Främjande av hälsa och välfärd i Esbo
Att främja kommuninvånarnas hälsa och välfärd hör till kommunens viktigaste uppgifter. Ansvaret för detta är gemensamt för alla sektorer.
Främjandet av hälsa och välfärd handlar om att medvetet påverka välfärden och dess bakgrundsfaktorer, såsom levnadsförhållandena och livsmiljön, levnadsvanorna och livskompetensen samt hur tjänsterna fungerar och hur tillgängliga de är. Det kan ses som en investering som förebygger fattigdom, utslagning och andra sociala olägenheter.
Välfärdsarbetet styrs av en omfattande välfärdsberättelse och välfärdsplan som sammanställs en gång per fullmäktigeperiod.
För ledningen av Esbo stads välfärdsarbete ansvarar stadens ledningsgrupp, styrgruppen för främjande av välfärd, hälsa och delaktighet samt tre styrgrupper för välfärdsarbete per åldersgrupp. Stadens ledningsgrupp ansvarar för integreringen av välfärdsperspektivet i stadens strategi samt i planeringen och uppföljningen av stadens verksamhet och ekonomi.
Styrgruppen leder genomförandet av välfärdsmålen och främjar samarbetet mellan sektorerna och nätverken som stöder välfärden. Styrgruppen har representanter för alla sektorer, de centrala resultatenheterna, organisationsfältet och yrkesinstitutet Omnia.
Det förvaltningsövergripande välfärdsarbetet för barn, unga, personer i arbetsför ålder och äldre planeras, följs upp och utvärderas av styrgrupperna som inrättats för var och en av de tre åldersgrupperna. Dessa ansvarar bland annat för att uppställa välfärdsmål och åtgärder som gäller åldersgruppen.
I frågor som gäller att främja välfärd samarbetar man intensivt med organisationer, församlingar och företag som är verksamma i regionen. Viktiga partner är också läroanstalterna i regionen.

Välfärdsarbetet styrs av en omfattande välfärdsberättelse och välfärdsplan som sammanställs en gång per fullmäktigeperiod.
Välfärdsplanen stöder förverkligandet av välfärdsmålen i Berättelsen om Esbo, det vill säga stadens strategi. Åtgärderna för främjande av välfärden beskrivs i välfärdsplanerna för barn och unga, personer i arbetsför ålder och äldre.
Om förändringar i välfärden och genomförandet av planerna rapporteras årligen till fullmäktige som en del av ett informationspaket om stadens omvärld. Om genomförandet av välfärdsplaneringen rapporteras årligen som en del av stadens bokslut.
Välfärdsberättelsen 2017–2021
Välfärdsplanen för barn och unga 2017–2021
Välfärdsplanen för personer i arbetsför ålder 2017–2021
Välfärdsplanen för äldre 2016–2021: Ett fullödigt liv som äldre
Välfärdsberättelsen och välfärdsplanen är verktyg för att planera, följa upp, utvärdera och rapportera hur välfärd och hälsa främjas i en kommun. Esbo stad sammanställer välfärdsberättelsen och välfärdsplanen en gång per fullmäktigeperiod i samarbete mellan olika sektorer. Staden hör invånarnas och organisationernas synpunkter vid beredningen. Utlåtanden begärs av kommunens påverkansorgan innan nämnderna, stadsstyrelsen och fullmäktige behandlar välfärdsberättelsen och välfärdsplanen.
I välfärdsberättelsen har vi samlat information om Esbos välfärdsarbete, välfärdsfaktorer, skillnader i välfärden, coronapandemins inverkan på välfärden, iakttagelser om barns, ungas och barnfamiljers välfärd samt om välfärden bland personer i arbetsför ålder och bland äldre. Välfärdsplanen beskriver målen för fullmäktigeperioden.
Utöver välfärdsberättelsen och välfärdsplanen har staden tre välfärdsplaner per åldersgrupp där målen beskrivs närmare. Som kunskapsunderlag för välfärdsplaneringen används ett informationspaket om Esbobornas välfärd. Informationspaketet är en del av en mer omfattande beskrivning av stadens omvärld som finns på Esbo stads webbplats.
Välfärdsberättelsen och välfärdsplanen har sammanställts av en expertgrupp inom välfärdsarbete i Esbo stad.
Fullmäktigeperiodens fokusområden och mål
Fullmäktigeperiodens fokusområden för främjande av välfärd och hälsa har fastställts i samarbete mellan styrgrupperna för välfärdsarbetet för olika åldersgrupper. Fokusområdena tar hänsyn till målen för fullmäktigeperioden i Berättelsen om Esbo och har godkänts i den förvaltningsövergripande styrgruppen för främjande av välfärd, hälsa och delaktighet.
Fullmäktigeperiodens fokusområden
- Vi främjar delaktighet och likabehandling.
- Vi stöder psykisk hälsa.
- Vi utvecklar trivsamma, trygga och aktivitetsfrämjande boendemiljöer.
- Vi stärker samarbete mellan olika aktörer för att stödja invånarnas välfärd.
- Vi främjar
- en bra vardag för barn och unga
- arbets- och funktionsförmåga för personer i arbetsför ålder
- välfärd och funktionsförmåga för äldre
- integration och välfärd för personer med främmande språk som modersmål.
Målen för välfärdsarbete bland barn, unga och barnfamiljer
Principerna och målen för välfärdsplanen för barn och unga
- Vi främjar delaktighet och likabehandling.
- Barn, unga och familjer deltar aktivt i planering och utveckling av tjänster.
- Grupptillhörighet och möjligheter till aktiviteter förverkligas för alla barn och unga.
- Stödet för föräldrar till unga ökas.
- Vi identifierar behoven hos barn, unga och familjer med främmande språk som modersmål och riktar tjänster enligt deras behov.
- Vi identifierar riskfaktorerna för fattigdom bland barnfamiljer och ingriper i dem inom olika tjänster.
- Vi stöder psykisk hälsa.
- Vi skyddar barn från alla former av våld.
- Barn och unga har en trygg och trivsam boendemiljö som stöder deras välfärd.
- Psykisk hälsa bland barn, unga och familjer förstärks.
- Vi verkar tillsammans.
- Tjänsterna är nära kunderna.
- Vi gör servicekedjorna enhetliga, och vår verksamhet styrs av samordnande arbete.
- Inom småbarnspedagogiken och undervisningen utför vi målinriktat och generellt inriktat välfärdsarbete.
Målen för välfärdsarbetet bland personer i arbetsför ålder
I målen och åtgärderna i välfärdsplanen för personer i arbetsför ålder beaktas de ovan beskrivna fokusområdena.
Det finns tre mål för välfärdsarbetet bland personer i arbetsför ålder och för varje mål sju till tretton åtgärder. Åtgärderna och mätarna beskrivs i välfärdsplanen för personer i arbetsför ålder.
- Esbobor i arbetsför ålder erbjuds möjligheter till och stöd för hälsofrämjande levnadsvanor.
- För att främja välfärden för dem som står utanför arbetslivet erbjuds förebyggande och tidigt stöd.
- Esbobor i arbetsför ålder får smidigt de tjänster de behöver (sysselsättning, social- och hälsovård, organisationer, idrott och kultur).
Målen för välfärdsarbetet bland äldre
Det finns sex mål för välfärdsarbetet bland äldre och åtgärder för att nå de här målen. Åtgärderna beskrivs i planen Ett fullödigt liv som äldre (Programmet för de äldres välfärd i Esbo 2022–2025).
- Verksamhet som främjar välfärd bland äldre är målinriktad och det är lätt att delta i den.
- De äldre deltar och påverkar.
- Kommunikation, handledning och rådgivning fungerar och når de äldre.
- Teknik och e-tjänster hjälper i det dagliga livet och främjar delaktighet.
- En tillgänglig livsmiljö stöder ett självständigt liv.
- De äldre bor tryggt och med funktionsförmågan i behåll i sina egna hem.
Nedladdningsbara bilagor
- Ladda ner: Välfärdsberättelse och -plan 2022-2025.pdf.Välfärdsberättelse och -plan 2022-2025.pdf
- Ladda ner: Välfärdsplan för barn och unga 2022-2025.pdf.Välfärdsplan för barn och unga 2022-2025.pdf
- Ladda ner: Välfärdsplan för personer i arbetsför ålder 2022-2025.pdf.Välfärdsplan för personer i arbetsför ålder 2022-2025.pdf
- Ladda ner: Täyttä elämää ikääntyneenä 2022-2025.pdf.Täyttä elämää ikääntyneenä 2022-2025.pdfFilen finns endast på finskaFilen finns endast på finska
Missbruksproblem och problem med psykisk hälsa är folkhälsoproblem som påverkar individen, de närstående och hela samhället. Det förebyggande rusmedelsarbetet är lagstadgat främjande av hälsa och säkerhet vars syfte är att förebygga och lindra missbruksproblem och spelproblem.
I praktiken bygger arbetet till exempel på att lindra ensamhet, ge stöd i gryende problem, informera, stöda personalen i att ta upp frågor kring användning av rusmedel och psykisk hälsa inom olika tjänster, möjliggöra trygga och trivsamma vardagsmiljöer och erbjuda hobbyer och aktiviteter för olika målgrupper.
Förebyggande mental- och missbruksvård kan lindra ojämlikhet och i bästa fall stöder det förebyggande arbetet välfärden, delaktigheten, funktionsförmågan och hälsan inom olika grupper.
Partnerskapsforumet stöder stadens och organisationernas samarbete för att främja invånarnas hälsa och välfärd.
Partnerskapsforumet är ett forum för Esbo stad och för organisationer och andra aktörer inom olika branscher i Esbo, där man söker och delar med sig av lösningar för att främja välfärden genom samarbete mellan organisationer samt mellan staden och organisationer. Partnerskapsforumet ordnar möten cirka två gånger om året med olika teman.
Esbo stad är medlem i det riksomfattande nätverket En frisk kommun. Syftet med nätverkets verksamhet är att främja befolkningens hälsa och välfärd samt att förebygga sjukdomar. Inom nätverket delar man med sig av kompetens och god praxis i anslutning till främjandet av hälsa och välfärd.
Nätverket ordnar årligen ett evenemang (Terve Kunta -päivät) som syftar till att synliggöra strategier och praxis för främjande av hälsa och välfärd samt att stöda yrkeskompetensen.
Nätverket En frisk kommun samordnas av Institutet för hälsa och välfärd (THL). Det nationella nätverket hör till det internationella nätverket WHO European Healthy Cities och möjliggör internationellt samarbete mellan medlemskommunerna. Mer information om nätverket En frisk kommun (THL)
Nätverket En frisk kommun(extern länk)