Coronaintyg det vill säga coronapass i Esbo

Inom Europeiska unionen används ett gemensamt coronaintyg det vill säga coronapass.

Uppdaterad 1.12.

EU:s coronaintyg det vill säga coronapass består av tre olika intyg över:

  • coronavaccination
  • resultatet av ett coronatest
  • genomliden coronavirussjukdom

I Finland får man coronaintyget via Kantatjänsterna. Texten i intyget är på finska, svenska och engelska. EU:s coronaintyg som kan laddas ned från Mina Kanta-sidor fungerar som coronapass.

Spara intyget åt dig själv eller skriv ut det från Kantatjänsterna

  1. Logga in på Kantatjänsterna på adressen kanta.fi med autentisering, såsom nätbankskoder eller mobilcertifikat.
  2. Välj Coronaintyg i menyn till vänster. Det finns en länk till intyget också på din förstasida på Kantatjänsterna.
  3. Öppna coronaintyget genom att klicka på pdf-länken. Om du har ett intyg, öppnas det i en ny flik.
  4. Spara pdf-filen på din telefon eller annan apparat. Där har du intyget att visa upp när det behövs. Du kan också skriva ut intyget på papper.

Hur ska jag göra om jag har problem?

Du får intyget av det land eller den kommun där du vaccinerats

EU-coronavaccinationsintyget ges av det land eller den kommun i Finland där du vaccinerats. Ett coronavaccinationsintyg kan ges i Finland endast för vaccination i Finland med ett vaccin som används i Finland.

Begär alltså intyget i det land där du har vaccinerats. Ett coronaintyg som utfärdats av ett EU-land är giltigt i alla andra EU-länder, förutsatt att intyget följer gemensam praxis.

Uppgifter om vaccination utomlands kan antecknas i din finländska digitala patientjournal, men i Finland ges vaccinationsintyget endast för vaccination som getts i Finland med vaccin som används i Finland.

Om du för en resa behöver något annat intyg än EU:s coronaintyg som finns i Kantatjänsterna, till exempel uppgifter om båda vaccinerna eller intyget endast på engelska, vänligen kontakta en privat tjänsteproducent.

Om du har vaccinerats inom företagshälsovården, kontakta i problemsituationer den som gett vaccinet.

I stadens tjänster krävs inte coronapass tills vidare

I Esbo stads tjänster krävs inte coronapass av kunderna. Coronapass kan krävas av kunder på platser där begränsningar på grund av coronapandemin är i kraft, såsom restauranger. För närvarande är inga sådana begränsningar i kraft i stadens tjänster. Till exempel i stadens idrottslokaler råder inga begränsningar och därför kan där inte krävas coronapass.

Det kan emellertid krävas coronapass för att komma in på en restaurang eller ett café i anslutning till stadens tjänster, till exempel i ett kulturhus.

Coronapasset gäller i sex månader efter sjukdomen

För personer som haft coronavirussjukdomen gäller coronapasset i 180 dagar efter att de gett ett positivt coronatest. Också personer som fått två vaccindoser mot coronaviruset och personer som har ett högst 72 timmar gammalt negativt provsvar från ett coronatest får EU:s coronaintyg. För personer som haft coronavirussjukdomen och fått en vaccindos kan har coronapasset.