivas i skolan trots att vi har ett stort eftis med 90 barn.
Besöksadress åk 1-6: Rektorsgränden 4, 02360 Esbo
Postadress åk 1-6: PB 36305, 02070 Esbo stad
Läsåret 2022-23:
Rektor Ellinor Hellman +358 43 8266698 (e-post: fornamn.efternamn@esbo.fi)
Tf biträdande rektor Jenni Hanhinen-Skog +358 40 6369354 (e-post: fornamn.efternamn@esbo.fi)
Platsansvarig Rektorsgränden (åk 1-6) Pia af Hällström +358 43 8272865 (e-post: fornamn.efternamn@undervisning.esbo.fi)
Skolsekreterare åk 1-6 Maria Ekroos (09) 816 43341 (må-ti, fre jämna veckor) (e-post: fornamn.efternamn@esbo.fi)
Personalrummet åk 1-6 (09) 816 43343
Skolpsykolog Elias Lassila +358 40 6393529 (e-post: fornamn.efternamn@luvn.fi)
Kurator åk 1-9 Elin Liukkunen +358 50 5275289 (e-post: fornamn.efternamn@luvn.fi)
Kurator åk 1-6 Lina Wahlberg +358 40 6365079 (e-post: fornamn.efternamn@luvn.fi)
Hälsovårdare åk 1-9 Teresia Nordell +358 46 8771164 (e-post: fornamn.efternamn@luvn.fi)
Speciallärare åk 1-6 Carina Leppävuori +358 46 8773450 (e-post: fornamn.efternamn@undervisning.esbo.fi)
Speciallärare åk 1-6 Yvonne Silvander +358 46 8772125 (e-post: fornamn.efternamn@undervisning.esbo.fi)
Vaktmästare Rektorsgränden Mika Lumpola +358 43 8253347
Kosthållsansvarig Rektorsgränden Anne Autio +358 50 4289490 (anne.m.autio(at)espoocatering.fi)
Personal 2022-2023
Ledning
Rektor Ellinor Hellman
Tf biträdande rektor Jenni Hanhinen-Skog
Platsansvarig på Rektorsgränden Pia af Hällström
Platsansvarig på Esboviksvägen Patrik Korn
Ledningsgrupp
Ellinor Hellman (rektor), Jenni Hanhinen-Skog (biträdande rektor), Pia af Hällström (platsansvarig Rektorsgränden), Patrik Korn (platsansvarig Esboviksvägen) tillsammans med teamledarna Ville Arponen, Maj-Len Heikel, Carina Leppävuori, , Yvonne Silvander och Tina Simons.
Personal åk 1-6
e-post: fornamn.efternamn@undervisning.esbo.fi
Klasslärare
1A Camilla Henriksén
1B Denice Jering
1C Frida Rostedt
2A Anette Åkerlund
2B Marie Boström
2C Monika Nyman
3A Carina Söderlund
3B Anette Paasi
3C Maria Lang
4A Paula Johansson
4B Iliana Gädda
5A Emilia Höglund
5B Carola Malmsten- Kevin
5C Bianca Winterbäck
6A Ville Arponen
6B Anne Rosenqvist
6C Martin Kevin
Timlärare och ämneslärare på åk 1-6
Buchert Charlotta, ortodox religion
Donner Oleg, bildkonst åk 6
Fagerholm Birgitta, svenska som andraspråk (S2)
Hanhinen-Skog Jenni, resurs i finska åk 6
Hartwall Per, gymnastik och slöjd
Hernández Coronado William, spanska
af Hällström Pia, resurslärare
Kinnula Andreas, slöjd
Mustonen Annika, resurslärare
Peltola Jessica, finska
Pitkäniemi Marko, katolsk religion
Päivänsalo Sofie, musik
Wendelin Henrika, judendom
Åberg-Hildén Maj, slöjd
Speciallärare
Leppävuori Carina
Silvander Yvonne
Skolgångsbiträden åk 1-6
Ahtola Fredrik
Berntsen Magnus
Edelmann Titti
Forsman Kajsa
Forsström Anton
Gerlander Vivian
Grönberg Joachim
Ryynänen Charlotta
Rönnberg Mia
Wagner Ninna
Eftisledare
Ahlbrecht Ina
Ahtola Fredrik
Berntsen Magnus
Edelmann Titti
Forsman Kajsa
Grönberg Joachim