Pågående utveckling
Invånar- och kundfokus är ett av Esbo stads värden. Också inom vårt tjänsteutvecklingsarbete har kundens upplevelse en stor betydelse eftersom vi utvecklar tjänsterna uttryckligen för slutanvändarna. På denna sida berättar vi hurdana utvecklingsprojekt vi arbetar med som bäst.
Internationella projekt
Esbo stad deltar i EU-projektet UserCentriCities som främjar användarorientering i stadens tjänster.
Projektet UserCentriCities är ett gemensamt projekt mellan nio partner, och dess syfte är att främja tillgången till och användbarheten av digitala tjänster i städerna. Projektet har fått finansiering inom EU:s program Horisont 2020.
I bakgrunden finns Tallinndeklarationen(extern länk) som undertecknades av EU:s medlemsstater 2017, där medlemsstaterna åtog sig att utveckla högklassiga digitala tjänster på ett användarorienterat sätt.
Eftersom en stor del av den offentliga sektorns digitala tjänster tillhandahålls av städer, syftar projektet UserCentriCities till att stödja genomförandet av principerna i Tallinndeklarationen just i städerna.
I projektet utvecklas gemensamma mätare för användarorientering och en översikt för att följa utvecklingen samt en verktygslåda för att stödja stadsutvecklingsarbetet. Utbytet av lärdomar och erfarenheter är av stor betydelse i projektet och olika forum för ömsesidigt lärande ordnas inte bara för konsortiets medlemmarna utan även för andra europeiska städer.
I projektet deltar utöver Esbo Tallinn (Estland), Milano (Italien), Rotterdam (Nederländerna), Murcia (Spanien), regionen Emilia-Romagna (Italien) samt teknologiska forskingscentralen VTT, nätverket Eurocities och tankesmedjan Lisbon Council som samordnar projektet.
I Esbo är projektet UserCentriCities kopplat till förnyelse av stadens kundtjänst och projektet MittEsbo som syftar till att utveckla en ny e-tjänstportal för Esbo stad.
Ytterligare information:
- Serviceutvecklingsdirektör Päivi Sutinen, paivi.sutinen@esbo.fi
- Kundtjänstdirektör Kirsi Remes, kirsi.remes@espoo.fi
- Utvecklingskonsult Veera Vihula (projektledare), veera.vihula@esbo.fi

Esbo söker inom ramen för ett sameuropeiskt projekt nya innovativa lösningar för utveckling av energipositiva regioner. Det centrala målet för projektet SPARCS som samordnas av VTT är energipositivitet som innebär ökning av den lokala energiproduktionen till att täcka mer än det egna behovet med hjälp av förnybar energiproduktion och energieffektivitet.
Vårt mål eftersträvas genom att utveckla energieffektiva regionala lösningar inom byggandet och trafiken, som baserar sig på lokala förnybara energikällor. Lösningarna utvecklas i projektets två Lighthouse-städer, Esbo och Leipzig, och utnyttjas i fem städer som följer projektet.
Projektet är en del av den stora utmaningen att skapa förändring i energi och trafik samt hitta en mer hållbar livsstil. Energilösningarna granskas på regional nivå i stället för på enskilda fastigheters nivå. Dessutom främjas eldrivna trafikformer, funktionaliteten hos trafikknutpunkter och kolneutralitet. Målet är att stadens avtryck, alltså nya innovationer ska vara globalt betydande. I praktiken utvecklar och testar företag i Esbo nya lösningar först lokalt och exporterar sedan de bästa lösningarna internationellt.
Projektets tidtabell är 1.10.2019 - 30.9.2024. Under de tre första åren utvecklas i Esbo och Leipzig lösningar för energi och trafik som sedan testas i minst två års tid på andra ställen i Esbo och i fem städer som följer projektet.
Mer information:
- Elina Wanne, projektchef, elina.wanne@esbo.fi
- Jani Tartia, specialist (trafik), jani.tartia@esbo.fi
- Webbsidan av Esbos projekt
- Webbsidan av det internationella projektet(extern länk)
Nationella projekt
Esbo stad tar följande steg mot en digital stad i ett projekt som utvecklar modellen Staden som tjänst (City as a Service) genom innovationsupphandling.
Tanken bakom modellen är att städerna existerar för att betjäna sina invånare samt de företag och samfund som finns i staden. I centrum för stadsutvecklingen finns ett servicecentrerat tankesätt, smidighet, tillgänglighet samt ett nätverkslikt sätt att fördela och dra nytta av resurser.
Flera olika försök inom ramen för Staden som tjänst har redan utförts i Esbo, till exempel modellen Skolan som tjänst och olika försök enligt modellen Mobilitet som tjänst. Inom projektet med innovationsupphandling utvecklar staden tillsammans med företag en digital plattform som stöder verkställandet av olika verksamhetsmodeller för Staden som tjänst i städerna.
Den första konkreta tillämpningen gäller lokaler och lokalförvaltning samt en smidig användning av dem. Målet är att hitta nya lösningar för lokalförvaltning på ett kostnadseffektivt sätt.
I projektet görs först en preliminär utredning. Den undersöker på bred front vilka slags tjänstebaserade verksamhetsmodeller städer och företag har på olika håll i världen och hur man kunde ta i bruk dessa i Esbo. Samtidigt funderar man på vilka risker som olika verksamhetsmodeller kan medföra och hur de nya tjänstelösningarnas effektfullhet kan säkras.
Innan den digitala plattformen utvecklas utförs olika slags försök. Det första försöket handlar om att tillämpa modellen Skolan som tjänst i Mattby. Objekten för de övriga försöken klarläggs när projektet framskrider.
Projektets upphandlingar utförs med hjälp av innovativa upphandlingsmetoder, vilket innebär nya sätt att utföra offentlig upphandling, när målet är en ny produkt eller tjänst som ännu inte utnyttjas på en omfattande nivå. Målet är att de nya verksamhetssätten i staden också ska ge upphov till ny, innovativ affärsverksamhetspotential för företagen. Verksamhetssättet Staden som tjänst grundar sig starkt på samarbete i nätverk, så företagen har en viktig roll i projektet.
Projektet finansieras via Business Finlands finansiering för innovativ upphandling(extern länk) som riktas till offentliga upphandlingsenheter med målet att förnya tjänster och verksamhet.
Projektet har pågått under år 2021. Vi ska ansöka förlängning för år 2022.
Mer information:
- Päivi Sutinen, paivi.sutinen@esbo.fi
- Veera Vihula, veera.vihula@esbo.fi

Inom ramen för projektet förbättras företagens affärsmöjligheter genom att möjliggöra försök med nya trafiktjänster, resekedjor, autonoma bussar och eldrivna trafikmedel.
Bästa praxis som noteras under projektet sammanställs i en handbok som sprids till forskningen inom trafikbranschen och den privata och offentliga sektorn, till exempel via nätverket för Nationella tillväxtprogrammet för transportsektorn.
Målet är att trafiktjänsterna som testas fortsätter att användas antingen på marknadens villkor eller som en del av det regionala trafiksystemet. Lyckade försök är skalbara och kan även spridas till andra orter i Finland och i utlandet och för företagen utgör de referenser som är intressanta även på internationellt plan.
- Genomförandeperiod: 1.8.2019–31.10.2021
- Kontaktpersoner: Tuomas Kiuru, tuomas.kiuru@esbo.fi och Mari Päätalo, mari.paatalo@esbo.fi
- Partner: Åbo yrkeshögskola, Uleåborgs stad, Uleåborgs yrkeshögskola, Business Tampere
- Finansiering: 6Aika; Europeiska regionala utvecklingsfonden, arbets- och näringsministeriet, Esbo stad

Esbo stad utvecklar ett nytt slags samarbete med yrkeshögskolan Laurea och företagspartner i Esbos del av projektet DigiPoint. Målet är att hitta lösningar på bristen på arbetskraft i företagen och att utveckla flexibla vägar till yrkeshögskolestudier inom IKT-branschen och digitaliseringen. Inom Esbos delprojekt utvecklas dessutom en coachningshelhet som främjar arbetssökande kunders arbetslivsfärdigheter och sociala välbefinnande.
Laurea utvecklar som partner till Esbo ett Digicampus, där man skräddarsyr digitala inlärningshelheter som motsvarar företagens behov. I studierna ingår också ett projektarbete i grupp som samarbetsföretagen låter utföra. Inom projektet utvecklas en samarbetslokal där coachningshelheten och företagssamarbetet genomförs.
Målgruppen är Esbobor som är högskoleutbildade experter inom handelsbranschen eller kultur- och samhällsvetenskaper och som behöver stöd för att inleda och genomgå studier eller vars arbetslöshet varat över 12 månader.
I Esbos andra delgenomförande söker man lösningar på bristen på arbetskraft inom IKT-branschen genom att utveckla och uppdatera experters yrkesfärdigheter. I projektet erbjuds arbetssökande kunder en coachningshelhet som innehåller lämpliga webbstudier och möjligheter att göra arbetsprov för samarbetsföretag.
Till projektets målgrupp hör Esbobor som är experter inom IKT-branschen eller intresserade av branschen och vars kompetens kräver uppdatering eller vars arbetslöshet har varat över 12 månader.
Båda delprojekten inleds vid årsskiftet 2020−2021.
Delprojekten i Esbo utgör en del av den större projekthelheten 6Aika DigiPoint, i vilken även Åbo, Helsingfors och Vanda samt yrkeshögskolorna Laurea och Metropolia deltar. Målet är att skapa nya sätt svara på den brist på experter som digitaliseringen medfört genom att stadsvis erbjuda olika digitala utbildningsinnehåll som är skräddarsydda för företagens behov samt möjligheter för experter att visa sin kompetens på arbetsmarknaden. Projektet genomförs i tätt samarbete med företag i branschen.
Kontaktperson: Susanna Tuisku, susanna.tuisku@esbo.fi
Esbo vill fortsätta att vara en föregångare inom digitala och intelligenta tjänster enligt Berättelsen om Esbo. Därför bygger vi tillsammans den nationella serviceplattformen DigiOne och skapar ett utbildningsekosystem kring den. Vi vill tillsammans främja omställningen av verksamheten, lärandet och välbefinnandet.
Esbo, Uleåborgs, Tammerfors, Åbo och Vanda städer samt Kuntien Tiera har ingått ett samarbetsavtal för att utveckla serviceplattformen och ekosystemet DigiOne.
Digitalisering och teknologi möjliggör utveckling av nya, effektiva och kostnadseffektiva tjänster som underlättar vardagen. För att lyckas så bra som möjligt lönar det sig för kommunerna att förena krafterna och bygga upp enhetliga lösningar tillsammans.
DigiOne-projektets mål är mycket mer omfattande än vad man i första taget skulle kunna tänka sig i ett digitalt projekt: att skapa bättre förutsättningar för barns och ungas lärande och välbefinnande samt att minska segregationen. Lärande är ett viktigt värde och välbefinnande är förutsättningen för lärande. DigiOne stödjer lärandet genom att – med hjälp av en digital plattform – skapa möjligheter att stödja varje elev utifrån hens egna utgångspunkter.
DigiOne främjar också en förändring av den pedagogiska verksamhetskulturen och ledningen. En enhetlig, modern systemhelhet underlättar arbetet för alla: för förvaltningen, rektorerna, lärarna och eleverna.
Projektet pågår 2019–2023 och under denna period produceras tjänsterna för den grundläggande utbildningen och gymnasiet. I planeringen av serviceplattformen beaktas emellertid också småbarnspedagogiken och yrkesutbildningen för att kunna ansluta tjänsterna inom dessa till plattformen i ett senare skede. Projektets totala budget är cirka 11 miljoner euro, varav Business Finland finansierar 5,4 miljoner euro. Målet är att serviceproducenterna och andra aktörer i branschen ska delta i uppbyggandet av serviceplattformen och tjänsterna med sina egna investeringar.
Kontaktperson: Projektchef för DigiOne Petri Elsilä, petri.elsila@esbo.fi
Projektets webbplats: digione.fi(extern länk)
Hashtag i sociala medier: #DigiOneFi

CarbonWise främjar företagens klimatsmarta verksamhet. Med klimatsmart verksamhet avses energieffektiv affärsverksamhet som beaktar livscykeln och som har så små miljökonsekvenser som möjligt. Projektet uppmuntrar företagen att i sin strategi beakta klimatförändringen och ett minskat klimatavtryck, positiv klimatpåverkan (handavtryck) och kompensation samt i stor utsträckning lösningar enligt hållbar utveckling.
Mål
- Att göra det möjligt för företagen att förstå sammansättningen av sitt klimatavtryck och att ha förmåga att följa och analysera parametrarna för sitt klimatavtryck i syfte att minska klimatavtrycket.
- Att minska företagens klimatavtryck genom att erbjuda verktyg och metoder såväl för minskning som för positiv klimatpåverkan och kompensation.
- Att uppmuntra företagen att bygga upp ett varumärke och en konkurrensfördel utifrån en klimatsmart strategi och produkt- och tjänsteutveckling.
- Att öka företagens ansvarsfulla verksamhet på regional nivå och uppmuntra till nya innovativa lösningar, försök och pilotprojekt samt hjälpa företagen att främja dessa.
- I Esbo utvecklas och pilottestas ett koldioxidsnålt verksamhetssätt med turistföretag i området.
Projektet CarbonWise får sin finansiering ur Europeiska regionala utvecklingsfonden som en del av 6Aika-strategin åren 2020–2021. Projektet genomförs av Espoo Marketing Oy, Business Oulu (koordinator) och yrkeshögskolan Turun ammattikorkeakoulu.
Genomförandetid: 1.4.2020–31.12.2021
Kontaktperson: Karoliina Korpela, karoliina.korpela@esbo.fi
Projekt i Esbo
För Esbo stad är det viktigt att vardagen löper och att tjänsterna är invånar- och kundorienterade. Vi utvecklar också stadens e-tjänster. Vi kallar sidorna för MittEsbo. I våra nya e-tjänster kan du smidigt sköta dina kontakter med staden när det passar dig.
På MittEsbo-sidorna finns olika tjänster och uppgifter om dig behändigt på samma plats. I e-tjänsterna kan du också delta i stadens utveckling och verksamhet.
Vi gör allt vi kan för att e-tjänsterna ska bli lätta att använda och tillgängliga. Vi vill säkerställa att allt fler kan och vill använda stadens e-tjänster.
Under projektets gång genomför vi tjänstedesign, enkäter och ordnar workshoppar och testmöjligheter för invånare och andra kunder. Vi hoppas att så många som möjligt kan delta i utvecklingen av e-tjänsterna.
Projektet inleddes på våren 2021 och de nya e-tjänsterna tas i bruk till 2024.
Kontaktperson: utvecklingskonsult Veera Vihula, veera.vihula@esbo.fi