Monikieliset vanhempainillat kutsuvat maahanmuuttotaustaiset oppilaat ja huoltajat tutustumaan toisen asteen opiskelumahdollisuuksiin Espoossa omalla äidinkielellä

14.11.2022 10.26Päivitetty: 21.11.2022 10.40
Kulttuuriohjaajia ja muuta henkilökuntaa koululla poseeraamassa kameralle hymyillen.
Kuva: Kerttuli Punkari

Marraskuussa 2022 järjestämme monikielisiä vanhempainiltoja, Jatko-opinnot tutuiksi -infoja, jotka on suunnattu maahanmuuttotaustaisille 6.–9.-luokkalaisille oppilaille ja heidän huoltajilleen. Esitykset pidetään suomeksi ja ne tulkataan samanaikaisesti seuraaville kielille: arabia, somali, dari, farsi, kurdi (sorani), ukraina, venäjä, kiina ja englanti.

Tutuiksi infotilaisuuksissa tulevat Suomen koulutusjärjestelmä sekä Espoon toisen asteen, eli lukion ja ammatillisen, koulutuksen monet mahdollisuudet. Lämpimästi tervetuloa!
Monikieliset vanhempainillat ovat Espoon kaupungin Monikulttuuriset opetuspalvelujen ja Ohjauksella onnistumisiin -hankkeen yhteistyössä järjestämiä.

Jatko-opinnot tutuiksi -infoillat 6.–9.-luokkalaisille maahanmuuttotaustaisille oppilaille ja heidän huoltajille marraskuussa

 

Järjestämme neljä alueellista infoiltaa peruskoulun jälkeisistä opinnoista.

Jokaisessa illassa on tulkkaus seuraaville kielille: arabia, somali, dari, farsi, kurdi (sorani), ukraina, venäjä, kiina ja englanti.

Ohjelma on sama kaikissa vanhempainilloissa.

Paikat ja kellonajat:

 • Matinkylä-Olarin ja Tapiolan alueet: Kuitinmäen koulu, Kuitinkuja 4, maanantaina 14.11. klo 17.30-19.30 (sisäänkäynti A-ovesta)
 • Espoonlahden alue: Mainingin koulu, Maininkitie 23, keskiviikkona 16.11. klo 17.30-19.30 (sisäänkäynti A-ovesta)
 • Keski- ja Pohjois-Espoon alue: Kauklahden koulu, Hansakallio 2, maanantaina 21.11. klo 17.30-19.30
 • Leppävaaran alue: Ruusutorpan koulu, Leppävaarankatu 24, torstaina 24.11. klo 17.30-19.30 auditorio (sisäänkäynti G1-ovesta)

Ohjelma:

 1. Suomen koulutusjärjestelmä ja toiselle asteelle hakeminen
 2. Työpajat
 • lukio
 • ammatillinen koulutus
 • Tutkintoon valmistava opetus (TUVA) ja aikuisten perusopetus (AIPE)

Tilaisuuksissa tapaat mm. perusopetuksen, lukion ja ammatillinen oppilaitos Omnian oppilaanohjaajia sekä lukiokoulutuksen kulttuuriohjaajia. Lämpimästi tervetuloa mukaan! Ilmoittautua voit lapsesi omalle koululle.

Pyrimme rakentamaan sujuvaa kasvun ja oppimisen polkua lapsille ja nuorille

Espoossa perusopetusikäisten lasten ja nuorten määrä kasvaa maahanmuuton myötä. Kasvun ja oppimisen toimialan tehtävänä on varmistaa, että Espoossa lapset ja nuoret saadaan mahdollisimman hyvin mukaan opinpolulle. Tavoitteena onkin maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten oppimistulosten nostaminen. Monikielisistä vanhempainilloista on tarkoitus tulla toistuvia eli ensi vuonna marraskuussa on tarkoitus järjestää samansisältöiset tilaisuudet.

Lukioissa apua ja neuvontaa antavat tänä lukuvuonna kulttuuriohjaajat

Lukuvuoden 2022–2023 aikana Espoon kaupungin suomenkielisissä lukioissa ovat aloittaneet ensimmäiset kulttuuriohjaajat. Kulttuuriohjaajat toimivat opiskelijoiden, heidän huoltajiensa ja koulun henkilökunnan tukena sekä tarjoavat yksilöllistä ohjausta ja tukea kodin ja koulun yhteistyöhön suomeksi, venäjäksi, arabiaksi, somaliksi, kiinaksi, englanniksi ja ranskaksi. Lukion kulttuuriohjauksen palvelut ovat maksuttomia. 

 

Tietoa toisen asteen opiskelumahdollisuuksista:

Espoossa voit suunnata peruskoulun jälkeen opiskelemaan esimerkiksi ammatilliseen oppilaitokseen, lukioon tai tutkintoon valmistavaan TUVA -koulutukseen.

 • Perusopetus
 • Lukiokoulutus