3. Revisionsnämnden

Revisionsnämnden verksamhet enligt förvaltningsstadgan.

1 § Extern och intern kontroll

Övervakningen av stadens förvaltning och ekonomi ordnas så, att den externa och interna kontrollen tillsammans bildar ett heltäckande övervakningssystem.

Det externa kontrollsystemet utgörs av revisionsnämnden och externa revisionsenheten samt revisorn. Den externa revisionen ska ordnas så, att den är oberoende av den operativa ledningen och övriga organisationen.

Om ordnandet av den interna kontrollen föreskrivs separat.

Vid organiseringen av granskningen av stadens förvaltning och ekonomi, revisionen samt utvärderingen iakttas utöver bestämmelserna i denna stadga vad som föreskrivs om granskning av förvaltning och ekonomi i kommunallagen (14 kap. 121–125 §).

2 § Revisionsnämndens sammansättning

Nämnden har tretton ledamöter. Varje ledamot har en personlig ersättare. Ordföranden och vice ordföranden ska enligt kommunallagen vara ledamöter i fullmäktige.

Nämnden kan tillsätta sektioner inom sig. Nämnden beslutar om sektionernas mandattid och uppgifter samt ordföranden, vice ordföranden och de ledamöter i revisionsnämnden som utses till sektionerna. Sektionerna rapporterar om sin verksamhet för nämnden.

3 § Nämndens möten och föredragning i nämnden

Föredragande vid nämndens möten är stadsrevisorn. När stadsrevisorn har förhinder eller är jävig, fungerar en av nämnden utsedd tjänsteinnehavare som föredragande.

En revisor har närvaro- och yttranderätt vid nämndens möten. Revisorn samt de förtroendevalda och tjänsteinnehavare som nämnden bestämmer är skyldiga att närvara vid nämndens sammanträden enligt nämndens beslut.

Stadsstyrelsen kan inte utse en representant till nämndens sammanträden.

4 § Nämndens uppgifter

Revisionsnämnden ska enligt de uppgifter som anges i kommunallagen sköta om ordnandet av granskningen av förvaltningen och ekonomin, utvärderingen av mål, resultat och ändamålsenlighet i fråga om stadens och stadskoncernens verksamhet och ekonomi samt om övervakningen av att skyldigheten att redogöra för bindningar iakttas.

Utöver de uppgifter som anges i kommunallagen ska revisionsnämnden

  1. följa genomförandet av revisorns granskningsplan samt även i övrigt följa fullgörandet av revisorsuppgifterna och göra behövliga framställningar i syfte att utveckla revisionen,
  2. se till att det för revisionen finns nödvändiga resurser som möjliggör revision i den omfattning som god revisionssed inom den offentliga förvaltningen förutsätter,
  3. ta initiativ och göra framställningar om samordning av nämndens, revisorns samt den externa och den interna revisionsenhetens uppgifter på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt,
  4. framställa förslag till budget och ekonomiplan samt godkänna nämndens utvärderingsprogram och verksamhetsberättelse,
  5. utvärdera förvaltningen och ekonomin i stadens koncernsammanslutningar,
  6. besluta om upphandling av utredningar och revisioner,
  7. föra det register över bindningar som avses i kommunallagen och årligen tillkännage redogörelserna för fullmäktige samt se till att de offentliga uppgifterna i registret över bindningar publiceras på stadens webbplats.

5 § Val av revisor

Fullmäktige väljer på förslag av revisionsnämnden en revisionssammanslutning för granskningen av förvaltningen och ekonomin. Sammanslutningen ska till ansvarig revisor förordna en revisor som godkänts som revisor inom den offentliga förvaltningen och ekonomin (OFGR/OFR-revisor).

Till revisor i kommunens dottersammanslutningar ska kommunens revisionssammanslutning väljas, om det inte i anslutning till ordnandet av granskningen finns grundad anledning att avvika från detta.

Revisionssammanslutningen kan väljas för granskning av förvaltningen och ekonomin för högst sex räkenskapsperioder i sänder.

6 § Externa revisionsenheten

Revisionsnämnden och revisorn bistås av externa revisionsenheten bestående av tjänsteinnehavare och arbetstagare som lyder under nämnden. Till externa revisionsenhetens uppgifter hör att granska stadens förvaltning och ekonomi.

Stadsrevisorn, som leder externa revisionsenheten, ska

  1. leda enhetens verksamhet och fungera som chef för tjänsteinnehavarna och arbetstagarna vid enheten,
  2. svara för beredningen av de ärenden som nämnden ska behandla,
  3. svara för att enheten bistår revisionssammanslutningen enligt avtal,
  4. svara för de revisioner enheten utför,
  5. besluta om externa revisionens upphandling av tjänster och varor inom ramen för upphandlingsbefogenheter som getts i nämndens budget och
  6. godkänna fakturor som gäller nämnden och enheten.

7 § Revisorns uppgifter och rapportering

Revisorn ska upprätta en revisionsplan för sin mandattid och ett årligt arbetsprogram och delge revisionsnämnden dem.

Revisorn avger rapport för revisionsnämnden om genomförandet av revisionsplanen och om sina granskningsiakttagelser på det sätt som nämnden bestämmer. 

Den revisionsberättelse som avses i 125 § i kommunallagen ska ges till revisionsnämnden före utgången av april.

8 § Utvärderingsberättelsen och revisionsberättelsen för fullmäktige

Senast en vecka innan revisionsberättelsen behandlas i fullmäktige ska nämnden till fullmäktige ge sin utvärderingsberättelse där nämnden bedömer om de mål för verksamheten och ekonomin som fullmäktige satt upp har nåtts under föregående år samt om verksamheten är ordnad på ett resultatrikt och ändamålsenligt sätt.

Nämnden ger sin syn på de anmärkningar som framställts i revisionsberättelsen samt på de berördas förklaringar till dem och på stadsstyrelsens utlåtande samt framställer förslag till adekvata åtgärder.

Nämnden framställer ett förslag till fullmäktige om huruvida bokslutet kan godkännas och de redovisningsskyldiga beviljas ansvarsfrihet.

9 § Information

Information om nämndens ärenden lämnas av nämndens ordförande. Stadsrevisorn informerar om nämndens ärenden, om nämnden så beslutar.

10 § Undertecknande av handlingar

Avtal som gäller revision av förvaltning och ekonomi undertecknas av nämndens ordförande och stadsrevisorn.

Övriga handlingar som gäller nämnden och externa revisionsenheten undertecknas av stadsrevisorn.