Hej på dig, ny Esbobo

Välkommen till din nya hemstad! Oavsett du ännu inte har packat upp dina flyttlådor eller om du redan känner dig hemma i din nya hemstad, är det viktigt för oss att din vardag flyter på smidigt.

Visste du att

  • Esbo stadsdirektör är Jukka Mäkelä.
  • Vi firade stadens 50-årsjubileum 2022, dock stadens historia går tillbaka till 1400-talet. 
  • Esbo har inte bara ett centrum, utan fem.
  • Esbo är en tvåspråkig stad, engelskan håller på att etablera sin plats som servicespråk.
  • Det är känt att naturen är viktig för Esboborna. Och i Esbo är naturen alltid nära.
  • Esbo har fler öar än Hawaii.
  • Ta en titt på hur Esboborna uppfattar sin hemstad (Sidan för enkäten Mitt Esbo)

Boende

I Esbo är du alltid nära naturen, oavsett var du bor. Av Esbos landareal är nästan 60 procent skogar, och strandlinjen är cirka 58 kilometer lång. Vi har även fler öar än till exempel Hawaii. Vår stad är även speciell på det sätt att vi har fem stadskärnor i stället för en. AlbergaHagalundMattby-OlarsEsboviken och Esbo centrum.

I vår karttjänst har vi samlat information om daghem, skolor, hälsostationer och tandkliniker samt sjukhus i Esbo(extern länk) för att göra det lättare för dig att välja var du vill bo.

Läs mer om boendet i Esbo på vår webbplats.

Studier i Esbo

Aalto-universitetet(extern länk)yrkeshögskolan Laurea(extern länk), och yrkeshögskolan Metropolia(extern länk) erbjuder högskoleutbildning i Esbo. Med andra ord, ett rejält urval av möjligheter.

Vid yrkesskolan Omnia kan du avlägga en yrkesexamen(extern länk), skaffa dig nya färdigheter eller komplettera din tidigare kompetens. Bekanta dig även med Kelloseppäkoulu(extern länk), en privat yrkesläroanstalt.

Hitta jobb

Esbo är hem för över 680 internationella företag, och de viktiga teknikcampusen i Otnäs och Kägeludden är hjärtat i Esbos innovationsekosystem.

Vi som arbetar inom sysselsättningstjänsterna, eller Sysselsättning Esbo, hjälper dig att hitta dina egna styrkor och komma vidare i arbetslivet. Kanske hittar du ditt nya jobb vid Esbo stad? Läs mer om våra jobbmöjligheter och ansök om jobb vid Esbo stad!

Företagare i Esbo

Företagsamhet innebär vilja att utveckla sig själv och utveckla något nytt samt att man brinner för att förverkliga sina idéer och drömmar. Vårt företagstjänstnätverk Business Espoo hjälper dig i alla skeden av företagsamheten. Om du fortfarande är i startrutan och behöver sparring med din företagsidé, boka tid för företagsrådgivning(extern länk)

Att röra sig i Esbo

Smidiga kollektivtrafiktjänster är en väsentlig del av hur du rör dig i Esbo, och ungefär en femtedel av Esbobornas resor sker med kollektivtrafiken. Du kan ta dig runt i Esbo med buss, tåg, metro eller stadscykel.

Helsingforsregionens trafik, bättre känd som HRT, ansvarar för ordnandet av kollektivtrafiken i Esbo. Om du har en smartmobil, rekommenderar vi att du laddar ned HRT:s mobilapplikation(extern länk). Så här har du alltid en biljettautomat och Reseplaneraren i din ficka.

Från vår till höst har du tillgång till stadscyklar som tar dig effektivt och ekologiskt till ditt resmål(extern länk). Esbo har sammanlagt 105 stadscykelstationer.

Fritid

Evenemang och kultur

Vänner är en viktig del av att bli hemmastadd i din nya hemstad, och evenemang erbjuder bra tillfällen att träffa nya människor. På webbplatsen har vi samlat evenemang som anordnas i Esbo. Också huvudstadsregionens biblioteksnätverk Helmet anordnar en hel del evenemang(extern länk), där du får lära känna andra Esbobor.

Vi erbjuder mångsidiga och högkvalitativa kultur- och fritidstjänster, ta en titt.

Friluftsliv och hobbyer

Motionera utomhus året runt! Det är lätt att njuta av naturen till exempel med hjälp av våra nio naturstigar som vi upprätthåller. Naturstigarna ger en bra bild på hur mångfaldig och -formig vår natur är. I synnerhet rekommenderar vi att du tar en titt på Esbos skärgård och skärgårdstrafik samt Noux nationalpark(extern länk) och utflyktsmöjligheterna i Esbo centralpark. På vår webbplats hittar du ett omfattande urval av inom- och utomhusidrottsplatser samt alla möjligheter att röra sig utomhus.

Om du flyttade till Esbo med din hund, ta en titt på dina närmaste hundparker på kartan(extern länk)!

Hur låter en ny hobby? Esbo har massor av hobbymöjligheter, som du kan utforska till exempel via Harrastushaku(extern länk).

Många sätt att delta och påverka

Du kan delta i och påverka utvecklandet av din hemstad på många olika sätt. Det enklaste sättet att påverka är att ge feedback via den elektroniska feedbackkanalen(extern länk) på vår webbplats.

På evenemangen Träffa staden! får du träffa stadens olika experter och delta i utvecklingen av staden.

Du kan också kontakta utvecklingschefen för invånardelaktighet Marianne Julkunen och komma med idéer om hur vi kan förbättra eller utveckla invånarnas möjligheter att delta.

Ta hand om naturen och gör din del för att göra omgivningen trivsammare genom att delta i talkon. Du kan också anordna talkon själv. Genom talkon kan man hjälpa släktingar, bekanta eller grannar, sköta sitt eget bostadsbolags ärenden eller stöda en idrottsförenings verksamhet. Du får inte betalt för talkoarbetet och det kräver i allmänhet inga särskilda kunskaper.

Följ vår kommunikation

Håll dig uppdaterad: