Espoon kaupunki edellyttää koronapassia laajasti yleisötilaisuuksissa ja osassa asiakastiloja

3.12.2021 12.43Päivitetty: 7.12.2021 14.50

Espoon kaupunki edellyttää asiakkailtaan koronapassia laajasti kulttuurin palveluissa 4.12.2021 alkaen ja liikunnan palveluissa 8.12.2021 alkaen. Tarkistamme koronapassin kaikissa yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa sekä sisäänpääsyn edellytyksenä kaupunginmuseon toimipisteisiin, Näyttelykeskus WeeGeelle ja uimahalleihin. Myös ryhmäliikuntaan edellytämme koronapassia, jos ryhmäkoko on yli 20 henkilöä.

Vaadimme koronapassin kaikilta yli 16-vuotiailta. Samalla tarkastamme myös henkilöllisyystodistuksen. Edellytämme koronapassia kaupungin tapahtumissa ja osassa asiakastiloistamme vuoden 2021 loppuun asti.

Kirjastossa voi asioida ilman koronapassia, mutta kirjaston tapahtumiin osallistujilta passi vaaditaan. Avoimissa kirjastojen tiloissa olevat tapahtumat pääasiassa perutaan tai siirretään turvallisempaan ajankohtaan.

Taiteen perusopetusta ja muuta harrastustoimintaa järjestetään väljästi ja yleisiä terveysturvallisuusohjeita noudattaen, jotta lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Harrastustoimijoiden järjestämiä yleisötilaisuuksia, kuten joulunäytöksiä, koskevat samat rajoitukset kuin muitakin yleisötilaisuuksia.

Viestimme tarkemmista harrastustoiminnan ohjeista toimijoille mahdollisimman pian, jos tarpeita tarkennuksiin tulee. Yleisesti edellytämme, että esimerkiksi kaupungin tiloissa toimivat seurat noudattavat oma-aloitteisesti aluehallintoviraston (AVI) ohjeita.

Lue myös: kulttuuripalvelujen tiedote

Yli 20 hengen tilaisuuksia saa järjestää vain koronapassia kysymällä

Koronapassin laajan käyttöönoton taustalla on Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) 2.12.2021 tekemä päätös, jonka mukaan Uudenmaan alueella on kielletty sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa. Tällä perusteella otamme käyttöön koronapassin rajoitusten sijasta kaikissa niissä Espoon kaupungin palveluissa, joissa se on mahdollista. 

Lisäksi AVI edellyttää, että asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

Esimerkiksi Espoon asiointipisteissä ja palvelutoreilla ehkäisemme lähikontakteja muun muassa tilajärjestelyin ja tarvittaessa asiakasmääriä porrastaen.

Asiointi arjen palveluissa onnistuu ilman koronapassia

Koronapassia ei voida ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Tämän vuoksi emme ota koronapassia käyttöön esimerkiksi Espoon kirjastojen ja nuorisopalvelujen tiloissa.

Poikkeuksena ovat kirjastoissa ja nuorisotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ─ niiden yli 16-vuotiailta osallistujilta edellytämme koronapassia. Alle 16-vuotiaiden osallistumista yleisötilaisuuksiin emme muutoinkaan rajoiteta, vaikka järjestäjä edellyttäisi muilta osallistujilta koronapassia.

Ohjeet koronapassin lataamiseen

Voit ladata koronapassin kanta.fi-palvelusta(ulkoinen linkki). Toimi seuraavasti:

  • Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  • Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
  • Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Voit lukea lisää tietoa koronapassista espoo.fi/koronavirus-sivulta.

  • Koronavirus