På ängen trivs många arter

Ängarnas blomsterprakt är vacker att skåda. Dessutom utgör ängarna ett habitat för många växt- och djurarter, av vilka många är rödlistade för att de är hotade. Att sköta om ängarna är en viktig del av bevarandet av naturens mångfald.

Det grönskande Esbo är en modern stad som växer och förvandlas till bebyggd stadsmiljö. I Esbos långa historia har jordbruket dock spelat en viktig roll, och olika slags odling och bete har format landskapet och naturen i hundratals år. Människan har röjt lövskog till åker, men också skapat nya artrika, öppna, livsmiljöer såsom friskängar, torrängar, betesskogar och hagar. Dessa kallas idag för vårdbiotoper och hävdas på traditionellt vis.

Många insekter, till exempel många pollinerare och fjärilar, är beroende av ängsväxter. Insekternas och ängsväxternas svåra situation kan lindras genom att inhemska ängsväxter gynnas också vid plantering av gårdar och trädgårdar.Bild: Noelle Renberg

Många arter har anpassat sig till dessa miljöer, som skapats av jordbruket. Efter att den traditionella betesgången har upphört håller de gamla jordbruksmiljöerna på att försvinna också i Esbo, och de för dessa typiska arterna har allt färre lämpliga livsmiljöer. Av de rödlistade arterna i Finland trivs 23 procent i vårdbiotoper, det vill säga mark som vårdas på traditionellt vis, såsom ängar och torrängar.

Lyckligtvis kan arterna också trivas på nyanlagda ängar och till exempel längs med vägrenar. När vårdbiotoper och andra ängsmarker sköts på rätt sätt innebär det samtidigt att naturens mångfald bevaras. Esbo stad sköter flera nyare ängar och landskapsåkrar samt gamla vårdbiotoper för att de inte ska växa igen. I vissa vårdbiotoper, som förvaltas av Forststyrelsen, såsom kring Bredviken och på Fiskarsbacken i Esboviken, upprätthålls landskapet också genom betesgång.

Utredningar ger mer information om vårdbiotoper

I Esbo har det gjorts utredningar om vårdbiotoper åren 2003 och 2014. Olika ängar och torrängar skapar ett vackert landskap och en trivsam boendemiljö. De ger också föda åt pollinerande insekter och livsmiljöer för andra arter som är anpassade till dessa miljöer.

Trots att många av vårdbiotoperna i Esbo är ganska små och delvis redan har vuxit igen, finns det också pärlor bland dessa och många anmärkningsvärda växtarter. Sådana är till exempel kattfot, gulmåra och backnejlika. Fjärilsarterna är också rikliga.

Ängsvegetationen har anpassat sig till kontinuerlig betesgång. I och med att betesgången och det traditionella jordbruket har minskat har också de växtarter som är anpassade till dessa livsmiljöer minskat. Naturens mångfald i Natura 2000-våtmarksområdet i Bredviken upprätthålls på sommaren av kor.Bild: Noelle Renberg

Skötsel av ängar 

Syftet med skötseln av ängar i Esbo är att bevara naturens mångfald och stärka ängarnas särdrag. Samtidigt strävar man efter att se till att de kan användas på ett mångsidigt sätt för rekreation för den växande befolkningen. Det vanligaste sättet att sköta en äng är att slå den med slåtterkross en eller två gånger per sommar. Dessutom har man slagit gräset för att skapa stigar på vissa ängar. Från vissa ängar samlas gräsavfallet in och förs bort. En äng i Sommaröarna är betesmark för får. För skötseln av stadens ängar svarar stadsteknikcentralen.

Staden har två landskapsåkrar, en i Morbydalen och en i Bisa. Landskapsåkrarna besås på våren med ettåriga blommande växter, till exempel solros och honungsfacelia. Största delen av de åkrar som ägs av Esbo stad har arrenderats ut till privata odlare.

Verksamhetsmodellen för skötsel av skogar och ängar i Esbo definierar målen för ängs- och skogsvård i Esbo och hur skötseln genomförs. Natur- och landskapsvårdsplanerna beskriver å sin sida områdesvis hur skogsområden och ängar kommer att skötas i området under de kommande åren. De flesta av anvisningarna till skötsel av ängar i Esbo ingår i natur- och landskapsvårdsplanerna.

Åtgärdsprogrammet för ängar och öppna områden i Esbo styr skötseln och utvecklingen av ängar och öppna områden. Genom att utveckla nätverket av ängar är det möjligt att göra ängar till en allt viktigare del av invånarnas livsmiljö och det ekologiska nätverket.

Vid beredningen av natur- och landskapsvårdsplanerna hörs invånare och intressenter. Stadsmiljösektorns kundtjänst tar emot respons om vårdbehov, till exempel om träd i dåligt skick.

Hela Esbo