Barn och unga med funktionsnedsättning
När ett barn föds med en funktionsnedsättning eller sjukdom, eller när man senare upptäcker en sådan hos barnet, behöver barnet stöd, men också hela familjen. Familjen kan få hjälp i hemmet enligt behov, antingen via välfärdstjänsterna för barnfamiljer eller funktionshinderservicen.
Inom tjänster för barnfamiljer stöds barn och föräldrar. De anställda vill säkerställa att barn och unga har goda förutsättningar att växa, utvecklas, lära sig och må bra samt vid behov också få hjälp. Läs mer om tjäster för barnfamiljer.
Om du behöver kommunikation som stöder och ersätter tal i ditt dagliga liv, kan du få kommunikationsundervisning.
I kommunikationsundervisningen kan man till exempel öva användningen av kommunikationsmedel som stöder och ersätter teckenspråk eller tal. Undervisning kan ordnas hemma hos dig i familjeundervisning, i grupp eller som distansundervisning. Dina närstående lär sig att kommunicera med dig.
Du kan ansöka om en betalningsförbindelse för att delta i en kurs där du lär dig en viss kommunikationsmetod.
Undervisningen i kommunikation ersätter inte den talterapi eller handledning som ges av en talterapeut, och inte heller bedömningen av kommunikationshjälpmedel som ingår i medicinsk rehabilitering.
Ansök om kommunikationsundervisning hos stadens funktionshinderservice. Till ansökan ska fogas en rekommendation och en epikris, eller ett annat utlåtande om den sökandes funktionsförmåga. Rekommendationen kan skrivas av:
- vid talstörning av en expert som svarar för vård och rehabilitering (till exempel talterapeut, foniatriker, läkare), som bedömer den närmaste kretsens behov av kommunikationsundervisning samt undervisningens omfattning och form.
- en annan anställd (till exempel rehabiliteringssekreterare eller rehabiliteringshandledare) som, om det gäller en hörselskadad person, känner till personens kommunikationsbehov och kan bedöma vilken slags kommunikationsutbildning som är lämpligast.
För personer med intellektuell funktionsnedsättning och skolelever och unga med svår autism kan staden ordna morgon- och eftermiddagsvård samt vård under loven.
Tjänsten är avsedd för personer som inte kan vistas ensam hemma före eller efter en studiedag och under läroanstaltens lovtider. Vårdplatserna finns i de skolor som reserverats för ändamålet i Esbo.
Tjänsten söks av funktionshinderservicen. När beslutet har fattats ska man anmäla sig till vården via den svenska utbildningen Esbo.
Anmälan till morgon- och eftermiddagsvård ska göras på nytt för varje läsår. Till vård under skolloven ska du anmäla klienten särskilt för varje lovperiod.
Läs mer om eftermiddagsverksamhet.
Läs mer om färdtjänst för barn och studerande med funktionsnedsättning.
Barn och unga med funktionsnedsättning kan erbjudas kortvarig vård i en privat familj eller i en boendeenhet.
Med boendeträning avses en period under vilken vi bedömer dina färdigheter för självständigt boende, ifall du har en funktionsnedsättning.
Läs mer om boendetjänster för personer med funktionsnedsättning.
Nedladdningsbara bilagor
Hemservice för barnfamiljer
Hemservicen för barnfamiljer är avsedd för situationer där föräldrarnas funktionsförmåga är nedsatt. Sådana situationer kan gälla till exempel ett nyfött barn med funktionsnedsättning eller en familjemedlems oförutsedda funktionsnedsättning eller insjuknande. I hemservicen kan en vårdare vårda barnen eller hjälpa föräldrarna i hushållsarbeten. Vårdaren kan vid behov också röra sig med barnen utanför hemmet.
Funktionshinderservicen ordnar hemservice för sina klienter som köpta tjänster när kriterierna uppfylls. I regel är tjänsten avgiftsbelagd för klienten och avgiften är inkomstbunden.
Vårdhjälp
Funktionshinderservicen beviljar vård och omsorg enligt lagen om specialomsorger om utvecklingsstörda till familjer med barn som har en svår intellektuell funktionsnedsättning om omsorgen är krävande eller bindande och inte kan skötas med hemservice eller annan basservice. Då sker vården hemma hos vårdtagaren, men vårdaren kan också röra sig utanför hemmet med vårdtagaren. I vårdhjälpen kan ingå sjukvårdsuppgifter.
Vårdhjälpen ordnas som köpt tjänst. Vårdhjälpen som ordnas som specialomsorg är avgiftsfri.
Städhjälp eller hemvårdshjälp
Du kan köpa städhjälp eller hemvårdshjälp själv utan meromsättningsskatt (moms) om din funktionsförmåga är nedsatt på grund av en belastande livssituation som närståendevårdare för en familjemedlem med en funktionsnedsättning eller sjukdom.
Du hittar tjänsteleverantörer och anvisningar till exempel för städhjälp, renovering, hemvård, trädgårdsskötsel eller gårdsarbeten på adressen www.elias.fi (extern länk)(extern länk).
Ett barn med intellektuell funktionsnedsättning kan få småbarnspedagogik som specialomsorg, om
- behovet grundar sig på tryggandet av individuell vård och omsorg om barnet och
- syftet med småbarnspedagogiken är att främja barnets förmåga att klara av sina dagliga funktioner.
En diagnos för en intellektuell funktionsnedsättning är inte i sig en tillräcklig grund för att inkludera småbarnspedagogiken i specialomsorgsprogrammet.
Småbarnspedagogik för barn med funktionsnedsättning ordnas i regel i enlighet med lagen om småbarnspedagogik. Inom småbarnspedagogiken får varje barn det stöd för uppväxt och lärande som barnet behöver i form av allmänt, intensifierat eller särskilt stöd. I Esbo ansvarar finska/svenska småbarnspedagogiken för utarbetande och genomförande av barnets plan för småbarnspedagogik och för genomförandet av den individuella småbarnspedagogiska verksamheten.
I Esbo planeras småbarnspedagogiken för barn med funktionsnedsättning individuellt för barnet som ett samarbete mellan småbarnspedagogiken och familje- och socialtjänsterna, där barnets vårdberoende, de lokaler och hjälpmedel som barnet behöver, skjuts och andra omständigheter beaktas. För barn med särskilda behov ser man till att dagvårdslokalerna och lekmiljön är tillgängliga.
Småbarnspedagogik som ordnas som specialomsorg är avgiftsfri för föräldrarna. Tjänsten söks hos funktionshinderservicen. Då ska en plan för stödåtgärder, som gjorts av småbarnspedagogiken, bifogas till ansökan.