Rantaraitti

Rantaraitti kesällä.

Rantaraitti on Espoon merenrannan rantaviivaa määrittävä ainutlaatuinen virkistys- ja ulkoilureitti.

Rantaraitti sijoittuu hyvin monipuolisiin ympäristöihin, ja sen luonne vaihtelee luonnonsuojelualueen reunamilla kulkevasta kivituhkapintaisesta raitista asfalttipintaiseen kävely- ja pyörätiehen tai modernin kaupunkiympäristön kivettyyn promenadiin.

Espoon rantaraitti sai v. 2019 kunniamaininnan Esteetön Suomi -tunnustuksen myöntämisen yhteydessä.
 
Lähtökohtaisesti rantaraitti ei voi olla kaikkialla täysin esteetön maaston korkeuserojen vuoksi. Maastoon sovittamisen ja kunkin paikan ympäristöarvojen puitteissa rantaraitille on kuitenkin etsitty loivin mahdollinen linjaus. Raittiosuudet on jo pitkään suunniteltu ja toteutettu valaistuina aina, kun mahdollista.  Myös leveystavoite on asetettu siten, että vastakkaisiin suuntiin kulkevat tai toisensa ohittavat kulkijat voivat kohdata ilman ongelmia. Vilkkaimmilla ja vanhimmilla raittiosuuksilla on jonkin verran haasteita tässä suhteessa, samoin siinä että pyöräilijät malttaisivat pitää vauhdin alhaisena muiden kulkijoiden varomiseksi. Vauhtireitiksi rantaraitin pienipiirteiset osuudet eivät sovi. Raitin varrelle ja sen tuntumassa oleville toiminnallisille alueille, kuten venesatamiin on sijoitettu penkkejä levähtämistä ja maisemien ihailua varten.
 
Fyysisen esteettömyyden parantamisen kannalta merkittävä tapaus oli se, kun (v. 2018) rantaraitin keskeisellä osuudella Suur-Matinkylän rantavyöhykkeellä päästiin eroon hankalasta porrasosuudesta ja tilalle rakennettiin arvokkaaseen kulttuurimaisemaan sijoittuva raittiosuus (josta kuva Esteetön Suomi -kunniamainintauutisen yhteydessä / Espoon kaupungin internetsivut). 
 
Rantaraitin esteettömyyttä ja saavutettavuutta on parannettu sähköisellä oheisinformaatiolla, jota varten on selvitetty raitin ja sen varrella olevien tärkeimpien palvelujen esteettömyystilanne. Tällä rantaraitin internetsivulla on Esteetön rantaraitti -tiedote, jonka voi myös tulostaa. Esitteeseen on kartalle merkattu rantaraitin eri osuudet jyrkkyyksineen. Täysin esteettömänä pidetään raittia, jonka pituuskaltevuus on pienempi kuin 5%.
 
Tämän internetsivun kautta pääsee lataamaan Rantaraitin mobiilisovelluksen, jossa on myös versio rantaraitin esteettömistä osuuksista käyntikohdetietoineen.

Rantaraitilta avautuvat kauniit näkymät merelle. Raitin varrella on lähes sata kiinnostavaa kohdetta, jotka kertovat Espoon luonnosta, kulttuurihistoriasta ja rakennuskannasta sekä menneestä rannikkoelämästä.

Rantaraitin varrella liikkuvia palvelee useat kahvila-ravintolat. Mainioita vierailukohteita ovat mm. Villa Elfvikin luontotalo ja Tarvaspään Gallen-Kallelan Museo. Rantaraitilta pääsee myös näppärästi Espoon upeaan saaristoon saaristoliikenteellä.

Rantaraitti talvella.

Rantaraitti kännykän opastamana

Rantaraitilla liikkuessaan voi mielenkiintoisia kohteita seurata kännykkään ladattavan Citynomadi-oppaan avulla. Hakusanalla Espoon Rantaraitti löytyy oppaasta myös Rantaraitin pyöräiltävä reitti ja esteettömiä osuuksia kuten Villa Elfvikin luontopolku.

Rantaraitin opaste.