Megatrendit mylläävät Espoota – Muutoksiin sukeltava teemailta avasi Meidän Espoo 20X0 -tapahtumasarjan

20.1.2022 11.13Päivitetty: 17.8.2023 7.33
Kuvassa Elina Hiltunen ja kuvan oikealla puolella teksti, jossa lukee "Meidän Espoo 20X0, puhetta tulevaisuuden kaupungista".
Meidän Espoo 20X0 -avajaisteemaillan pääpuhujana oli espoolainen futuristi Elina Hiltunen.

Muutoksen tuulet -teemailta avasi tiistaina 18.1. klo 18–20 vauhdikkaasti laajan Meidän Espoo 20X0 -tapahtumasarjan. Koronatilanteen vuoksi tapahtuma järjestettiin etänä. Linjoilla oli hieman yli sata kuulijaa.

Tähtipuhuja futuristi Elina Hiltunen ja espoolaiset kommenttipuhujat avasivat näkymiä Espoon tulevaisuuteen. Punaisena lankana kulki kysymys siitä, miten maailman suuret muutokset heijastuvat Espooseen nyt ja tulevaisuudessa. Aihe herätti paljon kysymyksiä ja chat-keskustelu kävi vilkkaana koko tilaisuuden ajan.   

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä avasi tapahtuman muistuttamalla, että Espoon suurin voimavara ovat espoolaiset ja että kasvava kaupunki rakentuu juuriensa varaan: 

– Espoossa yhdistyvät 500 vuoden historia sekä vahva ja kestävä kasvu, joka jatkuu edelleen. Molemmista on hyvä ponnistaa tulevaisuuteen, Mäkelä summasi. 

Elina Hiltunen: Espoon varauduttava ilmastonmuutokseen ja kasvettava kestävästi 

Maailman johtavien naisfuturistien joukkoon listattu futuristi Elina Hiltunen avasi puheenvuorossaan hengästyttävän määrän näkymiä Espoon tulevaisuuteen. Hän on tutkinut tulevaisuutta jo noin 20 vuoden ajan ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. 

Merkittävimpinä muutoksina maailmalla ja Espoossa Hiltunen pitää ilmastonmuutosta ja ekokriisiä:

– Futuristina minulle ilmastonmuutos ja ekokriisi ovat tärkeimpiä megatrendejä, sillä ne tulevat yhä enemmän vaikuttamaan meidän kaikkien elämään. Keskeisin tulevaisuuden kysymys Espoolle onkin, miten varautua ilmastonmuutokseen ja kehittyä kestävästi, hän kiteytti. 

Toinen suuri muutos, joka nousi vahvasti esiin sekä Elina Hiltusen esityksessä että katsojien chat-keskustelussa, on digitalisaatio. Hiltunen nosti esiin robotiikan hyödyt sekä virtuaalitodellisuuksien monet mahdollisuudet esimerkiksi matkailun kannalta:

–  Millainen olisi virtuaalinen Espoo ja mitä kaikkea robotit pian tekevät katukuvassamme? Esimerkiksi Singaporessa drooneilla tehdään jo nyt sadetta, Hiltunen kertoi.  

Elina Hiltusen esitystä seuranneet  kommenttipuheenvuorot avasivat eri näkökulmia Espoon tulevaisuuksiin. Suunnittelupäällikkö Johanna Palomäki Espoon kaupunkisuunnittelusta kiteytti, että kaupunkisuunnittelu on ennen muuta asioiden tekemistä mahdolliseksi tulevaisuudessa.

Kestävän kehityksen osaamiskeskuksen erityisasiantuntija Emmi Kauhanen nosti Keran esimerkiksi alueesta, jonka suunnittelussa kokeillaan monia ekologisen kaupungin käytännön ratkaisuja.  

Aalto-yliopiston professori Raine Mäntysalo muistutti, että tulevaisuus on parempi, kun sitä suunnitellaan erilaisia, myös keskenään ristiriitaisia ennusteita hyödyntäen. 

Mäntysalon nuoret opiskelijat esittelivät puheenvuorojen lomassa lyhyitä tulevaisuusvälähdyksiä, jotka herättelivät katsojia: Mitä jos kaikki tarpeellinen löytyisi jatkossa omasta naapurustosta? Mitä jos merenpinta nousee ja tulvat pyyhkivät Espoota? Mitä jos väestörakenteemme muuttuu enemmän ja nopeammin kuin kukaan olisi osannut arvata? 

Nuorten espoolaisten näkökulmaa toi esiin myös aiemman kauden nuorisovaltuutettu Oscar Smith. Hän muistutti, että nyt tehtävät päätökset vaikuttavat nykyisiin nuoriin vielä 70-vuoden päästäkin. Asukkaiden laaja osallistaminen vauvasta vaariin olisi hänen mukaansa paras keino välttää lyhytnäköisiä päätöksiä.  

Meidän Espoo 20X0 jatkuu koko kevään 

Meidän Espoo 20X0 -tapahtumasarjan järjestivät yhteistyössä Espoon työväenopisto, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus sekä Espoon kestävän kehityksen osaamiskeskus. Sarja kestää toukokuuhun asti ja sisältää yhteensä 14 tapahtumaa.   

Kokonaisuus koostuu teemailloista, joissa kuullaan huippupuhujia ja esiintyjiä, aluekohtaisista keskusteluilloista, joissa päästään sukeltamaan syvemmin tietyn suuralueen tulevaisuuteen sekä työpajasta, jossa visioidaan yhdessä toivottavaa tulevaisuutta ja etsitään ratkaisuja haasteisiin.  

Tapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille.  

Ensimmäisen teemaillan tallenne(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan) on katsottavissa Omnian Youtube-tilillä kahden viikon ajan. 

Lue myös Omnian julkaisema uutinen avajaistapahtumasta(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Seuraavat Meidän Espoo 20X0 -teemaillat 

  • 15.2.2022 Ihmisten kaupunki 

  • 15.3.2022 Luonto ja ihminen 

  • 5.4.2022 Arjen aikaloikka 

Katso myös Meidän Espoo 20X0 keskusteluiltojen alueet ja ajankohdat

Lisäksi Meidän Espoo 20X0 työpaja 12.4.

Lisätietoa löydät osoitteesta espoo.fi/20X0

Ilmoittaudu mukaan – tulevaisuuden kaupunki tehdään yhdessä keskustelemalla! 

  • Kaavoitus
  • Kestävä kehitys
  • Kaupunkikehitys