- Allmän social- och hälsovård ordnas av Västra Nylands välfärdsområde från 1.1.2023. Verksamhetslokalerna ändras inte. Telefonnumren och e-postadresserna ändras stegvis.
- Under en övergångsperiod hittar du uppgifterna om social- och hälsovården också på stadens webbplats esbo.fi. Uppdaterade uppgifter finns på Västra Nylands välfärdsområdes webbplats www.luvn.fi/sv.(extern länk)
Övriga tjänster inom funktionshinderservicen
En stödperson stöder utvecklingen av funktionshindrade barns och ungas färdigheter, sociala relationer, självständighetsprocess och deltagande i samhället. Den funktionshindrade personens livssituation, ensamhet eller någon annan liknande orsak kan medföra behov av en stödperson. Stödpersonen fungerar som kamrat och sällskap hemma eller utanför hemmet, till exempel då barnet eller den unga vill sköta ärenden eller gå på bio eller teater.
Den som får stöd kan bo i sitt eget hem, i en stödbostad eller i familjevård. Syftet med stödpersonsverksamheten är inte att ersätta en yrkesutbildad person och stödpersonen är inte heller en personlig assistent. Stödpersonen ska vara minst 16 år gammal. En familjemedlem till en person med funktionsnedsättning eller till exempel en anställd vid en boendeenhet kan inte fungera som stödperson. Personen med funktionsnedsättning kan själv söka och välja sin stödperson. Vid behov kan en anställd vid funktionshinderservicen hjälpa till med att hitta en stödperson.
Till stödpersonen betalas 11,39 euro per timme. Mötet tar oftast några timmar. Antalet möten per månad kan variera mellan ett och fem. Kostnadsersättning betalas till ett belopp på högst 50 euro i månaden. I kostnadsersättningen ingår resekostnader och andra kostnader i samband med mötena, till exempel inträdesbiljetter.
Funktionshinderservicen bedömer tillsammans med klienten om hen behöver en utbildad, professionell stödperson. Professionell stödpersonsverksamhet är målinriktat arbete. Tjänsten är avsedd för personer med funktionsnedsättning som drar nytta av målinriktat arbete och som behöver särskilt stöd för att öka sin egen aktivitet och självständighet, stärka sina sociala färdigheter osv.
Avsikten är att stärka de färdigheter som hjälper och är till nytta för personer med funktionsnedsättning i det dagliga livet.
En professionell stödperson stöder till exempel i följande:
- Vardagskunskaper.
- Sociala färdigheter och relationer utanför hemmet.
- Att hitta någonting meningsfullt att göra, till exempel en hobby.
- Att lära sig att röra sig självständigt.
En professionell stödperson är i allmänhet inte avsedd för personer som bor i en boendeenhet eller för personer som deltar i regelbunden dag- eller arbetsverksamhet.
En professionell stödperson är inte kamratverksamhet. Målen för stödpersonsverksamheten och arbetet planeras tillsammans med klienten och de antecknas i bedömningen av servicebehovet. En anställd vid funktionshinderservicen följer regelbundet upp hur målen nås.
Tjänsten är tidsbestämd och beviljas i allmänhet för 3–6 månader åt gången eller på basis av särskilda behov för högst ett år. Antalet möten är vanligen ett till fyra per månad och mötet tar 1,5–2 timmar åt gången.
När klienten rör sig med den professionella stödpersonen betalar klienten själv sina egna kostnader, till exempel kafébesök och inträdesavgifter.
Funktionshinderservicen kan ge understöd för anskaffning av ett fordon, till exempel en personbil eller en paketbil till en person med funktionsnedsättning vars funktionsnedsättning eller sjukdom medför behov av ett fordon och transportbehovet är kontinuerligt och dagligt. Stöd för anskaffning av fordon beviljas dem som behöver det mest. I beslutet om bidrag för anskaffning av en bil beaktas också användningen av hjälpmedel och klientens behov av transport samt funktionsnedsättningen eller sjukdomen och klientens sociala liv.
I ansökan ska man utreda hur fordonet gör det lättare för en klient som har en svår funktionsnedsättning att resa på egen hand. I en barnfamilj bedöms också behovet av utrymme för hjälpmedel.
För anskaffning av en bil beviljas hälften av ett rimligt pris för en bil (inklusive leveranskostnader), dock i regel högst 6 000 euro.
I kostnaderna beaktas ett skäligt anskaffningspris för en ändamålsenlig och lämplig bil som inbegriper bil, automatväxellåda och servostyrning. Skäligt pris bestäms individuellt och enligt klientens situation. Skäligt pris för en bil beror på klientens helhetssituation, till exempel hjälpmedel som ska transporteras i bilen och familjens storlek. Om klienten köper en bil som är dyrare än skäligt pris och som hen inte nödvändigtvis behöver på grund av funktionsnedsättning eller sjukdom, svarar klienten för prisskillnaden.
Från det skäliga bilpriset avdras återbäring av bilskatt, försäkringsersättningar (till exempel en trasig bil eller krockbil), försäljningspris eller gottgörelse för en gammal bil och eventuella rabatter samt andra eventuella understöd. Sökanden ska lämna in alla handlingar som hänför sig till försäkringsbolagets avgörande om inlösen av en bil, av vilka orsaken och undersökningen framgår. Det uppskattade priset på en gammal bil som använts kan beaktas, även om den inte har sålts vid byte av bil.
Det kan anses motiverat att ersätta sökanden för byte av bil om sökandens behov på grund av en funktionsnedsättning eller sjukdom har förändrats väsentligt eller bilen av någon anledning är oanvändbar. Sökanden ska i sin ansökan kunna visa förutsättningarna och grunderna för byte av bil. Tillräcklig grund är inte att värdet på den nuvarande bilen minskat eller en annan ekonomisk grund.
Vid ett byte av bil ska sökanden lämna en bedömning av bilens skick, anbudet på en ny bil, en teknisk specifikation av utrustningsnivån och antalet körda kilometrar i den bil som köps.
Bedömningen av bilens skick kan ges av en bilaffär eller, om bilen krockat, av ett skadeundersökningsbolag som godkänts av försäkringsbolagen. Vid behov kan en anställd på funktionshinderservicen be om en bedömning av bilens skick åt klienten.
När du ansöker om bilunderstöd, lämna in ansökan och bilagor till funktionshinderservicen:
- en redogörelse för bilens användningsändamål,
- ett utlåtande av en ergoterapeut eller fysioterapeut om behovet av bil/tillbehör,
- förhandsbesked om återbäring av bilskatt för en bil som första gången registrerats i Finland,
- beslut om andra understöd och ersättningar som beviljats för anskaffningen (till exempel försäkringsbolagets ersättning),
- bilaffärens skriftliga kalkyl över kostnaden för den nya bilen och en teknisk specifikation av bilens utrustningsnivå,
- bilaffärens skriftliga kalkyl över gottgörelse för en eventuell bytesbil,
- kalkyler över kostnaderna för tillbehör som är nödvändiga på grund av funktionsnedsättningen eller sjukdomen och en kalkyl över kostnaderna för ändringsarbeten,
- en kopia av körkortet,
- bedömning av den nya bilens skick, om den är begagnad.
Redskap och tillbehör i en standardmodell som är nödvändiga på grund av funktionsnedsättningen
För anskaffning av sådana tillbehör som är nödvändiga på grund av funktionsnedsättningen och inte är standardutrustning ersätts skäliga kostnader. I regel är skäliga kostnader högst 2 000 euro, men i besluten iakttas alltid individuell prövning. Standardutrustning är utrustning som ingår i bilens pris och som förbättrar bilens egenskaper och körbarhet. En nödvändig tilläggsanordning är en som gör det möjligt att använda bilen. Vid bedömningen av om nödvändighet beaktas sökandens funktionsnedsättning, regelbundna och dagliga behov att resa och regelbundna användning av hjälpmedel samt andra omständigheter som gäller funktionsnedsättningen eller sjukdomen eller sökandens sociala liv.
Om en person med funktionsnedsättning har skaffat en sådan ändamålsenlig bil som funktionsnedsättningen eller sjukdomen kräver och nödvändiga tillbehör kan skaffas och ändringsarbeten utföras till skäliga kostnader, ersätter kommunen dessa kostnader till fullt belopp.
Service av bilen, vinterdäck och andra sedvanliga biltillbehör ersätts inte. Hjälpmedel för sökandens bruk, såsom en eldriven svängstol, förblir i stadens ägo.
När du ansöker om ersättning för nödvändiga redskap och tillbehör som funktionsnedsättningen kräver, lämna en ansökan om funktionshinderservice och dessa bilagor till funktionshinderservicen:
- en redogörelse för tillbehörens nödvändighet,
- en teknisk specifikation av bilens utrustningsnivå,
- ett specificerat anbud på arbetena med tillbehören,
- en kopia av körkortet.
Syftet med den ersättning som beviljas för redskap, maskiner eller apparater som inte hör till en bil är att stödja och främja möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att klara sig hemma på egen hand. Ekonomiskt stöd kan beviljas för kostnaderna för en hushållsapparat när den sökta apparaten är nödvändig och klienten inte självständigt klarar av att sköta sitt hem utan apparaten, eller om bristen på en hushållsapparat leder till att skadan eller besvären förvärras.
Stödets storlek är högst hälften av de skäliga anskaffningskostnaderna. Priset på en apparat av standardmodell anses vara skäligt. Det bedöms alltid separat om en hushållsapparat är nödvändig eller inte. I bedömningen beaktas också andra beviljade tjänster, till exempel hemvård och personlig assistans.
Hobbyutrustning söks i första hand via den medicinska rehabiliteringen. Om en person inte är berättigad till hjälpmedel inom medicinsk rehabilitering, kan ersättning för ett hjälpmedel beviljas med stöd av handikappservicelagen. Hjälpmedlets nödvändighet bedöms alltid enligt den individuella situationen. Funktionshinderservicen kan också bevilja nödvändiga ändringsarbeten för hjälpmedlet. Ersättning kan beviljas för hälften av de skäliga kostnaderna, dock vanligen högst 250 euro.