”Oivalsin valmennuksessa ruokarytmin tärkeyden” - ilmoittautuminen syyskuussa alkavaan hyvinvointiryhmään on auki

28.3.2022 7.17Päivitetty: 31.8.2022 8.04

Espoon ensimmäiseen ”Hyvinvointia ja terveyttä arkeen” -valmennukseen osallistuneet havahtuivat esimerkiksi naposteluunsa ja siihen, miten tärkeää säännöllinen ruokarytmi on omassa jaksamisessa. He kertoivat myös oppineensa myönteistä asennetta ruokaa ja syömistä kohtaan. Ilmoittautuminen syyskuussa alkavaan ryhmään on käynnissä keskiviikkoon 31.8.2022 saakka.

”Tämän valmennuksen tavoitteena on tukea osallistujia tekemään arjessaan sellaisia valintoja, jotka lisäävät arjen hyvinvointia. Jokainen osallistuja voi tulla mukaan omien tavoitteidensa kanssa ja saada tukea muutoskokeiluihin”, valmennuksen vetäjä, Espoon kaupungin ravitsemusterapeutti Tiia Kunnas sanoo. 

Tiia korostaa, että kyseessä ei ole painonhallintaryhmä, missä annetaan ryhmäläisille valmiiksi suunniteltu paketti neuvoja ja ohjeita, vaan kurssin sisältö muodostuu paljolti kunkin ryhmän omista tarpeista ja toiveista.

”Arjen hyvinvointiin vaikuttaa hyvin moni asia, muun muassa ruokavalio, uni, liikunta, stressi, työn ja opiskelun rytmittäminen. Tällä kurssilla lähestymme asiaa niin, että kun arjen kokonaisuus on kunnossa, myös ruokavaliota on helpompi hilata terveellisemmäksi. Ja kun harjoittelee muutoksia hyvinvoinnin eri osa-alueilla, usein painossakin saattaa sen seurauksena tapahtua positiivisia muutoksia. ”

Valokuvat paljastivat epäsäännöllisen ateriarytmin

Ryhmäläiset tapaavat yhteensä neljä kertaa, 2 viikon välein. Tapaamisten välillä he pitävät kuvapäiväkirjaa syömisestään, eli kuvaavat kännykällään kaikki päivän syömiset. Kuvat siirtyvät MealLogger-valmennusalustalle, jonka kautta osallistujat saavat aterioistaan palautetta valmentajalta. Ryhmäläiset pääsevät myös keskustelemaan keskenään ja tsemppaamaan toisiaan.

”Omien syömisten kuvaaminen auttaa tosi hyvin havaitsemaan paitsi annoskokoja myös esimerkiksi ateriarytmiä. Moni innostuu kuvien perusteella myös lisäämään kasvisten määrää, jotta kuviin tulisi lisää väriä, tai kattamaan ateriat kauniisti, ja nauttimaan ruuasta, pysähtymään sen äärelle”, Tiia Kunnas sanoo.

Espoolainen Kati Nieminen osallistui vuoden ensimmäiseen hyvinvointiryhmään tammi-maaliskuussa. Myös hänelle valokuvat toivat oivalluksia.

”Huomasin, että syön aamupalan tosi myöhään, kymmeneltä tai jopa yhdeltätoista aamupäivällä, ja se on myös isompi kuin ehkä tarvittaisiin. Huomasin myös, että syön iltapäivällä ja illalla paljon ihan huomaamatta, kun nappaan jotain jääkaapista ja syön nopeasti, seisten. Näitä pikkuaterioita kertyy sitten lyhyen ajan sisällä aika monta. Nyt yritän järkeistää aamupalaa ja muutenkin saada rytmiä järkevämmäksi”, Kati Nieminen kertoo.

Katin lisäksi myös muut valmennukseen osallistuneet kertovat havahtuneensa esimerkiksi naposteluunsa tai siihen, miten tärkeää säännöllinen ruokarytmi on omassa jaksamisessa. Moni kiittelee saaneensa uusia ideoita helpoista ja terveellisistä arkiruuista, ja kaupassakin on ollut valmennuksen jälkeen helpompi tehdä terveellisiä valintoja. Myös ryhmän tuki koetaan arvokkaaksi.

Haluaisitko sinäkin arkeen lisää energiaa? Mietitkö, mikä rooli ravinnolla tai ruokarytmillä on jaksamisessa? Tai miten liikunta ja riittävä lepo vaikuttavat mieleen ja hyvinvointiin? Haluaisitko saada ammattilaisen vinkkejä oman hyvinvointisi parantamiseen? Seuraavan hyvinvointiryhmän ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.  ”Valmennus sopii kaikille, jotka ovat valmiita tutkailemaan omia tottumuksiaan. Jokainen voi tulla mukaan oman tavoitteensa kanssa ja saada tukea muutokseen, jonka itse haluaa tehdä”, Tiia Kunnas innostaa.

  • Terveysasema