En tredje dos coronavaccin rekommenderas för 12–17-årigar som hör till riskgrupper

Publicerad: 4.3.2022 12.37Uppdaterad: 7.4.2022 6.50

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar en tredje dos coronavaccin för 12–17-åringar som hör till någon riskgrupp. Personer som hör till den här åldersgruppen kan få den tredje dosen sex månader efter den andra dosen.

Institutet för hälsa och välfärd: Vem hör till riskgruppen för allvarlig coronavirussjukdom?

Den tredje dosen kan också ges till andra 12–17-åringar om det är nödvändigt av särskilda skäl, till exempel för vaccinationsintyget.

Personer som haft coronavirussjukdomen

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att 12–17-åringar som hör till någon riskgrupp och som haft coronavirussjukdomen (bekräftad med test) och fått den första dosen också tar den andra dosen. Den andra dosen rekommenderas sex månader efter den föregående dosen eller efter genomgången coronavirussjukdom enligt vilket som har inträffat senast.

Den andra dosen rekommenderas tills vidare inte för 12–17-åringar som har haft coronavirussjukdomen och som inte hör till någon riskgrupp. De kan dock få den andra dosen om det är nödvändigt till exempel på grund av resa eller för vaccinationsintyget.

Vaccination utan tidsbokning

I Esbo vaccinerar vi också utan tidsbokning. Vi har samlat information om tider och platser för coronavaccinering utan tidsbokning i en tabell på vår webbplats.

Boka tid för vaccination

Om du vill sköta ärendet per telefon, ring tfn 09 8163 4800 (mån–fre kl. 8–18), så ringer vi upp dig.

  • Coronavirus