Så förbereder vi oss för energisituationen 2022–2023
Under vintersäsongen 2022–2023 förutses olika störningar i elpriset och tillgången till el. Vi förbereder oss för situationen på ett flertal sätt. På den här sidan samlar vi anvisningar och tips om hur invånarna kan spara energi samt nyheter och information om stadens egna energisparåtgärder.
Vi uppdaterar innehållet på den här sidan allt efter som vi får ny information.
På Hello Esbo sidorna hittar du information om förberedelser för strömavbrott på följande språk: finska, svenska, engelska, arabiska, persiska, ryska, ukrainska och somaliska.
På InfoFinland.fi hittar du på 12 språk information hur man kan spara energi(extern länk).
Arbets- och näringsministeriet har publicerat information om att spara energi och om eventuell elbrist på nio olika språk: finska(extern länk), svenska(extern länk), engelska(extern länk), arabiska(extern länk), kinesiska(extern länk), persiska(extern länk), ukrainska(extern länk), estniska(extern länk), ryska(extern länk).
I Esbo sköts eldistributionen av Caruna Esbo Ab. Här visas den aktuella situationen: Strömavbrottskarta(extern länk). Du kan också beställa meddelanden om elavbrott(extern länk) till ditt mobil eller e-post.
- Caruna: Elbrist – vad betyder det och hur förbereder jag mig inför det?(extern länk)
- Anvisningar för strömavbrott: 72timmar.fi/stromavbrott(extern länk)
För vatten- och avloppstjänsterna i Esbo svarar huvudsakligen samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM).
HRM: Beredskap för strömavbrott(extern länk)
Helsingforsregionens trafik (HRT) ansvarar av kollektivtrafiken i Esbo. HRT förbereder tillsammans med andra aktörer inom trafiken inför störningar som de eventuella elavbrotten och elransoneringen medför. Det lönar sig också att följa trafikinformation via HSL.fi eller via HSL-appen.
Esbo sparar genom konkreta energiåtgärder
Esbo stads stadsstyrelse har godkänt energiberedskapsgruppens förslag till följande energibesparingsåtgärder:
- I lokaler som staden använder sänks temperaturen inomhus till omkring +20,5 grader. Temperaturen sänks inte till exempel i byggnader som används för verksamhet dygnet runt för äldre eller personer med funktionsnedsättning eller i daghem.
- Ventilationen regleras efter användningstiderna utan att försämra inomhusluften. Ventilationen justeras inte i byggnader som används för verksamhet dygnet runt för äldre eller personer med funktionsnedsättning, i simhallar eller i objekt där akuta problem med inomhusluften konstaterats.
- Fasadbelysningen på stadens lokaler släcks helt, och gårdsbelysningen släcks till natten.
- Där det är tekniskt möjligt programmeras gatubelysningen så att de kan dimmas till natten.
- Uppvärmningstiderna för konstgräsplaner och isningsperioden för konstisplaner förkortas på vintern.
- Skidspår snöläggs så att man undviker toppar i efterfrågan på energi.
- Uppvärmningen av simhallarnas bastur regleras.
Daghem
Vi på småbarnspedagogiken förbereder oss inför elavbrott som en eventuell elbrist under den kommande vintern kan orsaka. På en nationell nivå försöker man behärska elbristen om det går åt mer el än det produceras.
Den största belastningen på dygnsnivå sker oftast på morgonen och under tidig kväll, medan elförbrukningen på årsnivå är störst under kalla vinterdagar. Om elbrist uppstår är det möjligt att tillgången på el till exempel kan begränsas för en period på två timmar i vissa områden. Om elbristen går att förutse kan man meddela om avbrotten i förväg antingen på nationell nivå eller i det egna området. Elavbrott kan också ske utan förvarning.
Småbarnspedagogik ordnas även under kortare elavbrott. Personalen är beredd och planerar verksamhet för eventuella elavbrott och kan vid behov kontakta vårdnadshavarna.
Om ett elavbrott leder till att mat inte kan tillredas får barnen kall reservmat. Vi har reserverat reservmat för alla måltider och vi ser till att reservmat också finns för barn med allergier eller specialdieter.
Vi diskuterar de eventuella elavbrotten med barnen på en åldersenlig nivå i daghemmen, men det är bra att tala om ämnet också hemma. Dessutom är det bra att se till att barnen har tillräckligt med varma kläder på sig och med sig om det blir kallt under elavbrotten. Barnen får gärna ha vattenflaska med sig.
Skolor och gymnasier
Vi förbereder oss inför elavbrott som en eventuell elbrist under den kommande vintern kan orsaka. På en nationell nivå försöker man behärska elbristen om det går åt mer el än det produceras.
Den största belastningen på dygnsnivå sker oftast på morgonen och under tidig kväll, medan elförbrukningen på årsnivå är störst under kalla vinterdagar. Om elbrist uppstår är det möjligt att tillgången på el till exempel kan begränsas för en period på två timmar i vissa områden. Om elbristen går att förutse kan man meddela om avbrotten i förväg antingen på nationell eller lokal nivå. Elavbrott kan också ske utan förvarning.
Vi försöker ordna studentskrivningarna i alla förhållanden.
I skolor och gymnasier ordnar vi undervisning och ser till att alla är trygga också om det blir elavbrott. Inom den grundläggande utbildningen ordnar vi närundervisning och i gymnasier kan vi ordna undervisningen antingen som närundervisning eller på distans. Personalen är beredd på att det kan förekomma elavbrott och kontaktar vid behov vårdnadshavarna.
Skolskjutsar ordnas som normalt under elavbrott. Om ett elavbrott leder till att skolmaten inte kan tillredas får barnen och de unga kall reservmat. Vi har beaktat allergier och specialdieter.
Eftermiddagsverksamheten för små skolelever samt morgon- och eftermiddagsvården för skolelever med specialbehov ordnas som normalt under elavbrott.
Vi diskuterar de eventuella elavbrotten med barnen och de unga på en åldersenlig nivå i skolor och gymnasier, men det är bra att tala om ämnet också hemma. Dessutom är det bra att se till att barnen och de unga har tillräckligt med varma kläder på sig inför eventuella elavbrott. Barn och unga kan ta med sig en vattenflaska om de vill.
Ungdomslokaler
Vi ser också till att de unga som besöker ungdomslokaler är trygga om det blir elavbrott.
Personalen är beredd och planerar verksamhet för eventuella elavbrott och kan vid behov kontakta vårdnadshavarna.
I kulturlokaler som bibliotek, museer och kulturhus, aktiviteter avbryts och kunderna guidas ut eller riktas till en säker plats för att vänta på att strömavbrottet slutar.
I simhallar och andra idrottsanläggningar inomhus avbryts aktiviteterna och kunderna guidas ut.
Mer information
- Säkerhet i vardagen / 72 timmar - beredskapsrekommendation
- Motiva: Kampanjen Snäppet svalare(extern länk)
- Fingrid: Frågor och svar om elbrist(extern länk)
- Försvarsministeriet: Så här klarar du av ett långvarigt elavbrott (pdf) (2.3 MB)(extern länk)
- Beredskap för strömavbrott (vatten och avlopp) - HRM(extern länk)