Myös kahdesti rokotetut lähikontaktit voidaan jatkossa asettaa karanteeniin omikronvariantin vuoksi

20.12.2021 13.28

Koronavirustautiin sairastuneen lähikontaktien karanteeniin asettaminen muuttuu maanantaista 20.12.2021 alkaen.

Omikronvariantin nopean leviämisen vuoksi karanteeniin asetetaan jatkossa myös koronavirustautiin sairastuneen kahdesti rokotetut lähikontaktit, mikäli merkittävä altistuminen on ilmeistä. Tämä koskee esimerkiksi sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvia. Aikaisemmin käytäntönä oli, ettei täyden rokotussarjan saanutta henkilöä pääsääntöisesti asetettu altistumisen jälkeen karanteeniin.

Espoossa viime aikoina ennätysmäärä koronatartuntoja

Perjantaina 17.12.2021 Espoossa todettiin uusia tartuntoja 181, lauantaina 18.12.2+358 2 1174 ja sunnuntaina 19.12.2+358 2 1128.

Maanantain aikana toistaiseksi tietoon tulleista Espoon tartunnoista omikronvarianttiepäilyjä on alustavan laboratoriotuloksen perusteella noin puolet.

Tartunnanjäljitys ruuhkautunut

Tartuntojen suuren määrän vuoksi positiivisen koronanäytteen antaneet ja heidän perheenjäsenensä saavat ohjeita ensi vaiheessa tekstiviestillä.

Jäljitystä priorisoidaan THL:n toimenpideohjeen mukaisesti. Iäkkäät sairastuneet ja esimerkiksi hoivalaitoksissa altistuneet henkilöt tavoitetaan 1-2 vuorokauden sisällä tautitapauksen tietoon tulosta. Myös tunnettuihin useamman tautitapauksen rypäisiin ja muihin korkeariskisiksi tunnistettuihin tilanteisiin pyritään puuttumaan nopeutetusti. Muissa tapauksissa tartunnanjäljityspuhelun viive voi olla jopa kaksi viikkoa.

Espoossa koronatartuntojen jäljitykseen liittyvissä tehtävissä työskentelee nyt noin 100 ammattilaista. Uusien työntekijöiden koulutus ja perehdytys on käynnissä ja tammikuun alussa henkilökunnan määrä nousee noin 150:een.  

  • Koronavirus