Tillbaka till Kenya

Kuva maalauksesta, jossa sinistä taivasta, pilviä sekä lumihuippuisia vuoria.

Tid

11.3.2023 – 28.1.2024 EET/EEST

Plats

Gallen-Kallela Museet

Gallen-Kallelas väg 27, 02600 Esbo

Se plats på kartan(extern länk)

Organisatör

Gallen-Kallelan museo

Pris

  • 12 € vuxna, 7 € seniorer, 5 € studerande och arbetslösa. Barn under 18 år gratis. Museikort och Kaikukort accepteras.

Köp biljett

Evenemangens webbplats

gallen-kallela.fi(extern länk)

Akseli Gallen-Kallelas resa till Afrika 1909–10 är en välkänd och intressant period i hans liv. Gallen-Kallela slog sig ner i trakten kring Nairobi, det nuvarande Kenyas huvudstad, där han dokumenterade livet och landskapet i det som då var Brittiska Östafrika. Bildmotiven och samlingarna från resan har nu för första gången behandlats tillsammans med kenyanska aktörer, både i Finland och i Kenya!

I gemensamma workshops har vi diskuterat utställningens teman, som kolonialism, jakt, Kenyas historia, och studerat utställningens material: konsten och museets föremålssamling. Utställningen Tillbaka till Kenya består av en omfattande samling av Gallen-Kallelas målningar och av etnografiskt och naturvetenskapligt material som konstnären samlade in. Helheten kompletteras av bakgrundsinformation som den kenyanska gruppen har tagit fram, och av gruppens upplevelse av museisamlingens föremål.

För Gallen-Kallela tedde sig Östafrika som ett jungfruligt paradis där han kunde förverkliga sina drömmar. I sina minnen som han samlade i boken om Afrika, Afrikka-kirja, konstaterar han: ”—när jag kom hit stannade tiden upp. Som en evigt pånyttfödd hägring växlar synerna omkring oss; allt är bara dagar och nätter som smälter samman med solen, månen och stjärnorna, i en luft så mild att man glömmer sin egen existens.”

Utställningstexterna är på finska, svenska, engelska och swahili.

Utställningen har fått stöd av Esbo stad och Konestiftelsen.

  • Alberga
  • kulturevenemang
  • museer
  • utställningar