Salin täydeltä yhteisen elämyksen lumoa: Sellosalin syksyn 2022 ohjelmisto julki

Julkaistu: 1.6.2022 7.00Päivitetty: 2.6.2022 6.47

Sellosalin syyskausi 2022 on tulvillaan kovia kotimaisia ja upeita ulkomaisia musiikkielämyksiä jokaiseen makuun, esittävän taiteen taikaa sekä kulttuurin riemua myös kaikkein pienimmille. Nyt voimme taas kokea elävän, hengittävän esityksen ainutlaatuisuuden yhdessä muiden kanssa.

Kotimaisia eturivin musiikkinimiä ja pitkän linjan legendoja nähdään Sellosalissa pitkin syksyä. Juhlavuosia viettäviä artisteja ovat muun muassa Kaija Kärkinen & Ile Kallio Band, sekä Sellosalin ikisuosikki Hoedown-yhtye, jonka 20-vuotisjuhlakonsertissa solistina on Edu Kettunen. Esittelyjä kaipaamattomien suosikkien ryhmästä ohjelmistossa ovat myös muun muassa 22-Pistepirkko, Scandinavian Music Group, Marjo Leinonen & Viranomaiset, Dave Lindholmin Kynä ja kumppanit, KNIPI, Pete Parkkonen, The 69 Eyes ja Jukka Poika.

Ajankohtaisia, tunnustettuja ja palkittuja artisteja nähdään useita, kuten kevään 2022 Teosto-palkintoehdokkaat Litku Klemetti ja Yona, joka sai myös Emma-palkinnon Kriitikoiden valinta -kategoriassa. Nuoren sukupolven kiinnostavimpia nimiä syysilloissa ovat muun muassa tulokas-Emmalla palkittu VIIVI, rap-sensaatio MELO, nyky- ja kansanmusiikin tulokas Vilma Jää, Younghearted, Espoosta kotoisin oleva Olivera sekä tuplakonserteissa esiintyvät Tiisu ja Luukas Oja sekä Paul Elias ja niin ikään espoolaistaustainen Jutta Rahmel.

Musiikkisyksy päättyy jouluisiin tunnelmiin sekä perinteisten että uudempien sävelten merkeissä. Sunrise Avenuesta ja tv:n musiikkiohjelmista tunnettu Osmo Ikonen ja pianovirtuoosi Lenni-Kalle Taipale ulottavat Joulurieha-kiertueensa myös Sellosaliin. Gösta Sundqvistin tarkkanäköisiä jouluhavaintoja tulkitsevat artistinimellä M esiintyvä laulaja-lauluntekijä Minja Koski, muusikko-näyttelijä Mikael Saari sekä Lumos-jousikvartetti. Odotetussa Rajaton Joulu -konsertissa soivat kaikkein rakkaimmat uudet ja vanhat joululaulut 25-vuotista uraansa juhlivan Rajaton-yhtyeen a cappella -tulkintoina. 

Jazzia ja improvisoitua musiikkia on Sellosalin syksyssä ilahduttavan runsaasti tarjolla, niin kotimaisin kuin ulkomaisin voimin. Legendaarisen ECM-levymerkin tunnetuksi tekemän norjalaissaksofonistin Trygve Seimin Helsinki Songs -kokonaisuus saapuu viimein 24. elokuuta Sellosaliin - juuri sopivasti juhlistamaan 50-vuotista Espoon kaupunkia. Juniper-levystään vastikään Jazz-Emman ja Teosto-palkinnon pokannut, hurjassa kansainvälisessä nosteessa oleva saksofoni-säveltäjä Linda Fredriksson saadaan Sellosaliin lokakuussa. Sointi Jazz Orchestraa tähdittää virolais-tanskalainen alttosaksofonisti ja säveltäjä Maria Faust. Modernin jazzkitaran suuri nimi Bill Frisell (USA) vierailee lokakuun lopussa konsertoimassa uusimman Harmony -kokoonpanonsa kanssa. UMO Helsinki Jazz Orchestran Twin Peaks -teemaisessa konsertissa big band -soundiin tuovat elokuvalliset mausteensa Pink Twins -taiteilijakaksikko ja laulaja Kadi Vija.  

Maailmanmusiikin uusimpia tuulia päästään kuulemaan syyskuussa, kun kahden yhtyeen yhteisillassa esiintyy levynjulkaisuaan juhlistava, saamelaista joikutraditiota ja moderneja rytmejä yhdistävä Solju sekä Kaija Saariahon Innocence-oopperassa kansainvälisiä kriitikoitakin hurmannut kansanmuusikko-laulaja Vilma Jää.

Akustiikaltaan erinomaisessa Sellosalissa klassisen ja nykymusiikin monivivahteiset harmoniat toimivat erityisen hyvin. Luvassa on muiden muassa jatkoa Seppo Pohjolan sävellysten kantaesityssarjalle, uutta ja vanhaa kamarimusiikkia Tapiola Sinfoniettan Hetkiä-konserttisarjassa sekä Perttu Haapasen musiikillinen näyttämöteos Podium CHANGEnsemblen esittämänä.  

Esittävien taiteiden ystäville on tarjolla harvinaisuuksia heti syyskauden aluksi, kun brittiläisen Stephen Mottram’s Animata -nukketeatteriryhmän ihastuttava, visuaalisia ja musiikillisia yllätyksiä sisältävä aikuisyleisölle suunnattu esitys In Suspension saapuu Sellosaliin osana Kansainvälistä nukketeatterifestivaali Sampoa. Naurukevennystä arkeen tarjoaa muun muassa yhdennaisen komedia Luolanainen Minna Koskelan esittämänä, Jenni Janakan stand upia ja monologinäytelmää riemastuttavasti yhdistävä Tarjoiluehdotus sekä Minttu Mustakallion ja Ville Virtasen improvisaatioilottelu Minttu sekä Ville.  

Lapset ovat Sellosalille hyvin tärkeä ja aina yhtä tinkimätön yleisö. Suosituissa Lasten lauantaissa esiintyvät syksyn aikana lemppariartistit Pikku Papun Orkesterista Tuomo Rannankariin ja Mimmeihin. Maaginen Kalevala -lastenmusikaali ammentaa metsästä, luonnosta ja perinteestä; syyskuussa Vauvan päivänä nähtävässä Silkkipaperitaivas-esityksessä teatterin pariin pääsevät myös aivan pienet. Arkiaamut tarjoavat värikästä konsertti-, elokuva- ja teatteriohjelmaa päiväkoti- ja kouluikäisille.  

Sellosalin iltapäivätapahtumat tuovat tasokasta kulttuuria edullisesti ja osin kokonaan maksuttomasti kaikenlaisille ja kaikenikäisille yleisöille. Iltapäivissä kuullaan mm. Tango del Norten argentiinalaisia säveliä sekä laulaja Emma Salokosken ja harmonikkataiteilija Johanna Juholan vivahteikasta duoa. Maksuton iltapäiväohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan elokuun alussa. 

Tutustu Sellosalin koko syyskauden ohjelmistoon ja osta liput elämysten äärelle. 

Lämpimästi tervetuloa!

  • Sellosali
Leppävaara