Venturo-talo täydentää Näyttelykeskus WeeGeen tarjontaa

Julkaistu: 12.10.2021 7.20Päivitetty: 12.10.2021 7.50
Venturo-talo.
Venturo-talo.Kuva: Espoo City Museum

Näyttelykeskus WeeGee on tehnyt merkittävän designhankinnan. Arkkitehti Matti Suurosen (1933-2013) suunnittelema Venturo-talo avataan kesällä 2022 WeeGeellä.

Näyttelykeskus WeeGee on hankkinut yksityishenkilöltä vuonna 1971 rakennetun Venturo-talon, joka on aiemmin toiminut Ylöjärvellä huoltoasemana. Talo siirretään syksyn 2019 aikana kunnostettavaksi, ja avataan yleisölle kesällä 2022 osana näyttelykeskuksen toimintaa. Venturo eli CF-45 talo liittyy vuonna 2012 WeeGeellä avatun Futuro-talon (nro 001) seuraksi.

Venturo-talo jatkoa Futuro-talon avaruusajan utopialle

Arkkitehti Matti Suuronen oli optimistinen, tulevaisuuteen uskova suunnittelija, mikä heijastui hänen työssään. Futuro-talo on Suurosen suunnittelema ellipsin muotoinen muovitalo, jossa kiteytyvät 1960-luvun lopun avaruusajan arkkitehtuurin ja designin kokeelliset muodot, uudet materiaalit ja optimistiset ideat.

Suuronen suunnitteli pyöreäkulmaisen Venturo-talon v. 1971 jatkoksi Futuro-talon saamalle kansainväliselle huomiolle. Näin syntyi Casa Finlandia -sarja, joka sisälsi lujitemuovista toteutettuja rakennuksia. Venturo-talon lisenssi myytiin 23 maahan. Suomessa taloja valmistettiin noin 20 kappaletta, joista suurin osa meni yksityiskäyttöön ja muutamia huoltoasemaksi ja kioskeiksi.

Venturo ja Futuro -talot muodostavat merkittävän designkokonaisuuden WeeGeellä

Korkeatasoiseen näyttelykokemukseen tähtäävä WeeGee on kulttuurimatkailukohde, jossa vierailee vuosittain yli 300 000 kävijää. Näyttelykeskus kokee tärkeänä tarjota uuden elämän aikansa merkittäville designobjekteille ja näin tarjota yleisölle mahdollisuuden kokea niiden tunnelmaa itse.

”Arkkitehti Matti Suuronen teki suuren osan elämäntyöstään Espoossa ja on luontevaa, että hänen tuotantoaan tuodaan esille WeeGeellä. Arkkitehti Aarno Ruusuvuoren jykevä betoniarkkitehtuuri ja Matti Suurosen sarjavalmisteiset muovitalot suunniteltiin ja rakennettiin samalla aikakaudella. Suurosen Futuro ja Venturo -talot sopivat mielestämme hyvin Ruusuvuoren arkkitehtuurin oheen”, kertoo Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelupäällikkö Lea Rintala.

Lisätiedot:
Tapahtuma- ja kulttuuripalvelupäällikkö Lea Rintala
puh. 046 877 1952
lea.rintala@espoo.fi

Mediakuvat:
Verkostosuunnittelija Laura Läntinen
puh. 043 824 6337
laura.lantinen@espoo.fi

  • WeeGee
Tapiola