Staden full av din favoritkultur – dessa ställen och minnen är kära för Esboborna

Disco-eftermiddagar, jazz, dansbanedans, muralmålningar och teaterföreställningar… Otaliga givande kulturupplevelser dök upp när vi frågade Esbobor om sina favoritupplevelser kring kultur. Läs våra läckraste plock här och ta vara på tipsen!

Esboborna glömmer aldrig dessa kulturupplevelser

”I Esbo finns många fina museer där man kan lära känna områdets historia och nutid. Kultur och naturvetenskap, utan att glömma det förflutna.”

”När jag går nära kulturcentret i Hagalund och det ordnas spontana musikföreställningar eller övningar på trappan av bassängen, så stannar jag alltid där och följer dem.”

”EMMA, robotdisco för barn, pyssel med disco-glasögon, hantverk med pärlhalsband i en färglabyrint och mångsidig konst. Den finaste och mångsidigaste konst- och kulturupplevelsen för hela familjen. Noux Naturcentrum Haltias sinnesupplevelser har också varit trevliga för hela familjen.”

”Jan Garbarek i April Jazz för ungefär 10 år sedan. I övrigt har det varit bra musikupplevelser på April Jazz.”

”Jag har upplevt fantastisk gatukultur i form av graffiti och muralmålningar runt om i Esbo. Jag tycker att konsten inte borde avgränsas till konstutställningar och in i byggnader. Låt oss ha konst runt om i staden i en rimlig utsträckning, så kan alla njuta av den.”

”Min bästa kulturupplevelse var när jag besökte biblioteken i Sello och Hagalund. Ett mycket bra urval av böcker, musik och filmer. Även när jag behövde kopior eller skriva ut papper, så var bibliotekets personal så vänlig, tålmodig och hjälpsam!”

”När det hölls amatörteaterdagar på 1990-talet och man kunde uppträda i Louhisalen, så var det alltid ganska spektakulärt. Men en av de mest betydande föreställningar som jag sett var improvisationskvällarna i Louhisalen där Ville Virtanen imiterade Pelle Miljoona. Jag skrattade så mycket att jag föll av bänken med en riktig smäll.”

”Biblioteken bjuder på massor av möjligheter för familjer, vare sig det konst, film eller underhållning för hela familjen. Att många gemenskaper från hela världen kan leva här fredligt sida vid sida är ett enormt plus. Jag ser fram emot somriga båtturer till skärgården och vintriga havspromenader.”

”Det fanns fin ljuskonst i Aurora park före coronan. I Esbo gamla kyrka är det också värt att lyssna på Orgelnatten och Aria på torsdagar. I Gallen-Kallela Museet finns fantastiska utställningar som jag besökt regelbundet. I Esbo finns många betagande ställen.”

”Museerna och hela miljön i WeeGee är intressanta. Herrgårdsparkar, till exempel Alberga och Elfvik är mina favoritställen och de är härliga året runt. Barnkultur har ställts fint ut i Sellosalens omgivning i augusti, till och med gratis. I år också."

”För mig, Sökösällskapet och hundratals andra var årets underbaraste kulturaktivitet rekreationscentret Hanikka och de underbara tisdagsevenemangen. Dansbanedans, en fantastisk strandbastu och ett mysigt grilltak. Kulturen i Esbo bjöd på miljön, Sökösällskapet tillägget och de söta människorna från baby till farfar atmosfären. Absolut nästa år igen."

Jag skulle kunna nämna alla härliga teaterföreställningar, men nu säger jag att discoeftermiddagarna som Esbo stad anordnat för oss före detta ungdomar är grejen. Vi saknar dem så mycket. Tack för dansögonblicken!”

”Teatern har bjudit på otaliga upplevelser.”

”Konserten ’Aikamme idolit’ (’Idolerna i vår tid’). Sådana önskar jag mer.”

”Eftermiddagsmatinéerna i Sellosalen.”

”Evenemangen ’Kulturen vid ån’. Det är synd att evenemanget blev så mycket liten och att den nuförtiden är riktat endast till barn.”