Tillsyn av lokaler
Tillsynen av lokaler omfattar övervakning av olika allmänna lokaler, såsom daghem, skolor, idrottslokaler, skönhetssalonger och ålderdomshem. De viktigaste målen för tillsynen är att förebygga olägenheter för hälsan. Inspektionerna grundar sig på hälsoskyddslagen. Inspektionerna utförs av hälsoinspektörerna vid Esboregionens miljö- och hälsoskydd. Kontakt och ytterligare information: huoneistovalvonta@espoo.fi koulut.terveydensuojelu@espoo.fi terveydensuojelu@espoo.fi
Verksamhetsutövaren ska göra en anmälan om verksamheten till den kommunala hälsoskyddsmyndigheten 30 dygn innan verksamheten inleds. Anmälningsskyldigheten grundar sig på 13 § i hälsoskyddslagen. Som bilaga till anmälan ska det lämnas en situationsplan och en planritning, ett mätningsprotokoll för ventilationen samt vid behov en utredning om hushållsvattnets kvalitet. Anmälan ska också göras om en väsentlig ändring av verksamheten.
I systemet Ilppa kan du göra en anmälan på webben. Användningen av systemet kräver fullmakt i Suomi.fi för företaget som du vill göra en anmälan för. Närmare anvisningar om att göra anmälan hittar du på Ilppas webbplats genom att klicka på länken nedan.
Anmälningstjänsten Ilppa(extern länk)
Anmälningsskyldiga objekt är:
- Daghem, gruppfamiljedaghem och klubblokaler för barn
- Skolor och andra läroanstalter
- Enheter som ger fortlöpande vård inom socialvården
- Skönhetssalonger, solarier och tatueringsaffärer (frisörsalonger behöver inte anmälas)
- Gym och andra idrottslokaler
- Hotell, lägercentrum och andra inkvarteringslokaler
- Allmänna bastur
- Simhallar och simbassängslokaler
- Badstränder
- Flyktingförläggningar
En pappersversion av anmälningsblanketten finns på denna sida under nedladdningsbara filer. Skicka den ifyllda anmälningsblanketten per e-post till adressen terveydensuojelu@espoo.fi eller alternativt per brev till postadressen på blanketten.
Nedladdningsbara bilagor
Skönhetssalonger, solariumlokaler, tatuerings- och piercingaffärer samt andra lokaler där det utförs hudbehandling (t.ex. koppning eller hirudoterapi dvs. blodigelvård) är föremål för regelbunden tillsyn inom hälsoskyddet.
När lokalerna planeras är det bra att verksamhetsutövaren eller planeraren i ett så tidigt skede som möjligt kontaktar hälsoinspektören: huoneistovalvonta@espoo.fi. Hälsoinspektören kan ge anvisningar och råd om planer för nya lokaler eller om ändringsarbeten som behövs för befintliga lokaler.
Viktiga saker som bör beaktas i skollokalerna är bland annat tillräcklig ventilation och akustik i lokalerna, att utrymmena för städredskap är ändamålsenliga, att ytmaterialen är i skick och kan rengöras samt att antalet toaletter är tillräckligt.
Skolorna är föremål för regelbunden tillsyn. Inspektionerna grundar sig i första hand på hälsoskyddslagen. Vid behov kan också en inspektion enligt tobakslagen och/eller lagen om smittsamma sjukdomar utföras i samband med en inspektion enligt hälsoskyddslagen.
I skolorna används en modell för multiprofessionell inspektion, så utöver hälsoinspektören och rektorn kan också till exempel arbetarskyddet, skolhälsovårdaren eller den som ansvarar för underhållet av fastigheten vid behov delta i inspektionerna.
Till idrottslokaler hör till exempel lokaler för gruppmotion, gym och idrottshallar.
Lokalerna ska vara lämpliga för verksamheten. Bland annat ska man beakta rengörbarhet, ventilation, tappställe för kunderna, tillräckliga toalett- och tvättrum, städ-, klädvårds- och lagerutrymmen samt personallokaler.
Verksamhetsutövaren är skyldig att identifiera hälsoriskerna i sin verksamhet och ordna den så att olägenheter för hälsan förhindras i den utsträckning det är möjligt. För detta ändamål är det bra om verksamhetsutövaren utarbetar en skriftlig plan för egenkontroll.
Miljö- och hälsoskyddet övervakar de hälsomässiga förhållandena i idrottslokalerna genom inspektioner enligt planen. Tillsynen är avgiftsbelagd för verksamhetsutövaren. Syftet med tillsynen är att förebygga olägenheter för hälsan och identifiera dem i ett tidigt skede.
Nedladdningsbara bilagor
Till inkvarteringslokaler hör hotell, hostell, stugor, lägercentrum med mera.
Inkvarteringen ska vara lämplig för verksamheten. Bland annat ska man beakta rengörbarhet, ventilation, tillräckliga toalett- och tvättrum, städ-, klädvårds- och lagerutrymmen samt personallokaler.
Verksamhetsutövaren är skyldig att identifiera hälsoriskerna i sin verksamhet och ordna den så att olägenheter för hälsan förhindras i den utsträckning det är möjligt. För detta ändamål är det bra om verksamhetsutövaren utarbetar en skriftlig plan för egenkontroll.
Miljö- och hälsoskyddet övervakar hälsoförhållandena i inkvarteringslokaler genom inspektioner enligt tillsynsplanen. Tillsynen är avgiftsbelagd för verksamhetsutövaren. Syftet med tillsynen är att förebygga olägenheter för hälsan och identifiera dem i ett tidigt skede.
Nedladdningsbara bilagor
Med egenkontroll avses kännedom om den egna verksamheten och dess risker samt riskhantering. Genom riskhantering kan uppkomsten av olägenheter för hälsan förebyggas. Egenkontroll enligt hälsoskyddslagen fokuserar på risker som orsakar olägenheter för hälsan.
Syftet med egenkontrollen är att:
- Identifiera de risker som är förenade med verksamheten
- Följa de faktorer som påverkar dem
- Förhindra uppkomst av olägenheter för hälsan
Enligt hälsoskyddslagen krävs egenkontroll av anmälningspliktiga verksamheter. Verksamhetsutövaren är skyldig att identifiera hälsoriskerna i sin verksamhet och ordna den så att olägenheter för hälsan förhindras i den utsträckning det är möjligt.
Vi rekommenderar att verksamhetsutövaren utarbetar en skriftlig plan för egenkontroll så att den kan läsas, användas och utnyttjas av alla vid upprätthållandet och utvecklingen av verksamheten. En skriftlig plan för egenkontroll är ett bra verktyg till exempel för inskolning av personalen.
I planen för egenkontroll beskrivs verksamheten, riskfaktorerna i verksamheten samt förebyggandet av riskfaktorerna. Registrering av anmälningar och åtgärder som hänför sig till hälsoförhållanden samt arkivering av handlingar är en del av egenkontrollen.
Nedladdningsbara bilagor
I planeringsskedet av daghem och klubblokaler är det skäl att i god tid kontakta hälsoinspektören och andra myndigheter, såsom socialmyndigheterna, byggnadstillsynen (lokalens nya användningsändamål) samt brand- och arbetarskyddsmyndigheterna.
Dagvårds- och klubblokaler ska vara lämpliga för verksamheten. Man ska bland annat beakta placeringen av lokalen, lokalbehovet, ventilationen, tillräckliga toalett- och tvättrum, städ- och klädvårdsutrymmen samt personallokaler. En väsentlig ändring av verksamheten är till exempel en betydande ökning av antalet barn, en ombyggnad av lokalerna eller ibruktagande av en lokal som tidigare varit i bruk.
Verksamhetsutövaren är skyldig att identifiera hälsoriskerna i sin verksamhet och ordna den så att olägenheter för hälsan förhindras i den utsträckning det är möjligt. För detta ändamål är det bra om verksamhetsutövaren utarbetar en skriftlig plan för egenkontroll.
Miljö- och hälsoskyddet övervakar hälsoförhållandena i dagvårds- och klubblokalerna genom inspektioner enligt tillsynsplanen. Tillsynen är avgiftsbelagd för verksamhetsutövaren. Syftet med tillsynen är att förebygga olägenheter för hälsan och identifiera dem i ett tidigt skede.
Nedladdningsbara bilagor
Verksamhetsenheter inom socialvården som ger fortlöpande vård är bland annat enheter för serviceboende med heldygnsomsorg för äldre, personer med funktionsnedsättning, personer med intellektuell funktionsnedsättning eller någon annan specialgrupp, institutioner som erbjuder rehabilitering, vård och omsorg enligt individuella behov (bl.a. institutioner för personer med intellektuell funktionsnedsättning, enheter för rehabiliteringsklienter inom mental- och missbruksvården), mödra- och skyddshem samt barn-, ungdoms- och skolhem.
Boendeserviceenheter där bostäderna motsvarar vanliga bostäder (t.ex. en etta eller en tvåa med eget badrum och plats för matlagning) och där den boende fritt kan välja de tjänster hen vill ha är inte anmälningsskyldiga eller tillsynsobjekt (service- och stödboende).
Man ska emellertid alltid förhandla närmare om kraven för varje objekt med hälsoinspektören redan i planeringsskedet: huoneistovalvonta@espoo.fi.