Karapellosta muodostuu uusi asuin- ja työpaikka-alue erinomaisten liikenneyhteyksien varteen 

1.11.2021 11.56Päivitetty: 10.11.2021 7.10
Havainnekuva suunnittelualueesta.
Karapelto, Savitavaranpolku etelään. Havainnekuva. Kuva: Tietoa Oy.

Radan varressa sijaitseva Karapelto on osa Keraa, josta rakentuu ekologinen ja tiivis kaupunkialue.

Karapellossa sijaitsevat logistiikkatoiminnot ovat poistumassa alueelta ja Karapeltoa kehitetään kaupunkimaiseksi asuin- ja työpaikka-alueeksi. Junaradan pohjoispuolella sijaitseva Karapelto on osa tulevaa Keran paikalliskeskusta, joka rakentuu junaradan molemmin puolin. 

Karapellosta tulee ekologinen ja tiivis kaupunkialue, jossa on helppo kulkea jalan ja pyörällä. Karapellosta on erinomaiset joukkoliikenneyhteydet, kun jo olemassa olevat raideyhteydet paranevat Espoon kaupunkiradan valmistuttua. Myös Keran asemaa kehitetään. 

Kaupunkirata muodostuu kahdesta lisäraiteesta, jotka rakennetaan Leppävaaran ja Kauklahden välille. Uudet raiteet parantavat lähiliikenteen sekä Turun suunnan kaukoliikenteen täsmällisyyttä ja sujuvuutta. Kaupunkiradan arvioidaan valmistuvan vuonna 2028. 

Koteja 4 400 asukkaalle 

Karapeltoon tulee koteja noin 4 400 uudelle asukkaalle. Ensimmäiset asunnot valmistuvat vuoden 2025 paikkeilla ja Karapellon rakentaminen kestää noin kymmenen vuotta. 

Asemakaavamuutoksen myötä jo rakennettu vanha logistiikka- ja teollisuusalue muuttuu vehreäksi ja viihtyisäksi asuinalueeksi. Asemakaava-alueen koko on noin 32 hehtaaria. Karapeltoon muodostuu myös laaja puistoalue, jonka läpi kulkee jalankulku- ja pyöräilyreitti.  Reitti ei risteä ajoneuvoliikenteen kanssa.   

Kaupunkisuunnittelukeskus käyttää kaavassa viherkerroin-työkalua, jonka avulla voidaan lisätä piha-alueiden vehreyttä. Karapellossa tulee rakentaa muun muassa viherkattoja sekä säilyttää olemassa olevaa puustoa ja kalliota puistoalueella.  Vehreys lisää asuinalueiden viihtyvyyttä, helpottaa hulevesien hallintaa ja auttaa sopeutumaan ilmastomuutokseen. 

Ilma-vesilämpöpumppulaitos vie kohti hiilineutraaliutta 

Fortum suunnittelee Karapeltoon aluelämpöratkaisua, joka perustuu kauko­läm­pö­verkkoon liitet­tävään ilma-vesilämpöpumppulaitokseen. Espoon kaupunki ja Fortum ovat sitoutuneet hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella toimivassa kaukolämpöverkossa 2020-luvun aikana. 

Keran alueen kehittäminen käynnistyi radan eteläpuolelta, Keran Hallien ympäristöstä. Valtuusto hyväksyi Keran asemakaavan syyskuussa.  Seuraavaksi alkaa Karapellon kaava-alueen kehittäminen asuin- ja työpaikka-alueeksi. Myöhemmin myös Keran Hallien eteläpuolella sijaitseva Kutojantien alue uudistuu. 

Kerasta rakentuu kestävän kehityksen mukainen alue, jota kehitetään laajassa yhteistyössä alueen maanomistajien ja kehittäjäyritysten kesken. Tavoitteena on testata ja ottaa käyttöön puhtaita ja älykkäitä arkea sujuvoittavia kaupunkiratkaisuja esimerkiksi liikkumisessa, kiertotaloudessa ja rakentamisessa. 

Karapellon asemakaavaehdotusta käsitellään 10.11.2021 Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnassa, joka päättää ehdotuksen nähtäville asettamisesta. 

Esityslista 10.11.2021.(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)

Lue lisää asemakaavasta.

 

  • Kaavoitus
Leppävaara