Ungdomar i Esbo bakade sig ett sommarföretag

Publicerad: 6.9.2021 8.42
Gymnasisterna Meisa Gassoumi och Kiarash Javidi. Bild: Veera Pousi

Gymnasisterna Meisa Gassoumi och Kiarash Javidi hittade inga sommarjobb. De bestämde sig för att prova entreprenörskap. Idén om ett kringresande café började rulla med hjälp av Esbo stad och Ekonomi och ungdom TAT:s program Kesäyrittäjä (Sommarföretagare).

Gymnasisterna Meisa Gassoumi och Kiarash Javidi stod i början av sommaren inför utmaningen att hitta ett sommarjobb. De hittade inga sommarjobb och platser ställdes in på grund av coronan. Ungdomarna kom dock fram till en lösning – ett gemensamt företag som sommarjobb i stället för ett avlönat arbete. Javidi sökte efter företagarprogram och hittade Esbo stads och Ekonomi och ungdom TAT:s program Kesäyrittäjä (Sommarföretagare) om vilket hon även tipsade Meisa. Tillsammans bestämde de sig för att prova entreprenörskap, och idén om ett kringresande café i synnerhet började rulla.

Det kringresande caféet Pyöräilevät nallet serverade bland annat baklava och friskt iste vid Sarvträsk under sommaren – med eget recept. Receptet på baklava och iste förfinades flera gånger under sommaren och fann slutligen sin perfekta form av en slump.

- Jag råkade göra ett misstag, som ledde till en karamellyta på baklavan. Detta förändrade helt vårt sätt att göra baklava.

Produkternas kvalitet baserade sig dock inte enbart på slumpen. Gassoumi och Javidi var noga med sina serveringar. Vid försäljningen av kaffe hade paret sina principer: kaffe säljs endast när det är som bäst. Efterfrågan på kaffe väckte förvåning hos företagarna.

 - Eftersom man drack mycket kaffe.

Företagarnas sommar var också fylld med cykling. Gassoumi och Javidi cyklade totalt 26 kilometer fram och tillbaka till deras försäljningsställe vid Sarvträsk. Färderna med lådcykel gick trevligt tillsammans.

- Det var kul att cykla tillsammans. Vi cyklade upp och ner backar så många gånger att vi började komma på namn åt dem. Vi turades om att skuffa varandras cykel uppför de brantaste backarna. Den värsta backen hette Harakiri.

En gång åkte Javidi ensam mot Sarvträsk när Meisa hämtade mjölk.

- Just den här gången gick cykeln sönder. Den brast i mitten – bara gick av med ett knäpp. Till slut kom vi ändå till försäljningsstället och den blev sommarens bästa försäljningsdag. Allt var slutsålt på en timme, Snabbast på hela sommaren.

Företagarna gladdes också av sina erfarenheter med kunder. Under sommaren blev även kunderna bekanta med bakverken. En del av dem blev stamkunder och var på plats flera gånger.

- Vi hann redan få några stamkunder. Vi delade ut våra nummer till dem. Vi kanske gör baklava åt dem också senare.

Försäljningsstället hade även fina förhållanden – den långa färden till Sarvträsk och försäljningen därefter kulminerades i ett kvällssim varje dag.

- Vi belönade oss alltid med ett kvällssim efter försäljningen!

För att hedra #UpptäckDittKunnande-veckorna lyfter vi fram kunnandet hos ungdomar i Esbo som har provat sommarföretagande. Esbo stads mål med Ekonomi och ungdom TAT:s program för sommarföretagande var att uppmuntra särskilt ungdomar med invandrarbakgrund till sommarföretagande. Tack vare personlig handledning kan försöket med företagande vara ett alternativ även för dem för vilka tillträdet till den öppna arbetsmarknaden inte ännu är aktuellt och som behöver stöd för att utveckla de färdigheter som krävs för företagande.

I Esbo är planen #JobbFörUngdomar på gång och med åtgärdshelheten Kompetensgaranti främjar vi ungdomarnas lika möjligheter till att identifiera och utveckla sitt kunnande.

Mer information

Kirsi Eskelinen

Nätverkschef040 639 3351
  • Sysselsättning
  • Företagande