Taidekollektiivi SISU valittu toteuttamaan Tulevaisuustarinoita-tapahtumakokonaisuuden pääteos Espoonlahteen

12.6.2023 5.53Päivitetty: 12.6.2023 6.27
Mustavalkoisessa kuvassa on kaksi henkilöä rakennuksen edessä.

Tulevaisuustarinoita on Espoon kulttuuritalojen ja -palveluiden kestävän kehityksen teemojen ympärille rakentuva tapahtumakokonaisuus, jonka pääteoksen toteuttajaa etsittiin avoimen taitelijahaun kautta.

Suvi Saastamoisen (maisema-arkkitehti, taiteen maisteri) ja Sini Parikan (maisema-arkkitehti, kulttuurituottaja, miljöösuunnittelija) muodostama Taidekollektiivi SISU valikoitui teoksen toteuttajaksi noin kolmenkymmenen hakemuksen joukosta.

– Teoshaun aihe herätti välittömästi mielenkiintomme! Meille on luontevaa työskennellä kestävän ympäristön teemojen parissa. Haluamme, että teoksemme pysäyttää ajattelemaan ja arvostamaan monimuotoista luontoa. On tärkeää, että toimimme nyt, jotta myös tulevaisuuden sukupolvilla on mahdollisuus merkityksellisille luontokohtaamisille, Parikka ja Saastamoinen kertovat.

Taidekollektiivi SISUn viiden kaupunkitaideteoksen kokonaisuus Rakkauskirjeitä luonnolle pyrkii vahvistamaan espoolaisten yhteyttä lähiympäristöönsä ja helpottamaan ilmastoahdistusta muistuttamalla, mikä ympäristössämme on tässä hetkessä merkityksellistä ja arvokasta. Kaupunkilaisilta kerättävistä rakkauskirjeistä kuratoidaan kierrätysmateriaaleista toteutettava teossarja. 

Koko kesän kestävä Tulevaisuustarinoita-tapahtumakokonaisuus on toteutettu yhdessä kaupunkilaisten ja ulkoisten kumppanien kanssa ja sen tarkoituksena on vastata ilmastoahdistukseen taiteen keinoin. Konseptissa etsitään uusia tapoja toteuttaa kestävää kulttuuria ja uusia tarinoita kerrottavaksi. Tulevaisuustarinoita-kokonaisuus huipentuu Espoo-päivään 26.8. Espoonlahdessa, mihin Taidekollektiivi SISUn yhteisöllinen pääteos toteutetaan. 

Avoimen taitelijahaun taso korkea

Valitsijaraadissa oli mukana Espoon kulttuuritalot ja -palvelut -palvelualueen henkilökunnan edustajia, Espoon kestävän kehityksen osaamiskeskuksen projektikoordinaattori Miia Kaurila sekä Vuoden 2023 espoolainen ammattitaitelija Essi Kausalainen.

Mia Kaurilan mukaan hakemuksissa yhdistyi hienosti kestävän kehityksen tavoitteet ja osallisuuden mahdollisuudet. 
– Hakemuksista kuohui halu vastata ilmastoahdistukseen ja luoda kohtaamisia ihmisten välille. Asukkaan tulee olla aina näiden teemojen keskiössä kaupungin toiminnassa. Kaupunkiympäristöä kehitetään asukas ja kestävämpi tulevaisuus edellä. Hakemusten taso oli todella korkea, valinta oli vaikea. Moni teos olisi voinut olla potentiaalinen valinta ja toteutuskelpoinen. Hakemuksissa oli vaikuttavia työryhmiä ja tavoitteita sekä harkittuja presentaatioita. Teosten teemat oli mietitty hyvinkin pitkälle, Kaurila sanoo. 

Essi Kausalainen sanoo Rakkauskirjeitä luonnolle -projektin valikoituneen muiden joukosta, koska teos on selkeä ja helposti lähestyttävä.  
– Se tarjoaa osallistujille alustan henkilökohtaisen luontosuhteen tarkasteluun ja tärkeiden kokemusten jakamiseen. Teos operoi henkilökohtaisen alueella kiinnittyen samalla vahvasti esitysympäristöön. Sen hienovireinen toteutustapa houkuttelee herkistymään ympäristölle ja havainnoimaan sitä toisin. Taiteilijoiden suhde materiaaleihin ja ympäristöön on harkittu, eikä teos tuota materiaalista ylijäämää tai kuormaa ympäristölle. Sen sijaan se kutsuu osallistujia kestävän kehityksen arvojen äärelle, Kausalainen summaa. 

Tulevaisuustarinoita-tapahtumia eri puolella Espoota

Kaikki Espoon kulttuuritalojen ja -palveluiden Espoo-päivän tapahtumat kuuluvat Tulevaisuustarinoita-konseptiin. Esimerkiksi Espoon kulttuurikeskuksessa on luvassa katutaidesirkusta ja Näyttelykeskus WeeGeellä kasvijamit. 

Tulevaisuustarinoita-tapahtumakokonaisuus näkyy myös pitkin kesää Espoon tapahtumataloissa ja niiden pihoilla. Kulttuuritalojen ja -palveluiden yksiköitä ovat Espoon kulttuurikeskus Tapiolassa, Sellosali Leppävaarassa, Kannusali Espoon keskuksessa, Lasten kulttuurikeskus Aurora Järvenperässä, Näyttelykeskus WeeGee Tapiolassa sekä Espoonlahden kulttuurihanke.  

Katso tulevaisuustarinoiden tapahtumat osoitteesta www.espoo.fi/tulevaisuustarinoita

Espoon keskusEspoonlahtiLeppävaaraTapiola