Opinto-opas
Tämä on Viherlaakson lukion opinto-opas, joka sisältää opiskelijalle hyödyllistä tietoa työjärjestyksestä, opiskelusta, arvioinnista ja opintojaksoista.
Ylioppilaskirjoitusten ohjeet ja hyödyllistä tietoa ylioppilastutkinnosta löydät omasta osiostaan: Ylioppilastutkinto
Opiskelun iloa!
Työjärjestys ja kalenteri
Viherlaakson lukiossa käytetään lukuvuonna 2023–2024 alla olevaa tuntikiertokaaviota. Opintovalinnat eri palkeista muodostavat viikkotyöjärjestyksen kaavion numeroinnin perusteella.
Viherlaakson lukion ruokailuvuorot lukuvuonna 2023–2024 ovat seuraavat.
Aamupuuro 1 klo 8.00–8.30
Aamupuuro 2 klo 9.35–9.45
Ruokailu 1 klo 11.00–11.35 ja oppitunti klo 11.45–13.00, jos oppituntisi on jossakin näistä:
- Luokkahuoneet 2.207–2.226
- AUD210–AUD212
Ruokailu 2 klo 12.30–13.00 ja oppitunti klo 11.15–12.30, jos oppituntisi on jossakin näistä:
- Luokkahuoneet 2.237–2.243
- Luokkahuoneet KU2.132, KU2.135
- Luokkahuone MU2.144
- Liikunnat
Projektiviikko
Projektiviikko on keskellä periodia oleva viikko, jolloin noudatetaan poikkeavaa työjärjestystä.
Lukuvuonna 2022–2023 projektiviikko toteutettiin periodeissa 2 ja 4.
Päättöviikko
Lukuvuosi jakautuu viiteen periodiin, joista jokaisessa on oma työjärjestys.
Periodin lopussa järjestetään päättöviikko, jolloin pidetään kokeen pohjatunti klo 8.20–9.05 ja koe klo 9.30–12.30. Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 11.00.
Päättöviikon aikataulu löytyy Wilman työjärjestyksestä. Päättöviikon palkkijärjestys näkyy Wilmassa sekä koulun kalenterissa. Taito- ja taideaineiden opintojaksoilla järjestetään opetusta myös päättöviikolla. Opettaja ilmoittaa aikataulusta erikseen ryhmänsä opiskelijoille.
Kokeisiin osallistuminen
Opiskelijan tulee osallistua opintojakson kokeeseen päättöviikolla.
Päättöviikon kokeen voi jättää tekemättä vain sairaudesta johtuvasta syystä. Sairaudesta on ilmoitettava opintojakson opettajalle ennen koetta. Jos opiskelija jättää muusta syystä tulematta opintojakson kokeeseen, katsotaan hänen käyttäneen koemahdollisuutensa.
Lisäaika kokeissa
Opiskelija voi saada 60 minuuttia lisäaikaa ja/tai pienryhmätilan päättöviikon kokeisiin, jos hänellä on erityisopettajan tai muun asiantuntijan toteama lausunto lisäajan tarpeesta. Lisäaika myönnetään harkinnan ja tarpeen mukaan niihin kokeisiin, joissa siitä on todellista hyötyä opiskelijalle. Opiskelijan tulee ilmoittaa opintojaksojensa opettajille päättöviikon erityisjärjestelyistään.
Opintojakson arvioinnin aikataulu
Opintojakso arvioidaan noin viikon kuluttua päättöviikon viimeisestä päivästä ja arvosanat merkitään Wilmaan.
Opiskelijakalenterista löydät mm. tärkeät päivämäärät ja uusintailmoittautumiset/-kokeet. Opiskelijakalenteri avautuu tästä.(ulkoinen linkki)
Tärkeät päivämäärät voit katsoa myös luettelona .
Opiskelu ja järjestyssäännöt
Hyvän opiskelun ohje HOO
Hyvinvointi
Ymmärrämme kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkityksen opinnoissa jaksamisen ja menestymisen kannalta. Huolehdimme riittävästä levosta ja unesta, ravinnonsaannista, liikunnasta, vapaa-ajasta sekä ihmissuhteista. Pyydämme tarvittaessa apua ryhmänohjaajalta tai opiskeluhuollosta sekä kannustamme muita hakemaan tarvitsemaansa tukea.
Ystävällisyys
Ylläpidämme ja kehitämme jokainen osaltamme myönteistä ilmapiiriä ja yhteishenkeä lukiossamme. Tervehdimme, kiitämme, olemme avuliaita ja osallistuvia ja noudatamme yhteisiä sääntöjä ja ohjeita kaikkialla koulupäivän aikana. Emme suvaitse kiusaamista. Autamme apua tarvitsevia. Osallistumme keskusteluun ja kuuntelemme muita.
Tasavertaisuus
Olemme kaikki tasavertaisia ja kohtelemme toisiamme kunnioittavasti. Viherissä jokainen saa olla oma itsensä ja on arvokas omana itsenään. Teemme kaikki yhteistyötä toistemme kanssa.
Yhteinen suunnittelu
Saamme kaikki osallistua opetuksen suunnitteluun, vaikuttaa opintojaksojen toteutukseen ja kertoa opettajalle, mitä opintojaksolta odotamme. Sovimme opintojaksolla yhdessä opettajan kanssa aikataulusta, työtavoista, säännöistä ja käytänteistä. Ymmärrämme omat velvollisuutemme valmistautua oppitunneille sekä opettajan velvollisuuden valmistella opetusta ja puuttua ongelmiin.
Sitoutuminen ja vastuu
Opiskelijoina sitoudumme kolmeen opiskelua koskevaan velvoitteeseen: yhdessä laaditun opintojakson suunnitelman noudattamiseen, vastuulliseen opiskeluun sekä työrauhaan. Sitoutumalla näihin velvoitteisiin rakennamme yhdessä Viheriin myönteistä ja innostavaa ilmapiiriä, kehitämme hyviä opiskelutapoja sekä edistämme oppimistavoitteiden saavuttamista. Opiskelijoina olemme itse vastuussa siitä, että tiedämme, mitä kullakin opintojaksolla on yhteisistä käytänteistä sovittu.
Kuinka kehittyä opiskelijana?
Jokaisen lukiolaisen kannattaa pohtia, miten itse voisi kehittyä opiskelijana. Tässä on siitä muutama vinkki:
Opiskelutekniikat
Kokeile rohkeasti erilaisia opiskelumenetelmiä (esim. mieleen palauttava kertaaminen, käsitekartat, taulukot, pomodoro-tekniikka) ja arvioi, millaiset opiskelumenetelmät sopivat juuri sinulle ja eri oppiaineisiin.
Kokeile tehdä tehtäviä yhdessä opiskelukavereiden kanssa. Siinä oppivat kaikki ja yhdessä opiskeleminen on hauskaa.
Suunnitelmallisuus
Laadi itsellesi tavoitteet ja suunnitelma, miten sinä haluat kehittyä opiskelijana ja mitä sinä haluat oppia.
Suunnittele ajankäyttösi: merkitse kalenteriisi opiskelulle varattu aika. Päättöviikoille ja YO-kirjoituksiin kannattaa erityisesti tehdä tarkka lukusuunnitelma. Aseta itsellesi realistisia välitavoitteita ja palkitse itsesi, kun saavutat ne.
Käytä oppitunneilla aikasi opiskeluun.
Valmistaudu huolella jokaiselle oppitunnille – tee siis läksysi päivittäin. Myös lukuläksyjen lukeminen jo opintojakson aikana on oleellinen osa opiskelua.
Palauta vaaditut tehtävät ajallaan. Silloin stressiä on vähemmän ja opit ennakoimaan.
Opiskele opintojaksojen sisällöt kunkin periodin aikana ja kertaa tarvittaessa koko ajan. Opintojakson arviointi on monipuolista ja jatkuvaa. Päättöviikon työskentely on vain yksi osa opintojakson arviointia.
Motivaatio
Tee opiskeltavista asioista merkityksellisiä itsellesi. Linkitä aiheita omiin kokemuksiisi, keksi käytännön esimerkkejä ja sovelluksia ja pohdi, miten voisit tulevaisuudessa hyötyä opiskeltavasta asiasta. On hyvä pitää mielessä sananlasku: "Emme opiskele koulua vaan elämää varten."
Maksuttomaan lukiokoulutukseen oikeutettu opiskelija saa tarvittavan oppikirjan opintojakson alettua opettajalta.
Jos et ole oikeutettu maksuttomaan lukiokoulutukseen, koululisenssien lunastaminen sähköisessä oppimisympäristössä EI ole luvallista, vaan sinun tulee hankkia opintojaksojen oppikirjat itse. Varmista tällöin oppikirja opintojakson opettajalta.
Lukiossa on mahdollista opiskella opintojaksoja itsenäisesti, mikä tapahtuu kokonaan tai osittain ilman lähiopetusta. Syitä opintojakson itsenäiselle suorittamiselle voivat olla esimerkiksi laaja opinto-ohjelma, muualla hankittu osaaminen tai tarjottimen päällekkäisyydet.
Itsenäinen opiskelu edellyttää riittävän hyvää opintomenestystä kyseisessä oppiaineessa ja kykyä oman työskentelyn aikatauluttamiseen. Oppiaineen ensimmäistä opintojaksoa ei yleensä voi opiskella itsenäisesti. Itsenäisesti suoritettuja kursseja saa olla korkeintaan 1/3 kunkin oppiaineen oppimäärän kursseista. Suoritettua opintojaksoa ei voi opiskella uudelleen itsenäisesti. Itsenäisesti suoritettu opintojakso voidaan arvioida vain, jos suoritus on hyväksytty; siitä ei siis voida antaa arvosanaa 4.
Toimi näin, kun aiot suorittaa opintojakson itsenäisesti:
Keskustele opintojakson opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa opintojakso itsenäisesti hyvissä ajoin eli ennen periodia, jossa aiot suorittaa opintojakson itsenäisesti.
Täytä lomake opintojakson itsenäisestä opiskelusta. Lomakkeen saat 4. kerroksesta kanslian lomakepisteeltä käytävältä.
Palauta lomake opintojakson opettajalle, joka antaa luvan itsenäiseen opiskeluun.
Noudata opettajan ohjeita ja palauta työt ajoissa.
Varaa opiskelutyöhön aikaa, tee opiskelusuunnitelma ja noudata sitä.
Opintojakson ensimmäinen oppitunti
Mikäli opiskelija on estynyt osallistumasta opintojakson ensimmäiselle oppitunnille, on tästä oltava ennen opintojakson aloitusta yhteydessä opintojakson opettajaan.
Poissaololuvan anominen
Lukiolain (§ 30) mukaan jokaisella opiskelijalla on läsnäolovelvollisuus. Opiskelija voi olla poissa koulusta vain saatuaan siihen luvan tai sairastuttuaan. Etukäteen tiedossa olevaan 1–5 päivän poissaoloon lupa anotaan ryhmänohjaajalta ja sitä pidempään poissaoloon lupa anotaan rehtorilta. Huoltajat ja 18 vuotta täyttäneet opiskelijat voivat anoa lomaa Wilmassa lomakkeella. Saman jakson aikana voi anoa luvan korkeintaan viikon mittaiseen poissaoloon! Poissaolojen vuoksi opiskelijalta voidaan vaatia lisänäyttöä kurssin arvioimiseksi.
Oppitunnilta myöhästyminen
Myöhästyneet otetaan tunnille yhtenä ryhmänä 15 minuuttia tunnin alkamisen jälkeen. Kolmen myöhästymisen jälkeen jokainen myöhästyminen lasketaan poissaoloksi.
Hyväksyttävällä perusteella – kuten joukkoliikenteen ongelmalliset aikataulut – voi saada rehtorilta kirjallisen luvan myöhästyä tai lähteä aikaisemmin joiltakin oppitunneilta. Opiskelijan on esitettävä saamansa lupa opintojakson opettajalle.
Poissaolojen selvittäminen
Huoltaja kuittaa alaikäisen opiskelijan poissaolot Wilmassa, ja hänellä on siten vastuu poissaolojen seurannasta. Lääkärintodistusta ei pääsääntöisesti tarvita.
Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen. Poissaolot vaikuttavat opintojen etenemiseen ja siten myös arviointiin. Opettaja arvioi opintojakson opiskelusta saadun näytön perusteella. Tällaista näyttöä voivat olla aktiivinen osallistuminen opetukseen, tehtävien tekeminen ja niiden palauttaminen ajallaan, harjoitustyöt ja esseet sekä kokeet. Jos syystä tai toisesta opinnot eivät suju eikä opintojakson tavoitteiden saavuttamisesta ole näyttöä, opettaja ei voi arvioida opintojaksoa.
Opintojakson ensimmäisellä oppitunnilla opettaja ja opiskelijat suunnittelevat ja sopivat opintojakson toteutukseen liittyvät asiat yhdessä. Opiskelijalla on tieto siitä, miten opintojakso arvioidaan ja mitkä asiat arviointiin vaikuttavat ja miten.
Jos opiskelija jää opintojakson aikana kiinni vilpistä tai plagioinnista, siitä seuraa rehtorin antama kirjallinen varoitus.
Aineenopettaja arvioi tapauskohtaisesti, johtaako vilppi tai plagiointi opintojakson keskeytymiseen vai onko opiskelijalla mahdollisuus jatkaa suorittamista eteenpäin.
Viherlaakson lukion järjestyssäännöt 1.8.2019 alkaen
1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMINEN
- Järjestyssääntöjen tarkoituksena on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Viherlaakson lukion johtokunta on vahvistanut koululle alla olevat järjestyssäännöt.
- Viherlaakson lukiossa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi yleisiä järjestyslain, tupakkalain, vahingonkorvauslain, hallintolain, perustuslain, yhdenvertaisuuslain, tasa-arvosta annetun lain ja muiden lukion toimintaan liittyvien lakien säädöksiä.
- Järjestyssääntöjä noudatetaan kaikissa koulun, myös koulun ulkopuolella, järjestämissä tilaisuuksissa. Koululla tarkoitetaan erikseen ilmoitettua ja rajattua opiskelu- ja välituntialuetta, jolta poistuminen ilman asianmukaista lupaa on kielletty.
- Järjestyssäännöt ovat velvoittavia ja niistä voidaan poiketa vain rehtorin tai opettajan luvalla.
2. OPPILAIDEN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
- Oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen (Lukiolaki 30 §).
- Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Opiskelijan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja vältettävä toimintaa, joka voi vaarantaa muiden opiskelijoiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä (Lukiolaki 30 §).
3. TURVALLISUUS, VIIHTYISYYS JA OPISKELUN ESTEETÖN SUJUMINEN
Lukiolain § 30 tarkoittaa käytännössä
- Tulen ajoissa oppitunneille opiskeluvälineet mukana.
- Pidän huolen omalta osaltani siitä, että luokassa säilyy työ- ja opiskelurauha.
- Olen ystävällinen toisia kohtaan sekä otan huomioon toiset ja kunnioitan toisia.
- Vältän syömistä ja juomista oppituntien aikana.
- Noudatan hyviä ruokailutapoja enkä ohittele ruokailujonossa ja ruokailun jälkeen vien ruokailuvälineet palautuslinjastoon.
- Pukeudun asiallisesti, tarkoituksenmukaisesti ja hyvän tavan mukaisesti.
- En käytä oppitunneilla enkä ruokalassa ulkovaatteita tai päähineitä.
- Yritän toimia niin, että koulussa ei olisi syrjintää eikä kiusaamista.
- Käytän asiallista kieltä, en häiritse toisia ja olen rehellinen.
- Tiedostan tekijänoikeusasiat käyttäessäni kännykkää koulussa. Kuvaan ainoastaan henkilöitä, joilta olen saanut luvan kuvan ottamiseen. Julkaisen sosiaalisessa mediassa ja muualla ainoastaan sisältöjä, joihin minulla on tekijänoikeudet ja asianmukaiset luvat. Epäillessäni sisältöjen asiallisuutta tiedustelen aina opettajalta hänen kantaansa mahdolliseen julkaisemiseen. (Tekijänoikeuslaki 404/1961 ja Henkilötietolaki 523/1999.)
4. OLESKELU JA LIIKKUMINEN
- Oleskelen välituntien aikana vain lukion käytössä olevilla alueilla.
- Noudatan opettajan ohjeita ja liikennesääntöjä kaikessa liikkumisessa koulupäivän aikana ja koulumatkoilla.
5. SIISTEYDESTÄ JA YMPÄRISTÖSTÄ HUOLEHTIMINEN
- En roskaa luokkahuoneessa, käytävillä, ruokalassa tai muissa koulun tiloissa. Siivoan aina jälkeni.
- Noudatan kestävää elämätapaa; esim. otan ruokalassa ruokaa vain sen verran kuin syön.
- Olen velvollinen puhdistamaan likaamani ja järjestämään epäjärjestykseen saattamani koulun omaisuuden.
- Olen korvausvelvollinen aiheuttamistani vahingoista sekä kadottamistani koulun tavaroista.
- Olen vastuussa omista tavaroistani; koulu ei vastaa niiden katoamisesta, likaantumisesta tai rikkoutumisesta.
6. TURVALLISUUS
- Pysäköin vain opiskelijoiden kulkuneuvoille varatuille alueille. Noudatan erityistä varovaisuutta lukion pihatiellä.
- Kerron havaitsemistani turvallisuusriskeistä koulun henkilökunnalle.
- En vaaranna koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista, kouluyhteisön turvallisuutta enkä viihtyisyyttä. En käyttäydy uhkaavasti tai pelkoa herättävästi.
- Ilmoitan aina syrjinnästä, kiusaamisesta tai muusta väkivallasta heti opettajalle.
- En ota luvatta tai turmele toisten tavaroita. Jokaisella on oikeus oman omaisuutensa koskemattomuuteen.
7. TIETOKONEEN SEKÄ MATKAPUHELIMEN JA MUIDEN MOBIILILAITTEIDEN KÄYTTÖ
- Käytän koulun laitteita huolellisesti, vastuullisesti ja opettajan ohjeiden mukaan.
- Pidän mobiililaitteeni häiriötä aiheuttamattomassa tilassa opetuksen aikana enkä lähetä kuvaa tai ääntä enkä viestejä oppitunnilta ilman opetukseen liittyvää syytä.
8. PÄIHTEET, VAARALLISET AINEET
- Lailla kiellettyjen, vaarallisten tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden tai aineiden tuominen kouluun on kielletty. Tämä koskee muun muassa alkoholia, tupakkalain tarkoittamia tupakkaa ja tupakkatuotteita, huumausainelain tarkoittamia huumausaineita, veitsiä, ampuma-aseita, laserosoittimia sekä vastaavia esineitä ja aineita.
9. OJENTAMINEN JA KURINPITO
- Järjestyssääntöjen noudattamista valvovat kouluyhteisössä työskentelevät aikuiset. Rehtori, opettaja tai muu kouluviranomainen voi tarvittaessa antaa järjestyssääntöihin tarkennuksia ja lisäohjeita.
Kirjallinen huomautus
- Kirjallinen huomautus voidaan antaa selkeissä kurinpitotilanteissa, joissa opettajan nopea puuttuminen asiaan on eduksi (esimerkiksi plagiointi, nuuskankäyttö tai tupakointi koulun alueella).
- Se voidaan antaa sellaisesta rikkeestä, josta seuraavalla kerralla annetaan kirjallinen varoitus.
- Opiskelijalla on velvollisuus ottaa saamaansa huomautukseen huoltajan allekirjoitus.
- Opiskelija palauttaa saamansa huomautuksen kansliaan ja hänelle kerrotaan kurinpitomenettelystä lukiossa ja ylioppilastutkinnossa.
Kirjallinen varoitus ja erottaminen määräajaksi, Lukiolaki § 41
- Opiskelijalle, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo järjestystä taikka menettelee vilpillisesti, voidaan antaa kirjallinen varoitus (rehtori).
- Vilpiksi katsotaan mm. lunttaus, plagiointi tai toisen opiskelijan työn tai tehtävien kopiointi tai palauttaminen omissa nimissä.
- Jos rikkomus on vakava tai jos opiskelija jatkaa edellä tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi, enintään kahdeksi viikoksi (rehtori) ja enintään yhdeksi vuodeksi (johtokunta), sekä erottaa asuntolasta määräajaksi tai opintojen jäljellä olevaksi ajaksi. Edellä mainitut toimenpiteet ovat kurinpitorangaistuksia.
- Opetusta häiritsevä opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta (opettaja).
- Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi (rehtori), jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.
- Jos opiskelija on tutkimuksen alaisena rikoksesta, häneltä voidaan tutkimuksen ajaksi pidättää oikeus opiskeluun, jos se opiskelijan tekemäksi epäiltyyn rikokseen tai siihen liittyviin seikkoihin nähden on perusteltua (johtokunta).
Opintojaksot
LOPS 2021
Lukion oppimäärään kuuluu vähintään 150 opintopistettä, joista vähintään 20 opintopistettä tulee valtakunnallisista valinnaisista opinnoista. Pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen lisäksi opintoihin voi sisältyä muita valinnaisia opintoja sekä lukiodiplomisuorituksia.
Valtakunnallisissa pakollisissa ja valinnaisissa opinnoissa on oppiainekohtaisesti rajoitettu hylättyjen opintojaksojen (arvosana 4) määrä suhteessa opiskelijan suorittamaan opintomäärään seuraavasti:
2–5 opintopistettä: ei yhtään hylättyjä opintoja sallittu.
6–11 opintopistettä: 2 opintopistettä hylättyjä opintoja sallittu.
12–17 opintopistettä: 4 opintopistettä hylättyjä opintoja sallittu.
18 opintopistettä tai enemmän: 6 opintopistettä hylättyjä opintoja sallittu.

LOPS 2016 (vanha opetussuunnitelma)
Lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 suoritettua kurssia. Pakollisia kursseja on 47 tai 51 riippuen matematiikan tason valinnasta. Kuvataidetta ja musiikkia tulee suorittaa yhteensä vähintään kolme kurssia oppiaineiden kursseista MU01/KU01–MU02/KU02. MU01 ja KU01 tulee olla suoritettuina.
Valtakunnallisia syventäviä kursseja on oltava oppimäärässä vähintään 10.
Valtakunnallisissa pakollisissa ja syventävissä kursseissa on oppiainekohtaisesti rajoitettu hylättyjen kurssien (arvosana 4) määrä suhteessa opiskelijan suorittamaan kurssimäärään seuraavasti:
1–2 kurssia: ei yhtään hylättyä kurssia sallittu.
3–5 kurssia: 1 hylätty kurssi sallittu.
6–8 kurssia: 2 hylättyä kurssia sallittu.
9– kurssia: 3 hylättyä kurssia sallittu.
Alla olevasta kaaviosta voit seurata opintopisteiden kertymistä eri opintosuunnitelmien mukaisesti.
Opintojaksojen suunnittelu ja laajuus
Opiskelijat suunnittelevat jokaisen opintojakson toteutuksen yhdessä opettajan kanssa. Tämä suunnittelu auttaa opiskelijaa kehittämään opiskelutaitojaan, asettamaan tavoitteita ja laatimaan periodikohtaisia opiskelutyön suunnitelmia.
Opintojakson laajuus on yleensä 2 opintopistettä, ja se opiskellaan yleensä yhden periodin aikana.
Opinto-oppaassa käytetään uuden 1.8.2021 voimaan tulleen LOPS 2021 -opetussuunnitelman termejä moduuli, opintojakso ja periodi.
Moduuli: Opinnot on jäsennelty 1–3 opintopisteen moduuleiksi, joista paikallisesti rakennetaan joko oppiaineiden omia tai yhteisiä opintojaksoja.
Opintojakso: Opinnot arvioidaan opintojaksoittain. Mikäli opintojakso koostuu useasta oppiaineesta, arvosanat annetaan oppiaineittain.
Periodi: Periodi on jakso.
HUOM.! 4. vuoden opiskelijat: Huomioi, että vanhan LOPS 2016:n kursseja ei enää tarjota lukuvuonna 2023–2024. Jos valitset uuden LOPS 2021:n opintojaksoja, muista varmistaa opolta vastaavuus omaan opetussuunnitelmaasi!
Ainevalintakortti
Lukuvuoden 2023–2024 ainevalintakortti:
Oppiaineen laajuuden vaihtaminen, esimerkiksi pitkästä matematiikasta lyhyeen, edellyttää keskustelua aineenopettajan ja opinto-ohjaajan kanssa. Muutoksen vaikutukset opinto-ohjelmaan käydään läpi opinto-ohjaajan kanssa, joka myös auttaa lukujärjestyksen päivittämisessä.
Hyväksytyt ja hylätyt pitkän matematiikan opintojaksot, joilla on vastaavuus lyhyessä matematiikassa, lasketaan opiskelijan opintopistemäärään. Hylätyn pitkän matematiikan opintojakson saa uusia vastaavan lyhyen matematiikan opintojakson kokeena saman lukuvuoden aikana, jos opiskelija ei ole tyytyväinen hylättyyn arvosanaan. Huomio, etteivät opintojaksojen sisällöt täysin vastaa toisiaan.
Hyväksytysti suoritettujen opintojaksojen, joilla ei ole vastaavuutta, opintopisteet hyväksiluetaan osaksi oppimäärään. Vanhan oppimäärän hylätyt opintojaksot, joilla ei ole vastaavuutta, poistetaan. Poistetut hylätyt opintojaksot häviävät myös suoritetusta opintopistemäärästä.
Hyväksytysti suoritetut pitkän matematiikan ja ruotsin pitkän oppimäärän kurssit/opintojaksot korvaavat lyhyen matematiikan ja ruotsin keskipitkän oppimäärän kursseja/opintojaksoja seuraavasti.
Vastaavuudet uudessa opetussuunnitelmassa (LOPS 2021):
Pitkän matematiikan oppimäärän moduuli → Lyhyen matematiikan oppimäärän moduuli
MAA02 → MAB02
MAA03 → MAB03
MAA06 → MAB08
MAA08 → MAB05
MAA09 → MAB07
Tarkennus MAA02-opintojaksoon:
Opiskelija vaihtaa hyväksytyn MAA02-opintojakson (3 op) jälkeen lyhyeen matematiikkaan:
Opiskelija saa MAB02-opintojakson (2 op) hyväksiluetuksi, ja lisäksi "ylimääräinen" 1 op merkitään lyhyen matematiikan hyväksiluettuihin opintoihin. Lisäksi opiskelijalle suositellaan, että hän opiskelee itsenäisesti lukujonot.
Opiskelija vaihtaa hylätyn MAA02-opintojakson (3 op) jälkeen lyhyeen matematiikkaan:
Opiskelija saa MAB02-opintojakson (2 op) hyväksiluetuksi, ja "ylimääräistä" 1 op:tä ei merkitä lyhyen matematiikan hyväksiluettuihin opintoihin. Lisäksi opiskelija ohjataan valitsemaan joko MAB02-opintojakso tarjottimelta tai korottamaan arvosanaa uusintakokeessa, jos hän haluaa MAB02-opintojaksosta korkeamman arvosanan kuin 4.
ÄI, suomen kieli ja kirjallisuus /
S2, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus
ÄI, suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärä
Pakolliset opinnot
- ÄI01 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)
- ÄI02 Kieli- ja tekstitietoisuus (1 op)
- ÄI03 Vuorovaikutus 1 (1 op)
- ÄI04 Kirjallisuus 1 (2 op)
- ÄI05 Tekstien tulkinta 1 (2 op)
- ÄI06 Kirjoittaminen 1 (1 op)
- ÄI07 Vuorovaikutus 2 (1 op)
- ÄI08 Kirjallisuus 2 (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- ÄI09 Vuorovaikutus 3 (2 op)
- ÄI10 Kirjoittaminen 2 (2 op)
- ÄI11 Tekstien tulkinta 2 (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- ÄI12 Luova kirjoittaminen (2 op)
- ÄI13 Elokuvakurssi (2 op)
- ÄI14 Kielenhuolto (2 op)
S2, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärä
Pakolliset opinnot
- S201 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)
- S202 Kieli- ja tekstitietoisuus (1 op)
- S203 Vuorovaikutus 1 (1 op)
- S204 Kirjallisuus 1 (2 op)
- S205 Tekstien tulkinta 1 (2 op)
- S206 Kirjoittaminen 1 (1 op)
- S207 Vuorovaikutus 2 (1 op)
- S208 Kirjallisuus 2 (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- S209 Vuorovaikutus 3 (2 op)
- S210 Kirjoittaminen 2 (2 op)
- S211 Tekstien tulkinta 2 (2 op)
Toinen kotimainen kieli
Ruotsi, A-oppimäärä
Pakolliset opinnot
- RUA01 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op)
- RUA02 Ruotsin kieli ja vuorovaikutusosaaminen (3 op)
- RUA03 Kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op)
- RUA04 Ruotsin kieli vaikuttamisen välineenä (2 op)
- RUA05 Kestävä tulevaisuus ja tiede (2 op)
- RUA06 Ruotsin kieli jatko-opinnoissa ja työelämässä (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- RUA07 Ympäristö ja kestävä elämäntapa (2 op)
- RUA08 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- RUA09 Ruotsin abikurssi (2 op)
Ruotsi, B1-oppimäärä
Pakolliset opinnot
- RUB11 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op)
- RUB12 Ruotsin kieli arjessani (3 op)
- RUB13 Kulttuuri ja mediat (2 op)
- RUB14 Ympäristömme (2 op)
- RUB15 Opiskelu- ja työelämä (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- RUB16 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)
- RUB17 Kestävä elämäntapa (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- RUB18 Ruotsin abikurssi (2 op)
Vieraat kielet
Vieraat kielet, A-oppimäärä
Englanti
Pakolliset opinnot
- ENA01 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op)
- ENA02 Englanti globaalina kielenä (3 op)
- ENA03 Englannin kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op)
- ENA04 Englannin kieli vaikuttamisen välineenä (2 op)
- ENA05 Kestävä tulevaisuus ja tiede (2 op)
- ENA06 Englannin kieli jatko-opinnoissa ja työelämässä (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- ENA07 Ympäristö ja kestävä elämäntapa (2 op)
- ENA08 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- ENA09 Englannin abikurssi (2 op)
Vieraat kielet, B2-oppimäärä
Viherlaakson lukiossa saksa ja ranska (opintojaksot 1–8).
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- SAB201 / RAB201 Perustason alkeet 3 (2 op)
- SAB202 / RAB202 Perustaso 1 (2 op)
- SAB203 / RAB203 Perustaso 2 (2 op)
- SAB204 / RAB204 Perustaso 3 (2 op)
- SAB205 / RAB205 Perustaso 4 (2 op)
- SAB206 / RAB206 Perustaso 5 (2 op)
- SAB207 / RAB207 Perustason jatko 1 (2 op)
- SAB208 / RAB208 Perustason jatko 2 (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- SAB209 / RAB209 Kertauskurssi (2 op)
Vieraat kielet, B3-oppimäärä
Viherlaakson lukiossa saksa, ranska ja espanja.
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- SAB301 / RAB301 / EAB301 Perustason alkeet 1 (2 op)
- SAB302 / RAB302 / EAB302 Perustason alkeet 2 (2 op)
- SAB303 / RAB303 / EAB303 Perustason alkeet 3 (2 op)
- SAB304 / RAB304 / EAB304 Perustaso 1 (2 op)
- SAB305 / RAB305 / EAB305 Perustaso 2 (2 op)
- SAB306 / RAB306 / EAB306 Perustaso 3 (2 op)
- SAB307 / RAB307 / EAB307 Perustaso 4 (2 op)
- SAB308 / RAB308 / EAB308 Perustaso 5 (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- SAB309 / RAB309 Kansainvälinen toiminta (2 op)
- EAB309 Kertauskurssi (2 op)
- SAB310 / RAB310 Viesti puhuen ja kirjoittaen (2 op)
- SAB311 / RAB311 Kertauskurssi (2 op)
Matemaattis-luonnontieteelliset aineet
Matematiikka
Matematiikan yhteinen opintokokonaisuus
Pakolliset opinnot
- MAY01 Luvut ja yhtälöt (2 op)
Matematiikan pitkä oppimäärä
Pakolliset opinnot
- MAA02 Funktiot ja yhtälöt 1 (3 op)
- MAA03 Geometria (2 op)
- MAA04 Analyyttinen geometria ja vektorit (3 op)
- MAA05 Funktiot ja yhtälöt 2 (2 op)
- MAA06 Derivaatta (3 op)
- MAA07 Integraalilaskenta (2 op)
- MAA08 Tilastot ja todennäköisyys (2 op)
- MAA09 Talousmatematiikka (1 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- MAA10 3D-geometria (2 op)
- MAA11 Algoritmit ja lukuteoria (2 op)
- MAA12 Analyysi ja jatkuva jakauma (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- MAA13 Syventävä geometria (2 op)
- MAA14 Kohti pitkän matematiikan ylioppilaskirjoituksia, perusosa (2 op)
- MAA15 Kohti pitkän matematiikan ylioppilaskirjoituksia, syventävä osa (2 op)
Matematiikan lyhyt oppimäärä
Pakolliset opinnot
- MAB02 Lausekkeet ja yhtälöt (2 op)
- MAB03 Geometria (2 op)
- MAB04 Matemaattisia malleja (2 op)
- MAB05 Tilastot ja todennäköisyys (2 op)
- MAB06 Talousmatematiikan alkeet (1 op)
- MAB07 Talousmatematiikka (1 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- MAB08 Matemaattinen analyysi (2 op)
- MAB09 Tilastolliset ja todennäköisyysjakaumat (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- MAB10 Lyhyen matematiikan kerho (2 op)
- MAB11 Lyhyen matematiikan kertaus (2 op)
Fysiikka
Pakolliset opinnot
- FY01 Fysiikka luonnontieteenä (1 op)
- FY02 Fysiikka, ympäristö ja yhteiskunta (1 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- FY03 Energia ja lämpö (2 op)
- FY04 Voima ja liike (2 op)
- FY05 Jaksollinen liike ja aallot (2 op)
- FY06 Sähkö (2 op)
- FY07 Sähkömagnetismi ja valo (2 op)
- FY08 Aine, säteily ja kvantittuminen (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- FY09 Fysiikan kertaus (2 op)
- FY10 CERN-kurssi (2 op)
Kemia
Pakolliset opinnot
- KE01 Kemia ja minä (1 op)
- KE02 Kemia ja kestävä tulevaisuus (1 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- KE03 Molekyylit ja mallit (2 op)
- KE04 Kemiallinen reaktio (2 op)
- KE05 Kemiallinen energia ja kiertotalous (2 op)
- KE06 Kemiallinen tasapaino (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- KE07 Kemian kertaus (2 op)
- KE08 Kemian laborointi (2 op)
Biologia
Pakolliset opinnot
- BI01 Elämä ja evoluutio (2 op)
- BI02 Ekologian perusteet (1 op)
- BI03 Ihmisen vaikutukset ekosysteemeihin (1 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- BI04 Solu ja perinnöllisyys (2 op)
- BI05 Ihmisen biologia (2 op)
- BI06 Biotekniikka ja sen sovellukset (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- BI07 Biologian tutkimukset (2 op)
- BI08 Biologian kertauskurssi (2op)
Maantiede
Pakolliset opinnot
- GE01 Maailma muutoksessa (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- GE02 Sininen planeetta (2 op)
- GE03 Yhteinen maailma (2 op)
- GE04 Geomedia – tutki, osallistu ja vaikuta (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- GE05 Maantieteen kertaus (2 op)
Reaaliaineet
Filosofia
Pakolliset opinnot
- FI01 Johdatus filosofiseen ajatteluun (2 op)
- FI02 Etiikka (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- FI03 Yhteiskuntafilosofia (2 op)
- FI04 Totuus (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- FI05 Filosofian kertaus (2 op)
- FI06 Väittely (2 op)
Uskonto, evankelis-luterilainen uskonto
Pakolliset opinnot
- UE01 Uskonto ilmiönä – juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin jäljillä (2 op)
- UE02 Maailmanlaajuinen kristinusko (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- UE03 Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä (2 op)
- UE04 Uskonto, kulttuuri ja yhteiskunta Suomessa (2 op)
- UE05 Uskonto taiteissa ja populaarikulttuurissa (2 op)
- UE06 Uskonto, tiede ja media (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- UE07 Uskonnon kertaus (2 op)
Elämänkatsomustieto
Pakolliset opinnot
- ET01 Minä ja hyvä elämä (2 op)
- ET02 Minä ja yhteiskunta (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- ET03 Kulttuurit (2 op)
- ET04 Katsomukset (2 op)
- ET05 Uskonnot ja uskonnottomuus (2 op)
- ET06 Tulevaisuus (2 op)
Historia
Pakolliset opinnot
- HI01 Ihminen, ympäristö ja historia (2 op)
- HI02 Kansainväliset suhteet (2 op)
- HI03 Itsenäisen Suomen historia (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- HI04 Eurooppalainen ihminen (2 op)
- HI05 Ruotsin itämaasta Suomeksi (2 op)
- HI06 Maailman kulttuurit kohtaavat (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- HI07 Historian kertaus (2 op)
Yhteiskuntaoppi
Pakolliset opinnot
- YH01 Suomalainen yhteiskunta (2 op)
- YH02 Taloustieto (2 op)
- YH03 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- YH04 Lakitieto (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- YH05 Yhteiskuntaopin kertaus (2 op)
Psykologia
Pakolliset opinnot
- PS01 Toimiva ja oppiva ihminen (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- PS02 Kehittyvä ihminen (2 op)
- PS03 Tietoa käsittelevä ihminen (2 op)
- PS04 Tunteet ja mielenterveys (2 op)
- PS05 Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- PS06 Psykologian kertaus (2 op)
Terveystieto
Pakolliset opinnot
- TE01 Terveys voimavarana (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- TE02 Ympäristö ja terveys (2 op)
- TE03 Yhteiskunta ja terveys (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- TE04 Terveystiedon kertaus (2 op)
Taito- ja taideaineet
Liikunta
Pakolliset opinnot
- LI01 Osaava liikkuja (2 op)
- LI02 Aktiivinen elämä (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- LI03 Uudet mahdollisuudet (2 op)
- LI04 Yhdessä liikkuen (2 op)
- LI05 Virkistystä liikunnasta (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- LI06 Vanhat tanssit ja etiketti (2 op)
- LI07 Kilpailu- ja valmennustoiminta (2 op)
- LI08 Uudet lajit (2 op)
- LI09 Talviliikuntakurssi (2 op)
- LI10 Golfin greencard-kurssi (1 op)
- LI11 Omalajikurssi 1 (2 op)
- LI12 Omalajikurssi 2 (2 op)
Kuvataide
Pakolliset opinnot
- KU01 Omat kuvat, jaetut kulttuurit (2 op)
- KU02 Ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- KU03 Kuva viestii ja vaikuttaa (2 op)
- KU04 Taiteen monet maailmat (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- KU05 Taide nyt! (2 op)
- KU06 Digitaalinen kuva (2 op)
- KU07 Elokuvailmaisu (2 op)
- KU08 Valokuvailmaisu (2 op)
- KU09 Kuvaviestintä (2 op)
- KU10 Valokuva- ja elokuvailmaisua soveltaen (2 op)
- KU11 Piirustus ja maalaus (2 op)
- KU12 Taidegrafiikka (2 op)
- KU13 Keramiikka ja muotoilu (2 op)
- KU14 Arkkitehtuuri- ja tilasuunnittelu (2 op)
- KU15 Lavastustaide (2 op)
- KU16 Maalaustekniikat (2 op)
- KU17 Kuvanveisto ja tilataide (2 op)
- KU18 Sarjakuva ja animaatio (2 op)
- KU19 Digitaalinen muotoilu (2 op)
- KU20 Taidepassi (2 op)
- PRK1–3 Kuvataiteen projekti (voi suorittaa 1., 2. ja 3. opiskeluvuotena) (2 op)
Musiikki
Pakolliset opinnot
- MU01 Intro – kaikki soimaan (2 op)
- MU02 Syke – soiva ilmaisu (2 op)
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
- MU03 Genre – globaali uteliaisuus (2 op)
- MU04 Demo – luovasti yhdessä (2 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- MU05 Bändikurssi (2 op)
- MU06 Soittokurssi (2 op)
- MU07 Musiikkiteknologia (2 op)
- MU08 Musiikin projekti (2 op) (huom. ei tarjota lukuvuonna 2023–2024)
- MU09 Lukion kuoro (2 op), 1.–3. vsk (mahdollista tehdä kolme opintojaksoa koko lukion aikana)
Opinto-ohjaus
Opinto-ohjaus
Pakolliset opinnot
- OP1 Minä opiskelijana osa I (ykköset), RO01 Ryhmänohjaus I (1 op)
- OP2 Jatko-opinnot ja työelämä (kakkoset), RO02 Ryhmänohjaus II (2 op)
- OP1 Minä opiskelijana osa II (abit), RO03 Ryhmänohjaus III (1 op)
Paikalliset lukiokohtaiset opinnot
- OP3 Tutor-toiminta (2 op)
- OP5 Työelämään tutustuminen (1–2 op)
Temaattiset opinnot
Temaattiset opinnot -opintojakso
- TO01 Kohti lukio-opintoja (2 op)
- TO02 Kestävä tulevaisuus (2 op)
- TO03 Lukiokohtainen temaattinen opintojakso (2 op)
Lukiodiplomit
Valtakunnalliset valinnaiset lukiodiplomit
- KULD2 Kuvataiteen lukiodiplomi (2 op)
- LILD4 Liikunnan lukiodiplomi (2 op)
- MELD5 Median lukiodiplomi (2 op)
- MULD6 Musiikin lukiodiplomi (2 op)
Muut opintojaksot
TÄ01 Tähtitieteen opintojakso (2 op)
Tähtitieteen opintojakso opiskellaan itsenäisesti kirjan ja verkkosisällön avulla. Opintojakson voi suorittaa kuka tahansa Viherlaakson lukion opiskelija. Kurssia pääsee suorittamaan lähettämällä Wilma-viestin Annika Ampujalle. Saat paluuviestinä ohjeet kurssin suorittamiseksi. Älä klikkaa itseäsi kurssille ilman lupaa.
Opintojaksoa voi samanaikaisesti suorittaa 6 opiskelijaa, ja jonotus muodostuu Wilma-viestien lähetysjärjestyksessä. Oppikirjoja on tarjolla 6 kpl. Ilman oppikirjaa ei opintojaksoa voi suorittaa.
Pohjavaatimuksia opintojaksolle ei ole, mutta sitä suositellaan suoritettavaksi toisena tai kolmantena lukiovuotena.
Opintojakson suorittamiseen on aikaa 60 vuorokautta, joten kun ilmoittaudut, varaudu suorittamaan kurssi seuraavan kahden kuukauden aikana. Opintojakson laajuus on 2 op.
Kuvataiteen opinnot voi suunnata joko klassiseen kuvataiteeseen tai mediapainotteisiksi, tai opinnot voivat koostua näistä molemmista taiteen alueista. Opintojen päätteeksi tehdään joko klassisen kuvataiteen tai median lukiodiplomi, tai molemmat.
Kuvataide on visuaalista kulttuurikasvatusta, jossa opiskelija tutkii todellisuutta taiteen keinoin. Oppiaineen keskeisenä päämääränä on, että opiskelija ymmärtää kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin merkityksen omassa elämässään. Kokemukset, mielikuvitus ja tavoitteellinen työskentely luovat perustan moniaistiselle oppimiselle.
Kuvataiteen suoritusjärjestys ja opintopolut
Alla olevat opintopolut ovat suuntaa antavia. Kuvataiteen lukiodiplomityön voi tehdä 2. tai 3. vuonna, ja sen opintojaksolle voi osallistua, kun suoritettuina on vähintään neljä kuvataiteen opintojaksoa.
Klassisen kuvataiteen polku
KU01 Omat kuvat, jaetut kulttuurit (2 op), 1. vsk
KU02 Ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt (2 op) , 2. vsk
KU04 Taiteen monet maailmat (2 op), 2. vsk
KU05 Taide nyt! (2 op), 2.–3. vsk
KU09 Kuvaviestintä (2 op), 3. vsk
KU11 Piirustus ja maalaus (2 op), 1.–2. vsk
KU12 Taidegrafiikka (2 op), 2.–3. vsk
KU13 Keramiikka ja muotoilu (2 op), 1.–2. vsk
KU14 Arkkitehtuuri ja tilasuunnittelu (2 op), 2. vsk
KU15 Lavastustaide (2 op), 2. vsk
KU16 Maalaustekniikat (2 op), 1.–2. vsk
KU17 Kuvanveisto ja tilataide (2 op), 1.–2. vsk
KU18 Sarjakuva ja animaatio (2 op), 1.–2. vsk
KU19 Digitaalinen muotoilu (2 op)
PRK1 Kuvataiteen projekti 1. vuonna (2 op), 1. vsk
PRK2 Kuvataiteen projekti 2. vuonna (2 op), 2. vsk
PRK3 Kuvataiteen projekti 3. vuonna (2 op), 3. vsk
KULD2 Kuvataiteen lukiodiplomi (2 op), 2.–3. vsk
Mediataiteen polku
KU01 Omat kuvat, jaetut kulttuurit (2 op), 1. vsk
KU03 Kuva viestii ja vaikuttaa (2 op), 1. vsk
KU04 Taiteen monet maailmat (2 op), 2. vsk
KU05 Taide nyt! (2 op), 2.–3. vsk
KU06 Digitaalinen kuva (2 op), 1. vsk
KU07 Elokuvailmaisu (2 op), 2. vsk
KU08 Valokuvailmaisu (2 op), 1. vsk
KU09 Kuvaviestintä (2 op), 2. vsk
KU10 Valokuva- ja elokuvailmaisua soveltaen (2 op), 3. vsk
MELD5 Median lukiodiplomi (2 op), 2.–3. vsk
Kuvataiteen opintojaksot
Kuvataiteen pakolliset opintojaksot
KU01 Omat kuvat, jaetut kulttuurit (2 op)
Opiskelija havainnoi itselle ja muille merkityksellisiä kuvia sekä jakaa ajatteluaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen. Opiskelija käyttää erilaisia kuvailmaisun välineitä, materiaaleja, teknologioita ja lähestymistapoja itsenäisesti sekä ryhmän jäsenenä. Moduulissa käytetään opiskelijoiden omia kuvia kuvailmaisun lähtökohtana ja näitä kuvia tarkastellaan suhteessa taiteen kuviin ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin.
KU02 Ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt (2 op)
Opiskelija havainnoi itselle ja muille merkityksellisiä teoksia, tuotteita ja palveluita sekä digitaalisia, rakennettuja ja luonnon ympäristöjä. Opiskelija perustelee ympäristöihin, tuotteisiin ja palveluihin liittyviä havaintojaan ja ajatteluaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen. Moduulissa käytetään opiskelijoiden omia kuvia kuvailmaisun lähtökohtana ja näitä kuvia tarkastellaan suhteessa taiteen kuviin ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin.
Kuvataiteen valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
KU03 Kuva viestii ja vaikuttaa (2 op)
Opiskelija syventää omakohtaista suhdettaan digitaaliseen kuvaan, mediaan, taiteeseen ja teknologiaan ajattelun ja ilmaisun taitojaan kehittämällä. Opiskelija laajentaa median, taiteen, teknologian ja audiovisuaalisen kulttuurin tuntemustaan perehtymällä erilaisiin ilmaisu-, tuotanto- ja esitystapoihin. Opiskelija tuottaa, muokkaa ja esittää kuvia digitaalisesti ja muilla keinoilla. Opiskelija perehtyy median, viestinnän ja taiteen käsitteistöihin ja kuvastoihin sekä liittää mediaesityksen erilaisiin näkemyksiin taiteen tehtävistä ja muusta visuaalisesta kulttuurista.
KU04 Taiteen monet maailmat (2 op)
Opiskelija tutkii, tulkitsee ja arvottaa taiteen kuvien henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia merkityksiä. Lisäksi opiskelija syventää omakohtaista suhdettaan eri aikojen ja eri kulttuurien kuvailmaisuun. Opiskelija perehtyy kuvan tekemisen, muokkaamisen ja esittämisen perinteisiin ja uusiin keinoihin sekä taiteen käsitteistöihin ja kuvastoihin. Opiskelija tutkii eri aikoina ja eri kulttuureissa tuotettuun taiteeseen sekä tutustuu erilaisiin näkemyksiin taiteen tehtävistä ja muusta visuaalisesta kulttuurista.
Kuvataiteen paikalliset lukiokohtaiset opintojaksot
KU05 Taide nyt! (2 op)
Opiskelija seuraa ja arvioi tämän päivän taiteen ilmiöitä laajasti. Opiskelija arvioi poikkitaiteellisia ja -tieteellisiä mahdollisuuksia sekä tutkii taiteen suhdetta käyttökulttuuriin ja yhteisöllisyyteen. Opiskelija perehtyy nykytaiteen taustalla vaikuttaviin ilmiöihin ja erilaisiin taidekäsityksiin. Opiskelija tutkii nykytaiteen ja kulttuurien välistä vuorovaikutusta, visuaalisia alakulttuureja sekä taiteen suhdetta yhteiskunnallisiin tapahtumiin.
KU06 Digitaalinen kuva (2 op)
Opiskelija tutkii ja tarkastelee digitaalisen kuvankäsittelyn ilmaisutapoja, tekniikkaa, estetiikkaa ja suunnittelu- sekä toteuttamisprosesseja. Opiskelija ymmärtää digitaaliseen kuvaan liittyviä teknisiä valmiuksia ja käyttää digitaaliseen kuvankäsittelyyn tarkoitettuja ohjelmia. Lisäksi moduulin tavoitteena on se, että opiskelija soveltaa digitaalisen kuvan ilmaisullisia ja viestinnällisiä ominaisuuksia omassa ilmaisussaan.
KU07 Elokuvailmaisu (2 op)
Opiskelija opiskelee elokuvan tekemisen prosessia: tarinan ideasta käsikirjoitukseen, tehtäväjakoon, kuvaukseen ja editointiin. Opiskelija harjoittelee videokameran käyttöä ja elokuvailmaisun teknisiä valmiuksia. Lisäksi harjoitellaan soveltamaan kuvallisten muuttujien yhteyttä tarinan kerrontaan sekä kuvatessa että editoidessa. Opiskelija perehtyy elokuvailmaisun ilmaisullisiin ja rakenteellisiin ominaisuuksiin ja niiden soveltamiseen omassa ilmaisussa. Lisäksi kehitetään teknisiä valmiuksia ja tarinan ja dramaturgian rakentamista elokuvan keinoin.
KU08 Valokuvailmaisu (2 op)
Moduulissa opitaan järjestelmäkameran peruskäyttö. Opiskelija ymmärtää taide- ja mediavalokuvan ilmaisullisia keinoja – miten valo ja varjo, kontrastit, syvyystasot, liike, terävyysalueet, mittakaava, sommittelu jne. taipuvat tarkoituksenmukaiseen ilmaisuun. Opiskelija tutkii kameran teknisten ominaisuuksien vaikutusta valokuvailmaisuun, esimerkiksi valotuksen säätämistä tavoitteiden mukaiseksi.
KU09 Kuvaviestintä (2 op)
Opiskelija tutkii visuaalisten viestien vastaanottamiseen ja tekemiseen liittyviä ilmiöitä, rakenteita ja lainalaisuuksia. Lisäksi perehdytään graafisen suunnittelun perusteisiin. Opiskelija kykenee tulkitsemaan, arvioimaan ja arvottamaan erilaisia käyttögrafiikan lajityyppejä. Opiskelija perehtyy visuaalisen viestinnän ja graafisen suunnittelun perusteisiin, kuvien ja merkkien käyttöön, rooleihin ja vaikutusmahdollisuuksiin erilaisissa visuaalisissa viestintäkanavissa.
KU10 Valokuva- ja elokuvailmaisua soveltaen (2 op)
Opiskelija syventyy joko valokuvailmaisuun tai elokuvailmaisuun ja oppii pitkäjänteiseen projektityöskentelyyn yksin tai ryhmässä. Opiskelija harjoittelee ja opiskelee järjestelmäkameran tai videokameran teknisiä ja ilmaisullisia käyttömahdollisuuksia peruskurssin sisältöjä laajemmin. Valokuvausta opiskelevat tekevät kuvauskokeiluja eri valotusajoilla, eri valaistusolosuhteissa ja mahdollisesti erilaisia objektiiveja käyttäen ja opettelevat ymmärtämään teknisten asioiden yhteyttä ilmaisuun. Videokuvausta opiskelevat harjoittelevat ilmaisemaan tunnetta, juonenkäänteitä, tarinan etenemistä ja tempoa erilaisin kuvallisteknisin keinoin sekä kuvatessa että editoidessa.
KU11 Piirustus ja maalaus (2 op)
Opiskelija tutkii, kokeilee, syventää ja laajentaa itselle ominaisia kuvailmaisun tapoja piirustuksen ja maalauksen alueelta. Opiskelija perehtyy erilaisiin piirtimiin ja erilaisten piirros- ja maalaustekniikoiden mahdollisuuksiin, kuvan rakenteen, valon, varjon, värin, valöörin, kontrastin, tilan ja aineen mukaisuuden vaikutuksiin kuvassa ja omassa kuvailmaisussa.
KU12 Taidegrafiikka (2 op)
Opiskelija tutkii taidegrafiikan tekniikoita, ymmärtää niiden ilmaisullisia mahdollisuuksia omassa kuvailmaisussa ja ymmärtää taidegrafiikkaa omana taidelajityyppinään. Opiskelija valmistaa koho- ja syväpainografiikan laatat ja vedokset. Lisäksi opiskelija soveltaa omassa työssään koho- ja syväpainografiikan teknisiä ja ilmaisullisia erityisominaisuuksia.
KU13 Keramiikka ja muotoilu (2 op)
Opiskelija ymmärtää esineen toimivuuden ja muotoilun välistä suhdetta. Moduulin opinnoissa tutkitaan designprosessin eri vaiheita ideasta esineeksi sekä kuvallista kehittelyä. Lisäksi tutustutaan esinesuunnittelun historiaan. Opiskelija perehtyy monivaiheisen muotoiluprosessin toteuttamiseen ja hallintaan. Opintojen aikana työstetään erilaisia käsin tehtäviä saven rakennustekniikoita ja niiden sovelluksia ja kokeillaan dreijausta. Lisäksi tutustutaan saven koristelutekniikoihin, polttamiseen sekä lasittamiseen.
KU14 Arkkitehtuuri ja tilasuunnittelu (2 op)
Opiskelija ymmärtää alue- ja rakennussuunnittelun periaatteita ja tutkii rakentamisen ja tilasuunnittelun keskeistä käsitteistöä ja tyylihistoriaa. Lisäksi opiskelija muodostaa yleisnäkemyksen arkkitehtuurista ja tilasuunnittelusta taiteen ja tekniikan lajina. Moduulin opinnoissa tarkastellaan asutuksen ja rakennuskannan muodostumista ja kehitystä sekä pohditaan toimivan tilasuunnittelun edellytyksiä. Lisäksi perehdytään pääkaupunkiseudun merkittävimpiin rakennuksiin ja arkkitehteihin.
KU15 Lavastustaide (2 op)
Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa esiteltävään tilaan visuaalisen teemallisen kokonaisuuden. Tavoitteena on ymmärtää lavastuksen merkitys ja tehtävä osana tapahtuman tai esityksen kokonaisuutta. Opiskelija oppii kolmiulotteisen lavastustaiteen keskeistä sanastoa ja ajattelua. Moduulin aikana suunnitellaan visuaalisesti yhtenäinen teemallinen lavastuskokonaisuus lukuvuoden tanssiproduktion tarpeisiin. Opiskelijat tutkivat juhlan teeman visuaalista ja tiedollista pohjaa. Moduulin aikana tehdään lukion vanhojen tanssien tapahtumaan tilataiteellinen kokonaisuus, jonka myötä perehdytään lavastustaiteen perusteisiin.
KU16 Maalaustekniikat (2 op)
Opiskelija kokeilee ja käyttää eri maalaustekniikoita ja materiaaleja oman ilmaisun materiaalina, sisältönä ja tekniikkana. Moduulin opinnoissa syvennetään ja laajennetaan kuvallista ilmaisua pitkäjänteisen ja temaattisen työskentelyn avulla. Opintojen aikana kehitetään materiaalituntemusta ja tekniikoita. Opiskelijat tekevät akvarelli- ja tussimaalauksen sekä maalaavat akryyli- ja öljyväreillä. Lisäksi opiskelijat perehtyvät väreihin maalauksen ilmaisullisena elementtinä sekä maalauksen kerroksellisuuteen tilallisena vaikuttajana. Opiskelijat valmistavat maalauspohjat ja kokoavat kiilakehyksen.
KU17 Kuvanveisto ja tilataide (2 op)
Opiskelija tutkii ja syventää avaruudellista hahmotuskykyään ja tilakäsitystään kolmiulotteisen työskentelyn avulla. Opinnoissa tarkastellaan plastista muotoa, sen luonnetta, siihen vaikuttavia tekijöitä sekä ilmaisullisia ominaisuuksia. Lisäksi tutustutaan kuvanveiston menetelmiin, erilaisiin kokeellisiin materiaaleihin ja kolmiulotteisen työskentelyn periaatteisiin, opiskellaan erilaisia perustekniikoita sekä tehdään materiaalisia kokeiluja ja yhdistelmiä. Tavoitteena on paneutua plastisen muodon ja tilallisen ajattelun problematiikkaan.
KU18 Sarjakuva ja animaatio (2 op)
Opiskelija tutkii sarjakuvan ja/tai animaation tapaa ilmaista erilaisia asioita (lajityypit) ja opiskelee sarjallisen kerronnan retoriikkaa. Lisäksi sovelletaan sarjakuvan ja animaation ilmaisullisia ja rakenteellisia ominaisuuksia omassa taiteellisessa työskentelyssä. Opintojakson aikana opiskellaan tekniikoita, tuotantoprosessin suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
KU19 Digitaalinen muotoilu (2 op)
Opiskelija tutustuu suomalaiseen muotoiluun ja harjoittaa kolmiulotteista hahmotuskykyään ja muototajuaan. Opiskelija perehtyy muotoilun ja visuaalisen käyttökulttuurin merkitykseen arjen toiminnoissa ja ihmisten hyvinvoinnissa. Opiskelija harjoittelee digitaalisen tilaohjelmasovelluksen käyttöä kurssitöissä. Lisäksi opintojen aikana tutustutaan erityisesti tunnettujen suomalaisten muotoilijoiden töihin. Opiskelijat harjoittelevat muotoiluprosessien metodeja ja käyttöä. Lisäksi havainnoidaan, ideoidaan ja mietitään ratkaisuja ympäristön ja yhteisön ongelmiin muotoiluprosessin keinoin.
PRK1/PRK2/PRK3 Kuvataiteen projektiopintojakso (2 op)
Kuvataiteen projektin voi suorittaa 1., 2. ja 3. opiskeluvuotena.
KULD2 Kuvataiteen lukiodiplomi (2 op)
Kuvataiteen lukiodiplomi on valtakunnallinen näyttö kuvataiteen osaamisesta. Lukiodiplomi tehdään 2 opintopisteen opintojakson aikana. Ennen lukiodiplomin suorittamista opiskelijalla täytyy olla suoritettuna vähintään 8 opintopistettä kuvataiteesta. Kuvataiteen lukiodiplomi koostuu teoksesta ja portfoliosta. Lukiodiplomin tehtävävaihtoehtoja on vähintään kuusi, joista opiskelija valitsee yhden työstettäväkseen. Lukiodiplomintehtävät pohjautuvat lukion opetussuunnitelman perusteissa määriteltyihin kuvataiteen pakollisiin ja syventäviin moduuleihin. Tehtävät vaihtuvat vuosittain, ja ne ovat Opetushallituksen määrittelemiä.
Lukion musiikinopetus tarjoaa tilaisuuksia musiikillisten ilmaisutapojen kokeilemiseen, mielikuvituksen käyttöön ja taiteidenväliseen työskentelyyn.
Luova tuottaminen ja uusien musiikillisten ratkaisujen etsiminen ovat prosesseja, jotka vaativat aikaa ja rauhaa ajatella. Ne kehittävät pitkäjänteisyyttä ja kykyä soveltaa opittua uusissa tilanteissa.
Musiikin opintojaksojen suoritusjärjestys on alla olevan listan mukainen. Kuorossa voi olla mukana läpi opiskeluajan, ja siitä saa joka vuosi uuden suorituksen.
Musiikin suoritusjärjestys
MU01 Intro – kaikki soimaan (2 op), 1. vsk
MU02 Syke – soiva ilmaisu (2 op), 1.–2. vsk
MU03 Genre – globaali uteliaisuus (2 op), 2.–3. vsk
MU04 Demo – luovasti yhdessä (2 op), 2.–3. vsk
MU05 Bändikurssi (2 op), 2.–3. vsk
MU06 Soittokurssi (2 op), 1.–3. vsk
MU07 Musiikkiteknologia (2 op), 2.–3. vsk
MU08 Musiikin projekti (2 op) (huom. ei tarjota lukuvuonna 2023–2024)
MU09 Lukion kuoro (2 op), 1.–3. vsk (mahdollista tehdä kolme opintojaksoa koko lukion aikana)
MULD6 Musiikin lukiodiplomi (2 op), 2.–3. vsk
Musiikin opintojaksot
Musiikin pakolliset opintojaksot
MU01 Intro – kaikki soimaan (2 op)
Opiskelija kehittää äänenkäyttöään ja musisointitaitojaan ja uskaltaa käyttää musiikkia ilmaisunsa välineenä ja tuottaa musiikillisia ideoita. Opiskelija harjaantuu hahmottamaan musiikin elementtejä kokemuksellisesti, tutkii ja syventää omaa kuuntelusuhdettaan ja ymmärtää ja osaa soveltaa teknologian käyttömahdollisuuksia musiikissa. Opintojaksolla tehdään monipuolisia äänenkäyttöä sekä laulu- ja yhteismusisointitaitoja kehittäviä tehtäviä ja ohjelmistoja.
MU02 Syke – soiva ilmaisu (2 op)
Opiskelija syventää osaamistaan itselleen mieluisissa musiikillisissa ilmaisutavoissa ja kehittää yhteismusisointitaitojaan ja taiteellista ilmaisuaan. Opiskelija analysoi musiikin kulttuurisia piirteitä ja merkityksiä ja heittäytyy rohkeasti tuottamaan musiikillisia ideoita. Opintojaksolla hyödynnetään musiikillisen osaamisen eri osa-alueita kehittävää ohjelmistoa.
Musiikin valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
MU03 Genre – globaali uteliaisuus (2 op)
Opiskelija ymmärtää musiikin kulttuurisidonnaisuutta ja kulttuurien välisiä kytköksiä. Opiskelija suhtautuu uteliaasti ja perehtyy kokemuksellisesti itselleen uusiin musiikin lajeihin ja musiikkikulttuureihin. Opintojaksolla käsitellään erilaisia musiikinlajeja, musiikkityylejä ja musiikkikulttuureja sekä niihin kytkeytyviä merkityksiä ja arvostuksia.
MU04 Demo – luovasti yhdessä (2 op)
Opiskelija kehittää luovaa osaamistaan musiikillisessa tai taiteidenvälisessä prosessissa ja ottaa vastuuta ryhmän musiikillisesta toiminnasta. Opiskelija syventää ymmärrystään musiikillisen vaikuttamisen ja vuorovaikutuksen tavoista hahmottaa musiikin suhdetta muihin taiteenlajeihin ja mediaan. Opintojakson tavoitteiden toteuttamistapa ja ohjelmisto suunnitellaan opiskelijalähtöisesti ja musiikillinen tai taiteidenvälinen prosessi ryhmän resurssien mukaan.
Musiikin paikalliset (lukiokohtaiset) opintojaksot
MU05 Bändikurssi (2 op)
Opintojaksolle voivat osallistua yhtyesoitosta ja -laulusta kiinnostuneet opiskelijat, joilla on soiton perusteet hallussa. Opintojaksolla voi keskittyä yhden tai useamman instrumentin soittamiseen tai laulamiseen. Ohjelmisto on pääosin opiskelijoiden yhdessä valitsemaa. Opintojakson aikana ryhmä valmistautuu esiintymään lukion tilaisuuksissa, kuten joulu- ja kevätjuhlassa. Bändikurssin voi suorittaa useampaan kertaan. Tällöin sama opintojakso valitaan uudelleen, ja uudet suoritetut opintopisteet lisätään suorituksen kokonaislaajuuteen.
MU06 Soittokurssi (2 op)
Opiskelija keskittyy yksinomaan soiton harjoitteluun ja teoriaan. Käytettäviä instrumentteja ovat kitara, basso, ukulele, piano, rummut ja perkussiot. Opintojaksolla syvennetään ensimmäisillä opintojaksoilla opittavia valmiuksia ja paneudutaan syvällisemmin yksityiskohtiin ja kokonaisuuksien viimeistelyyn. Opintojaksolle osallistuminen ei edellytä aiempaa soittoharrastusta, eikä opintojaksoon sisälly esiintymisiä.
MU07 Musiikkiteknologia (2 op)
Opintojakson työskentely tapahtuu pääosin koulun tietokoneilla. Keskeistä sisältöä ovat MIDI- ja audiosekvensseri, muokkaus ja tallennus. Ohjelmistoihin perehdytään oman musiikin tekemisen kautta, joka tapahtuu ohjatusti ja oma lähtötaso huomioiden. Opintojaksolla tehdään mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä muiden taideaineiden kanssa.
MU08 Musiikin projekti (2 op) (huom. ei tarjota lukuvuonna 2023–2024)
Opiskelija osallistuu vuosittaisen monitaiteellisen produktion toteutukseen musiikin osalta. Hän voi hyödyntää ja kehittää osaamistaan laulajana, soittajana, sanoittajana, säveltäjänä ja sovittajana. Ryhmä suunnittelee musiikillisen toteutuksen yhdessä, ja harjoituksiin ja esityksiin sitoudutaan. Produktio sopii opiskelijoille, joilla on hyvät musiikilliset valmiudet. Opintojakson voi suorittaa useampaan kertaan, jokaisena opiskeluvuotena.
MU09 Lukion kuoro (2 op)
Opiskelija kehittää omaa äänenkäyttöään ja laulamisen varmuutta ryhmässä. Kuoro kokoontuu harjoittelemaan viikoittain erikseen sovittavana ajankohtana, ja valmistautuu esittämään yksi- ja moniäänistä ohjelmistoa koulun juhlissa ja tilaisuuksissa. Suoritusmerkinnän saa yhden vuoden osallistumisesta, ja merkintöjä voi kerryttää useammalta vuodelta (MU11, MU12, MU13). Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä.
MULD6 Musiikin lukiodiplomi (2 op)
Musiikin lukiodiplomi on valtakunnallinen näyttö musiikin osaamisesta. Lukiodiplomi tehdään 2 opintopisteen opintojakson aikana. Opiskelija osoittaa musiikillista osaamistaan ja harrastuneisuuttaan valmistamalla musiikin taidollista ja tiedollista hallintaa osoittavan projektin tai kokoamalla näytesalkun lukioaikaisista musiikkiopinnoistaan ja -toiminnastaan. Musiikin lukiodiplomin voi toteuttaa joko yksin tai ryhmän jäsenenä. Opintojakson keskeiset sisällöt perustuvat musiikin lukiodiplomin erilaisiin toteutustapoihin ja osa-alueisiin. Musiikin lukiodiplomi muodostuu neljästä osasta, jotka ovat opiskelijan musiikillinen omaelämäkerta, musiikkiprojekti tai musiikillinen näytesalkku, yhteenveto ja arvioitsijoiden lausunto.
Lukiodiplomit
Viherlaakson lukiossa voi suorittaa kuvataiteen, liikunnan, median ja musiikin lukiodiplomin. Diplomi tehdään kunkin aineen päättötyönä yleensä kolmantena opintovuonna. Sitä ennen diplomin tekijä on ehtinyt opiskella riittävästi kyseisen oppiaineen opintoja. Liikunnan diplomin tekeminen kannattaa aloittaa toisena opintovuonna. Lisätietoa saat kunkin aineen opettajalta.
Lukiodiplomien tehtävänä on antaa opiskelijalle mahdollisuus osoittaa erityistä osaamistaan ja harrastuneisuuttaan pitkäkestoisen näytön avulla. Lukiodiplomi kuvaa monipuolisesti opiskelijan tavoitteellista työskentelyä, kehittyneitä taitoja ja osaamista.
Lisätietoa saat Opetushallituksen sivuilta täältä(ulkoinen linkki)
Kuvataiteen lukiodiplomi (KULD2)
Kuvataiteen lukiodiplomin tavoitteena on, että opiskelija osoittaa kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin laaja-alaista osaamistaan tuottamalla, tulkitsemalla ja arvottamalla monipuolisesti erilaisia kuvia. Opintojakson keskeiset sisällöt perustuvat opiskelijan lukiodiplomille asettamiin tavoitteisiin sekä hänen valitsemaansa tehtävään, näkökulmaan ja toteutustapaan. Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu teoksesta sekä työskentelyprosessia, itsearviointia ja kuvataiteen tuntemusta kuvaavasta portfoliosta.
Kuvataiteen lukiodiplomi on edellytys kuvataidelinjan todistuksen saamiseen. Lisäksi sinulla tulee olla vähintään kahdeksan kuvataiteen opintojaksoa suoritettuna yhteensä 16 opintopisteen verran.
Liikunnan lukiodiplomi (LILD4)
Liikunnan lukiodiplomin tavoitteena on, että opiskelija pohtii monipuolisesti liikunnan merkitystä elämässään kehittäen samalla fyysistä toimintakykyään, liikunnallista erityisosaamistaan, harrastuneisuuttaan ja yhteistyökykyään. Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat liikunnan osioiden lisäksi liikunnallisen tutkielman sekä portfolion tekeminen. Liikunnan lukiodiplomi koostuu liikuntakykyisyyden, liikuntatietojen, erityisosaamisen, harrastuneisuuden ja yhteistyötaitojen sekä portfoliolla tehtävän itsearvioinnin muodostamasta kokonaisuudesta.
Median lukiodiplomi (MELD5)
Median lukiodiplomin tavoitteena on edistää opiskelijan monipuolisia media- ja vuorovaikutustaitoja sekä median välineiden, ilmaisukeinojen ja mahdollisuuksien luovaa käyttöä. Lisäksi edellytetään informaation kriittisen valinnan, tulkinnan, arvioinnin ja jäsentelyn taitoa, mediasuhteen pohdintaa ja median toimintaympäristön hahmottamista. Opintojakson keskeiset sisällöt perustuvat opiskelijan valitsemaan tehtävään, näkökulmaan ja toteutustapaan. Median lukiodiplomi on portfolion ja mediaesityksen muodostama kokonaisuus.
Musiikin lukiodiplomi (MULD6)
Opiskelija osoittaa musiikillista osaamistaan ja harrastuneisuuttaan valmistamalla musiikin taidollista ja tiedollista hallintaa osoittavan projektin tai kokoamalla näytesalkun lukioaikaisista musiikkiopinnoistaan ja -toiminnastaan. Musiikin lukiodiplomin voi toteuttaa joko yksin tai ryhmän jäsenenä. Opintojakson keskeiset sisällöt perustuvat musiikin lukiodiplomin erilaisiin toteutustapoihin ja osa-alueisiin. Musiikin lukiodiplomi muodostuu neljästä osasta, jotka ovat opiskelijan musiikillinen omaelämäkerta, musiikkiprojekti tai musiikillinen näytesalkku, yhteenveto ja arvioitsijoiden lausunto.
Arviointi
Opiskelijan oppimisen arvioinnin tehtävänä on edistää opiskelijan oppimista. Lähtökohtana on, että opiskelijat ymmärtävät, mitä heidän on tarkoitus oppia ja miten oppimista arvioidaan. Arvioinnilla opiskelijaa kannustetaan omien tavoitteiden asettamiseen ja tarkoituksenmukaisten työskentelytapojen valintaan. Opintojen aikainen arviointi ja palautteen antaminen ovat osa opiskelijan ja opettajan välistä vuorovaikutusta. Palaute sekä itse- ja vertaisarviointi ohjaavat opiskelijaa tarkentamaan asetettuja tavoitteita ja kehittämään työskentelyään tavoitteiden suuntaisesti.
Opiskelijan oppimisen arviointi antaa opiskelijalle palautetta opintojen edistymisestä ja oppimistuloksista sekä lukio-opintojen aikana että opiskelun päättyessä. Lisäksi arviointi antaa tietoja opiskelijan huoltajille sekä jatko-opintojen järjestäjien, työelämän ja muiden vastaavien tahojen tarpeita varten. Opiskelijan oppimisen arviointi auttaa myös opettajaa ja kouluyhteisöä opetuksen vaikuttavuuden arvioinnissa. Arvosanan antaminen on yksi arvioinnin muoto.
Jatkuva monipuolinen näyttö
Opintojakson arviointi perustuu opiskelijan antamaan monipuoliseen jatkuvaan näyttöön. Arvosanaan voivat vaikuttaa esimerkiksi tehtävät, esseet, projektit, itsearviointi ja vertaisarviointi sekä kirjalliset ja suulliset kokeet yksin tai ryhmässä tehtyinä. Jatkuva arviointi on sekä opiskelutaitojen että tietojen havainnointia. Sen tavoitteena on ohjata opiskelijaa tekemään tärkeitä havaintoja omasta oppimisestaan ja siten kehittämään opiskelutaitojaan.
Arvioinnista sopiminen
Jokaisen opintojakson opiskelu suunnitellaan yhdessä opintojakson opettajan ja ryhmän opiskelijoiden kesken. Samassa yhteydessä opintojakson ensimmäisillä oppitunneilla sovitaan myös opintojakson arvioinnista.
Jakson päättyessä arvioinnissa käytettävän materiaalin tulee olla opettajan käytettävissä viimeistään ko. jakson uusintakuulustelupäivään mennessä, ellei opettaja ole ilmoittanut muunlaista aikataulua. Mikäli opintojaksoon kuuluvia suorituksia jää puuttumaan, opettaja voi arvioida opintojakson P-merkinnällä tai alentaa opintojakson arvosanaa. Uusintakuulustelun jälkeen opettaja ei ota puuttuvia töitä vastaan. Mikäli P-merkintä johtuu koesuorituksen puuttumisesta, opintojakso arvioidaan opiskelijan osallistuttua uusintakuulusteluun.
Toisissa oppilaitoksissa suoritettujen opintojaksojen arviointi
Arviointi perustuu ensisijaisesti opintojakson järjestäneen oppilaitoksen arviointiin. Toisessa lukiossa suoritetusta valtakunnallisesta pakollisesta tai valinnaisesta opintojaksosta annetaan numeroarviointi. Muissa oppilaitoksissa suoritetut lukiokohtaiset opintojaksot arvostellaan pääsääntöisesti suoritusmerkinnällä. Opiskelijalta vaaditaan lisänäyttöä esimerkiksi verkko-opintoina tehdyistä opintojaksoista.
Vaihto-opiskelijavuoden aikana opiskelijan kannattaa dokumentoida opiskelutyönsä huolellisesti. Tämän kirjallisen materiaalin perusteella näitä opintoja voidaan hyväksilukea lukion oppimäärään. Vaihto-opiskeluvuoden jälkeen materiaali toimitetaan rehtorille.
Oppilaitoksen itsearviointi
Viherlaakson lukion itsearvioinnin tarkoituksena on tukea asetettujen tavoitteiden toteutumista, edistää säädösten ja määräysten toteuttamista, parantaa koulumme koulupalvelujen laatua, edistää koulutuksellisen tasa-arvon toteutumista, tukea koulutuksen jatkuvaa ja määrätietoista kehittämistä sekä parantaa kasvamisen ja oppimisen edellytyksiä. Lisäksi arvioinnilla pyritään kehittämään koulun, opettajien, vanhempien, opiskelijoiden ja koko työyhteisön yhteistyötä, toimintakykyä ja johtajuutta.
Arviointiin osallistuvat opettajat, opiskelijat, vanhemmat sekä johtokunta. Tietoa oppilaitoksen toiminnasta kerätään joka vuosi. Anna palautetta rehellisesti ja rakentavasti, jos sinulta sitä kysytään. Voit aina keskustella myös henkilökohtaisesti opettajiesi, ryhmänohjaajasi, opinto-ohjaajasi tai rehtorin kanssa. Wilman palautelomakkeen kautta voit myös kertoa terveisesi.
Opintojakson arviointi
Opintojaksot arvioidaan pääsääntöisesti numeroin (4–10) tai suoritusmerkinnöin (S = suoritettu, P = suorituksia puuttuu, K = keskeytetty). Soveltavat opintojaksot arvioidaan hyväksytyillä arvosanoilla (5–10) tai S-/K-merkinnällä.
P-merkintä tulee hoitaa hyväksytysti suoritetuksi viimeistään kuluvan periodin uusintakuulustelupäivämäärään mennessä. Jos P-merkintää ei ole tuohon mennessä hoidettu, muuttuu arviointi K-merkinnäksi (katso kohta "Keskeytynyt opintojakso").
Opiskelijan opintosuorituksista annetaan arvosana tai suoritusmerkintä opintojakson päätyttyä.
Jos opintojakso koostuu useammasta saman oppimäärän moduulista, annetaan siitä yksi arvosana.
Jos kyse on usean oppiaineen yhteisestä opintojaksosta, arvosanat annetaan oppiaineittain.
Pakollisten oppiaineiden ja valinnaisten vieraiden kielten oppimääristä annetaan lukiokoulutusta koskevan valtioneuvoston asetuksen (810/2018) mukainen numeroarvosana. Opinto-ohjauksesta annetaan suoritusmerkintä (S).
Paikallisessa opetussuunnitelmassa määritellyt muut lukion tehtävään soveltuvat opinnot arvioidaan siten kuin opetussuunnitelmassa määrätään.
Opiskelija voi pyytää suoritusmerkinnän (S):
liikunnasta.
sellaisista oppiaineista, joissa hänen suorittamansa oppimäärä käsittää vain kaksi opintopistettä.
sellaisista valinnaisista vieraista kielistä, joissa hänen suorittamansa oppimäärä käsittää korkeintaan neljä opintopistettä.
Opiskelijan tulee S-merkintää pyytäessään täyttää S-merkintähakemuslomake ja palauttaa se kansliaan. Lomakkeita saa kansliasta.
Hylättyjen arvosanojen (4) sallittu määrä lasketaan suoritettujen valtakunnallisten pakollisten ja valinnaisten opintojaksojen kokonaismäärästä. Kertausopinnot ovat lukion omia paikallisia opintojaksoja, eikä niitä lasketa tässä tapauksessa opiskeltujen opintojaksojen kokonaismäärään. Hylättyjen arvosanojen liian suuri määrä on este päättötodistuksen saamiselle (katso kohta "Etenemiseste"). Opiskelijan on syytä varmistaa hyvissä ajoin, ettei hylättyjä opintojaksoja ole liikaa.
LOPS2021:
2–5 opintopistettä suoritettuina -> 0 op hylättyjä opintoja
6–11 opintopistettä suoritettuina -> enintään 2 op hylättyjä opintoja
12–17 opintopistettä suoritettuina -> enintään 4 op hylättyjä opintoja
18 opintopistettä tai enemmän suoritettuina -> enintään 6 op hylättyjä opintoja
LOPS2016 (vanha opetussuunnitelma):
1–2 kurssia -> hylätyt kurssit eivät sallittuja
3–5 kurssia -> 1 hylätty kurssi sallittu
6–8 kurssia -> 2 hylättyä kurssia sallittu
9 kurssia tai enemmän -> 3 hylättyä kurssia sallittu
Oppiaineen opiskelussa on etenemiseste, kun opiskelijalla on kyseisessä oppiaineessa sellainen määrä hylättyjä opintojakson arvosanoja (4), että se estää päättötodistuksen saannin.
Opiskelija voi saada luvan jatkaa opintojaan etenemisesteestä huolimatta oppiaineen seuraavilla opintojaksoilla, mutta kyseisiä opintojaksoja ei arvioida eikä merkitä opiskelijan suorituksiin ennen kuin etenemisesteen muodostavat arvosanat on korotettu.
Muualla suoritettujen opintojaksojen hylättyjä arvosanoja ei hyväksilueta opintoihin.
Jos opinnot eivät etene tavanomaisesti jossakin oppiaineessa, harkitse tarkkaan, ilmoittaudutko YO-tutkintoon. Lukion koko oppimäärän suorittaminen tulee suunnitella huolellisesti siinä vaiheessa, kun suunnittelee YO-tutkinnon kokeisiin osallistumista.
Opintojakson keskeytyminen
K-merkintä tarkoittaa, että opintojaksoa ei ole voitu arvioida liian vähäisen näytön vuoksi. Opintojakso valitaan tarjottimelta uudestaan.
P-merkinnät muuttuvat lukuvuoden päätyttyä K-merkinnöiksi, ja edellisen lukuvuoden P-merkintöjä ei voi suorittaa seuraavana lukuvuonna muuten kuin valitsemalla tarjottimelta opintojakso uudestaan.
Uusintakuulustelu
Kunkin periodin jälkeen järjestetään uusintakuulustelu klo 15–18 (19).
Uusintakuulusteluun on ilmoittauduttava, kun arvioinnit ovat Wilmassa, viimeistään ilmoitettuna päivänä.
Hylätyn opintojakson korottaminen
Hylätty opintojakson suoritus kannattaa uusia ensimmäisessä mahdollisessa uusintakuulustelussa. Hylätyn opintojakson saa uusia kerran saman lukuvuoden aikana millä tahansa uusintakuulustelukerralla.
Ilmoittautuminen tapahtuu juuri päättyneen periodin osalta Wilmassa Tentit-osiossa. Aikaisempien periodien opintojaksojen uusintoihin ilmoittaudutaan suoraan opettajalle lähetetyllä Wilma-viestillä.
Hyväksytyn opintojakson korottaminen
Syyslukukaudella (periodeissa 1–2) hyväksytysti suoritetun opintojakson voi uusia 2. periodin uusintakuulustelussa.
Kevätlukukaudella (periodeissa 3–5) hyväksytysti suoritetun opintojakson voi uusia 5. periodin uusintakuulustelussa.
Kolmantena opintovuonna lukion oppimäärän kokonaan suorittavat abiturientit voivat uusia syksyllä suoritetuista hyväksytyistä opintojaksoista yhden 2. periodin uusinnassa sekä 3. periodin aikana suoritetuista opintojaksoista yhden 3. periodin uusinnassa.
Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen arvosanojen opintopisteiden mukaan painotettuna aritmeettisena keskiarvona.
Mikäli opiskelija osoittaa erillisessä kuulustelussa suurempaa kypsyyttä ja parempaa oppiaineen hallintaa kuin opintojaksojen arvosanoista määräytyvä oppiaineen arvosana edellyttää, tulee arvosanaa korottaa. Lisäksi arvosanaa voidaan korottaa, jos opiskelijan arvioinnista vastaavat opettajat päättävät, että opiskelijan tiedot ja taidot ovat hänen antamiensa näyttöjen perusteella oppiaineen päättövaiheessa opintojaksojen arvosanojen perusteella määräytyvää arvosanaa paremmat.
Suoritukset muissa oppilaitoksissa
Lukion oppimäärään on mahdollista sisällyttää muualla suoritettuja opintoja.
Hyväksiluvut tulee hakea hyvissä ajoin ennen valmistumista.
Rehtori hyväksilukee muualla suoritetut opinnot.
Muualla suoritettuja opintojaksojen hylättyjä arvosanoja ei hyväksilueta opintoihin.
Espoo-tarjottimen opintojaksot on tarkoitettu kaikille Espoon lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville. Katso opintotarjonta Wilmasta.
Jos olet suorittanut opintojakson jossakin toisessa lukiossa, pyydä kyseisen lukion kansliaa ilmoittamaan valmiista suorituksestasi lukiosihteerille sähköpostitse maria.laihosola(at)espoo.fi
Voit suorittaa Espoon aikuislukiossa opintoja maksutta joko verkko-opintoina tai iltaopintoina.
Ensimmäisenä sinun tulee ilmoittautua aikuislukioon aineopiskelijaksi ja rekisteröidä käyttäjätunnuksesi, jotta saat Wilma Omnia -tunnukset sekä Moodle-tunnukset. Tämä vaatii vahvaa tunnistautumista (pankkitunnukset) toukokuusta 2023 lähtien.
Ilmoittaudu aineopiskelijaksi täällä. (ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
Aikuislukion opintotarjottimen näet täältä.(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
Tarkista huolellisesti, että teet oikean opetussuunnitelman mukaista kurssia tai opintojaksoa. Vastaavuudet näet täältä: kohdasta opintotarjottimet --> Kurssien ja opintojaksojen vastaavuudet.(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
Jos olet epävarma, kysy apua omalta opoltasi.
Odota; saat sähköpostiisi ohjeet käyttäjätunnuksen aktivointiin (muista tarkistaa roskapostikansio!). Viesti on voimassa vain 24 h, jonka sisällä tunnukset tulee aktivoida.
Aktivoi tunnukset sähköpostissasi olevien ohjeiden mukaan. Tunnukset löytyvät sähköpostin liitetiedostosta. Tunnus toimii sekä Wilma Omniaan että Moodle Omniaan.
Valitse kurssit/opintojaksot Wilma Omniassa (aivan kuten omassakin lukiossasi). Tarjottimen nimi on "non-stop verkko-opinnot". Rekisteröidy vaaditulle opintoalustalle Moodle Omniassa.
Aikuislukion oppikirjalistan löydät täältä.(ulkoinen linkki)(ulkoinen linkki)
Oppivelvollinen saa lisenssin oppikirjoihin opettajalta pyytämällä.
Aloita opintojen suorittaminen. Tutustu ensin kurssin/opintojakson suoritusohjeisiin ja sisältöihin.
Kun olet suorittanut haluamasi opinnot, pyydä aikuislukion opintotoimistoa ilmoittamaan valmiista suorituksista lukiosihteerille sähköpostitse maria.laihosola(at)espoo.fi
Ennen vaihto-opiskelun alkamista oppivelvollisen opiskelijan tulee anoa rehtorilta oppivelvollisuuden tilapäistä keskeytystä. Tarvittavan lomakkeen saa kansliasta.
Vaihto-opiskelun opintojen hyväksilukua varten tarvitaan oppilaitoksen antama todistus tai todistukset arvioinnista leimoineen ja allekirjoituksineen. Todistuksia voi olla useita kultakin jaksolta tai syksy ja kevät erikseen. Todistuksesta käyvät ilmi opiskellut aineet ja arviointi sekä mahdolliset poissaolot.
Tarvitaan myös lukujärjestys, josta käy ilmi opintojen laajuus eli montako oppituntia kutakin ainetta oli viikossa ja kuinka pitkä oppitunti oli. Tämän perusteella arvioidaan laajuutta syksyn, kevään tai koko vaihto-opiskeluvuoden kestävissä opinnoissa. Rehtori haastattelee opiskelijaa hyväksiluvun yhteydessä, jotta opiskelija voi tarvittaessa suullisesti selittää näitä lukujärjestyksiä ja laajuuteen liittyviä asioita. Ne eivät aina suoraan käy ilmi dokumenteista.
Opintoihin liittyviä kurssitöitä ei tarvita dokumentteina hyväksilukemiseen, mutta usein vaihto-opiskelijat haluavat kerätä niitä itselleen talteen.
Vaihto-opiskeluvuoden aikana keväällä opiskelija voi seurata Wilmasta, milloin tulevan lukuvuoden opintotarjotin aukeaa, jotta hän voi tehdä valintoja Viherlaakson lukion seuraavaa opintovuotta varten.
Lukujärjestykseen sitomattomia verkkokursseja
Kun olet suorittanut verkkokurssin, toimita siitä linkkimuotoinen sertifikaatti oman lukiosi kansliaan lukiosihteerille osoitteeseen maria.laihosola(at)espoo.fi (Huom.! Kuvakaappaus prosenttimäärästä tai Congratulations!-tekstistä ei riitä.) Jos sertifikaattia ei pysty lataamaan, kirjaudu Oma Opintopolkuun ja lähetä Jaa linkki -painikkeella linkki suorituksestasi kansliaan.
Tärkeää: Verkkokurssien sertifikaattien muodostumisessa voi mennä jopa kaksi viikkoa. Huomioithan tämän suoritusaikataulussa etenkin jos olet valmistumassa pian.
Tässä on lista verkko-opinnoista, joista hyväksytään suoritus lukio-opintoihin. Laajuus näkyy kurssin nimen perässä.
Miten talous toimii? (1 kurssi / 2 opintopistettä)
"Verkkokurssi siitä miten leipä löytää pöytäämme, varallisuus maailmassa jakautuu ja maailman suuret ongelmat syntyvät ja voidaan myös ratkaista."
Voit saada kurssisuorituksen/opintopisteet, kun olet käynyt kaikki aineistot läpi, suorittanut pähkinät hyväksytysti ja täyttänyt tarvittavat tiedot, joita sinulta kysytään kurssin lopussa.
Voit ladata kurssitodistuksen minkä tahansa luvun pääsivulta, kun olet suorittanut vaaditut tehtävät.
Tiedelukutaidon perusteet (1 kurssi / 2 opintopistettä)
Tehtävistä tulee olla suoritettuina vähintään 90 %.
Tehtävistä tulee olla oikein vähintään 50 %.
Elements of AI (Tekoälyn perusteet, 1 kurssi / 2 opintopistettä)
Voit suorittaa täysin omassa tahdissa, verkossa.
Lyhyesti:
osioita 6, tehtäviä 23
kurssimateriaali: verkkokurssi, https://course.elementsofai.com/fi/ (ulkoinen linkki)
suoritus: 90 % tehtävistä tehty, joista 50 % oikein
arvostelu: hyväksytty/hylätty
Starting up – yrittäjyys -verkkokurssi, englanniksi (1 kurssi / 2 opintopistettä)
"To get the certificate, you need to answer all the questions and get at least 60 % of them correct."
Building AI(ulkoinen linkki) (omaksi iloksi, ei suositella opintopisteiden toivossa, sertifikaatti maksullinen!)
Lyhyesti:
0,5 kurssia "with Intermediate honors" – Huom. Sertifikaatti on maksullinen!
1 kurssi "with Advanced honors". Huom. Vaatii koodausosaamista! Sertifikaatti on maksullinen!
Voit edetä kurssilla omassa tahdissa, työmäärä n. 50 h.
Saadaksesi sertifikaatin täytyy olla tehtynä vähintään 19 tehtävää, joista on oikein vähintään 50 %.
Ethics of AI (1 kurssi/ 2 opintopistettä)
"To complete the course you need to do 90 % of assignments and get 80 % of assignments accepted as passed. The final assignment in the last module is mandatory."
Esimerkkejä muista vaihtoehdoista (ennen kuin aloitat suorittamisen, varmista hyväksiluku rehtorilta)
Kemiasta kiinnostuneille
Yhteiskunnallisen muutoksen koulutusohjelmaan tutustuminen