Kotiin voi saada tukea ja turvaa myös teknologian avulla - uusia ratkaisuja tulossa kotihoitoon

Julkaistu: 21.12.2021 8.39Päivitetty: 21.12.2021 11.00
Mies lukee sanomalehteä.

Tarvitsetko sinä tai läheisesi apua, jotta kotona asuminen olisi sujuvaa, turvallista ja mielekästä? Etäkotihoito, lääkerobotit ja turvapalvelut auttavat seuraamaan vointia, muistamaan lääkkeet ja huomaamaan vaaratilanteita. Kyse ei ole vain laitteista - keskustelu ja kohtaamiset ovat tärkeä osa etähoitoa. Länsi-Uudellamaalla selvitetään, miten uudet teknologiset ratkaisut voivat tukea kotona asumista.

Teknologioiden isoin hyöty on siinä, että ne voivat lisätä turvallisuuden tunnetta ja itsenäistä elämää. 

“Nyt melkein kaikilla kotihoidon asiakkaillamme on turvapuhelin, jolla voi hälyttää apua painamalla nappia vaikkapa kaaduttuaan. Osalla se roikkuu kaulassa tai on rannekkeena kädessä”, kertoo Espoon digikehitysyksikön asiantuntija Mika Fiskari.

Turvapuhelimen lisäksi voimme kenties ottaa käyttöön tulevaisuudessa yhä enemmän esimerkiksi paikantavia hälytysrannekkeita, ovihälyttimiä, palovaroittimia tai esimerkiksi liesihälyttimiä, jotka kertovat kotihoidolle, jos levy kuumenee. Nämä teknologiat auttavat huomaamaan vaaratilanteita.  

Videotapaaminen kotihoidon työntekijän kanssa voi olla tärkeä kohtaaminen 

Mika Fiskari kertoo, että usein asukas tulee kotihoidon asiakkaaksi silloin, kun hän tarvitsee useita eri lääkkeitä ja niiden ottaminen on monimutkaista. Silloin yksi ratkaisu voi olla etäkotihoito, jos asiakkaan tai hänen asioitaan hoitavien henkilöiden kanssa näin sovitaan. Etäkotihoito tarjoaa apua ja tukea asioihin, jotka sujuvat kotona itsenäisesti pienen ohjauksen turvin. 

Espoossa on ollut vuodesta 2018 lähtien tarjolla etähoidon palveluita asukkaille, erityisesti ikäihmisille, jotka tarvitsevat tukea kotona asumiseen. Etäkotihoito tarkoittaa sitä, että kotihoidon asiakas saa kotiinsa tablet-tietokoneen, johon tuttu kotihoidon työntekijä ottaa videopuhelulla yhteyden. Samalla laitteella kotihoidon asiakas voi pitää yhteyttä myös valitsemiinsa omaisiin.  

Minkäänlaisia tietoteknisiä taitoja ei etäkotihoidossa tarvitse olla. Puhelu voi ensin hälyttää ja alkaa sitten ilman, että asiakkaan tarvitsee painaa mitään. Tapaamisen aikana työntekijä keskustelee asiakkaan kanssa, auttaa ottamaan lääkkeet sekä seuraa vointia ja ravitsemusta - ja tapaamiseen voi sisältyä vaikka jumppatuokio. 

“Keskustelu ja merkityksellisen kohtaamiset ovat tärkeä osa etähoitoa: esimerkiksi Espoossa olemme halunneet panostaa siihen, että työntekijät ovat mahdollisimman tuttuja asukkaille. Joillekin asukkaille se voi olla tärkeä tuki, sillä osa kokee yksinäisyyttä ja ahdistusta. Myös omaisille voidaan jakaa mahdollisuus olla yhteydessä”, kertoo Mika Fiskari.  

Lääkerobotti tulossa käyttöön 

Espoossa ja Hangossa sekä Karkkilassa ja Vihdissä (Karviaisessa) otetaan vuoden 2022 aikana käyttöön lääkerobotit, jotka annostelevat lääkkeet. Selvitämme myös parhaillaan, millaisia työkaluja on tarjolla tulevaisuudessa ja mitkä niistä olisivat hyödyllisiä sinulle, läheisillesi ja ammattilaisille.  

Kotihoidon uusia teknologioita on kehitetty Länsi-Uudenmaan sote -hankkeessa. 

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue(ulkoinen linkki)

  • Hyvinvointialue