Koronavirustautiin sairastuneille mahdollisuus tartuntatautipäivärahaan lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan todistuksella

28.2.2022 11.34Päivitetty: 28.2.2022 12.29

Koronavirustautiin sairastuneiden on 28.2.2022 alkaen mahdollista hakea tartuntatautipäivärahaa julkisella tai yksityisellä sektorilla toimivan lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan kirjoittamalla todistuksella. Tähän saakka tartuntatautipäivärahan saamiseen on tarvittu tartuntatautiviranomaisen eristämispäätös. Uutta lakia sovelletaan takautuen poissaoloihin, jotka ovat alkaneet 1.1.2022 tai sen jälkeen. Laki on voimassa 30.6.2022 saakka.

Käytäntö koskee tapauksia, joissa työstä poissaolo on tarpeen tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi, eikä töitä ole mahdollista tehdä esim. etätyönä. Jos koronapositiivinen työntekijä on työkykyinen, tulee hänen sopia työnantajan kanssa töiden tekemisestä etätyönä, jos työtehtävät tämän mahdollistavat. Oikeus tartuntatautipäivärahaan on myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos lapsella on todettu koronatartunta eikä hän voi mennä kouluun tai päiväkotiin ja huoltaja on sen vuoksi estynyt tekemästä ansiotyötään.

Miten saan todistuksen?

Jotta todistus voidaan kirjoittaa, sinulla tai huollettavallasi tulee olla PCR- tai antigeenitestillä todettu koronatartunta. Testiajan voi varata osoitteesta koronabotti.hus.fi. Tartuntatautipäivärahaan oikeuttava todistus kirjoitetaan näytteenottopäivästä eteenpäin. Mahdollisille näytteenottoa edeltäville sairauspäiville on haettava normaalisti sairauslomaa, ellei henkilö voi olla pois töistä omalla ilmoituksella.

Voit pyytää todistusta työterveyshuollosta tai soittamalla terveysasemasi puhelinpalveluun. Esimerkiksi Espoon kaupungin työntekijät saavat todistuksensa tarvittaessa työterveyshuollon kautta.

Espoon terveysasemien yhteystiedot:

  • Ison Omenan, Kilon, Espoonlahden suuralueen, Kivenlahden, Leppävaaran, Samarian tai Kalajärven ja Tapiolan terveysasemat 09 816 34500 ma–pe klo 7–16. Valitse puheluvalikosta vaihtoehto 4 ”korona-asiat”. Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille numerossa 040 639 3945.
  • Piispanportin terveysasema 09 816 220 10 ma-pe 7-16. Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille numerossa 040 570 2889.
  • Palveluseteliasema: Terveyskeskus Mehiläinen Espoontori 09 855 4303 ma-pe klo 8-16
  • Palveluseteliasema: Terveystalo Epoontori 045 7884 0966 ma, ke-pe klo 8-16 ja ti 8-18

Mikä tartuntatautipäiväraha?

Kelan myöntämä tartuntatautipäiväraha korvaa ansiotulon menetyksen täysimääräisenä, kun sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi tartuntataudin leviämisen estämiseksi.  Tartuntatautipäivärahaa haettaessa tulee esittää todistus siitä, millä ajalla ansiotyöhön osallistuminen ei ole suositeltavaa tartuntariskin vuoksi. 28.2.2022 alkaen tartuntatautipäivärahan takautuvaa hakuaikaa pidennetään nykyisestä kahdesta kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Lue lisää kelan sivuilta.(ulkoinen linkki)

 

STM: Koronan leviämisriskin vuoksi pois töistä jääville oikeus tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä(ulkoinen linkki)

  • Koronavirus