Museo Kruunu ja Museo Leikki avaavat Tapiolassa huhti-toukokuussa – näin syntyi uusi kulttuurin kohtaamispaikka

12.4.2022 6.30
Vaaleasävyinen kerrostalorakennus, etualalla piha-aluetta.
Havainnekuva uudesta Kulttuuriloisto-rakennuksesta, näkymä WeeGeen pihalta.Kuva: SARC Arkkitehdit

Upouusi museotila tulvii kevään kirkasta valoa. Kulttuuriloisto-rakennus Ahertajantiellä, WeeGeen vieressä, on nyt kahden museon koti. Museo Leikki, joka aiemmin tunnettiin nimellä Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, avaa ovensa toukokuussa asiakkaille. Suomen Kellomuseo on niin ikään uudistanut toimintansa, ja avaa keskiviikkona 13.4. nimellä Suomen kello- ja korumuseo Kruunu.

Museot ovat mainio kohde ja kohtaamispaikka vaikka koko päivän kulttuuriretkelle. Yhdessä Näyttelykeskus WeeGeen kanssa Museo Kruunu ja Museo Leikki muodostavat vahvan museoiden keskittymän Tapiolaan.

Museoiden lisäksi kahvila Pupusaari(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) ja museokauppa erikoisvalikoimineen palvelevat asiakkaita uusissa tiloissa. Rakennuksesta löytyvät myös molempien museoiden omat pajatilat. Aulatilassa on yhteinen tapahtumatila, johon rakentuu puolivuosittain vaihtuva pieni pop up -näyttely sekä mahdollisuudet tapahtumien järjestämiseen. Museotiloissa on kiinnitetty huomiota saavutettavuuteen. Lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla pääsee vaivattomasti sisään.

Museo Kruunu haluaa vahvistaa käsityöläisyyden arvostusta

Museo Kruunun amanuenssi Johanna Järviniemi-Raekallio kertoo, että toiminnan laajentaminen kellojen lisäksi myös koruihin on ollut vuosien ajan keskusteluissa. ”Vuonna 2017 toteutimme WeeGeellä näyttelyn, joka keskittyi koruihin. Näyttely oli merkittävä kävijämenestys.” Järviniemi-Raekallion mukaan myös Kansallismuseossa taannoin ollut korunäyttely havahdutti erityisesti kultasepät pohtimaan, mihin heidän historiaansa voisi tallettaa.

Vuonna 2020 Kellomuseon johtajana aloitti Essi Pullinen, jolla on myös kultasepän tausta. ”Tämän myötä suunnitelmat toiminnan laajentamisesta koruihin konkretisoituivat”, sanoo Järviniemi-Raekallio.

Museo Kruunussa nähdään kolme avajaisnäyttelyä.Kuva: Laura Löfman

Kruunussa museon uudistukseen on otettu mukaan sekä asiakkaat että ammattilaiset. ”Asiakaskyselyiden ja haastatteluiden myötä päädyimme siihen, että museossa ei nyt ole pysyvää perusnäyttelyä, vaan näyttelyt vaihtuvat koko ajan”, sanoo Järviniemi-Raekallio.

Museon missiona on nostaa käsityöläisyyden ja käsityöläisammattien arvostusta ja näyttää, mitä kaikkea korun tai kellon valmistuksen taustalla on. Museossa pääsee tutustumaan kello- ja kultaseppien työhön myös hyvin konkreettisesti: museossa voi tavata ammattilaisia työpöydän ääressä. ”Kello- ja kultasepät pitävät museossa työnäytöksiä, mutta myös kävijät pääsevät seppien opastuksella kokeilemaan työskentelyä”, kertoo Järviniemi-Raekallio.

Kruunun avautuessa keskiviikkona 13.4. yleisö pääsee sukeltamaan kellojen ja korujen maailmaan kolmen näyttelyn kautta. Minun maailmani -näyttely(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) ottaa kantaa vammaisten asemaan yhteiskunnassa korujen keinoin. Made in Helsinki -näyttely(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) puolestaan esittelee eli SarpanevaUhrenFabrikin (S.U.F.) noin 40 mekaanista kelloa kahden vuosikymmenen ajalta ja tarjoaa näkymiä taidokkaaseen suomalaiseen kellonvalmistukseen. Harri Syrjäsen korutuotantoa 50 vuoden ajalta nähdään Kaikessa käden jälki -näyttelyssä(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Minun maailmani -näyttelyssä nähdään teoksia yhdeksältä työparilta.Kuva: Laura Löfman

Museon iso voimainponnistus on uusi Holvi-tietopankki(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan), jonka kautta kuka tahansa voi tallettaa koruihin ja kelloihin liittyvää muistitietoa. Kruunussa pääseekin ottamaan kuvia omista kelloistaan ja koruistaan ihan paikan päällä, mutta tietopankkia pääsee käyttämään verkossa vapaasti. ”Haaveenamme on, että tulevaisuudessa Holvin kautta voimme tarkastella todella kattavasti Suomen historiaa korujen ja kellojen kautta”, sanoo Johanna Järviniemi-Raekallio.

Museo järjestää myös kaikille avoimia pajoja. Suunnitteilla on muun muassa hopeakorukurssi, nahkaranneketyöpaja sekä helmenpunontapaja. Kruunu tekee niin ikään tiivistä yhteistyötä Kelloseppäkoulun kanssa. ”Espoo on oikea alan superkeskittymä: täällä on Suomen ainoa kelloseppäkoulu ja Pohjoismaiden ainoa kello- ja korumuseo”, iloitsee Järviniemi-Raekallio.

Museo Leikki puolustaa kaikenikäisten ihmisten oikeutta leikkiin

Amanuenssi Hanna Jussila toteaa, että Tapiolaan on nyt syntymässä kaksi uudistunutta, hyvin toisiaan täydentävää museota. Museo Leikki oli toiminut pitkään Näyttelykeskus WeeGeellä. ”Lelumuseon perusnäyttely WeeGeellä oli ollut pitkään esillä, ja koko museon uudistus lähti juuri tästä liikkeelle. Myös tilat olivat tarpeisiimme nähden pienet. Kun saimme tiedon, että meille avautuu mahdollisuus uusiin tiloihin, olimme innoissamme”, Jussila sanoo.

Museo haluaa puolustaa leikin merkitystä myös yhteiskunnallisessa keskustelussa. ”Lasten leikkiaika on lyhentynyt ja lyhenee koko ajan, eli tutkimusten mukaan lapset lopettavat leikkimisen yhä varhaisemmassa iässä”, kertoo Jussila. Tämä on osaltaan vaikuttanutkin siihen, että uuden museon keskiössä onkin leikki lelujen sijaan.

Asiakastyöryhmä, Leikin laborantit, on ollut tiiviisti mukana museon suunnittelussa. Työryhmästä noin kolmasosa on lapsia. ”Nimenomaan vahvan asiakastoiveen vuoksi museossa ei esimerkiksi ole diginäyttöjä tai tabletteja”, sanoo Hanna Jussila. Museossa on panostettu siihen, että museokokemus olisi monipuolinen ja elämyksellinen, ja että museossa kävijä pääsee myös itse kokeilemaan, touhuamaan ja leikkimään.

Museo Leikki on toteuttanut useita muistitietokyselyitä, joiden myötä museon keskiöön nousivat erilaiset leikkiin liittyvät ilmiöt ja lelujen käyttöyhteydet. Museon päänäyttelyssä, Leikin laboratoriossa, tarkastellaankin leikkiä erilaisten ylisukupolvisten ilmiöiden kautta. Näyttelyssä pääsee esimerkiksi touhuamaan koulun välituntipihalla, piipahtamaan lelukaupassa, pohtimaan lohtua turvalelujen kautta ja astumaan fanittamisen ja idolien maailmaan.

Museo Leikissä voit astua sisään vanhan ajan lelukaupan tunnelmaan. Kuvan lelut ovat 1800-1900-lukujen taitteesta.Kuva: Paula Virta

Museossa tullaan näkemään myös paljon esineitä, jotka eivät ole olleet aikaisemmin esillä. Esimerkiksi museon Star Wars -kokoelma pääsee ensi kertaa kokonaisuudessaan kävijöiden ihasteltavaksi. Hanna Jussilan mukaan yksi uuden näyttelyn ehdottomista helmistä on erään espoolaislapsen itse rakentama nukkekoti, jota on rakennettu vuosina 2016–2021(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).

Museon ensimmäisessä vaihtuvassa näyttelyssä, Ruutuhypyssä, tullaan keskittymään digipelaamisen ja leikin välisiin yhteyksiin.

Museo Leikin taikametsässä tutustutaan mm. Taru sormusten herrasta- ja Harry Potter -tarinoiden maailmoihin.Kuva: Paula Virta

Museo Leikki on ainoa lapsuuteen ja leikkiin keskittyvä museo Suomessa. Hanna Jussila toteaa, että nyt museo keskittyy myös pohtimaan ja kehittämään erilaisia uusia sisältöjä nuorille. Samaten museo haluaa tuoda esiin myös aikuisten oikeutta heittäytyä leikkiin ja leikitellä. Jussila lupaa, että syksyllä museon ohjelmassa tullaan näkemään juuri aikuisille suunnattuja tapahtumia ja sisältöjä. ”Haluamme leikin kautta kannustaa kaikkia empatiaan ja luovuuteen. Leikki kuuluu kaikenikäisille!” tiivistää Jussila.

***

Museo Leikki, www.museoleikki.fi(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)
Avaa yleisölle 13.5.2022

Suomen kello- ja korumuseo Kruunu, www.kellojakorumuseo.fi(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)
Avaa yleisölle 13.4.2022

Museoiden avautuminen on osa Espoo kaupunkina 50 vuotta -ohjelmistoa. Tutustu 50-vuoteen: espoo.fi/50.

Tapiola