Tapiolan lukion hyväntekeväisyyspäivä Ukrainan hyväksi 10.1.2023

13.1.2023 11.46Päivitetty: 19.1.2023 20.56

Hyväntekeväisyyspäivämme ukrainalaisten hyväksi aloitti Espoon kaupungin ja Espoon lukioiden teemakevään ”Meidän lukiossa tehdään hyvää”. Haastamme kaikki lukiot mukaan hyväntekemiseen! Hyväntekemisestä tulee hyvä mieli!

 

Tapiolan lukiossa halusimme osoittaa solidaarisuutta ukrainalaisille ja keräsimme Unicefin kautta rahaa sodan keskellä eläville lapsille ja nuorille. Lipaskeräyksen toteutti opiskelijakunnan hallitus, ja lisäksi avasimme omakeräyksen Unicefin sivuille.

Eemil Ilvonen ja Virva Mutikainen OPKH:sta keräsivär rahaa UnicefilleKuva: Pia Liimatainen

Päivän toinen tavoite oli tarjota mielekästä ohjelmaa myös niille ukrainalaisille nuorille, jotka ovat joutuneet lähtemään pois kotimaastaan. Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa haki Suomesta vuoden 2022 aikana yli 44 000 ukrainalaista, EU-alueelta yhteensä noin 4 miljoonaa.

Tapiolan lukion opiskelijoiden oma jalkapallojoukkue FC Örveltäjät04 lähti järjestelyihin mukaan ja haastoi futsal-ystävyysotteluun ukrainalaisia nuoria. Luvassa oli iloinen, yhteinen urheilutapahtuma espoolaisille ja ukrainalaisille nuorille. Jalkapallo lajina on universaali ja sen avulla on helppo rikkoa kielimuureja. Yhteistyötahoinamme toimivat Suomen Ukraina-yhdistys sekä jalkapallovalmentajanakin toiminut Valeriy Honcharenko. Ukrainalaisten vahvistuksena oli myös lukiomme oma alumni Andrey Melnyk. Peliä seuraamaan ja molempia joukkoja kannustamaan saapui iso joukko yleisöä eri oppiaineiden tunneilta. Tiukan pelin voiton vei lopulta Team Ukraina luvuin 7-5. Onnea!

Tapiolan lukiolaisten ja Ukrainasta Suomeen tulleiden yhteinen futsal-ystävyysottelu oli onnistunut tapahtuma. Kiitos Espoon yhteislyseon lukiolle vierasjoukkueen pelipaitojen lainasta!Kuva: Pia liimatainen

Oppitunneilla käsiteltiin Ukrainan sotaa, rauhaa, solidaarisuutta ja hyväntekeväisyyttä eri tavoin. Käytäviä koristivat päivän aikana upeat, sinikeltaiset kuvataideryhmien taideteokset ja eri kielten tunneilla tehdyt iskulauseet rauhan puolesta. Kemian tunnilla tehtiin elektrolyysin avulla Ukrainan lippu liuokseen, uskonnon tunneilla puhuttiin ortodoksikirkon asemasta sodan keskellä, yhteiskuntaopin tunnilla tehtiin kantaaottavia videoita ja historian ryhmissä käytiin läpi Ukrainan historiaa laajemminkin. Päivän aikana vietettiin myös pukeutumispäivää ja pukeutumiskoodi oli tietysti sinikeltainen.

Ukrainan sotaa ja sen vaikutuksia käsiteltiin eri oppiaineiden tunneilla.Kuva: Pia Liimatainen

Koko lukioyhteisölle yhteistä ohjelmaa tarjoiltiin kahdella auditoriotilaisuudella sekä ruokatuntikonsertilla. Aamupäivällä Suomenoja Ukraina Aidin perustajajäsen Ritva-Liisa Luomaranta kertoi aiheesta Ukrainan pakolaiset ja espoolaiset auttajina. Iltapäivällä tietokirjailija Mika Kulju ja Ukrainan suurlähetystön lähetystösihteeri Igor Vovk keskustelivat Ukrainan sodasta ja presidentti Zelenskyistä. Tilaisuuden nimi oli "I need ammunition, not a ride" President Volodymyr Zelenskyi and the war in Ukraine ja sen juonsi hienosti lukiomme abiturientti Henri Toropainen. Tilaisuuden taustadioista huolehti toisen vuosikurssin opiskelija Kerttu Rusama.

Auditoriossa tietokirjailija Mika Kulju ja Ukrainan suurlähetystön lähestystösihteeri Igor Vovk Henri Toropaisen haastateltavina. Oikealla Suomenoja Ukraina Aidin perustajajäsen Ritva-Liisa Luomaranta.Kuva: Pia Liimatainen

Ruokalakonsertissa kuulijoita koskettivat Anastasia Vasilevskayan ja Maria Manevan esitys Happy New Year, Minja-Joanna Salinin, Ellen Ylöskosken ja Kaapo Levomäen Imagine sekä Della McLoudin ja Kaisla Vuorialhon Change the World.

Anastasia Vasilevskaya ja Maria Maneva esiintyivät ruokalakonsertissa.Kuva: Pia Liimatainen
  • Tapiolan lukio
Tapiola