Suositukset vammaisten päivä- ja työtoimintaan

Julkaistu: 5.1.2022 9.07Päivitetty: 5.1.2022 9.44

Espoossa on todettu useita koronavirustartuntoja vammaisten asumisyksiköissä ja toimintakeskuksissa. Koronakoordinaatioryhmä on katsonut, että alueella käytössä olevien rajoitustoimien jatkaminen on välttämätöntä. Tästä syystä olemme laatineet suosituksia vammaisten päivä- ja työtoimintaan osallistumisesta.

Toimintakeskuksissa on tehty lukuisia toimenpiteitä, jotta toiminta olisi mahdollisimman turvallista. Toimintakeskusten tilat ja asiakasmäärä asettavat kuitenkin omat rajansa sille, kuinka epidemiaa voidaan toiminnassa ehkäistä.

Suosittelemme, että osallistut toimintaan vasta helmikuussa

Koronatartuntojen määrä kasvaa pääkaupunkiseudulla nopeasti, ja tartuntoja on enemmän kuin koskaan epidemian aikaisemmissa vaiheissa. Vaikka sosiaalipalveluihin tarkoitettujen tilojen käyttöä ei ole rajoitettu, suosittelemme, että ihmisten välisiä kontakteja vähennetään tartuntojen hillitsemiseksi. Ilmoita muutoksesta toimintakeskukseen, lyhytaikaisen hoidon yksikköön sekä kuljetusyritykselle.

Suosittelemme, että vain rokotetut osallistuvat toimintaan

Koronarokotteen ottaminen on vapaaehtoista. Koronarokotuksen voivat saada kaikki 5 vuotta täyttäneet espoolaiset. Rokotus on maksuton.

Voit varata ajan rokotukseen

  • sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä koronarokotusaika.fi(ulkoinen linkki)
  • puhelimitse 09 816 34800, arkisin klo 8–18. Käytössä on takaisinsoittopyyntö. Takaisinsoittopalvelu ottaa yhteyttä sitä mukaa, kun rokotusaikoja on saatavilla
  • tekstiviestipalvelu kuulovammaisille numerossa 040 639 3945.

Huoltaja voi varata ajan alle 18-vuotiaan lapsensa puolesta.

Oman ja muiden asiakkaiden turvallisuuden vuoksi suosittelemme, että otat koronarokotuksen ja osallistut toimintaan rokotettuna.

Suosittelemme, ettei lyhytaikaisen hoidon jaksoilta osallistuta päivätoimintaan

On tärkeää, että liikumme mahdollisimman pienissä porukoissa. Käyminen sekä lyhytaikaisen hoidon yksikössä että toimintakeskuksessa, voi altistaa useamman ihmisen mahdolliselle tartunnalle. Tästä syystä suosittelemme, että lyhytaikaisen hoidon jaksoilla ollaan kokopäiväisesti, eikä kesken päivää osallistuta päivätoimintaan. Ilmoita muutoksesta toimintakeskukseen, lyhytaikaisen hoidon yksikköön sekä kuljetusyritykselle.

Toimintaan mukaan vain terveenä

Toimintaan ei saa osallistua lievästikään sairaana. Asiakkaiden ja heidän lähipiirinsä tulee arvioida päivittäin asiakkaiden terveydentilaa.

Voit myös hakea mukaan etäpäivätoimintaan

Vammaispalveluista on mahdollista hakea etänä järjestettävää päivätoimintaa. Palvelua järjestettäessä arvioidaan, hyötyykö asiakas tämänkaltaisesta vaihtoehtoisesta toiminnasta. Keskeistä on myös asiakkaan oma halu kokeilla palvelua uudella tavalla.

Mikäli sinulle myönnetään etäpäivätoimintaa, lakkautetaan toimintakeskuksen päivätoiminta samaksi aikaa, kun etäpäivätoiminnan päätös on voimassa. Ilmoita muutoksesta toimintakeskukseen sekä kuljetusyritykselle.

Etäpäivätoimintaa voidaan myöntää myös yksittäisiksi päiviksi (esimerkiksi osan viikkoa toimintakeskuksessa, osan viikkoa päivätoiminnassa). Palvelun käyttö edellyttää, että asiakkaalla on käytössään tietokone, tabletti tai älypuhelin ja verkkoyhteys. Etäyhteyksissä käytettävät sovellukset ovat tietoturvallisia.

Voit hakea palvelua vapaamuotoisella hakemuksella tai lomakkeilla, jotka ovat saatavilla Lomakkeet-sivulla.

Lisätietoja palvelusta saat

  • soittamalla vammaispalvelujen neuvontapuhelimeen, p. 09 816 45285 arkisin klo 9–11 ja 12–14
  • jättämällä soittopyynnön tai hakemuksen sähköpostitse vammaispalvelut@espoo.fi.

Lue lisää