Lär dig på museet

KAMU i WeeGee erbjuder guidningar och läromedel för barn i alla åldrar. På KAMU får du information och erfarenheter samtidigt. Museibesöket stöder skolundervisningen och kan kombineras med många olika läroämnen.

Välkommen till KAMU!

Museibesöket stöder skolundervisningen och kan kombineras med många olika läroämnen. Museibesöken är alltid gratis för daghems-, förskole- och elevgrupper.

För att förbereda sig på klassens museibesök får lärare gratis bekanta sig med utställningarna på KAMU genom att visa upp sitt kort från Undervisningssektorns fackorganisation vid biljettförsäljningen i utställningscentret WeeGee.

Det är nödvändigt att på förhand boka en tid för gruppens museibesök. Det lönar sig att förbereda museibesöket på förhand med gruppen och ge bakgrundsinformation om utställningen – varför besöker vi museet och vad kommer vi att se där. Läraren har ansvar för eleverna under hela besöket!

Bokningar

Tis–sön kl. 11–17 tfn +358 9 81657052 eller må-fre per e-post tanja.ekholm@espoo.fi. Bokningar senast en vecka i förväg. Förhandsbokade grupper tas emot fr.o.m. kl. 9.  

Guidningsspråk

finska, svenska, engelska

Gruppinformation

Uppge följande uppgifter då du bokar guidningen: namnet på daghemmet, gruppens storlek, barnens ålder och gruppledarens namn och kontaktuppgifter. Vi beaktar gärna gruppers specialbehov så berätta gärna om dem vid bokningen!

Guidningar

Material för undervisningen på nätet 

Bekanta dig med ett historiskt objekt med hjälp av KAMUS mobilguider utifrån klassrummet eller självständigt på plats. Vi har mobilguider om bland annat Pentala skärgårdsmuseum, Villamuseet Villa Rulludd, Träskända herrgårdspark, Hagalund och platser under inbördeskriget 1918 i Alberga. Du kan bekanta dig med utvalda smakbitar ur stadsmuseets samlingar på söktjänsten Finna.fi. Eller söker du efter material för grupparbeten på lektionerna? Eller hur lär man ut informationssökning på ett säkert sätt? I webbtjänsten Finna Klassrum finns materialpaket som har skräddarsytts för grundskolans och gymnasiets läroplaner och som kan utnyttjas bland annat i undervisningen i historia, samhällskunskap, modersmål och litteratur samt bildkonst. 
Bläddra igenom KAMUs material för undervisning(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Lär känna det förflutna på internet

Mobilguider

Bekanta dig med ett historiskt objekt med hjälp av museets mobilguider! Med museets mobilguider som finns på internet kan man bekanta sig med bland annat Pentala skärgårdsmuseum, Villamuseet Villa Rulludd, Träskända herrgårdspark, Hagalund eller viktiga platser under inbördeskriget 1918 i Alberga på plats eller från klassrummet. I mobilguiden för Villa Rulludd ingår en frågesport som elever i årskurs 7 har gjort för grundskoleelever. Mobilguiderna kan användas med mobila enheter med internetuppkoppling på plats eller i klassrummet på datorer med internetuppkoppling.
Gå till Tarinasoitin(extern länk, öppnas i ett nytt fönster).

Historia med en sökning - ekm.finna.fi

Hur såg Esbo ut förr i tiden? Du kan bekanta dig med utvalda smakbitar ur stadsmuseets samlingar på söktjänsten Finna.fi. Materialet som finns publicerat i Finna kan fritt användas av skolor och andra intresserade (CC BY-ND 4.0-licens). På Finna publiceras hela tiden nya bilder och annat material. Gå till KAMUs Finna(extern länk, öppnas i ett nytt fönster).

Var hittar man material för grupparbeten under lektionerna? Hur lär man ut informationssökning på ett säkert sätt? I webbtjänsten Finna Klassrum sammanställs materialpaket som har skräddarsytts för grundskolans och gymnasiets läroplaner och som kan utnyttjas bland annat i undervisningen i historia, samhällskunskap, modersmål och litteratur samt bildkonst. Bekanta dig med Esbo stadsmuseums och andra finländska museers materialpaket i Finna Klassrum(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)!

KAMU Esbo stadsmuseum utvecklar ständigt nya innehåll på nätet med historia som tema.  På KAMUs sida Historia på nätet hittar du en sammanställning på alla museets digitala innehåll och nättjänster. 
Gå till KAMUs Historia på nätet sidan.

Undervisningspaket till utlåning och historiska dräkter

Vad var forntida fisknät gjorda av? Vad spelade man för spel på medeltiden? Hur talar man solfjäderspråket? Dessa frågor och många andra får du svar på då du lånar stadsmuseets undervisningspaket, som behandlar olika tidsperioder. 
Kolla in lånematerialet(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)!

Nyhetsbrev till lärare 

Beställ KAMU Esbo stadsmuseums nyhetsbrev om museiundervisningen och få aktuell information om evenemang, guidade visningar och andra tjänster för lärande vid Esbo stadsmuseum. Beställ nyhetsbrevet(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)