Tillståndsärenden

Ett företag eller en företagare som vill etablera sig i Esbo eller som redan verkar i Esbo kan behöva olika tillstånd av staden då verksamheten inleds eller ändras. Företagsverksamhet kan dessutom kräva tillstånd av andra myndigheter. Mer information om tillstånd för näringsverksamhet som beviljas av någon annan än staden får du hos företagsrådgivningen.

Byggande och miljö

Tillstånd och anvisningar för byggande och miljö

Du får mer information om tillstånd för byggande och miljö hos stadsmiljösektorn. Sådana tillstånd är till exempel:

  • tillfälligt markarrende och markanvändningstillstånd
  • tillstånd som gäller byggande
  • åtgärdstillstånd, rivningslov eller tillstånd för miljöåtgärder som rör byggplatsen
  • åtgärdstillstånd för försäljnings-, informations- och annonsanläggningar
  • undantagsbeslut och planeringslösningar för områden utanför detaljplanerade områden
  • tillstånd för marktäkt
  • tillstånd för miljöåtgärder som inte gäller en byggplats
  • anmälningar och tillstånd för inledning av näringsverksamhet (t.ex. livsmedelsaffär, butik, restaurang eller annan livsmedelsproduktion)
  • miljötillstånd, om verksamheten i fråga belastar miljön
  • andra tillstånd och anmälningar som gäller miljön (bl.a. bulleranmälan).

Genomsnittlig handläggningstid (myndighetsbeslut): 20–40 dagar

Genomsnittlig handläggningstid (byggnadsnämnden): 70–130 dagar

Byggnadstillsynens kontaktuppgifter per tillståndsområde.

Bestämmelser om brandsäkerhet

Ändring av användningsändamål

Om du vill ändra användningsändamålet för en fastighet, ska du lämna in en ansökan till staden. Särskilt brådskande projekt handläggs först som tillfälliga ändringar och senare med en plan eller ett tillstånd till avvikelse. Till exempel tillfälliga skollokaler och privata daghem handläggs som tillfälliga ändringar. Mer information.(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Markarrende

Staden förvärvar mark främst genom frivilliga affärer. Företagstomter överlåts efter ansökan eller speciella och högt efterfrågade tomter utifrån ett offentligt ansökningsförfarande eller utifrån en pris- eller kvalitetstävling. Dessutom beviljar staden markanvändningstillstånd för kortvariga evenemang och jippon på sina marker.

Du får mer information hos Esbo stads tomtenhet.

Social- och hälsovårdsbranschen

Tillstånd inom social- och hälsovårdsbranschen

Om tjänsten tillhandahålls inom två eller flera regionförvaltningsverks områden, beviljas tillståndet för verksamheten av Valvira(extern länk, öppnas i ett nytt fönster). För en serviceproducent som endast bedriver verksamhet inom ett regionsförvaltningsverks område är tillståndsmyndigheten regionförvaltningsverket(extern länk, öppnas i ett nytt fönster).

Den genomsnittliga handläggningstiden för tillstånd och ansökningar om ändringar av tillstånd för privata producenter av social- och hälsovårdstjänster är cirka två månader.

Staden är skyldig att övervaka en del privata tjänsteproducenter i branschen, såsom företag som producerar tjänster för äldre eller mentalvård. Dessa tjänsteproducenter måste lämna in en anmälan till staden då de inleder eller avslutar sin verksamhet i Esbo stads område. Läs mer.

Företag kan anmäla sig som tjänsteproducenter via det elektroniska systemet för servicesedlar och köpta tjänster. Mer information finns på webbplatsen Parasta palvelua(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Vilka försäkringar måste en leverantör av fysioterapi- och hälsovårdstjänster ha?

  • Pensionsförsäkring för företagare
  • Patientförsäkring
  • Arbetspensions- och arbetsolycksfallsförsäkring för arbetstagare

Mer information om nödvändiga försäkringar.(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Vilka är Valviras anvisningar?

Vad kostar tillstånden?

Anmälningsskyldighet

Verksamhetsutövaren ska kontrollera om verksamheten förutsätter en skriftlig anmälan till den kommunala hälsoskyddsmyndigheten enligt 13 § i hälsoskyddslagen(extern länk, öppnas i ett nytt fönster). Om anmälan krävs ska denna göras 30 dygn innan verksamheten inleds. 

Privata skolor

Esbo stads undervisningsväsende ger utlåtanden om privatskolor som grundas i Esbo och som kommer att ansöka om statsbidrag och rätten att ge betyg. Tillståndet beviljas av statsrådet.

Utbildningsväsendets kontaktuppgifter

Livsmedels-, restaurang- och turistbranschen

Anmälan om livsmedelslokal

Anmälan om livsmedelslokal ska göras när livsmedel tillverkas, överlåts, förvaras, transporteras, saluförs, serveras eller på annat sätt hanteras. Också webbhandel med livsmedel ska anmälas. Anmälan ska göras för en ny livsmedelslokal, väsentlig ändring av verksamheten, byte av verksamhetsutövare samt om avslutande eller avbrytande av verksamheten.

Anmälan kan göras elektroniskt i anmälningstjänsten Ilppa(extern länk, öppnas i ett nytt fönster).

Hemmakök/tillverkning hemma

Småskalig verksamhet i livsmedelsbranschen kan utövas hemma. Aktörer som bedriver verksamhet i hemmet ska iaktta livsmedelslagstiftningens krav och kontakta livsmedelstillsynen innan verksamheten inleds. Om lokalerna hemma är tillräckliga, kan man till exempel tillverka bageriprodukter eller förvara livsmedel i hemmet.

Nödvändiga pass och kort

Den ansvariga föreståndaren för ett serveringsställe eller den person som utsetts för uppgiften måste ha ett intyg som visar personens kunskaper om alkohollagen och som godkänts av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, det vill säga ett serveringspass



Utbildningen och testet som krävs för att få ett livsmedelspass kan avläggas till exempel vid Omnia(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Mer information finns på Valviras webbplats(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Hygienpass behövs för personer som i arbetet hanterar oförpackade, lättfördärvliga livsmedel, till exempel mjölk- och köttprodukter. Arbetstagarna måste ha hygienpass på följande arbetsplatser:

  • kaféer och restauranger
  • storkök
  • olika slags kiosker
  • grillvagn, popupprestaurang/-kafé och andra mobila livsmedelslokaler
  • livsmedelsbutiker
  • fabriker som producerar livsmedel

Utbildningen och testet som krävs för att få ett hygienpass kan avläggas till exempel vid Omnia(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Mer information om hygienpasset finns även på Valviras webbplats(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Turistbranschens säkerhetspass Matupa är en frivillig säkerhetsutbildning som skräddarsytts för arbetstagare i inkvarterings- och kosthållsbranschen samt programtjänstebranschen. Den ger arbetstagarna nödvändiga baskunskaper om säkerhetsåtgärder inom turism. Du kan behöva ett säkerhetspass om du jobbar inom turism, hotell- och restaurangbranschen, idrotts- och friluftsliv eller med festivaler och äventyrsturism.

Mer information om säkerhetspasset för turistbranschen finns på webbplatsen för Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, SPEK(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Utomhusförsäljning och terrasstillstånd

Utomhusförsäljning är servering och försäljning av livsmedel samt därmed sammanhängande hantering av livsmedel utanför livsmedelslokalen, till exempel i ett mobilt marknadsstånd utomhus. Mobila marknadsstånd är till exempel tält, containrar, bilar och vagnar. 

Kontakt och ytterligare information: ulkomyynti@espoo.fi 

Mer information finns på webbplatsen för stadens livsmedelstillsyn. 

Uteserveringsområde – terrasstillstånd

Du kan hyra ett uteserveringsområde på stadens mark. Tillståndet söks i den stad där uteserveringsområdet finns. 

Esbo stads anvisningar om ansökan, prissättning och regler för uthyrning. 

Livsmedelstillsyn

Esboregionens miljö- och hälsoskydd har till uppgift att skydda konsumenten från hälsorisker som livsmedel kan förorsaka. Tillsynen gäller både livsmedel och de förhållanden under vilka livsmedlen produceras, förvaras, serveras och säljs. Läs mer

Se även BE-studio, där vi med hjälp av praktiska exempel berättar vilken yrkesmässig livsmedelsverksamhet som kan utövas hemma. Här får du råd om bland annat hur du hanterar och tillverkar livsmedel tryggt och ansvarsfullt och vilka förfaranden som ska följas när verksamheten inleds. 

Miljörådgivning för små och medelstora företag

Ekokompassen erbjuder skräddarsydd rådgivning i miljöfrågor. Målet är att stärka företagens beredskap att förbättra hanteringen av miljöfrågor och den ekologiska effektiviteten. Läs mer på Ekokompassens webbplats(extern länk, öppnas i ett nytt fönster).

 

Frisörer, tatueringar och skönhetsvård

Verksamhetslokaler: Kontrollera om lokalerna är godkända för det aktuella ändamålet. 

Hälsoskyddet genomför regelbunden tillsyn av skönhetssalonger, solarie-, tatuerings- och piercinglokaler samt andra lokaler där det utförs hudbehandling (t.ex. koppning eller hirudoterapi dvs. blodigelvård). Läs mer.

Enligt 13 § i hälsoskyddslagen(extern länk, öppnas i ett nytt fönster) ska verksamhetsutövaren senast 30 dygn innan verksamheten inleds göra en skriftlig anmälan till den kommunala hälsoskyddsmyndigheten. Detta gäller dock inte frisörsalonger eller barberare. Anmälan ska bifogas en situationsplan och planritning för lokalen, protokoll över ventilationskontroll samt vid behov en utredning av hushållsvattnets kvalitet. Anmälan ska även göras vid väsentlig ändring av verksamheten.

I Ilppa-systemet kan anmälan göras elektroniskt. Användningen av systemet kräver Suomi.fi-fullmakt för företaget om vilken du vill göra anmälan. Närmare anvisningar om anmälan finns på Ilppas webbplats: Miljö- och hälsoskyddets elektroniska anmälningstjänst Ilppa(extern länk, öppnas i ett nytt fönster).

Daghem, klubbar, gruppfamiljedaghem

I planeringsskedet av daghem och klubblokaler är det skäl att i god tid kontakta hälsoinspektören och andra myndigheter, såsom socialmyndigheterna, byggnadstillsynen (lokalens nya användningsändamål) samt brand- och arbetarskyddsmyndigheterna.

Dagvårds- och klubblokaler ska vara lämpliga för verksamheten. Man ska bland annat beakta placeringen av lokalen, utrymmesbehovet, ventilationen, tillräckliga toalett- och tvättrum, städ- och klädvårdsutrymmen samt personallokaler. En väsentlig ändring av verksamheten är till exempel en betydande ökning av antalet barn, en ombyggnad av lokalerna eller ibruktagande av en lokal som tidigare använts för något annat ändamål.

Verksamhetsutövaren är skyldig att identifiera hälsoriskerna i sin verksamhet och ordna verksamheten så att olägenheter för hälsan förhindras i den utsträckning det är möjligt. För detta ändamål bör verksamhetsutövaren utarbeta en skriftlig plan för egenkontroll. 

Mer information.

 

Business Espoos företagsrådgivning

Kontakta oss! Vi betjänar telefonledes och via e-post. 

Tfn +358 50 5130321

E-post: info@businessespoo.fi 

Adress: Otsvängen 5 A, 02150 Esbo.