Personalstadga

Personalstadga enligt förvaltningsstadgan.

1 § Tillämpning av personalstadgan

I personalstadgan fastställs beslutsfattandet och behörigheten i personalfrågor och utfärdas bestämmelser om behörighet i fråga om anställningsförhållandet.

2 § Att inrätta, ändra och dra in

Fullmäktige beslutar om inrättande och indragning av tjänster samt om ändring av tjänstebeteckningar och behörighetsvillkor i fråga om de tjänster om vilkas besättande med ordinarie innehavare fullmäktige beslutar.

Stadsdirektören, sektordirektörerna, revisionsdirektören, räddningsdirektören samt stadsrevisorn beslutar om ändring av beteckningar och behörighetsvillkor för tjänster eller arbetsavtalsförhållanden som är underställda dem förutsatt att ändringen inte förorsakar omedelbar höjning av lönen och att antalet anställningsförhållanden inte ökar.

Beslut om inrättande och indragning samt om ändring av beteckningar och behörighetsvillkor för övriga tjänster och arbetsavtalsförhållanden fattas av stadsstyrelsen.

3 § Ändring av tjänsteförhållande till arbetsavtalsförhållande

I fall som avses i 89 § i kommunallagen beträffande ändring av tjänsteförhållanden till arbetsavtalsförhållanden fattas beslutet av den anställande myndigheten.

Om den anställande myndigheten är fullmäktige eller stadsstyrelsen, fattas beslutet av stadsdirektören.

4 § Behörighetsvillkor

Behörigheten för en tjänst eller ett arbetsavtalsförhållande kan vara fastställd i lag, med stöd av lag utfärdad förordning eller genom beslut av staden. Den anställande myndigheten beslutar om anställning i tjänsteförhållande för viss tid oberoende av de särskilda behörighetsvillkoren i enlighet med 6 § 2 mom. i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden.

5 § Ledigförklarande av tjänster

En tjänst ledigförklaras av den anställande myndigheten.

En tjänst som besätts av fullmäktige ledigförklaras av stadsstyrelsen.

En tjänst som besätts av stadsstyrelsen ledigförklaras av stadsdirektören eller en sektordirektör.

Tjänsten som stadsrevisor ledigförklaras av ordföranden för revisionsnämnden.

6 § Att besätta en tjänst utan offentligt ansökningsförfarande

Utöver vad som stadgas i 4 § 3 mom. i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden kan en person anställas utan ansökningsförfarande i ett tjänsteförhållande om 

  1. tjänsten ska besättas tillfälligt,
  2. det är fråga om att besätta en tjänst på nytt med någon som tidigare sökt tjänsten och som uppfyller vederbörliga behörighetsvillkor, då den som valts till tjänsten sagt upp sig före den dag då han eller hon enligt förordnande skulle inleda tjänsteutövningen eller meddelat att han eller hon inte tar emot tjänsten, eller
  3. det är fråga om en tjänst, för vilken Esbo stad har utbildat personen i fråga eller understött den kompletterande utbildning som krävs för tjänsten och vars behörighetskrav han eller hon fyller, eller
  4. det är ändamålsenligt att anställa personen i fråga på grund av en omorganisation som gäller hans eller hennes anställningsförhållande, eller
  5. det är fråga om att välja en person som får tilläggsutbildning i primärhälsovård för läkare.

7 § Att ledigförklara ett arbetsavtalsförhållande

En månadsavlönad person anställs i ett anställningsförhållande som gäller tills vidare genom offentligt ansökningsförfarande om stadsdirektören inte bestämmer annat för en viss grupp anställda eller en enskild arbetsuppgift.

En person kan anställas för viss tid utan offentligt ansökningsförfarande.

En person kan utan att anställningen ledigförklaras tas i ett anställningsförhållande tillsvidare om

  1. personen i ett anställningsförhållande skött motsvarande uppgifter på Esbo stad i minst sex månader omedelbart före anställningen, eller
  2. personen är behörig och har sökt befattningen tidigare och den besätts på nytt efter att den som valts till befattningen sagt upp sig innan anställningsförhållandet inletts eller meddelat att hen inte tar emot befattningen, eller
  3. staden har inskolat personen i befattningen eller stött fortbildning som lett till behörighet för befattningen, eller
  4. det är ändamålsenligt på grund av nya arrangemang av anställningsförhållandet.

8 § Besättningsförbud

Stadsdirektören kan besluta om förbud att besätta en tjänst samt utfärda förbud mot att anställa personer i stadens tjänst.

9 § Att anställa i tjänst och arbetsavtalsförhållande samt utse vikarier

Fullmäktige utser stadsdirektören till en visstidstjänst på sju år och beslutar om fortsättningsperioder på högst fyra år.

Fullmäktige utser sektordirektörerna i sina tjänster.

Stadsstyrelsen utser livskraftsdirektören samt de föredragningsansvariga resultatenhetsdirektörerna och direktörerna för affärsverken i sina tjänster.

Stadsdirektören anställer personalen i koncernförvaltningen och den interna revisionen. Stadsdirektören kan genom sin verksamhetsföreskrift överföra anställandet av personal.

Sektordirektören anställer personalen i sektorns stab. Sektordirektören kan genom verksamhetsföreskrift överföra valet av personal i organisationen till den tjänsteinnehavare som leder staben.

Revisionsnämnden utser stadsrevisorn i sin tjänst och denne anställer personalen i sin underställda organisation. 

Livskraftsdirektören anställer övrig personal än resultatenheternas personal inom sitt resultatområde.

Direktörerna för affärsverken anställer personalen i sin underställda organisation.

Resultatenhetens direktör anställer personalen i sin organisation. Stadsdirektören och sektordirektören kan genom sin verksamhetsföreskrift överföra beslutanderätt om att anställa personal till en person som direkt underlyder resultatenhetens direktör.

Utan hinder av beslut om att inrätta en tjänst fattas beslut om att överföra en tjänst eller en befattning från en sektor till en annan, inom koncernförvaltningen och resultatområdet för livskraft samt i fråga om den interna revisionen av stadsdirektören och beslut om överföring mellan en sektorns resultatenheter, affärsverk och stab fattas av sektordirektören.

Bestämmelser om vikarier för stadsdirektören och sektordirektörerna ingår i instruktionen för stadsstyrelsen. Vikarier för resultatenheternas och affärsverkens direktörer bestäms av stadsdirektören eller sektordirektören.  I övrigt fattas beslut om vikarie när en tjänsteinnehavare har förhinder av den som enligt den här personalstadgan anställer den som behöver en vikarie.

10 § Att sköta en ledig tjänst på viss tid, vikariat och arbetsavtalsförhållande på viss tid

Om den anställande myndigheten är fullmäktige eller stadsstyrelsen, fattas beslut om visstidsskötsel av en ledig tjänst och om vikariat för stadsdirektörens och sektordirektörernas del av stadsstyrelsen, om inte annat bestäms i I delen 2 kap. 12 § i förvaltningsstadgan, för livskraftsdirektörens, resultatområdet för livskrafts och sektorns resultatenheters och affärsverks direktörers del av stadsdirektören eller sektordirektören och för stadsrevisorns del av revisionsnämnden.

Bestämmelser om visstidsskötsel av en ledig tjänst och anställning av vikarie i övrigt ingår i en verksamhetsföreskrift.

Bestämmelser om anställning av personer i arbetsavtalsförhållande på viss tid ingår i en verksamhetsföreskrift.

11 § Fastställande av anställning i tjänsteförhållande samt prövotid i tjänste- och arbetsavtalsförhållande

En tjänsteinnehavare anställs i Esbo stads tjänst. Den anställande myndigheten fastställer var tjänsteinnehavaren placeras vid anställningen.

Det intyg över hälsotillståndet som är en förutsättning för anställning i tjänsteförhållande utfärdas av läkare eller hälsovårdare vid Esbo stads personalhälsovård eller av läkare eller hälsovårdare vid ett företag eller en organisation som på avtalsbasis tillhandahåller företagshälsovård åt Esbo stad.

En villkorlig anställning fastställs av den anställande myndigheten. En villkorlig anställning som gjorts av fullmäktige fastställs dock av stadsstyrelsen och en villkorlig anställning som gjorts av stadsstyrelsen fastställs av föredraganden.

Beslut om prövotid och om dess längd fattas av den anställande myndigheten.

12 § Begäran om uppgifter om hälsotillstånd och åläggande om undersökning

En person ska vid inledningen av ett tjänsteförhållande som varar tillsvidare eller över ett år samt i särskilda situationer som bestäms i lag genomgå en hälsoundersökning. Avsikten med hälsoundersökningen är att säkerställa att den som anställs inte har en sjukdom, en skada eller ett handikapp som hindrar utförandet av arbetsuppgifterna och att arbetet inte utsätter den anställda för hälsorelaterad olägenhet.

Den som hör till stadens personal är skyldig att delta i undersökningar som gäller bedömning av arbetsförmågan och som förordnas av arbetsgivaren.

Chefen kan i situationer som avses i 19 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden förordna en tjänsteinnehavare att delta i undersökningar och kontroller för konstaterande av hälsotillståndet. Förordnandet ges för stadsdirektören av stadsstyrelsens ordförande, för sektordirektörernas, livskraftsdirektörens och revisionsdirektörens del av stadsdirektören, för sektorns resultatenhets- och affärsverksdirektörers del av sektordirektören och för stadsrevisorns del av revisionsnämndens ordförande.

13 § Förflyttning av tjänsteinnehavare till annat tjänsteförhållande och ändring av tjänsteförrättningsplikt

Beslut om förflyttning av tjänsteinnehavare till ett annat tjänsteförhållande i enlighet med 24 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden fattas utan hinder av beslutet om att inrätta tjänsten av den som enligt 9 § i den här personalstadgan beslutar om att anställa den som ska förflyttas.

Beslut om ändring av en tjänsteinnehavares tjänsteförrättningsplikt fattas av den myndighet som enligt 9 § i den här personalstadgan beslutar om anställning för tjänsten i fråga.

Före en förflyttning ska tjänsteinnehavaren och tjänsteinnehavarens chef och på tjänsteinnehavarens begäran dessutom hans eller hennes förtroendeman ges tillfälle att bli hörd.

14 § Avstängning från tjänsteutövning

Beslut om avstängning från tjänsteutövning fattas av den myndighet som enligt den här personalstadgan beslutar om anställning i tjänsten.

15 § Ombildning av tjänsteförhållande till tjänsteförhållande på deltid

Beslut om ombildning av ett tjänsteförhållande till tjänsteförhållande på deltid i situationer enligt 21 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden fattas av den myndighet som enligt den här tjänstestadgan beslutar om anställning i tjänsten. 

Om den anställande myndigheten är fullmäktige eller stadsstyrelsen, fattas beslutet för sektordirektörernas del av stadsstyrelsen, för livskraftsdirektörens och räddningsdirektörens samt resultatenhetsdirektörernas inom resultatområdet för livskraft del av stadsdirektören, för sektorns resultatenhets- och affärsverksdirektörers del av sektordirektören samt för stadsrevisorns del av revisionsnämndens ordförande.

16 § Upphörande av tjänste- eller anställningsförhållande samt permittering

Beslut om upphörande av ett tjänste- eller arbetsavtalsförhållande samt om permittering av tjänsteinnehavare eller arbetstagare fattas av den anställande myndigheten. Beslut om permittering kan inte fattas utan att det föregås av en behandling på stadens nivå och utan att ett beslut om användning av permitteringsförfarandet har fattats.

17 § Beviljande av tjänst- och arbetsledighet

Stadsstyrelsens ordförande beviljar stadsdirektören tjänstledighet. Stadsdirektören beviljar tjänstledighet för sektordirektörerna, livskraftsdirektören, revisionsdirektören och resultatenhetsdirektörerna i resultatområdet för livskraft samt sina direkt underlydande i koncernförvaltningen. Sektordirektören beviljar tjänstledighet för verkställande direktörerna för sektorns affärsverk samt för sektorns resultatenhetsdirektörer. Revisionsnämndens ordförande beviljar tjänstledighet för stadsrevisorn, som beviljar tjänstledighet för sina underlydande.

I övriga fall fastställs den som beviljar tjänst- och arbetsledighet av stadsdirektören eller av en sektordirektör genom verksamhetsföreskrift.

18 § Tjänste- och arbetsresor

Stadsstyrelsens ordförande beslutar om stadsdirektörens tjänsteresor. Stadsdirektören beslutar om tjänsteresor för sektordirektörerna, livskraftsdirektören och revisionsdirektören samt för sina direkt underlydande i koncernförvaltningen. Sektordirektören respektive livskraftsdirektören beslutar om tjänsteresor för affärsverkets verkställande direktör och resultatenheternas direktörer.  Revisionsnämndens ordförande beslutar om tjänsteresor för stadsrevisorn, som beslutar om tjänsteresor för sina underlydande.

I övriga fall fastställs den som ska bestämma om tjänsteresor av stadsdirektören eller av en sektordirektör genom verksamhetsföreskrift.

19 § Semester

Stadsstyrelsens ordförande beviljar stadsdirektörens semester. Stadsdirektören beviljar semester för sektordirektörerna, livskraftsdirektören och revisionsdirektören samt för sina direkt underlydande i koncernförvaltningen. Sektordirektören respektive livskraftsdirektören beviljar semester för affärsverkets verkställande direktör och resultatenheternas direktörer. Revisionsnämndens ordförande beviljar semester för stadsrevisorn, som beviljar semester för sina underlydande.

I övriga fall fastställs den som beviljar semester av stadsdirektören eller av en sektordirektör genom verksamhetsföreskrift.

20 § Beviljande av tillstånd att sköta tjänste- och arbetsuppgifter utanför det ordinarie tjänstgöringsstället samt tillstånd till tillfällig frånvaro för tjänsteinnehavare och arbetstagare

En chef har rätt att bevilja underlydande tjänsteinnehavare eller arbetstagare tillstånd att tillfälligt sköta sina tjänste- eller arbetsuppgifter utanför ämbetsverket, inrättningen eller andra ordinarie tjänstgöringsställen, om detta med avseende på utförandet av arbetet är ändamålsenligt, samt att bevilja tjänsteinnehavarna och arbetstagarna tillstånd till tillfällig frånvaro.

21 § Beslut om justering av lön och vissa andra villkor för anställningsförhållandet

Stadsstyrelsen beslutar om lönejusteringar för stadsdirektörens del.

Stadsdirektören beslutar om lönejusteringar samt natura- och personalförmåner för sektordirektörerna, beslutar för andra som omfattas av utvärderingen av uppgifter inom högsta ledningen om alla andra lönejusteringar än justering av personlig lön baserad på utvärdering av arbetsprestation samt beslutar om beviljande av bilförmån för enskilda tjänsteinnehavare eller arbetstagare för hela personalens del. Stadsdirektören kan besluta om individuella tillägg av engångskaraktär för hela stadens del utan att begränsa sektordirektörenas i denna paragraf avsedda beslutanderätt.

Stadsdirektören beslutar om definierandet av de personer i ledande och självständig ställning som avses i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet och beslutar om eventuell utbetalning av arbetstidsersättning enligt prövning till dessa personer.

Stadsdirektören beslutar om godkännande av förhandlingsresultatet om lokala tjänste- och arbetskollektivavtal och om upprättandet av ett lokalt avtal.  Stadsdirektören beslutar om lönejusteringar, belöning och andra principer och riktlinjer som gäller villkoren för anställningsförhållandet samt personalförmånerna.

I samband med godkännandet av förhandlingsresultaten i fråga om förhandlingar i anslutning till kommunbranschens avtal (t.ex. justeringspotter) beslutar stadsdirektören samtidigt om de lönejusteringar som ingår i förhandlingsresultatet för stadens hela personal.

Personaldirektören beslutar om ersättning för personalmåltider och om subventioneringsandelen till stadens avtalsmatsalar.

Stadsdirektören och sektordirektörerna beslutar för sina underställda organisationer om alla lönejusteringar, naturaförmåner och resultatlöner, med undantag för de lönedelar eller uppgifter för vilka den här personalstadgan föreskriver annat. Stadsdirektören och sektordirektörerna kan överföra sin behörighet genom verksamhetsföreskrift till en direkt underlydande i fråga om justering av personlig lön baserad på utvärdering av arbetsprestation samt natura- och personalförmåner.

Revisionsnämnden beslutar om lönejustering för stadsrevisorn och stadsrevisorn för sin underställda personal.

Personaldirektören godkänner lönedelar baserade på anställningsförhållandets längd för hela personalen.

22 § Arbetsvärdering (lönegrupper och svårighetsgrad)

Stadsdirektören godkänner arbetsuppgifternas typbeskrivningar och svårighetsklassificeringar, dvs. beslutar om placeringen av tjänster och arbetsuppgifter i rätt grupp för svårighetsgrad eller lönesättning. Stadsdirektören kan överföra behörighet genom verksamhetsföreskrift.

23 § Återkrav av lön och avstående från återkrav

Personaldirektören beslutar om återkrav av lön som betalats utan grund eller om avstående från återkrav.

24 § Bisyssla

Med bisyssla avses ett tjänsteförhållande, ett avlönat arbete och en uppgift av bestående natur, som tjänsteinnehavaren eller arbetstagaren har rätt att avsäga sig, samt yrke, näring och rörelse. En tjänsteinnehavare eller en arbetstagare får inte utan tillstånd av arbetsgivaren inneha en bisyssla som kräver att arbetstid används för uppgifter som hör till bisysslan. Om skötseln av en bisyssla inte kräver användning av arbetstid ska tjänsteinnehavaren och arbetstagaren anmäla bisysslan för arbetsgivaren.

Beslut om tillstånd att inneha bisyssla samt om förbud mot att ta emot och inneha bisyssla fattas av den anställande myndigheten.

Om den anställande myndigheten är fullmäktige eller stadsstyrelsen, fattas beslutet av den som anställer en vikarie.

Anmälan om bisyssla görs till den instans som beviljar tillståndet.

25 § Förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige

Stadsdirektören beslutar om förtroendemännens, huvudförtroendemännens och arbetarskyddsfullmäktiges antal, tidsdisposition och förtroendemannaersättning.

Beslut om förtroendemännens, huvudförtroendemännens och arbetarskyddsfullmäktiges löner, villkor för anställningsförhållandet och personalförmåner fattas i enlighet med 21 § 5, 7 och 9 mom. i personalstadgan.

26 § Arbetsgivarrepresentanter vid arbetskonflikt

Stadsdirektören beslutar om utnämnande av arbetsgivarrepresentanter (ansvariga personer) med tanke på en eventuell arbetskonflikt.