Coronatidens frånvaropraxis i den grundläggande utbildningen 

20.1.2022 13.40

Esbo stad har beslutat följande om praxis för sjukfrånvaro i den grundläggande utbildningen under coronatiden.

Om en elev har fått ett positivt resultat av ett hemtest eller ett officiellt test eller har symtom och därmed inte kan delta i närundervisningen, är det frågan om tillfällig frånvaro med tillstånd av hälsoskäl. Då följer vi normal praxis för frånvaro.  

En symtomfri elev som inte har fått ett positivt testresultat kan gå till skolan. En symtomfri elev kan gå till skolan även om en familjemedlem konstaterats ha corona med ett officiellt test eller ett hemtest. Om eleven senare får symtom ska hen inte delta i närundervisningen och undvika kontakter utanför hemmet i minst fem dygn.

För sjukfrånvaro ska meddelande om frånvaro göras i Wilma under ”Meddela om frånvaro”. Andra frånvaroansökningar görs i Wilma under fliken ”Ansökningar och beslut”. I längden på frånvaron ska Esbo stads aktuella rekommendationer och anvisningar beaktas. Skolan kräver inte läkarintyg.  

Om eleven har symtom men kan studera beslutar skolan hur elevens skolarbete hemma handleds och stöds. Skolan kontaktar eleven huvudsakligen via Wilma och kan ge till exempel uppgifter som eleven gör hemma. Skolan svarar för att eleven får uppgifterna och handledning för dem. Lärarna kan inom ramen för sina befogenheter fatta olika pedagogiskt motiverade beslut om handledningen av eleven.

När eleven återvänder till skolan har hen rätt att vid behov få stödundervisning. 

Eleven har rätt att också under sin frånvaro vara i kontakt med skolans elevvårdspersonal. Då går det bra att ringa eller skicka e-post.  

Den grundläggande utbildningen är i första hand närundervisning 

Distansundervisning kan ordnas också om utbildningsanordnaren har fattat ett beslut om exceptionella undervisningsarrangemang. Beslutet kan gälla till exempel en klass, en årskurs, flera klasser eller en hel skola. Undantag utgörs av elever i årskurs 1–3, elever som får särskilt stöd, elever med förlängd läroplikt eller elever som deltar i förberedande undervisning (20 a § i lagen om grundläggande utbildning). Beslutet fattas av direktören för sektorn för fostran och lärande.  

Distansundervisning är också möjlig, om smittskyddsenheten förordnar en enskild elev i isolering. 

Om eleven på grund av sin eller en familjemedlems sjukdom behöver vara borta från skolan enligt en läkarbedömning, har eleven rätt till distansundervisning. Detta förutsätter att vårdnadshavaren lämnar en skriftlig ansökan. Rektorn ger vårdnadshavarna mer information om att göra ansökan. I finsk grundläggande utbildning fattas beslutet av områdeschefen, i svenska bildningstjänster av undervisningschefen.

Endast elever med officiellt beslut om distansundervisning får skolans matpaket.   

Utdelning av hemtest i skolorna

Vi informerar vårdnadshavarna och eleverna när statsmakten har fattat beslut om utdelning av hemtest åt eleverna via skolorna.  

Den som är sjuk eller har symtom ska stanna hemma

När antalet smittfall ökar vill vi påminna familjerna om att det är viktigt att stanna hemma när man är sjuk eller har symtom. Elever som inte har symtom men som har exponerats får delta endast i undervisningen. Det rekommenderas att man inte deltar i hobbyer eller besöker till exempel köpcenter på fritiden. Läs mer i Esbo stads anvisning.

  • Coronavirus
  • Fostran och lärande
  • Grundskola