Att börja som privat familjedagvårdare

Vem kan arbeta som privat familjedagvårdare i Esbo? Hur lämnar jag in ansökan och vilka bilagor behövs? Vad annat ska jag beakta? Läs mer om kraven för att börja som privat familjedagvårdare samt om ansöknings- och godkännandeprocessen.

Bild: Taru Turpeinen

Privat familjedagvård är småbarnspedagogik hemma hos vårdaren. För att du ska kunna bli privat familjedagvårdare måste du ha en lämplig yrkesexamen inom området för småbarnspedagogik (29 § i lagen om småbarnspedagogik).

Din examen kan till exempel vara familjedagvårdare, barnledare, dagvårdare, barnskötare eller närvårdare (barn och unga). Lämpliga examina inom området är dessutom examina som ger behörighet att arbeta med uppgifter inom småbarnspedagogiken i daghem.

Staden styr och övervakar den privata familjedagvården. Som övervakare fungerar sakkunniga inom privat småbarnspedagogik som handleder privata familjedagvårdare, gör handledningsbesök och informerar om bl.a. utbildningar och aktuella frågor. 

Esbo stad har en lagstadgad skyldighet att föra ett personregister över privata familjedagvårdare. Dataskyddsbeskrivningen finns på Esbo stads webbplats.

Familjedagvårdarens inkomster

Som privat familjedagvårdare består dina inkomster av kundavgifter och privatvårdsstöd.

Dina inkomster som privat familjedagvårdare beror på antalet vårdbarn. Det får högst finnas fyra barn på heltid och ett barn i förskoleåldern på halvtid i gruppen. Dina inkomster påverkas av kundavgifter, kostnader och dina fastställda pensionsavgifter samt de skatter du betalar osv.

FPA betalar privatvårdsstöd direkt till den privata familjedagvårdaren. Till privatvårdsstöd hör vårdpenning, inkomstrelaterat vårdtillägg och Esbotillägg. På FPA:s webbplats finns mer information om ansökan om privatvårdsstöd, stödets belopp och utbetalning av stöd till en privat familjedagvårdare.(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Som privat familjedagvårdare hittar du själv dina kunder. Du kan marknadsföra verksamheten bl.a. på webbsidorna av privata familjedagvårdare i Esbo (på finska), på anslagstavlor i butiker, parker och bibliotek eller via sociala medier. I Esbo finns det också en aktiv grupp privata familjedagvårdare, privata familjedagvårdare i Esbo, mer information hittar du på deras webbplats (på finska).(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Hur kommer jag igång?

Innan du kan ansöka om att bli privat familjedagvårdare i Esbo måste du fullgöra följande skyldigheter.

Bekanta dig även med Esbos plan för småbarnspedagogik samt skyldigheter för privata familjedagvårdare som beskrivs på denna sida.

Gör en ansökan om att inleda verksamheten

Om du vill börja arbeta som privat familjedagvårdare i Esbo ska du i god tid kontakta de sakkunniga inom den privata småbarnspedagogiken i Esbo (se kontaktuppgifter nere på sidan). Av dem får du blanketten Ansökan om att bli familjedagvårdare som du ska fylla i och returnera. Ta kontakt och lämna i den ifyllda blanketten minst fyra månader före önskat startdatum.

Du behöver följande handlingar som bilaga till ansökan:

  • Aktuellt handelsregisterutdrag eller föreningsregisterutdrag (Patent- och registerstyrelsen)
  • Kopia av bolagsordningen, bolagsavtalet, sammanslutningens eller stiftelsens stadgar eller motsvarande utredning (Patent- och registerstyrelsen)
  • Utdrag ur förskottsuppbördsregistret (utskrift från FODS)
  • Registerbeskrivning enligt artikel 30 i den allmänna dataskyddsförordningen (dataskyddsbeskrivning) (tietosuoja.fi/sv/organisationer)
  • Utdrag ur näringsförbudsregistret (Rättsregistercentralen)
  • Utdrag ur registret över förmynderskapsärenden (Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata)
  • Utdrag ur konkurs- och företagssaneringsregistret (Rättsregistercentralen)
  • Utdrag ur utsökningsregistret (Utsökningsväsendet)
  • Räddningsplan
  • Kopior av examensintyg som visar behörighet
  • Plan för egenkontroll

Lämna in bilagorna nedan om du har roller som antecknats i handelsregistret:

  • Utskrift av personsökningen av de roller som antecknats i handelsregistret under de senaste tre åren (Patent- och registerstyrelsen), à Utdrag ur konkurs- och företagssaneringsregistret för de tre senaste åren i fråga om de sammanslutningar i vilka Rättsregistercentralen har utövat bestämmanderätt (Rättsregistercentralen)

Boka övervaknings- och godkännandebesök

När du i god tid har lämnat in ansökan och ovan nämnda bilagor till Esbo stads sakkunniga inom småbarnspedagogik ska du komma överens med den sakkunniga inom småbarnspedagogik om ett övervaknings- och godkännandebesök för verksamhet inom småbarnspedagogik (se kontaktuppgifter nere på sidan).

Vid övervaknings- och godkännandebesöket:

  • Kontroll av straffregisterutdraget. Beställ det på förhand från rättsregistercentralen. Utdraget är avgiftsbelagt och får inte vara äldre än 6 månader.
  • Genomgång av planen för egenkontroll. Valviras föreskrift om egenkontroll, blankettmall och anvisningar finns på Valviras webbplats.(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)
  • Kontroll av intyg över ansvarsförsäkring.
  • Kontroll av lokalernas lämplighet, redskap och gård som reserverats för utomhusvistelse i familjedagvårdarens hem.
  • Diskussion om säkerhetsrelaterade planer, bl.a. olycksfall, gårdsövervakningsplan, efterspaningsplan för närområdet, räddningsplan, krisplan, utflyktsplan, plan för att skydda barnen mot våld, mobbning och trakasserier. Den sakkunniga inom privat småbarnspedagogik ger dig anvisningar i dessa frågor.
  • Diskussion om bl.a. förvaring av handlingar, arkivering, sekretess, privatvårdsstöd, syskontillägg, avgiftsfri småbarnspedagogik för 5-åriga barn och kundens rätt att göra en anmärkning.
  • Diskussion om småbarnspedagogikens innehåll och genomförandet av pedagogiken i enlighet med Esbos plan för småbarnspedagogik.

Att inleda verksamheten

Den sakkunniga inom privat småbarnspedagogik fyller i tre exemplar av blanketten ”Anmälan om godkännande av privat serviceproducent inom småbarnspedagogik”. Det planerade startdatumet antecknas på blanketten. Familjedagvårdaren skickar ett exemplar till FPA, ett exemplar förblir hos familjedagvårdaren och ett lämnas till Esbo stad.

Du får ett beslut av småbarnspedagogiken i Esbo om ditt godkännande som privat familjedagvårdare och därefter kan du inleda din verksamhet på den överenskomna dagen. Fyll därefter i FPA:s blankett WH2 och skicka den till FPA.

Efter godkännandet kan du fastställa kundavgiften och upprätta en mall för serviceavtal. Du måste ingå ett serviceavtal med varje kundfamilj innan barnet börjar delta i småbarnspedagogiken hos dig. Du måste också registrera dig i Utbildningsstyrelsens informationsresurs för småbarnspedagogiken Varda.(extern länk, öppnas i ett nytt fönster)

Som privat familjedagvårdare kan du ansluta dig till företagarnas arbetslöshetskassa. Då ska du komma ihåg att säga upp ditt eventuella medlemskap i löntagarens fackförbund och arbetslöshetskassan. Kontakta också pensionsförsäkringsbolaget för att fastställa din FöPL-avgift.

Dokumentation och behandling av personuppgifter

Som privat familjedagvårdare använder du för Esbo stads blankett för plan inom småbarnspedagogik eller Utbildningsstyrelsens blankett för plan inom småbarnspedagogik. Dessutom använder du Esbos blankett för gruppspecifik plan inom småbarnspedagogik.

Du måste upprätthålla uppgifterna om barngruppen och meddela dem till den sakkunniga inom småbarnspedagogiken i Esbo, till exempel barnens födelseår, vårdtider och vårddagar. Meddela alltid i fortsättningen om det sker förändringar i barngruppens uppgifter.

Handledning och rådgivning

De sakkunniga inom småbarnspedagogiken ger dig råd och handledning i frågor som gäller småbarnspedagogik. Dessutom ordnas vid behov informations- och utbildningstillfällen för privata familjedagvårdare.

Den sakkunniga träffar dig i fortsättningen en gång per månad i samband med handledningsbesöket. Mötet kan ordnas på distans eller som närmöte. Under handledningsbesöket diskuterar ni pedagogiska frågor och frågor som gäller verksamheten samt granskar de lagstadgade handlingarna.

Kontaktuppgifter

Finskspråkig småbarnspedagogik
vaka.yksityinen@espoo.fi

Svenskspråkig småbarnspedagogik
Lucia Bigos
tfn +358 50 3216919
lucia.bigos@espoo.fi