Välkommen till rådgivningen! Text till rådgivningsvideon

Hej! Jag är Nella, rådgivningens kanin. Jag hörde att du redan har fyllt fyra år. Vad fint! Alla fyraåringar kommer nämligen hit till rådgivningen för en kontroll. Du får visa upp allt som du redan kan och hur fint du har vuxit och utvecklats. Vi kan tillsammans titta på Majas besök på rådgivningen, så ser vad som händer här.

Det är bra att komma i god tid till rådgivningen. Då hinner du leka eller läsa lite i väntrummet.

Hälsovårdaren berättar för dig när det är din tur. Först pratar vi lite om hur det går där hemma för dig och din familj.

Kontrollen börjar ofta med att du gör roliga uppgifter på tuman hand med hälsovårdaren. Mamma eller pappa väntar en stund utanför.

Du och hälsovårdaren tittar på bilder och pratar om dem.

Du får rita, trä pärlor och klippa med sax.

Du får också visa hur du kan hoppa, kasta boll, gå på tå och stå på ett ben.

Hälsovårdaren undersöker också hur bra du ser. Du får titta på en tavla och berätta vilka figurer du ser på den. Först tittar du nära och sedan längre ifrån. Ibland täcks det ena ögat för med en sjörövarlapp eller roliga glasögon.

Hälsovårdaren mäter dig för att se hur lång du har blivit och väger dig för att ta reda på din vikt. Du måste stå alldeles spikrak med hälarna mot väggen och näsan rakt fram. Vågen är helt vanlig och du behåller underkläderna på. Ditt huvud mäts med ett måttband.

Resultaten förs in i datorn och sedan får ni beundra de fina växtkurvorna.

På rådgivningen undersöks också hur ditt hjärta fungerar. Du får en manschett runt armen. När man trycker på knappen sätter maskinen igång och pumpar manschetten full med luft, som i en ballong. Det spänner lite i armen men det går snabbt över. Det är viktigt att du håller armen alldeles stilla, annars lyckas undersökningen inte.

Vanligtvis får fyraåringar också en vaccination i armen under besöket. Då får du sitta tryggt i mammas eller pappas famn. Ibland kniper och svider det kort men det går snabbt över. Mamma eller pappa tröstar dig. Det är viktigt att du vaccineras för det skyddar dig mot farliga sjukdomar.

Fyraåringar ska också undersökas av en läkare men det görs på ett annat besök. Läkaren lyssnar på hjärtat och lungorna, tittar in i öronen och halsen och trycker lite på magen. Med läkaren pratar ni också om sådant som är viktigt för dig och din familj. Innan ni kommer till rådgivningen kan du tillsammans med mamma och pappa fundera på vad som skulle vara bra att tala om på rådgivningen.

Det är helt normalt att man är lite nervös inför rådgivningsbesöket men du behöver inte vara rädd för någonting. Hälsovårdaren och läkaren är trevliga och de berättar noggrant för dig vad som händer. Och mamma eller pappa stannar hela tiden nära dig. Du kan också ta med en viktig leksak.

Ska vi fråga Maja vad hon tyckte om besöket på rådgivningen?

-Det var roligt. Jag ritade, klippte med saxen längs en linje.

-Vad tyckte du var roligast?

-Att rita.

Snart är det din tur att komma till rådgivningen. Välkommen till rådgivningen!