Tjänster som stöder rörlighet
Tjänster som stöder rörlighet innebär färdtjänster, olika hjälpmedel och handlening i att röra sig.
Färdcentralen ansvarar för färdtjänsten. Klicka här för att läsa mer om Färdcentralen.
Personer i rullstol behöver inte biljett då de reser med HRT:s kollektivtrafik.
En ledsagare behöver inte heller biljett om personen med rullstol har stamkortet Rätt till ledsagare. Anvisningar för att ansöka om kortet finns på HRT:s webbplats. Klicka här för att läsa mer (extern länk).(extern länk)
Blinda personer, krigsinvalider och frontveteraner som är fast bosatta i HRT:s område kan på vissa villkor få ett avgiftsfritt resekort och rätt att resa i regionen. Mer information finns på HRT:s webbplats. Klicka här för att läsa mer (extern länk).(extern länk)
Närbussar
Närbusslinjerna är planerade i synnerhet för rörelsehindrade. Chauffören hjälper vid behov passagerarna med på- och avstigningen och med deras bagage. Esbo har närbusslinjer i Hagalund, Mattby-Olars, Alberga, Esboviken, Grankulla, Esbo centrum och Köklax.
Klicka här för att läsa mer om närbussarnas rutter och tidtabeller (extern länk).(extern länk)
Vi kan bevilja understöd för anskaffning av till exempel bil eller promenadscooter. Ersättning för anskaffning av bil beviljas i första hand personer med svår funktionsnedsättning som behöver bil för att röra sig i sitt dagliga liv. Också nödvändiga ändringsarbeten i bilen ersätts.
Det är möjligt att få avdrag på bilskatten för en bil som ska användas av en person med funktionsnedsättning. Klicka här för att läsa mer om ilskatteåterbäring till personer med funktionsnedsättning (extern länk).(extern länk)
Du kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade hos Traficom. Klicka här för att läsa mer om ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade samt befrielse från skatt (extern länk).(extern länk)
Hjälpmedel som stöder rörligheten kan du få från HUS Hjälpmedelscentral. Klicka här för att läsa mer om HUS Hjälpmedelcentral (extern länk).(extern länk)
HUS har ansvar för att handleda synskadade i de grundläggande färdigheter som de behöver för att kunna röra sig i sin närmiljö. Dessutom kan funktionshinderservicen också bevilja synskadade mer omfattande träning i att röra sig.
Handledning i att röra sig kan också beviljas en person med till exempel hjärnskada eller intellektuell funktionsnedsättning så att hen lär sig olika rutter eller att använda kollektivtrafik.
Handledning ska ansökas med funktionshinderservicens allmänna ansökningsblankett.
Om du på grund av en funktionsnedsättning eller sjukdom inte kan använda kollektivtrafik utan oskäliga svårigheter kan du ansöka om färdtjänst och eventuellt också om ledsagartjänst.
Ansök om färdtjänst enligt handikappservicelagen hos funktionshinderservicen. Till ansökan ska du bifoga ett läkarutlåtande med en detaljerad beskrivning av din rörelse- och funktionsförmåga. Innan ansökan görs rekommenderar vi att du gör en självbedömning av din rätt till stöd för färdtjänsten på adressen www.omaolo.fi > rörelseförmågan (extern länk).(extern länk) Efter detta kan du göra ansökan om stöd för färdtjänst på webben (klicka här för att läsa mer) eller fylla i en blankett (läs mer om blanketter).
Observera att färdtjänst enligt socialvårdslagen ska sökas hos Seniorrådgivningen Nestor.
Färdcentralen ansvarar för färdtjänsten. Klicka här för att läsa mer om Färdcentralen.
Att använda färdtjänst på annan ort
Du har rätt att använda färdtjänst enligt handikappservicelagen på en annan ort i Finland. Du måste betala resan själv. För resorna ersätts skäliga kostnader (högst 41 euro per resa).
Dessutom ersätts de tillägg som du eventuellt behöver högst enligt följande:
- servicetillägg 4,50 euro
- assistanstillägg 15,70 euro
- trappassistans 31,40 euro.
För mer information, kontakta Esbo logistik: tfn 09 816 24000, vardagar kl. 9–15, henkilokuljetukset@espoo.fi.
Enligt instruktionen kan klienten på särskilda grunder beviljas rätt att resa med samma chaufför (rätt till en viss, namngiven chaufför), om byte av chaufför skulle göra det svårt för klienten att använda färdtjänst på grund av klientens funktionsnedsättning eller sjukdom.
Vem har rätt till en viss, namngiven chaufför?
De begränsningar som beror på Färdcentralens verksamhetspraxis och allmänna stadgar är inte en grund för att bevilja rätt till en viss, namngiven chaufför.
Klienten kan ha rätt till en viss, namngiven chaufför om hen har
- svåra beteendeproblem
- svåra rädslor
- svåra kommunikationsproblem på grund av skada eller sjukdom som gör att hen har svårt att uttrycka sina önskemål verbalt och hen reser ensam
- en annan särskild orsak.
Klienten har rätt till en viss, namngiven chaufför också om
- klienten och hens hjälpmedel väger sammanlagt minst 550 kg, vilket innebär att bärkraften på invalidtaxins vanliga lyftanordning inte räcker till
- klienten använder en särskilt bred eller lång promenadscooter (längd över 160 cm eller bredd över 80 cm), varvid promenadscootern inte ryms i en vanlig invalidtaxi
Hur bedöms rätten till en viss, namngiven chaufför?
Ansökan om rätten till en viss, namngiven chaufför görs med en fritt formulerad ansökan hos hemkommunens funktionshinderservice. En anställd inom funktionshinderservicen bedömer om klienten har rätt till en viss, namngiven chaufför.
Klienten får ett skriftligt beslut i ärendet. Om rätten till en viss, namngiven chaufför konstateras, antecknar den anställda uppgiften i Färdcentralens klientprofil.
Du kan ansöka om färdtjänst enligt handikappservicelagen för barn som på basis av sin ålder kunde åka kollektivt men som inte kan göra det på grund av en funktionsnedsättning eller de hjälpmed hen behöver.
Skjutsar till daghemmet ordnas vid behov av småbarnspedagogiken. Skolskjutsar ordnas vid behov av den grundläggande utbildningen. Läs mer på grundläggande utbildningens sida.
Du kan ansöka om taxiresor till din studieplats efter grundskolan om du inte självständigt kan ta dig till skolan med hjälp av kollektivtrafik. Ansökan riktas till funktionshinderservicen. Som bilaga till ansökan behöver du ett läkarutlåtande samt ett närvarointyg av skolan. Det lönar sig att ansöka om resor till studieplatsen hos funktionshinderservicen omedelbart efter att du fått veta att du fått en studieplats.