Infektiopotilaita hoidetaan joulukuun alusta alkaen kuudella terveysasemalla

Julkaistu: 1.12.2021 9.16

Joulukuun alusta alkaen infektiopotilaita hoitaa Espoossa kuusi terveysasemaa: Kalajärven terveysasema, Kilon terveysasema, Leppävaaran terveysasema, Matinkadun terveysasema, Samarian terveysasema ja Tapiolan terveysasema. Infektio-oireiset ohjataan hoitoon puhelinpalvelun kautta.

Hengitystieinfektioiden hoito on pääasiassa kotihoitoa eikä vaadi terveydenhuollon ammattilaisen arviointia. Aikuisen ei tarvitse hakeutua lieväoireisena koronatestiin, jos hänet on kahdesti rokotettu tai hän on sairastanut koronan edeltävien kuuden kuukauden aikana eikä hän kuulu riskiryhmiin.

Alle 12-vuotiaan lapsen voi viedä harkinnan mukaan koronavirusnäytteenottoon, kun epäilee koronavirusinfektiota. THL:n suositus on, että alle 12-vuotias viedään koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa:

  • lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
  • lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen
  • lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.

Ajan koronavirusnäytteen voi varata osoitteessa koronabotti.hus.fi

Jos sinulla on hengitystieoireita tai covid-19-tauti voit tehdä oirearvion osoitteessa omaolo.fi. Jos sinulla on tarve hoitajan tai lääkärin arvioon, ole yhteydessä Espoon terveysasemien puhelinpalveluun p. 09 816 34500 ma–pe klo 7–16. Valitse puhelinnauhalta aina oma terveysasemasi. Ammattilainen arvioi oireesi ja hoidon tarpeesi puhelimessa ja sinulle varataan tarvittaessa vastaanottoaika terveysasemalle, joka hoitaa infektiopotilaita.

Terveysasemalla on turvallista asioida

Terveysasemalla infektio-oireiset potilaat ohjataan heille varattuun odotustilaan. Henkilöille, joilla EI ole hengitystieoireita, on järjestetty infektiopotilaista erilliset odotus- ja vastaanottotilat.

Muistathan huolehtia terveysasemalla asioidessasi hyvästä käsihygieniasta ja käyttää kasvomaskia. Mikäli sinulla ei ole omaa maskia, saat sen terveysasemalta.

Hengitystieoireisena tai covid-19-tautia sairastavana ei pidä itse mennä laboratorioon tai röntgeniin (pois lukien mahdollinen koronavirusnäyte). Mikäli sinua hoitava ammattilainen katsoo laboratorio- tai kuvantamistutkimuksen tarpeelliseksi, hän antaa sinulle tarkemmat ohjeet näytteeseen tai röntgeniin hakeutumisesta ja näytteenotto-/kuvantamispaikasta.

  • Terveysasema
  • Koronavirus