Naturens ljus – Susanna Alavas bemyndiga bilder på den omgivande naturen

Auringon valo siivilöityy mustien puiden takaa.

Tid

30.11.2022 – 22.1.2023 EET/EEST

Plats

Naturens hus Villa Elfvik

Elfviksvägen 4, 02600 Esbo

Se plats på kartan(extern länk)

Brukstrand

Organisatör

Kaupunkiympäristö

Pris

Gratis inträde

Evenemangens webbplats

espoo.fi

Susanna Alavas fotoutställning berättar om kärlek till den omgivande naturen. Hur naturligt ljus och fotografering ger styrka, glädje, hopp och frid när livet medför utmaningar. Utställningen visas i Naturens hus Villa Elfvik 30.11.2022–22.1.2023.

"Med hjälp av kamerans objektiv dyker jag in i min egen magiska värld. Jag kan bli intresserad av att undersöka hur en liten grön lövgardin skapar en skyddad tillflyktsort", berättar Alava om sin fotografering. Slumpen har en stor roll i uppkomsten av Alavas bilder och hen har lagt märke till att fotograferingen medför starka känsloupplevelser.

År 2006 diagnostiserades Alava med en kronisk cancersjukdom. Friluftsliv och naturfotografering har gett hen kraft och innehåll i livet. "Alla läker inte av cancer, men man kan leva ett relativt bra liv med den", konstaterar Alava.

Alava har fotograferat omgivande naturens små under, det vill säga när- och makrobilder, inte bara i naturen utan också i sin hemgjorda ministudio. Hen har sparat stämningsfulla landskap med hjälp av överlappande belysning och rörelseteknik. Alavas sätt att fotografera är experimentellt och hen strävar efter att hela tiden lära sig nytt.

Alava har sysslat med och studerat digital fotografering i drygt tio år. Hen har under tre år deltagit i gruppen Oma valokuvaprojektini (Mitt fotoprojekt) som fotokonstnär Hanna Råst lett. Alava upplever att hen fått stöd och handledning i sitt fotografiska uttryck från gruppen.

Alavas bilder har varit framgångsrika i tävlingen Årets naturbild, där andra plats kom med bilden "Maaginen valo” (Magiskt ljus) 2020. Publiken valde också bilden som sin favoritbild. Dessutom har Alavas bilder nått tre semifinalplatser i samma årliga naturfotograferingstävling som presenterar Finlands natur.

Naturens hus Villa Elfvik (Elfviksvägen 4) är öppet må–fr kl. 9–15, söndagar och söckenhelger kl. 10–16. Naturens hus är stängt under julhelgen 24–26.12.2022. Café Elfvik betjänar på söndagar och söckenhelger under Naturens hus öppettider. Det är fritt inträde till Naturens hus och utställningen.

Evenemang på sociala medier

  • Bredvik
  • Alberga
  • utställningar
  • miljö