Pidä koira kytkettynä taajamassa

3.11.2022 7.39
Koira ja ihminen rannalla.
Myös taajamien rannoilla koira on pidettävä kytkettynä.Kuva: Marko Oikarinen

Koirat on taajama-alueella pidettävä kytkettyinä. Järjestyslain mukaan vain koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla koiraa voi pitää vapaana. Vaikka puistot tai metsäiset tiet houkuttelevat laskemaan koiran irralleen, se ei taajamassa ole sallittua.

Vapaana juoksevat koirat voivat aiheuttaa vaaratilanteita niin ihmisille kuin myös toisille koirille. Joskus irrallaan koiraansa pitävä omistaja voi ajatella, että hänen oman koiransa ei aiheuta vaaraa ihmisille tai toisille koirille. Näin saattaakin olla, mutta koiran reaktioista ei koskaan voi olla aivan varma. Pahimmillaan voi syntyä rähinä ja hengenvaarallisia vammoja. Vaikka koira olisi kuinka hyvin koulutettu, ei kuitenkaan koskaan voi täysin luottaa, ettei se lähde ohi kulkevan koiran, juoksevan lapsen tai polkupyörän perään.

Myös kytkettynä oleva koira voi yllättäen innostua kauempana leikkivästä lajitoveristaan tai lentävästä pallosta ja riehaantuessaan nykäistä omistajansa nurin.

Taajaman ulkopuolella koirat on pidettävä kytkettyinä 1.3.-19.8. välisenä aikana. Määräys tulee metsästyslaista ja sen tarkoituksena on suojella luonnoneläimiä niiden lisääntymisaikana.

Koko Espoo