Barnens veckoslut 1–2.10.2022

I kulturhusen i Esbo och i Esboviken blir både barn och alla andra riktigt yra i huvudet av kultur när Barnens veckoslut bjuder på massvis program att njuta av! Barnens veckoslut, som i år ordnas för andra gången, är en riktig barnkulturfest. Under veckoslutet bjuds det på program för varje tycke och smak. Barnens veckoslut är som ett glatt skratt på en dyster höstdag.

FREDAG 30.9.2022 FÖRFEST FÖR BARNENS VECKOSLUT: BABYDAGEN 

SELLOSALEN

Fre 30.9 kl. 10.30 och 15 
Silkkipaperitaivas

En mild babyteaterföreställning. 

Föreställningen bygger på Eppu Nuotios bok med samma namn och är en lugn och mild upplevelse som kittlar alla sinnen. 

Föreställningen bygger på dikter, musik och visuella element. Den lämpar sig som första teaterupplevelse för spädbarn på 3–12 månader. 

Längd 30 minuter 
Rekommenderas för spädbarn på 3–12 månader 

Biljetter 6 euro + expeditionsavgift (från 1,50 euro), lippu.fi(extern länk). Både spädbarn och vuxna behöver en egen biljett. 

BARNKULTURCENTRET AURORA

Fre 30.9 kl. 10
Superteatteri: PUMPULI – babyteater

Välkommen att se och förundra vad som händer i en bomullsmjuk värld. 

Pumpuli är en lugn och mild babyteaterföreställning, som smeker alla sinnen. Stämningen skapas med musik, ljud, ljus, ord och rörelse. Föreställningen är anpassad till bebisarna – den är naturlig och lugn, och varje liten besökare får uppmärksamhet. 

Föreställningen räcker omkring 20 minuter och efter den får bebisarna själva i lugn och ro undersöka de material som använts under föreställningen. 

Rekommenderas för barn på 4–18 månader 
Arbetsgrupp: Emilia Porali, Anssi Hyvönen, Tero Porali 

Biljetter 7 euro + expeditionsavgift (från 1 euro), lippu.fi(extern länk). Både spädbarn och vuxna behöver en egen biljett.

Fre 30.9 kl. 10.30–11.15 och 14–14.45 
Väripisaroita – popup-färgbad babydagen till ära 

Vi skapar tillsammans ett färggrant verk! 

Vi dyker ner i ett sött regnbågsäventyr. Tylltyget kittlar tårna, babyns skratt skapar ett regn av färgglada droppar. Ut dropparna föds ett gemensamt verk som skapats av små konstnärer, ett budskap om hur underbart det är att vara en baby.  

Under färgleken undersöker och känner vi på lämpliga, säkra och intressanta material som passar bebisar. Det gemensamma konstverket skapas med giftfria, livsmedelsbaserade färger. Ta med en liten handduk och byteskläder. 

Rekommenderad ålder 4–18 månader.
Fritt inträde! 

LÖRDAG 1.10.2022

URBAN ESPOO

Lör 1.10. kl. 10
Balalaukku(extern länk)

Balalaukku, som riktar sig till hela familjen, är clownmagistern Hanna Teräväs och musikern Tapani Varis musik- och clowneriföreställning, under vilken åskådarna får se hela världar komma fram ur en kappsäck. Den pusselaktiga föreställningen följer en logik som är typisk för clowner. Ljudmiljön skapas live, med instrument som ryms i en kappsäck. 

Inspelningen kan ses gratis 1.10–14.10. 

ESBO KULTURCENTRUM

Lör 1.10 kl. 11, Flygelfoajén
Jazz for Kids

Jonas Metsäkylä – gitarr 
Nate Francis – bas 

Nu bjuds det på mångsidig jazzmusik! 

Jazz for Kids är en serie högklassiga jazzkonserter. Såväl stora som små är välkomna. Proffsmusiker bjuder på en fullödig jazzkonsert. Programmet består av de bästa bitarna ur varje konstnärs produktion, skickligt och till sin volym barnvänligt framförda. 

Fritt inträde! 

Lör 1.10. kl. 15, Louhisalen
Keisarin uudet vaatteet (Kejsarens nya kläder)

H. C. Andersens klassiska saga kryddas med svängig musik, från Avicii till Abba. Föreställningen har kallats anarkistisk och i den funderar man över hur folkmassor beter sig, mekanismerna kring att ljuga och svindla samt vilken inverkan makt har på människor. 

För barnen ger berättelsen insikter från skolvärlden och för de äldre åskådarna är Kejsarens nya kläder mer av en politisk satir – men en sak är universell och säker: kejsarens bara rumpa får alla att skratta. 

År 2017 skapade clownduon Timo Ruuskanen och Tuukka Vasama sin första föreställning för hela familjen och den blev genast en stor favorit bland åskådarna. 

Föreställningen är en del av programmet under Barnens veckoslut, som ordnas av kulturhusen i Esbo och Esbovikens kultur. Barnens veckoslut är en del av jubileumsåret Esbo 50 år som stad. 

Längd ca 1 h, ingen paus. 
Rekommenderad ålder: över 6 år 
Språk: finska

Biljetter 15,00 euro + expeditionsavgift (från 1,50 euro), lippu.fi(extern länk)

BARNKULTURCENTRET AURORA

Lör 1.10 kl. 16–16.45, Mejeriet
Jazzin taikaa – en aktiverande jazzkonsert för barn

Magisk jazz och improvisationsglädje! Vad är jazz? Varifrån har den kommit? Under den här aktiverande konserten får vi lära oss vad som gör musik till jazz. Jazzmusikerna berättar hur jazzmusiken fungerar både med ord och med toner.  

Glatt musicerande och rytmer som skapas tillsammans, för de minsta i familjen och även för större jazzdiggare. På konserten är det musikerna och deltagarna själva som får lysa!  

Konserten har producerats i samarbete med pop-jazzlinjen Ebeli vid Esbo musikinstitut.  

Ville Vannemaa – blåsinstrument 
Varre Vartiainen – gitarr 

Längd 45 min 
Fritt inträde!

La 1.10 kl. 16-19, Konsthuset
Sateenkaari soi – konstverkstad

Hur låter gult? Vill du dyka ner i blått? Vill du dröja i grönt eller i orangefärgens klara vibrationer? Vi slinker in i färggranna tankar och gör en alldeles egen, klingande regnbåge av Konsthusets vackraste papper.  

Färgsprakande collageverkstad för hela familjen. De minsta konstnärerna kan behöva hjälp med att använda sax. Planering och genomförande av verkstaden: Jenni Vilander 

Fritt inträde! 

Lör 1.10 kl. 16–19, Stenfotsgalleriet
Pumpulipilviä, mutteriunelmia – illustrationer av Suvi-Tuuli Junttila(extern länk)

I Suvi-Tuuli Junttilas illustrationer figurerar bekanta figurer ur hennes böcker; muttern, korken, vanten, ekollonet och Leila. Junttila har skapat sina illustrationer genom att fotografera miniatyrvärldar som hon byggt upp av olika material. Bilderna vill också inspirera till fantasifulla lekar och skapande verksamhet, där vad som helst kan bli till vad som helst. 

På utställningen ser du också en planet av pappersmassa, som bebos av rullvarelser och du kan bläddra i böcker som illustrerats av Junttila. Låt äventyret börja! 

Utställningen har tidigare visats på barnkulturcentret Pessi i Vanda år 2020. 

Fritt inträde!

Lör–sön 1.10–2.10, Auroras gård
Peukalo-Liisan seikkailut – ett platsbundet hörspel(extern länk)

Den hemlighetsfulla gården kring barnkulturcentret Aurora fylls av viskningar! Ta med dig hörlurar och en mobiltelefon eller surfplatta och kom till barnkulturcentret Aurora för att uppleva ett hemlighetsfullt hörspel tillsammans med Tummelisa.  

Peukalo-Liisan seikkailut – ett platsbundet hörspel finns gratis på adressen urbanespoo.fi 19.8–18.11.2022.   

Språk: finska

Fritt inträde!

UTSTÄLLNINGSCENTRET WEEGEE

Lör 1.10. kl. 12–16
Konstverkstad av Esbo bildkonstskola

I Esbo bildkonstskolas verkstad skapar vi konst i Mauri Kunnas stil och förbereder oss samtidigt på Mauri Kunnas-utställningen som öppnar i WeeGee 7.10.2022.  

Verkstäderna börjar kl. 12, kl. 13, kl. 14 och kl. 15 och de är avsedda för elever på de lägsta klasserna och mindre barn.  

Fritt inträde! 

KANNUSALI

Lör 1.10 kl. 10.30-11.15
Megamusiklekis 

Kom med och sjung med oss! Välkommen till megamusiklekis lördag 1.10.2022 kl. 10.30. För barn 0-7 år tillsammans med vuxen.

Längd ca 40 min
Biljetter 5€/person, biljetter vid ingången
Språk: finska, med inslag av engelska och svenska.

Kaikukortti evenemang

ESBOVIKEN

Lör 1.10 kl. 10.30-17.30
I love 8-bit

Pröva på gamla spel och manicker på datorutställningen som kommer till Esboviken 1–2 oktober.

Retroteknikutställningen I love 8-bit ställer ut äkta och ännu i dag fungerande datorer från 1970- och 1980-talen. På den här utställningen behöver man inte beundra datorerna på avstånd, utan man får också själv pröva på att använda dem. Pröva på gamla hemdatorer, 8-bits spel och kodning med tidiga datorer. 

Utställningen riktar sig i synnerhet till barn i skolåldern, men passar också vuxna. Den ställs ut i Lippulaivabibliotekets rum Salongen under Barnens veckoslut lör–sön 1–2.10.2022 kl. 10.30–17.30. Fritt inträde!

SÖNDAG 2.10.2022

URBAN ESPOO

Sön 2.10 kl. 10
Megasakki(extern länk)

Megasakki är ett nytt barnmusikband, vars första album, “Siili beatboksaa”, utkom i februari 2022. Megasakki spelar rytmisk musik från soul till hiphop och från funk till r’n’b. Den svängiga musiken och glada stämningen får lyssnare i alla åldrar att vippa på rumpan. De roliga och fyndiga orden underhåller både barn och vuxna. Inspirationen till många låtar har man fått i vardagligt familjeliv. 

Artister: 

Elina Arlin, sång 
Riikka Keränen, sång 
Vesa Ojaniemi, bas, synt, sång 
Anssi Tirkkonen, trummor 

Konserten uruppförs söndag 2.10.2022 kl. 10 och kan ses fram till lördag 15.10. 

BARNKULTURCENTRET AURORA

Sön 2.10 kl. 14 & 15, Mejeriet
Amadeu Vives: Pieni seikkailu Espoossa – en sandanimation

Den överraskande sandanimationen väcker förtjusning under Barnens veckoslut på barnkulturcentret Aurora.   

Konstnären skapar fascinerande bilder i sanden och publiken ser animationen på en skärm. Former och bilder följer på varandra och skapar en fängslande berättelse. Berättelsen förs framåt av musik som spelas av cellisten Markus Hallikainen. 

Till ära av jubileumsåret Esbo 50 år som stad utspelar sig äventyret i bekanta Esbomiljöer, en liten cyklist åker omkring i sin hemstad. Vart hamnar vår lilla äventyrare? Hittar hen barnkulturcentret Aurora under sin utfärd, eller kanske Futurohuset vid utställningscentret WeeGee?    

Kom och njut av medryckande performanskonst, som garanterat överraskar dig. Lämplig för alla åldrar.  

Konstnären Amadeu Vives föddes 1978 i Spanien och tog bildkonstnärsexamen på en yrkeshögskola i Valencia år 2008, med huvudämnena skulptur och audiovisuell kommunikation. 

Längd ca 20 min 
Fritt inträde!

Sön 2.10 kl. 11-14, Konsthuset
Kartongverkstad för småttingar

I kartongverkstaden får du lyssna på en saga och bygga rullvarelser under ledning av barnboksförfattaren Vuokko Hurme och illustratören Suvi-Tuuli Junttila. 

I slutet av verkstaden får de små deltagarna fotografera sin varelse på pappersplaneten som är bekant från boken Leikkimään, pahvi! Planering och genomförande av verkstaden: Suvi-Tuuli Junttila 

Fritt inträde!

Sön 2.10 kl. 11-15, Stenfotsgallerian
Pumpulipilviä, mutteriunelmia – illustrationer av Suvi-Tuuli Junttila(extern länk)

I Suvi-Tuuli Junttilas illustrationer figurerar bekanta figurer ur hennes böcker; muttern, korken, vanten, ekollonet och Leila. Junttila har skapat sina illustrationer genom att fotografera miniatyrvärldar som hon byggt upp av olika material. Bilderna vill också inspirera till fantasifulla lekar och skapande verksamhet, där vad som helst kan bli till vad som helst. 

På utställningen ser du också en planet av pappersmassa, som bebos av rullvarelser och du kan bläddra i böcker som illustrerats av Junttila. Låt äventyret börja! 

Utställningen har tidigare visats på barnkulturcentret Pessi i Vanda år 2020. 

Fritt inträde!

Lör–sön 1.10–2.10.2022, Auroras gårdsplan
Peukalo-Liisan seikkailut – ett platsbundet hörspel(extern länk)

Den hemlighetsfulla gården kring barnkulturcentret Aurora fylls av viskningar! Ta med dig hörlurar och en mobiltelefon eller surfplatta och kom till barnkulturcentret Aurora för att uppleva ett hemlighetsfullt hörspel tillsammans med Tummelisa.  

Peukalo-Liisan seikkailut – ett platsbundet hörspel finns gratis på adressen urbanespoo.fi 19.8–18.11.2022. 

Fritt inträde!

SELLOSALEN

Sön 2.10 kl. 14-17
Marsch till galaxen – pysselbuffé

3-2-1... Redo för start! Sväva omkring i galaxen tills du hittar pysselbuffén. I buffén pysslar vi glittrande minivingar och styr ut i rymden! 

En oändlig konstbistro serverar dunlätt svävande rymdvadd, en huvudrätt av rymdstoft och som efterrätt blinkande stjärnor! 

Verkstaden som ordnas av Hupsansaa ry hålls i Sellosalens foajé. Nonstop-verkstaden fortsätter fram till kl. 17 eller så länge det finns pysselmaterial. 

Fritt inträde

Sön 2.10 kl. 15
Tuomo Rannankari & Hiekkakakkuorkesteri

På konserten som passar hela familjen sjunger och leker deltagarna den kända barnmusikskaparen Tuomo Rannankaris barnvisor, som är bekanta från barnprogram på teve. På scenen i Sellosalen uppträder förutom Tuomo också Hiekkakakkuorkesteri. 

Längd 45 min 
Rekommenderas för barn över 3 år 

Biljetter 12,50 euro, familjebiljett (4 personer) 42 euro + expeditionsavgift (från 1,50 euro), lippu.fi(extern länk)

UTSTÄLLNINGSCENTRET WEEGEE

Sön 2.10 kl. 12–16
Konstverkstad av Esbo bildkonstskola

I Esbo bildkonstskolas verkstad skapar vi konst i Mauri Kunnas stil och förbereder oss samtidigt på Mauri Kunnas-utställningen som öppnar i WeeGee 7.10.2022.  

Verkstäderna börjar kl. 12, kl. 13, kl. 14 och kl. 15 och de är avsedda för elever på de lägsta klasserna och mindre barn.  

Fritt inträde!

 

ESBOVIKEN

Sön 2.10 kl. 10.30-17.30
I love 8-bit

Pröva på gamla spel och manicker på datorutställningen som kommer till Esboviken 1–2 oktober.

Retroteknikutställningen I love 8-bit ställer ut äkta och ännu i dag fungerande datorer från 1970- och 1980-talen. På den här utställningen behöver man inte beundra datorerna på avstånd, utan man får också själv pröva på att använda dem. Pröva på gamla hemdatorer, 8-bits spel och kodning med tidiga datorer. 

Utställningen riktar sig i synnerhet till barn i skolåldern, men passar också vuxna. Den ställs ut i Lippulaivabibliotekets rum Salongen under Barnens veckoslut lör–sön 1–2.10.2022 kl. 10.30–17.30. Fritt inträde!

Esbo centrumEsbovikenAlbergaHagalund