Koiran omistajan tulee kerätä lemmikin jätökset – taudit voivat levitä ulosteen välityksellä

18.3.2022 11.29Päivitetty: 25.3.2022 8.43

Kevään tullen lumen alta paljastuvat koirien jätökset aiheuttavat jälleen keskustelua. Lumen sulaessa kinoksen alle jääneet kakatkin sulavat ja leviävät ympäristöön esimerkiksi sulamisvesien ja kengänpohjien välityksellä. 

Järjestyslain mukaan koiran omistajan tai haltijan on huolehdittava siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Koiran jätösten kerääminen kuuluu koiran omistajan vastuulle ja koirankakkapussien tulisi kuulua jokaisen koiranomistajan varusteisiin.  

Siistit kävelytiet ovat kaikkien etu. Kotiin asti joko kengän tai koiran tassujen pohjassa kulkeutunut uloste on ikävä yllätys. Eikä kyse ole pelkästään epäsiisteydestä, sillä tietyt tarttuvat taudit, loiset, bakteerit ja virukset voivat levitä ulosteen välityksellä. Suurin osa näistä tarttuu koirasta toiseen, mutta jotkut, kuten suolinkainen ja eräät giardialajit, voivat tartuttaa myös ihmisiä. 

Erillisiä roska-astioita koirien jätöksiä varten ei kaupungin alueelle asenneta lisää, mutta jätökset voi laittaa pussissa normaaliin roska-astiaan. 

Lue lisää:

Espoo jälleen mukana koirankakkaroskis.fi-kampanjassa

Koko Espoo